750/753/754
Diskusia o rušňoch radu 750/753/754 - Okuliarnik/Brejlovec.
Diskusia o rekonštrukciách týchto rušňov bola presunutá sem: 750.7, 752.6, 753.7, 755, 756, 757
Aktuálne nasadenie HDV
foto by mr.lenin
Dekle nad chladiči: myslím, že je to vynález ČKD. Jsou to drátěné rámy potažené koženkou. Při stojících ventilátorech se vlastní vahou zavírají, při chodu ventilátorů je proud vzduchu otevře. Na některé mašině (4.050??) jsem viděl i plechové. Přes léto by měly být připevněny v otevřené poloze, ale ne vždy se to dodržuje. Kdysi měla 754.075 místo toho střešní žaluzie, ale při Mvy byly odstraněny - prý to byla neschválená rekonstrukce...
Topení: ty dvoje otáčky jsou výborná věc. Zajímavé, že u ČD to nikoho nenapadlo řešit, pokud se nepletu, tak na takový "detail" se zapomnělo i při modernizaci 4.013...
Když už jsem na 013 narazil: v době, kdy se dělala (tzn. roky 2000, 2001) se mezi chudým lidem šuškalo, že těch upravených motorů (oficiálně se to jmenuje K12VZ 230DR a pravděpodobně se jedná o motor, který měl být v připravované 755-ce) tehdy v Interdieselu dělali víc: dva byly pro ČD (013 ve Veselí a 086 ve Valmezu) a několik dalších šlo údajně do Zvolena. Nevíš o tom nic bližšího?
Jinak jsem taky rád, že se aspoň na některém DF vyskytuje i člověk znalý technické stránky lokomotiv. Všude jinde se sledují jen barvy a datum laku... Ale nevím, jestli se můžu považovat za profíka - na správkárně už nedělám skoro rok, poslední 754 odešla z Veselí před rokem, před tím jsem byl delší dobu ve strojovce bokem dění... Moje vrcholné správkařské období bylo někdy v první půlce roku 2003 a od té doby už jen zapomínám...
Pokusím se sem dát obrázek těch deklů v zavřené poloze:
004 - momentálne RD Bratislava, inak ak tam nie sú (vyrovnávanie výkonov myslím s OBB) spolu so 069 RD Zvolen.
Krslt:
Nádherná foto 754.066, naozaj nádherná. Smiem sa spýtať, čo sú tie "dekle" nad chladičmi a ako fungujú? (u nás som to ešte nevidel). Je to originál z ČKD, alebo len "dorábka"?
Čisto teoreticky SM zo 750 do 754 by mohol ísť, ale určite so "sakramenskými" úpravami, ktoré tiež neviem presne opísať, nakoľko som elektronik, nie motorár, ale určite sú to dosť závažné úpravy, ktoré som ešte nevidel nikdy robiť. Ale ako povedal moj starší kolega (tryskár-motorár), ktorý si prečítal tvoj príspevok:
No jó, bratři češi to zase vykoumali a udělali, vždyť do jde! (sorry za češtinu, ak je nespisovná).
s tým R92- áno, aj mne sa stáva, že myslím niečo a napíšem niečo iné...
Dve úrovne "otáček topení" - áno máme. Pôvodne sa dorábalo zvyšovanie (na návrh jedného nemenovaného rušňovodiča-inštruktora) zvyšovanie pomocou rezistoru, kotrý zvyšoval "fí" žiadané pre YRF1 na napätie, ktoré odpovedá cca 560 ot/min (pod. ako 750) a upravovala sa RB17, aby zopínala a vypínala (vákuáč) pri nižších otáčkach. Taktiež sa dorábal prepínač režim na obidve stanovišťa. Vieš si predstaviť, čo to robilo pri rozjazde...
Potom neskôr sa dorábalo druhé "VTO"čko pre režim "L" a taktiež úprava RB17, aby to zopínalo a vypínalo nižšie. To už nemá problémy. Je to urebené na asi polovici 754 vo Zvolene.
Inak veľmi rád si vymením názory a skúsenosti s profíkom (ak ťa tak môžem nazvať) ako si ty. Učíme sa celý život a nikdo múdry z neba nespadol. Určite si tieto príspevky s nadšením prečíta aj "amatér - laik", ktorý má aspoň akú takú predstavu o rušňoch a som rád, že mám KONEČNE OPONENTA.
Takýto by mal byť stav 754 na Slovensku (ak je niečo inak, napíšte)
- Prešov - 014,032,035,056,070,073,083
- Zvolen - 003,004,010,011,033,034,036,052,053,054,055,071,072,082
- Bratislava - 005,069,084,085
zrušené - 017
Vie niekto, odkedy je 754.069 v Bratislave? Predpokladám, že od zmeny GVD. Tento piatok + víkend absolvovala ako prvá jazdu na pravidelnom vlaku v úseku Zbehy - Jelšovce - Prievidza po niekoľkých rokoch, možno aj po prvý krát.
(foto z digi kamery - 754.069, 18.06.2005, vlak R 720, pri zastávke Kamanová)
ano, R92 je čidlo paliva, minule jsem to napsal nepřesně.
Do 750-tek ti fušovat nebudu, u nás jsme je nikdy neměli a obdobné 749 už v době mého působení v depu taky nebyly.
Diesel ze 750 se u nás do 754 dával několikrát, ale byly to vždy předělané "čtyřkové" motory. Co všechno se muselo měnit, to ti neřeknu - dělávali to samozřejmě mechoši. Ale mám dojem, že minimálně v jednom případě museli měnit i "prsa" motoru - celý ten odlitek na přední straně s přírubami. Foto z finále (tzn. z odporu) jedné takové akce 750/754 je na tomto odkazu: http://lokomotivy.fbi.cz/zobraz2.php?rada=brejlect&cislo=754&loko=40661
A abych upřesnil ty klobásky: dělal jsem tam, kde byla doma ta modrožlutá krasovica z fotky v úvodním příspěvku. Bohužel, dávno již tomu. Nejdřív šly pryč mašiny, později jsem to tam zabalil i já...
Ještě dotaz: vy máte na některých 754 dvě úrovně topných otáček?
Kompenzátor - evidentne máš pravdu, bavili sme sa o niečom inom. Mám na mysli (ako uvádzaš) regulačný odpor, ktorý slúži ako čidlo zaťaženia (preťaženia) SM. Neviem, kde pracuješ, ale u nás je zaužívaný slang - kompenzátor je regulačný odpor, no idne to môže byť inak. Ty si mal na mysli (ako uvádzaš) kompenzátor nerovnomernosti, ktorý sa skutočne nachádza na 750(3) (bez EHRS) aj 754, jeho srdcom je "katarakt" a slúži na stabilizáciu (mechanickú) nastavenia otáčok SM.
Aripot R92 na 754 neslúži ako čidlo preťaženia SM, ale ako čidlo palivovej dávky - a to je to veľký rozdiel.
Regulačný odpor (po mojom kompenzátor) na 750 neslúži ako čidlo paliva (ako uvádzaš), ale stále ako v pôvodnej regulácii ako čidlo zaťaženia SM (pemenlivý odpor), ktorý sa v pôvodnej "P" regulácii zaraďuje do série s vlastným derivačným (nie cudzím ako som pred tým uviedol) vinutím budenia budiča TD. V regulácii elektronickej tak isto dáva elektronike informáciu o zaťažení SM (nie paliva) cez prevodník, nezasahuje priamo v obvode budenia. Informácia (napätie 1V kompenzuje 20kW) vstupuje ako signál IRP do kazety YRUS5 (obmedzuje napätie TD, pomocná jednotka k ovládaniu šuntov), kde sa "dynamicky upraví" a upravený (RPI) aj neupravený (IRP) vstupuje do kazety YZV19 (slang-zadávanie výkonu, orig.-jednotka výpočtu elektronického regulátora), kde kompenzuje výkon. Táto jednotka nepriamo ovláda cez ďaľšie jednotky (YRI22, YPSM4) jednotku YKS8 (koncový spínač) a tá priamo pulsne spína cudzie budenia budiča TD.
Kedže na 754 a 750 tieto dva signály (754-čidlo paliva, 750-kompenzačný signál zaťaženia SM) sú svojou charakteristikou a funkčnosťou úplne rozdielne a generujú ich združené regulátory, nie je možné použiť regulátor zo 754 na 750 a naopak. Regulátor zo 750 MECHANICKY NEPASUJE NA MOTOR 754 A OPAČNE (prípadným záujemcom popíšem rozdiely). Jediná možnosť je dosadenie elektronického regulátora otáčok SM - EHRS 12D5, ktorý je kompaktibilný s motormi 750 aj 754, lenže NIE JE KOMPAKTIBILNÝ S ELEKTRONICKÝM REGULÁTOROM VÝKONU GC19P na 754. Z tohoto vylpýva, že motor zo 754 je možné použiť na 750(3) LEN S POUŽITÍM EHRS. Motor zo 750(3) na 754 NIE JE MOŽNÉ POUŽIŤ V ŽIADNOM PRÍPADE.
S tými klobáskami - neurážaj sa, aj tak si neprezradil, či náhodou nepredávaš bagety...:) Moji kamaráti hovoria, že kľudnejšieho človeka ako mňa nepoznajú...
Neviete niekto, aké viazanie podvozkov májú 750 181 a 750 203 ? Stiahol som totiž ich skiny do MSTS a tam majú staré viazanie ako je na obrázku hore na tej 750 107-5. A pokiaľ viem, tak zvolenčania majú vo väčšine "novšie" viazanie na 750-kách ako je hore na 754 067-7.
Kompenzátor - evidentně se bavíme o něčem jiném. Máš na mysli regulační odpor, který u mašin bez elektronické regulace zabraňuje přetížení SM. Ovšem u lok. s el. regulací už je jeho funkce jiná - slouží jako čidlo zatížení dieslu, obdoba aaripotu
R92 na 754. Takže u 750 už se při přetěžování SM odpor do buzení budiče nezařazuje. Podle čidla paliva je řízen pulsní spínač v obvodu cizího buzení budiče.
Kompenzátor nerovnoměrnosti je v mech. části regulátoru, jeho úkolem je - jak už bylo napsáno - zabránit houpání otáček ve výkonu a je i v reg. 754.
Nenapsal jsem, že při výměně SM mezi 0 a 4 stačí vyměnit regulátor, samozřejmě je toho víc.
Proti popisu funkce el. regulátoru 754 nic nemám.
Mezi regulací u 753 a 754 rozdíl je, to taky nepopírám. Ale pořád je to sdružená regulace.
Důvěřovat mi nemusíš, nenutím tě. Můžeš si klidně myslet, že prodávám grilované klobásy na čtvrtém peróně v Kamenném Újezdě u Českých Budějovic zastávce.
Nic ve zlém - při případné reakci klidnou hlavu! :-)
kompenzátor - mám na mysli KOMPENZAČNÝ REGULÁTOR a ten 754 NEMÁ. Mechanická časť regulátora "je prakticky zhodná", ale len mechanická odstredivá regulácia otáčok, tzv. spodný diel združeného regulátora. Vrch je úplne rozdielny.
Funkčnosť kompenzátora (ešte raz - je na rušni r.750(3), NIE NA 754), je asi nasledovná:
Ak dôjde k preťaženiu motora pri dosiahnutí max. dávky paliva, zložitejším mechanickým prevodom, ktorý tu nebudem vysvetlovať, sa zaraďuje odpor do cudzieho budenia budiča TD a tým nastane sníženie výkonu TD. Toto znižovanie trvá dovtedy, dokiaľ nenastane rovnováha medzi výkonom SM pri nastavených otáčkach a medzi výkonom odoberaným z TD. Táto rovnováha spôsobí malé zvýšenie otáčok SM, hodnota odporu su zmenší, výkon TD trocha zväčší. Odpor sa nastaví do takej hodnoty, ktorá odpovedá danným výkonovým pomerom. Ak je toto všetko (mechanická a elektrická časť) zle nastavené, tak potom ako píšeš, sa rozhúpu otáčky SM.
Táto časť je "vo vrchnej" časti združeného regulátoru a ten je na 754 ÚPLNE ODLIŠNÝ.
Pri zámene motora 754-750(3) to samozrejne len výmenou združeného regulátora nekončí. Ako som písal, sú rozdielne vstrekovacie čerpadlá, rozdielny náboj na TD, taktiež mechanizmy na ovládanie dávky paliva, s čím sú spojené aj rozdiely na bloku SM. Nevravím, že je to nemožné (napr. na 750.132 je motor zo 754 - tam to bolo ešte trocha jednoduchšie, nakoľko je použité EHRS riadenie SM), len sú potrebné nie najjednoduchšie úpravy.
Na 754 (NENACHÁDZA sa tam KOPMENZÁTOR) sa meria čidlom paliva (použitý viacotáčkový potenciometer-ARIPOT - zhodný so stavačom otáčok) skutočná dávka paliva, ktorá sa pohybuje od 0 až 12,5V pri plnom vysunutí vstrekovacích čerpadiel, ktorá vstupuje do el. jednotky RVH YRP2 (regulátor paliva), tam sa porovná so žiadanou hodnotou paliva, ktorá vzniká na základe skutočných otáčok SM a el. prúdu kúrenia. Táto "kazeta" vytvorí signál I5 (korekčný signál pre regulátor prúdu), ktorý vstupuje do jednotky YRIJ (regulátor prúdu) a tá nasledne riadi budiaci menič TD (BM1). Takže ak regulátor "dá" viac paliva, ako je možné pri danných otáčkach (s kúrením-bez kúrenia), na svorkách TD príslušne zníži výkon a SM je príslušne odlahčený a následne klesne palivová dávka.
Takže regulácia výkonu palivom a budením je ako píšeš použitá tak u 750(3) ako aj 754, ale je prevedená ÚPLNE ODLIŠNÝM SPôSOBOM!!! A tak padla otázka: aké su rozdiely medzi 750(3) a 754.... Také, ake píšem.
Nemáš dôvod mi nedôverovať. Robím eletkroniku na týchto rušňoch a nastavujem el. výkon na vodnom odpore, takže čo sa týka regulácie, viem o týchto mašinkách úplne všetko.
Sdružená regulace - tím je myšlena regulace výkonu jednak dodávkou paliva a jednak změnou buzení, tedy opět princip použitý i u 754. Při vzájemné výměně motorů mezi 750/3 a 754 je samozřejmě nutno dosadit odpovídající regulátor, což není nijak problematické.
Dosť už na túto tému, aj tak toto naše ,,dohadovanie" nikam nevedie. Ja si stojím za tým, že išli 90, ale ak máte iný názor, tak OK. Aj mne to bolo čudné, že tam tomu tak vypaloval, keď som ho zbadal.
add Johny - on kritizuje včetkých a všetko