Virtuálny GVD
Miesto pre vaše alternatívne cestovné poriadky.
Ad Rasťo : Áno aj nie. Úmyselne som rozobral terajší GVD. Ani neviem aký GVD bol v rokoch 1980/1981. Nechcem znevažovať minulé GVD (ani súčasný), ale nejaké nápady sa už vtedy možno podarilo "prepašovať" aj napriek "všadeprítomnému červenému bratovi".
Nie je problém urobiť návrh GVD pre rok 2009/2010 úplne inak. Ja sa snažím pracovať na alternatíve s terajšími údajmi a v terajšom veľmi, veľmi obmedzenom priestore a možnostiach, najmä týchto : .
Môžem kľudne urobiť ukážkový GVD 2009/2010, ale v dnešnej realite to absolútne nikto nezaplatí. Hovorím o finančnom krytí za dopravné výkony. Frekvencia cestujúcich je ráno, počas dopoludnia a popoludnia a potom večer rôzna. Pri taktovej doprave by skoro ráno z BA jazdili vlaky voziace prevažne vzduch a večer zase poloprázdne. Jednou z možností, ako zlepšiť vyťaženosť - ekonomické ukazovatele je posunúť niektoré odchody na neskôr a takto ešte nabrať nejakých cestujúcich.
Medzi BA a NZ vykazuje v "X" frekvencia cestujúcich vysoký rozptyl. A počas víkendu je to zase úplne inak. Pri zavedení plnohodnotnej taktovej dopravy by sme sa v tomto úseku nedoplatili...
V taktovej doprave sa kladie dôraz na takt. Aby sme ju mohli mať plnohodnotnú, musíme mať finančné krytie aj pre prípad nízkej frekvencie cestujúcich a taktiež možnosť a finančné krytie na operatívne riešenia prekážok brániacich plynulosti takejto dopravy.
Ja sa skôr sústreďujem na alternatívu, ale iba v rámci týchto obmedzených možností. Máme tu svetovú hospodársku krízu - tfuj ! Tento termín si ešte pamätám spred roku 1989 - bisťu !
Dnes sa tomu hovorí globálna ekonomická kríza, ale v princípe sa v tejto oblasti od čias minulej krízy nič nezmenilo.
Príjmová časť štátneho rozpočtu ide do mínusu a ja mám obavy, či reálny návrh nebude ešte skromnejší od toho môjho. Preto som sa teraz rozhodol sústrediť sa na existujúce (a možno aj exitujúce ) možnosti.
Vidím tam ešte nejaký malý priestor na preskupovanie výkonov. Manévrovateľnosť v takomto obmedzenom priestore hraničí s nemožnosťou, ale jeden nikdy nevie...
Nechcem nikomu vnucovať moje riešenia. Na túto dobu nič moc, ale mňa v tomto nič-om moc-om zaujíma spomínaná manévrovateľnosť.
Na okraj : Ešte si pamätám názory z roku 1985, keď sa hovorilo o tom, ako to bude vyzerať v roku 2000...
Radšej si počkajme, koľko bude vyčlenených na dopravné výkony GVD, pretože presne podľa toho bude vypadať GVD 2009/2010. Ako som už spomínal príjmová časť štátneho rozpočtu ide do mínusu...
Nie je problém urobiť návrh GVD pre rok 2009/2010 úplne inak. Ja sa snažím pracovať na alternatíve s terajšími údajmi a v terajšom veľmi, veľmi obmedzenom priestore a možnostiach, najmä týchto : .
Môžem kľudne urobiť ukážkový GVD 2009/2010, ale v dnešnej realite to absolútne nikto nezaplatí. Hovorím o finančnom krytí za dopravné výkony. Frekvencia cestujúcich je ráno, počas dopoludnia a popoludnia a potom večer rôzna. Pri taktovej doprave by skoro ráno z BA jazdili vlaky voziace prevažne vzduch a večer zase poloprázdne. Jednou z možností, ako zlepšiť vyťaženosť - ekonomické ukazovatele je posunúť niektoré odchody na neskôr a takto ešte nabrať nejakých cestujúcich.
Medzi BA a NZ vykazuje v "X" frekvencia cestujúcich vysoký rozptyl. A počas víkendu je to zase úplne inak. Pri zavedení plnohodnotnej taktovej dopravy by sme sa v tomto úseku nedoplatili...
V taktovej doprave sa kladie dôraz na takt. Aby sme ju mohli mať plnohodnotnú, musíme mať finančné krytie aj pre prípad nízkej frekvencie cestujúcich a taktiež možnosť a finančné krytie na operatívne riešenia prekážok brániacich plynulosti takejto dopravy.
Ja sa skôr sústreďujem na alternatívu, ale iba v rámci týchto obmedzených možností. Máme tu svetovú hospodársku krízu - tfuj ! Tento termín si ešte pamätám spred roku 1989 - bisťu !
Dnes sa tomu hovorí globálna ekonomická kríza, ale v princípe sa v tejto oblasti od čias minulej krízy nič nezmenilo.
Príjmová časť štátneho rozpočtu ide do mínusu a ja mám obavy, či reálny návrh nebude ešte skromnejší od toho môjho. Preto som sa teraz rozhodol sústrediť sa na existujúce (a možno aj exitujúce ) možnosti.
Vidím tam ešte nejaký malý priestor na preskupovanie výkonov. Manévrovateľnosť v takomto obmedzenom priestore hraničí s nemožnosťou, ale jeden nikdy nevie...
Nechcem nikomu vnucovať moje riešenia. Na túto dobu nič moc, ale mňa v tomto nič-om moc-om zaujíma spomínaná manévrovateľnosť.
Na okraj : Ešte si pamätám názory z roku 1985, keď sa hovorilo o tom, ako to bude vyzerať v roku 2000...
Radšej si počkajme, koľko bude vyčlenených na dopravné výkony GVD, pretože presne podľa toho bude vypadať GVD 2009/2010. Ako som už spomínal príjmová časť štátneho rozpočtu ide do mínusu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/357607/
Maros21 bodaj by nebrali vsetko autobusy ked R722 odchadza 5:17 a cez vikend sa nan nemas ako dostat a mam sediet 3 hodiny v rozpadnutom becku (vlani to bol Zr a chodili Bmee ja uz ZSSK chapem coraz menej a menej) tak radsej pojdem na 6:30 v Yutongu SAD PD........
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/357468/
SWTC
problem nie je technický ale neochota zastavovať zvolenské R vlaky v Palárikove.
problem nie je technický ale neochota zastavovať zvolenské R vlaky v Palárikove.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/357310/
Ad Zámčan : Ešte dodávam, že takto sa mi javia všetky Os s nižšími prepravnými nárokmi (proporcionálne rozloženie cestujúcich medzi R a Os s max. 5 x Bt) a spomínaný Os by mal 3 x Bt. V Palárikove by veľa miesta nezabral...
Že v minulosti nebola vôľa je zase druhá vec... Technicky by tomu nič nemalo brániť...
Že v minulosti nebola vôľa je zase druhá vec... Technicky by tomu nič nemalo brániť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/357249/
Ad Zámčan : ten Os je iba posilový (vymeták v "X").
S týmto vlakom so sa trocha pohral. Naozaj to celé pôsobí ako návrat do minulosti, ale potreboval som vidieť širšie súvislosti. Teraz ich vidí úplne každý. Sú to v podstate 2 vlaky. Chcel som urobiť prípoj k R "Levičan" aj do NZ a Štúrova bez navýšenia vlkm. Takéto návrhy tu v minulosti boli.
V úseku BA-Palárikovo je tento Os klasický "vymeták". Po SA je využitý a ďalej bieda večná... Kto bude cestovať z BA do NZ a Štúrova, by skôr využil kombináciu R "Levičan" + prípoj do NZ s týmto Os. Cestovať z BA do NZ a opačne obyčajným Os je o držku a drvivá väčsina používa EC, R alebo Zr.
Trochu ma ten 25 min. prestoj priamych vlakov v NZ z BA do Štúrova. Včera som skúšal skrátiť tento prestoj na 9 min.
3-krát háhaj, kde som narazil na problém ? Popoludňajšie EC vlaky... ...a mal som po takte ! Takto mám niečo, čo takt pripomína, ale mám 25 min. prestoj v Zámkoch...
S týmto vlakom so sa trocha pohral. Naozaj to celé pôsobí ako návrat do minulosti, ale potreboval som vidieť širšie súvislosti. Teraz ich vidí úplne každý. Sú to v podstate 2 vlaky. Chcel som urobiť prípoj k R "Levičan" aj do NZ a Štúrova bez navýšenia vlkm. Takéto návrhy tu v minulosti boli.
V úseku BA-Palárikovo je tento Os klasický "vymeták". Po SA je využitý a ďalej bieda večná... Kto bude cestovať z BA do NZ a Štúrova, by skôr využil kombináciu R "Levičan" + prípoj do NZ s týmto Os. Cestovať z BA do NZ a opačne obyčajným Os je o držku a drvivá väčsina používa EC, R alebo Zr.
Trochu ma ten 25 min. prestoj priamych vlakov v NZ z BA do Štúrova. Včera som skúšal skrátiť tento prestoj na 9 min.
3-krát háhaj, kde som narazil na problém ? Popoludňajšie EC vlaky... ...a mal som po takte ! Takto mám niečo, čo takt pripomína, ale mám 25 min. prestoj v Zámkoch...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/357248/
SWTC díky za odkazy
v tom svojom pláne môžeš nechať kludne R vlaky na XX.20,Hron bude odchádzať už o 16.00....
a ten os čo bude stáť v Palárikove 25 min...brrrrrr
ťažko realizovatelné mám skúsenosť keď sme chceli urobiť v Palárikove prípoj od R 835 (14.20 z BA) na vl.4209 t j vlak by musel zostať stáť v Palárikove 13 min nedalo sa ........
v tom svojom pláne môžeš nechať kludne R vlaky na XX.20,Hron bude odchádzať už o 16.00....
a ten os čo bude stáť v Palárikove 25 min...brrrrrr
ťažko realizovatelné mám skúsenosť keď sme chceli urobiť v Palárikove prípoj od R 835 (14.20 z BA) na vl.4209 t j vlak by musel zostať stáť v Palárikove 13 min nedalo sa ........
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/357139/
Opäť som o čosi pokročil v mojom virtuálnom návrhu pre trať 130 :
http://www.galileosoft.wz.cz/gvd2009/gvd2009_130_b.pdf
Build je zo dňa 1.6.2009.
Smer BA - NZ - Štúrovo je už pohromade. Ale niečo sa mi tam ešte nezdá...
Smer späť budem spracovávať tento týždeň. Aspoň dúfam...
http://www.galileosoft.wz.cz/gvd2009/gvd2009_130_b.pdf
Build je zo dňa 1.6.2009.
Smer BA - NZ - Štúrovo je už pohromade. Ale niečo sa mi tam ešte nezdá...
Smer späť budem spracovávať tento týždeň. Aspoň dúfam...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/356990/
ľudia, čo myslíte skratkou SO?? lebo je to ŠPZka Sobraniec a to ma veľmi mýli....
inak, k tej Nitre...je na porazenie a hanbu, ze Os idúci NZ-PD stoji v niekolkyh staniciach nadmerne dlho, a tak nie je nicim zvlastnym absolvovat tuto trasu aj za viac ako 4 hodiny, čo je na 117 km katastrofa....no, urcite by som hodil zo dva páry Zr vlakov...R asi ani nie......proste, zlepšiť dopravu na Hornej a dolnej Nitre
A čo je teda úplná hanba a potupa, je letné rýchlikové spojenie BA- PD a spať....fuuj...tam by som uvažoval o nejakom rozumnom dobrom takte s napojením na Hornu Stubnu, Teplice a Martin..ono, pre nás Tepličanov bol, je a bude najlacnejším variantom cesty do BA práve variant na Prievidzu....lenže, to sem nepatrí, ale podotknem, ak sa niečo nespraví s traťou 145, nemá to zmysel...cestovat tade je hroza, ani čítať sa nedá, bo to tak trasie, že ani na riadky nevidí človek..o rychlosti pomlcim..pritom, keby sa zrychlila a vhodne napojila na nase trate, bolo by to super...potom nech sa niekto nestazuje, ze vsetko berie bus, ked PD-BA 2 pary vlakov denne, v piatok a nedela posila a cez leto takmer nič.......
inak, k tej Nitre...je na porazenie a hanbu, ze Os idúci NZ-PD stoji v niekolkyh staniciach nadmerne dlho, a tak nie je nicim zvlastnym absolvovat tuto trasu aj za viac ako 4 hodiny, čo je na 117 km katastrofa....no, urcite by som hodil zo dva páry Zr vlakov...R asi ani nie......proste, zlepšiť dopravu na Hornej a dolnej Nitre
A čo je teda úplná hanba a potupa, je letné rýchlikové spojenie BA- PD a spať....fuuj...tam by som uvažoval o nejakom rozumnom dobrom takte s napojením na Hornu Stubnu, Teplice a Martin..ono, pre nás Tepličanov bol, je a bude najlacnejším variantom cesty do BA práve variant na Prievidzu....lenže, to sem nepatrí, ale podotknem, ak sa niečo nespraví s traťou 145, nemá to zmysel...cestovat tade je hroza, ani čítať sa nedá, bo to tak trasie, že ani na riadky nevidí človek..o rychlosti pomlcim..pritom, keby sa zrychlila a vhodne napojila na nase trate, bolo by to super...potom nech sa niekto nestazuje, ze vsetko berie bus, ked PD-BA 2 pary vlakov denne, v piatok a nedela posila a cez leto takmer nič.......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/356146/
banlubo, človek sa snaží, čo je pekné, ale návrh má veľký počet závažných chýb a nedostatkov a de facto len konzervuje súčasnosť.
- nedokonalý takt (chýba integralita, nerovnomerné rozdelenie spojov - takéto riešenia sa už dnes nepoužívajú)
- nezohľadňujú sa nadväznosti
- prečo viezť klasické Os vlaky, aj tam, kde nimi nikto necestuje a kde je plošná obsluha územia výrazne lepšie dosiahnuteľná autobusom alebo MHD => NZ - NR len vlaky v 1h zastavujúce ŠU, Lipová (nová zastávka), Komjatice, Veľký Kýr, Branč, v špičke Krškany a Nitra (Branč - NR MHD).
- 3 rýchliky za deň je nezmysel, buď 2h takt alebo nejaký ranný posilák, alebo nič
- rýchliky cez Nitru - uvažoval som o 2h NR - TO - TN s prípojom na ZA (v úseku KN - NR ako ten vyššie zmkieňovaný ZrOs) a 1h NR - TT - BA.
- elektrifikácia nie je problémom, jednoducho by šiel vlak KN - NR so 754+4Bdt alebo nejaké DMU
- nedokonalý takt (chýba integralita, nerovnomerné rozdelenie spojov - takéto riešenia sa už dnes nepoužívajú)
- nezohľadňujú sa nadväznosti
- prečo viezť klasické Os vlaky, aj tam, kde nimi nikto necestuje a kde je plošná obsluha územia výrazne lepšie dosiahnuteľná autobusom alebo MHD => NZ - NR len vlaky v 1h zastavujúce ŠU, Lipová (nová zastávka), Komjatice, Veľký Kýr, Branč, v špičke Krškany a Nitra (Branč - NR MHD).
- 3 rýchliky za deň je nezmysel, buď 2h takt alebo nejaký ranný posilák, alebo nič
- rýchliky cez Nitru - uvažoval som o 2h NR - TO - TN s prípojom na ZA (v úseku KN - NR ako ten vyššie zmkieňovaný ZrOs) a 1h NR - TT - BA.
- elektrifikácia nie je problémom, jednoducho by šiel vlak KN - NR so 754+4Bdt alebo nejaké DMU
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/356140/
ad Zobor, priame spojenie SO, KN z Nitrou nevylučujem ale je tam háčik, NZ-KN a NZ- SO sú plne elektrifikované trate a na trat NZ- NR môj plan predpoklada nasadenie motorovych jednotiek ako bagety a tie, ktore sa momentalne zakupili, teda male vlaky... preto aj frekvencia je daleko vyššia ako súčastnosť. reláciu NZ- SO by som potiahol do BDp Nyugaty a reláciu NZ- KN do Komáromu s prípojmi na Gyor a BDp Dél, čo sa týka rýchlikov z Ba, tie ja absolutne ponechavam, s tym že pokiaľ ide vlak z Ba cez Trnavu ide rýchlik z NZ cez NR a TO smerom na Bánovce. ( teda jeden na Žilinu a jeden do KE) , prichádza tam síce k zdvojeniu medzi Jelšovcami až Chynoranmi, ale takto by to bolo myslím celkom dobré. Prečo východzia stanica nie Nitra?? NZ je hlavný dopravný uzol juhozápadného Slovenska a vlaky by mali vychádzať z takýchto uzlov, vzniká tam aj možnosť vzniku prípojov na EC vlaky...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/356094/
ad. banlubo: Chyba mi tam priame spojenie NR - KN resp. SO Nitra ako krajske mesto by malo mat priame prepojenie so svojimi vacsimi sidlami v kraji..teda aspon tam kde vsetko hra v prospech zeleznice pred cestnou dopravou... co sa tyka vedenia R tak uplny suhlas ale!!! priame spojenie z BA by malo zostat zachovane Ty ho tam neuvadzas len ako pripoj co povazujem za nevhodne...toto spojenie by bolo treba hlavne nejakym sposobom urychlit a nie ho uplne zrusit..tu ja vidim hlavne potencial cestujucich...R na ZA alebo KE su vhodne skor pre studentov..aj to neviem ci by boli obsadene denne..skor by som to bral ako posilove R tiez neviem ci vhodne ich vedenie az NZ, myslim ze NR by stacila ako vychodzia stanica z NZ by mohol byt vedeny len R do PD prip. do ZA, do KE je pre NZ vyhodnejsie spojenie juznym tahom.. taktiez neviem ako mas ostrenu priepustnost trate 140 ktora je velmi uboha...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/356058/
Virtuál GVD pre trať NZ - NR- Prievidza
som zástancom skôr regionálneho rozdelenia trate a to NZ - NR, NR- TO, TO-Prievidza. Teraz k situácii NZ - NR
všetky vlaky by boli motorové - bagety, prípadne novo zakúpené motorové jednotky
odchody z NZ aj z NR - kategória vlaku Os - vedenie modernými motorovými, zastavujú všade súpravami
4:23, 5:23 X, 6:23, 7:23, 8:23X, 10:23, 11:23X, 12:23, 13:23X, 14:23, 15:23X, 16:23, 17:23X, 18:23, 19:23, 21:23, 23:23
kategória zrýchlený regionálny - zast. NZ-SU-KOMJ- VKyr- DOLKR- NR - bagety
odchody z NZ 5:50, 6:50X, 8:50X, 12:50X, 14:50X, 15:50X, 18:50X
odchody z NR 6:50, 7:50X, 9:50X, 13:50X, 15:50X, 16:50X ,19:50X
Rýchliky
spájali by len NZ- SU-NR- TO- Prievidza s tým že by existovali 2 varianty
vlaky z Ba - napájanie v Zbehoch
vlaky z NZ - buď NZ- Prievidza alebo NZ- NR- TO- ZA- KE
vetva NZ-NR - odchody z NZ
6:47 NZ- NR To- ZA - KE ( v Topoľčanoch prípoj na R z BA do Prievidze)
13:47 NZ-NR- TO- Prievidza
16:47 NZ-NR-TO-ZA (v Topoľčanoch prípoj na R z BA do Prievidze)
odchody z NR
13:47 KE-NZ
14:47 Prievidza -NZ
17:47 ZA-NZ
som zástancom skôr regionálneho rozdelenia trate a to NZ - NR, NR- TO, TO-Prievidza. Teraz k situácii NZ - NR
všetky vlaky by boli motorové - bagety, prípadne novo zakúpené motorové jednotky
odchody z NZ aj z NR - kategória vlaku Os - vedenie modernými motorovými, zastavujú všade súpravami
4:23, 5:23 X, 6:23, 7:23, 8:23X, 10:23, 11:23X, 12:23, 13:23X, 14:23, 15:23X, 16:23, 17:23X, 18:23, 19:23, 21:23, 23:23
kategória zrýchlený regionálny - zast. NZ-SU-KOMJ- VKyr- DOLKR- NR - bagety
odchody z NZ 5:50, 6:50X, 8:50X, 12:50X, 14:50X, 15:50X, 18:50X
odchody z NR 6:50, 7:50X, 9:50X, 13:50X, 15:50X, 16:50X ,19:50X
Rýchliky
spájali by len NZ- SU-NR- TO- Prievidza s tým že by existovali 2 varianty
vlaky z Ba - napájanie v Zbehoch
vlaky z NZ - buď NZ- Prievidza alebo NZ- NR- TO- ZA- KE
vetva NZ-NR - odchody z NZ
6:47 NZ- NR To- ZA - KE ( v Topoľčanoch prípoj na R z BA do Prievidze)
13:47 NZ-NR- TO- Prievidza
16:47 NZ-NR-TO-ZA (v Topoľčanoch prípoj na R z BA do Prievidze)
odchody z NR
13:47 KE-NZ
14:47 Prievidza -NZ
17:47 ZA-NZ
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/356052/
Zámčan, ten vlak o 20.25 nemusí vôbec ísť, ten tam bol len ako obrat súpravy (tá môže ísť aj ako Os o cca 4.40). Tie vl.km. by sa dali použiť aj zmysluplnejšie, bol to len taký rýchly príklad.
Obsadenosť o 13.21 a 19.21, minule v X som sa na hl.st. pozeral, o 13.21 sedelo v odchádzajúcom vlaku cca 95 - 100 ľudí (zdá sa mi to smiešne číslo). Predpokladám, že o 19.21 cestuje ďaleko viac ľudí, nakoľko 13.21 má potenciál najmä pre žiakov SŠ, avšak o 19.21 aj pre bežných pracujúcich.
Obsadenosť o 13.21 a 19.21, minule v X som sa na hl.st. pozeral, o 13.21 sedelo v odchádzajúcom vlaku cca 95 - 100 ľudí (zdá sa mi to smiešne číslo). Predpokladám, že o 19.21 cestuje ďaleko viac ľudí, nakoľko 13.21 má potenciál najmä pre žiakov SŠ, avšak o 19.21 aj pre bežných pracujúcich.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/355851/
Rasťo
ten R vlak 20.25 do NZ by som zamenil za trasu na 13.25 z Bratislavy.inak čo sa týka obsaditelnosti vlak 13.21 je približne rovnako plný ako 19.21
ten R vlak 20.25 do NZ by som zamenil za trasu na 13.25 z Bratislavy.inak čo sa týka obsaditelnosti vlak 13.21 je približne rovnako plný ako 19.21
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/355835/
u nás by pre začiatok stačilo, ak by mali tvorcovia GVD voľné ruky čo sa týka rušenia zastávok a penášania vlkm medzi krajmi, diaľkovou a regionálnou dopravou