O rušňovodičoch / strojvedoucích
Je známe, že v poslednej dobe veľa rušňovodičov odchádza k súkromným dopravcom. Bude to len tým, že budú mať lepšie platové podmienky ? Ako to vidíte vy ? Čo by mali ZSSK a.s., ZSSKC robiť, aby tomu mohli zabrániť ?
Keď bezpečnosť na tratiach ŽSR bola prvoradá. Predpis ŽSR D2 Kapitola XCIII. Všeobecné ustanovenia pre vlaky os. a nákl. dopravy pri obsadení hnacieho vozidla v čele vlaku len rušňovodičom. čl. 933 Pri obsadení ...... . Dĺžka sprevádzajúceho ramena nesmie byť väčšia než 300 km .... . P.S. Svojho času sme vozili R801/R580 Zv-Ke-Zv na obrat s tým že vo Fiľakove na R 580 nastupoval pomocník rušňovodiča. V Ke natankovať naftu, vodu do PG 500 a von do stanice predkurovať. Bolo to o držku. Ráno proti slnku, naspäť proti slnku a všetko na behu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803188/
takže ak správne chápem,že ak by došli za nejakým fírom s tým že "odzajtra budeš točiť BL-KE" ktorý ma NM trebárs Čadcu alebo Zvolen alebo Humenné tak ich môže smelo poslať do ? alebo až mu spravia trebárs turnus HE-KE-BL-KE-HE tak musí to odkérovať ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803184/
754032, čo myslíš tým:" kto nejazdí pre Bajužíka...", to ako že pre CRW? Že by tak bola "Žopka" prepojená s CRW? Ale všetko je možné. Čo sa týka oblasti Bratislava, tak tam už prednosta Mrva navštevuje dôchodcov a láka ich naspäť do služby!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803181/
754032: Už dostávaš zle info.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803160/
Tu vidím este jeden problém.. firma by rada všetko povozila co najefektívnejšie, prvé ranné, posledné večerné vymrdy dať robiť nástupným miestam. Logicky, aby sa tym ušetrili nočné reži cesty, na toto jedno su a vždy budú nastupne miesta v Horných Riťoprdoch dobré. Lenže spravidla pomedzi to, v sedle dňa, pre tieto nastupne miesta uz tolko roboty nie je.
Uvediem príklad.. Z
Mikuláša idú do Žiliny ráno štyri vlaky, ktoré by bolo pre firmu ideálne, aby si povozili Liptaci. Lenže ti prídu ráno do Žiliny a čo s nimi. Je doobedne sedlo, vlaky sa rozviezli. Dáme im mycku? Zálohu? Pohotovosť? Spánok cez deň? Aj to sme uz mali.
Prečo dodnes nikomu nenapadlo zohľadniť tejto skutočnosti grafikon, a to trebárs tak, ze prvé ranné a posledné večerné vlaky sa bude stretávať trebárs v Kraľovanoch, Štrbe.. kde pri pobyte sa vymenia čaty jednotlivých stajní a každý sa vráti na svoju stranu.
Uvediem príklad.. Z
Mikuláša idú do Žiliny ráno štyri vlaky, ktoré by bolo pre firmu ideálne, aby si povozili Liptaci. Lenže ti prídu ráno do Žiliny a čo s nimi. Je doobedne sedlo, vlaky sa rozviezli. Dáme im mycku? Zálohu? Pohotovosť? Spánok cez deň? Aj to sme uz mali.
Prečo dodnes nikomu nenapadlo zohľadniť tejto skutočnosti grafikon, a to trebárs tak, ze prvé ranné a posledné večerné vlaky sa bude stretávať trebárs v Kraľovanoch, Štrbe.. kde pri pobyte sa vymenia čaty jednotlivých stajní a každý sa vráti na svoju stranu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803154/
Hater: Nie, neslo o meno prevadzkoveho zamestnanca, ale o ustredneho dispecera Čečkáňa, ktoreho v inom DF spomenul Prilepy. Bolo to v prvej polovici tohto roka. Na co si Ty napisal, ze na co spomina meno. Tak ja len tak, pre poriadok. Ak chces najdi si to. Vsak tiez je to riadiaci pracovnik, teda aspon pre nas cestujucich to tak vyznie. Ak je inak, oprav ma.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803148/
362.001: onedlho dojde ktomu, ze si odvezes osobacik do KE, kde sadnes na rychlik, v BA si odpocinies, odvezes Rychlik do ZA, a odtial osobacik do LM. Budes mat 12h vykon, ktomu 10h jazdy. Vyblaznis sa na vsetkom technicky moznom/nemoznom, co tato firma ponuka . Nebudes mat problem s nástupom, skorym resp. neskorym vstavanim, zamestnavatel sa postara o luxusny nastup napr. v LM ...
Imno, ked Prazak urobi obrat na 350 / 150 , tak nik nebojuje za stranicke kakanie/papanie , tiez jazdi, a tiez je taky isty clovek ako ty,ja, a hocktori ini rucnovodic/i. Otazka je, ci to clovek chce resp. nechce vozit/robit.
Samozrejme, je rozdiel medzi tym, ci jazdis na 350/363/361 alebo 380 . Ale, nerozumiem ja osobne jednej veci (a to je aj nekonecna debata mezi rusnovodicmi). Ma sa jazdit, je zle, ma sa jazdit poloprdnato s kadejakými preruseniami je zle; ma sa jazdit cely den, je totalne zle; ma sa kysnut po stanovistiach, po spackarnach je tiez zle. Co sa teda vlastne chce??
Hovori sa tu o IC vlakoch, ktovie ci tak nebudu robene niektore pary rychlikov, ja osobne robim v tej istej firme ako vacsina z Vas, akurát nikde som nepostrehol, ze by sa riesilo o konkrétnych vlakoch . Kadejake dristy som ocul, a potvrdzuje sa mi, ze rusnovodici su partia klebetnikov . Este nic, ale uz sa robia scenare, same doveryhodne informacie, 100% , uz su ludia v turnusoch zaskatulkovany, a neviem co vsetko. Jedna cast place, druha sa tesi...
Su tu nadriadeni, poniektori byvali rusnovodici, tak nech sa staraju. Su za to zaplateny, je to ich robota. Urobia ju zle, tak nech si nesu za to následky.
Moja osobna skusenost je taka, ze za 1 den vymenim tri supravy PP , na kazdej sa zdrzim 3 hodiny, vsetky berem niekomu z ruky, a ledva stiham checknut, ci to je vôbec prevadzky schopne. Jak cigan nosim so sebou dva batohy, a kde sa nalodim (okrem laminatky) len cakam , co ide a co nejde.
raperko: neries bezpecakov, ti maju kopec roboty s nasimi nepodarkami, ako napríklad neplatne hasicaky, zle zapisany do knihy odovzdavky, plomby ci su tam kde maju byt, neskontrolovany inventar a nakoniec cestaky ci su pofarbickovane, popisankovane v tych farebnych odtienoch ako maju byt. ... ale ze tie chodiace hajzle su fakt hazle, to nevadi. Akurát je rozdiel OIK a OIK. ...
Tu by som mal otazku na OIK, ako sa podarilo za necely rok vyriesit problematiku naraznikov na supravach Push-Pull, ako pokrocila uprava software na riadiacich voznoch, a ako sme pokrocli v uprave regulatora na HKV rady 263 .
Hater: niektore veci spolu suvisia, od niektorých si ale davame ruky prec. Skoda len, ze bleskozvod vsetkych problemov je vykonna cast firmy, tj rusnovodici a sprievodcovia, a predavaci/cky listkov.
754032: pisal som to vyssie, ma sa robit, je zle, mame prerusenia, je zle. Otazka je, kde je hranica dobra a zla. Akurát, ked clovek porovna pocet odpracovanych hodin u súkromníka, a u statnika, tak prijde na ten rozdiel v odrobenych hodinach a priraste penazi na ucte...
Imno, ked Prazak urobi obrat na 350 / 150 , tak nik nebojuje za stranicke kakanie/papanie , tiez jazdi, a tiez je taky isty clovek ako ty,ja, a hocktori ini rucnovodic/i. Otazka je, ci to clovek chce resp. nechce vozit/robit.
Samozrejme, je rozdiel medzi tym, ci jazdis na 350/363/361 alebo 380 . Ale, nerozumiem ja osobne jednej veci (a to je aj nekonecna debata mezi rusnovodicmi). Ma sa jazdit, je zle, ma sa jazdit poloprdnato s kadejakými preruseniami je zle; ma sa jazdit cely den, je totalne zle; ma sa kysnut po stanovistiach, po spackarnach je tiez zle. Co sa teda vlastne chce??
Hovori sa tu o IC vlakoch, ktovie ci tak nebudu robene niektore pary rychlikov, ja osobne robim v tej istej firme ako vacsina z Vas, akurát nikde som nepostrehol, ze by sa riesilo o konkrétnych vlakoch . Kadejake dristy som ocul, a potvrdzuje sa mi, ze rusnovodici su partia klebetnikov . Este nic, ale uz sa robia scenare, same doveryhodne informacie, 100% , uz su ludia v turnusoch zaskatulkovany, a neviem co vsetko. Jedna cast place, druha sa tesi...
Su tu nadriadeni, poniektori byvali rusnovodici, tak nech sa staraju. Su za to zaplateny, je to ich robota. Urobia ju zle, tak nech si nesu za to následky.
Moja osobna skusenost je taka, ze za 1 den vymenim tri supravy PP , na kazdej sa zdrzim 3 hodiny, vsetky berem niekomu z ruky, a ledva stiham checknut, ci to je vôbec prevadzky schopne. Jak cigan nosim so sebou dva batohy, a kde sa nalodim (okrem laminatky) len cakam , co ide a co nejde.
raperko: neries bezpecakov, ti maju kopec roboty s nasimi nepodarkami, ako napríklad neplatne hasicaky, zle zapisany do knihy odovzdavky, plomby ci su tam kde maju byt, neskontrolovany inventar a nakoniec cestaky ci su pofarbickovane, popisankovane v tych farebnych odtienoch ako maju byt. ... ale ze tie chodiace hajzle su fakt hazle, to nevadi. Akurát je rozdiel OIK a OIK. ...
Tu by som mal otazku na OIK, ako sa podarilo za necely rok vyriesit problematiku naraznikov na supravach Push-Pull, ako pokrocila uprava software na riadiacich voznoch, a ako sme pokrocli v uprave regulatora na HKV rady 263 .
Hater: niektore veci spolu suvisia, od niektorých si ale davame ruky prec. Skoda len, ze bleskozvod vsetkych problemov je vykonna cast firmy, tj rusnovodici a sprievodcovia, a predavaci/cky listkov.
754032: pisal som to vyssie, ma sa robit, je zle, mame prerusenia, je zle. Otazka je, kde je hranica dobra a zla. Akurát, ked clovek porovna pocet odpracovanych hodin u súkromníka, a u statnika, tak prijde na ten rozdiel v odrobenych hodinach a priraste penazi na ucte...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803147/
Ja sa tu tiež dozvedám veci, ktoré mi v robote nepovedia. A oči otváram.
Vždy som mal za to, ze vozebne expandovať môže iba depo, ktoré ma dostatok ľudí. Fakt je, ze Košice naplniť kurzy vedia, lebo na pohovor dôjdu chlapci z hladových dolín, ktorí sú ochotní robiť za drzkovu polievku a dva rožky. Čím ďalej na západ je to horšie, pretože životná úroveň je vyššia, náklady na život vyššie, viac pracovných príležitosti a ponúkaný plat rovnaký. Toto hádam nespochybni nik.
Nuž a na základe toho je trebárs ta naša Zilina nútená odovzdávať rok co rok ďalšie a ďalšie výkony na Košice a naopak preberá vozbu na Bratislavu. Aspoň takto mi to bolo z viacerých strán vysvetlene, zdôvodnené. My Miklulastania pôsobiaci na štrbskej rampe, patriaci pod Žilinu na to doplácame naviac. Ja si tiež môžem pre nás nakresliť peknú dlhú šichtu az do čiernej nad tisou na obrat, ale kto mi ju dá? Na strane jednej je onen silnejší pes, na strane druhej nastupne miesta v podobe piateho kolecka na voze, ktoré si musia polepit turnus z omrviniek a zvyškov. Len ono aj v tom Mikuláši, aj v Bratislave je rušňovodič tej istej firmy, či nie?
Nenávidím nikomu tých 900 km a nemám v umysle toto chcieť robiť, skôr chcem poukázať na to, ze co ma firma z toho, keď niekde urobia rušňovodiči 900, inde 150 km za šichtu. Nezefektivnili nič.
Výsledok, košičan, ktorý má ľudí ešte relatívne dosť, expanduje, berie mikulasske a žilinské výkony, nás tlačia jazdit het ďalej od chalupy na západ, lebo na trati 120 nemá kto voziť vlaky, aby napokon Bratislavčania, ktorých je tri a pol, jazdili na ďaleky východ.
Sorry, fakt v tom žiadnu logiku nevidím.
Zefektivnovanie chápem, ale nezdá sa mi rozumné, ze všetci máme pracovať inde ako bývame. V ZSSK platové ohodnotenie nie je priam ideálny motivačný stimul, ak sa zhoršila podmienky dochádzky, ak budú pribúdať nástupy vyžadujúce spánok mimo domu, atď, atď, myslím, ze budú dávať výpovede ďalší a problém sa ešte viac prehĺbi.
Vždy som mal za to, ze vozebne expandovať môže iba depo, ktoré ma dostatok ľudí. Fakt je, ze Košice naplniť kurzy vedia, lebo na pohovor dôjdu chlapci z hladových dolín, ktorí sú ochotní robiť za drzkovu polievku a dva rožky. Čím ďalej na západ je to horšie, pretože životná úroveň je vyššia, náklady na život vyššie, viac pracovných príležitosti a ponúkaný plat rovnaký. Toto hádam nespochybni nik.
Nuž a na základe toho je trebárs ta naša Zilina nútená odovzdávať rok co rok ďalšie a ďalšie výkony na Košice a naopak preberá vozbu na Bratislavu. Aspoň takto mi to bolo z viacerých strán vysvetlene, zdôvodnené. My Miklulastania pôsobiaci na štrbskej rampe, patriaci pod Žilinu na to doplácame naviac. Ja si tiež môžem pre nás nakresliť peknú dlhú šichtu az do čiernej nad tisou na obrat, ale kto mi ju dá? Na strane jednej je onen silnejší pes, na strane druhej nastupne miesta v podobe piateho kolecka na voze, ktoré si musia polepit turnus z omrviniek a zvyškov. Len ono aj v tom Mikuláši, aj v Bratislave je rušňovodič tej istej firmy, či nie?
Nenávidím nikomu tých 900 km a nemám v umysle toto chcieť robiť, skôr chcem poukázať na to, ze co ma firma z toho, keď niekde urobia rušňovodiči 900, inde 150 km za šichtu. Nezefektivnili nič.
Výsledok, košičan, ktorý má ľudí ešte relatívne dosť, expanduje, berie mikulasske a žilinské výkony, nás tlačia jazdit het ďalej od chalupy na západ, lebo na trati 120 nemá kto voziť vlaky, aby napokon Bratislavčania, ktorých je tri a pol, jazdili na ďaleky východ.
Sorry, fakt v tom žiadnu logiku nevidím.
Zefektivnovanie chápem, ale nezdá sa mi rozumné, ze všetci máme pracovať inde ako bývame. V ZSSK platové ohodnotenie nie je priam ideálny motivačný stimul, ak sa zhoršila podmienky dochádzky, ak budú pribúdať nástupy vyžadujúce spánok mimo domu, atď, atď, myslím, ze budú dávať výpovede ďalší a problém sa ešte viac prehĺbi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803146/
Jones a ty si ešte raz prečítaj môj.Nemyslel som ani slovkom čosi zlé na rušňovodičov.Viem že vy za to nemôžete.Ale bude to jak s poľanami-"však košičan to spraví"....Nik sa nebude pýtať a zisťovať.Kto nie je slepý tak vidí že depá z celého slovenska postupným valom hasia problém s akútnym nedostatkom rušňovodičov v ba.A ten je z dôvodu nezáujmu o túto prácu za ten smiešny peniaz.Efektivita a obehy sú vec druhá.Ale obrat ke-ba-ke (ba-ke-ba nebude, a kto???) na historických vozidlách-tadiaľto cesta nevedie.Čo robia bezpečáci že také stroje ako 240 ešte dovolia ťahať vlaky s ľuďmi rýchlosťou 120km/h?Veď tam ide vyslovene o život!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803142/
Hmm,hm. Padaju tu konkretne mena. Uz to nevadi? Lebo v inych DF viaceri, aj Hater pisal, ze na co piseme mena. Mne to nevadi, aspon sa podozvedame aj my...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803140/
len ešte jednu poznámku: pri vozbe ako je jednomužne do Košíc,treba si vybojovat elektronické ZCP,mobil na meno,a nie báť sa zavolať zo služebného mobilu len aby ma náhodou nedojebali že som prekročil limit,funkčné RST na loko a pod.veci....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803138/
Hater asi vie dosť vecí na svojich nadriadených. Pritom sa hovorí že v Humenom jako chodili Pušpuly na montáž obrazoviek a internetu do súprav,že to robila jeho firma....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803137/
Hater pravda.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803136/
362.001 ešte to tu dobre vystihol Hater. V tom je ekonomika,ako napísal Hater. Súkromnik už dávno pozerá na ekonomiku. Kde príde žilinčan do Blavy,namiesto aby mal pretrhnutý výkon na pohotovosť,radšej nech odvezie vlak do Malaciek a naspať,a ide domov. Zmysel je príst do roboty,odrobiť si 12-13hodín v kuse a domov. Nie vysedávať po staniciach za pohotovosti. To isté platí o Zvolene,Bratislave inde, a ak vyjde tak aj o Košiciach. Neboj dočkáš sa jazdenia do Bratislavy,Ic čka sú len začiatok. Teraz sa to vyskúša a další grafikon šup všetky vlaky-uvidíš.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803134/
362.001 to nie je o Bratislave. Politika pánov z Košíc bola taká že na východe sa húfne prijmali ludia a tu v Bratislave dostali len posledné volné miesta. Ved je verejné tajomstvo že prednosta u Vás to riešil aj za hmotné veci. A hovorí sa že v košickom depe kto nejazdí pre Bajužíka nie je v turnuse. Tak si skúsim tvrdit čím dalej od Bratislavy tím lepšie,lebo pod lampou býva najvačšia tma. Podotýkam prevádzka na čele z Turákom sedí v Košiciach,a oni rozhodli. A u Vás v žopke už začína týmto situácia jako inde vo svete. Ramená 200km pomaly končia,to všetko je prežitok z parnej a dieselovej doby. A čo sa týka personálu: Bratislava,Žilina,Zvolen a všetky jejich pobočky sú v minuse z ludmi. Len Košice vyčnievaju z radu,tam dostali miesta.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803132/
Neboj aj na tom žltom sa objaví 363 cargo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/803130/
Podľa mňa je to chorý nápad. Ale však prečo by si rušňovodič nemohol odviesť vlak do Žiliny, ísť sa v pokoji najesť teplého jedla, dať si kávu ako normálny človek a potom odviesť vlak nazad? Nie je predsa lepšie, aby valil až do Košíc, kde len obehne súpravu a po všetkých technologických záležitostiach mu ostane čas aurát očúrať bok mašiny a možno si tak kúpiť v reštauráku kávu aby nezaspal? Jedlo? Nažer sa kde chceš, možno počas minútového pobytu v Kysaku. Hlavne, že prestávku na obed pripíšeme na konci smeny, "aby sa nepovedalo". A potom sa divíme, prečo majú rušňovodiči žalúdočné vredy a podobne, na prehliadkach
Ja chápem, že pre firmu je neefektívne, ak sa rušňovodič váľa po staniciach X hodín a čaká na odchod - napokon, kto ma pozná tak vie, že som odjakživa proti tomu a sám radšej odveziem nejaký vlak, ako sedieť v miestnosti a čítať noviny alebo "driemať". Ale s rozumom, preboha ! A nie aby si človek ani nevydýchol !
A naopak, smeny, akože príde majsterko do Košíc a ide spať ma izbu a ráno vezie vlak, sú tiež prudko efektívne. Zrejme je lepšie zaplatiť rušňovodičovi spánok a pretrhnúť mu výkon ako keby to odviezol niekto, kto by sa mohol vrátiť iným vlakom do domovského pracoviska. Fakt škoda reči....