ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.
Diskusia o národnom dopravcovi ZSSK.
O akých 9 súpravách, ktoré sa majú dodať ešte v tomto roku, rozprával včera Filip v správach?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863373/
A to akože RJ od nich vezme béčka?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863369/
Je to skôr o tom ako sa v ČD rozhodnú:
a) viac tržne - prenájmu súpravy - strápnia (načas dokiaľ nezoženú zahraničné ''nové vozne'') Jančuru a zarobia
b) viac strategicky - neprenájmu súpravy a ukážu odvrátenú stranu liberalizácie železníc + neschopnosť RJ.
a) viac tržne - prenájmu súpravy - strápnia (načas dokiaľ nezoženú zahraničné ''nové vozne'') Jančuru a zarobia
b) viac strategicky - neprenájmu súpravy a ukážu odvrátenú stranu liberalizácie železníc + neschopnosť RJ.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863366/
Také IC ešte nevyšlo, ktoré by bolo v zisku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863365/
Na to jeho vyplakávanie o dotáciach som aj zabudol :D
Ako je možné, že IC ZSSK dokážu jazdiť v zisku (síce biednom ale zisku) ale čúrajuci janko pýtal dotácie?
(nehovoriac o tom, že dávať dotácie na vlak, ktorý MinDop ani neobjednal je bullsh*t).
Imho absolutne neopravnene pýtal dotácie.
Inak zaujímavé, že nechce dotácie medzi CA - KE
Ako je možné, že IC ZSSK dokážu jazdiť v zisku (síce biednom ale zisku) ale čúrajuci janko pýtal dotácie?
(nehovoriac o tom, že dávať dotácie na vlak, ktorý MinDop ani neobjednal je bullsh*t).
Imho absolutne neopravnene pýtal dotácie.
Inak zaujímavé, že nechce dotácie medzi CA - KE
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863360/
So žst. Dobrá Niva je to určite hodné úvahy a vyhodnotenia obsadenosti, lebo čo som stadiaľ išiel ja, naozaj jej využitosť je slabá, pri väčšine spojov zrejme nulová. Najbližšie rod. domy od nej sú asi necelých 400 metrov, pričom tie isté domy (severný okraj D. Nivy) sú asi 1,3-4 km od D. Niva zast.. Ale po chodníku, zatiaľ čo prístupnosť zo žst. je naozaj problematická - po okraji cesty (o nejakom chodníku tam fakt neviem). Ďalšia vec, čo možno bude stáť za zmienku (písal som to už nie raz), je potiahnutie Os zo Šiah do B. Bystrice, čo by ľuďom, ktorých cieľ cesty je centrum Zvolena (úrady, obchody, nemocnica, polícia...) a BB, výrazne uľahčilo život. Nemuseli by prestupovať do MHD/vlaku, príp. šliapať 10-15 minút peši (pohybovo limitovaní aj o dosť dlhšie). Ak zaregistrujem nejakú pripravovanú zmenu grafikonu, alebo ak tu v KA ešte v decembri budem, skúsim dať dokopy nejaké pripomienky a zaslať ich.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863352/
k Jančurovi a k popísaným nezmyslom......
Vlaky IC jančuru jazdili plné či bola bezplatná preprava alebo pred tým.....to znamená vyhovárať sa na bezplatnú prepravu je úbohé.....( platilo by to len vtedy ak by nemal vypredané vlaky a viac ako 10 vozňov by mu infratruktura nepovolila nezmestili by sa na perony)). Iná vec že kvôli bezplatnej si nemohol dovoliť skokovo nárast cien na komerčnú úroveň ( ale podotýkam že ku koncu už jazdil za takmer rovnaké ceny ako pred tým ZSSK a stále plný..)Jediné čo chcel aby mu štát kryl socialne zlavy na komerčnom vlaku....taká je pravda nedostal sa k dotáciam tak odišiel s tým že sa vyhovoril na kapitána ktorý zbytočne drístal.....
Vlaky IC jančuru jazdili plné či bola bezplatná preprava alebo pred tým.....to znamená vyhovárať sa na bezplatnú prepravu je úbohé.....( platilo by to len vtedy ak by nemal vypredané vlaky a viac ako 10 vozňov by mu infratruktura nepovolila nezmestili by sa na perony)). Iná vec že kvôli bezplatnej si nemohol dovoliť skokovo nárast cien na komerčnú úroveň ( ale podotýkam že ku koncu už jazdil za takmer rovnaké ceny ako pred tým ZSSK a stále plný..)Jediné čo chcel aby mu štát kryl socialne zlavy na komerčnom vlaku....taká je pravda nedostal sa k dotáciam tak odišiel s tým že sa vyhovoril na kapitána ktorý zbytočne drístal.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863351/
IceFox, tak spravodlivo sa rozhorcujes, ze kto si nepamata veci par rokov dozadu, aj by ti uveril. Jancurovi v prvom kole IC ZSSK nevadili, aj ich hravo vyhodil z ringu, lebo s nim nedokazali s cenou a sluzbami konkurovat. IC sa vratili az vtedy, ked prisli BPCL, ku ktorym Jancuru nepustili a tym sa uplne zmenili podmienky trhu, jemu nekryli chrbat Rxxx.
ZSSK, zial, na hnusnu dumpingovu taktiku pri sucasnom manazovani nemaju a co myslis,cim by ZSSK pocitali, keby NEBODAJ sa zucastnili sutaze v CR na linku CD a NEBODAJNEBODAJ by vyhrali. Predsa aj s nevyuzitymi voznami stareho poskytovatela. My /statne firmy /, na sutazenie v biznise nemame, nanajvys na nejake zabudnute ruksaky, plne prepratych handier.
ZSSK, zial, na hnusnu dumpingovu taktiku pri sucasnom manazovani nemaju a co myslis,cim by ZSSK pocitali, keby NEBODAJ sa zucastnili sutaze v CR na linku CD a NEBODAJNEBODAJ by vyhrali. Predsa aj s nevyuzitymi voznami stareho poskytovatela. My /statne firmy /, na sutazenie v biznise nemame, nanajvys na nejake zabudnute ruksaky, plne prepratych handier.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863348/
Na úseku Zvolen - Krupina osobné vlaky v stanici Dobrá Niva zastavujú zbytočne , keď som išiel tadeto osobákom nikto tam nenastupuje ani nevystupuje. Stanica je na okraji dediny bez prístupovej cesty. Najviac cestujúcich vystupuje práve na zastávke Dobrá Niva. Pre zrýchlenie dopravy by mali prestoj ŽST. D.N. zrušiť a vlak prechodiť bez zastavenia. A viaceré priecestia zabezpečiť rampami nielen svetelnou signalizáciou, niektoré sú zabezpečené len krížami. Za posledných 13 rokov sa počet áut prechádzaných cez priecestia v tomto regióne výrazne zvýšil. Rozhľadnosť na priecestia s pohľadu rušňovodiča je slabá. Treba lepšie prispôsobiť časové intervaly pre dochádzajúcich do práce a na prípoje do/zo ZV .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863342/
IceFox: na počiatku peripetií bola zrejme neschopnosť 754 084 na R 951 už v Žiline pred odchodom, na pomoc prišla mašina z obehu 946/953, číže ako píšete, prehodilo sa to a chýbalo to na ďalšom R. S tými časmi Os na 153-ke. No chcem veriť a verím, že to je naozaj spôsobené pokusom dodatočne napasovať spoje nanovo obnovenej trate na existujúci grafikon, a konšpirácie, že by mohlo ísť o snahu spraviť to tak, aby ľudia tými vlakmi nechodili v dostatočnom počte a aby sa dokázala neopodstatnenosť os. dopravy na 153-ke, radšej nechám bokom. Ak sa mi bude chcieť, pozriem sa na všetky spojenia na tejto trati, v náväznosti na vlakové aj autobusové spoje a skúsim si sám niečo navrhnúť - lebo tá nelogickosť časov aktuálnych spojení je až do očí bijúca. (popritom ako chýba vlak. spojenie zo ZV smer Krupina s odchodom okolo 16:45, 18.00, a najmä okolo 21:00!). Ďalšia vec je aj inkriminovaná zastávka Bzovská Lehôtka - ešte som si nepozeral autobusové spojenia tejto obce, ale sám som si natočil dĺžku trvania zastavenia na oboch zastávkach v Dobrej Nive - ani v jednom prípade časová strata nebola viac, než 1,5 minúty, a to vystupovali/nastupovali ľudia. Samozrejme je rozdiel brzdiť z rýchlosti 50 km/h a naspäť akcelerovať, než zo 70 km/h, ale že by bol rozhodujúci v tom, aby bola táto zastávka nerentabilná, to sa mi osobne nezdá. :-? (v kontexte toho, že vlaky chceli ľudia, a napokon mali by byť pre nich, odhliadnuc od všetkých ekonomických aj politických aspektov)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863329/
IC ZSSK boli pre Jančuru dobrá zamienka. Vyše roka mu nevadili IC ZSSK a potom keď sa vratili, tak už mu vadia?
Celá taktika RJ bola hnusná - prísť na BA - KE, postaviť vzdušné zámky o 9€ do KE s kávou a koláčom a keď vystrnadí konkurenciu tak pekne zvýšiť ceny. (Už pri dumpingových cenách dosahoval pri plnom vlaku cenu ako R ZSSK.)
A túto taktiku opakuje všade.
Oh, a ešte sa snaží hrať na obeť a kope do všetkých naokolo.
Zoberie súťaž na Bohumín - Brno aj keď nemá čím voziť. A hájdte kto mu vtedy bude dobrý? ČD, ktoré mu prenájmu tie Bčka s ktorými tam jazdí teraz :DDD. O neexistujúcich zalohách (či už nahradná doprava alebo veľmi rýchle zjednanie NAD) sa baviť ani nejdeme.
Celá taktika RJ bola hnusná - prísť na BA - KE, postaviť vzdušné zámky o 9€ do KE s kávou a koláčom a keď vystrnadí konkurenciu tak pekne zvýšiť ceny. (Už pri dumpingových cenách dosahoval pri plnom vlaku cenu ako R ZSSK.)
A túto taktiku opakuje všade.
Oh, a ešte sa snaží hrať na obeť a kope do všetkých naokolo.
Zoberie súťaž na Bohumín - Brno aj keď nemá čím voziť. A hájdte kto mu vtedy bude dobrý? ČD, ktoré mu prenájmu tie Bčka s ktorými tam jazdí teraz :DDD. O neexistujúcich zalohách (či už nahradná doprava alebo veľmi rýchle zjednanie NAD) sa baviť ani nejdeme.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863326/
» 750.132-3
S Os7549 som dnes išiel z Martina do H. Štubne. Na prechod rýchlika sme čakali v Diviakoch. Avizovaná doba čakania bola 20-25 min, reálne to bolo okolo 40. Neviem prečo R953 meškal, asi pretrvával problém s nedostatkom HDV a ich točeniu z rýchlika na rýchlik v Žiline.
Inak Os7549 bol o niečo plnší ako v bežný piatok. Dosť ľudí nastúpilo aj v T. Tepliciach, čiže čakanie na rýchlik vyzerá byť opodstatnené. Zloženie súpravy: osobákový štandard ZSSK, B+Bdt+Bdt, z nich min. jedno humanizované.
Kvôli meškaniu Os 7549 meškal aj prípojný Os 5624 do Prievidze, čo viedlo k preloženiu križovania s Os5627 do Handlovej.
(Ne)prípoje vo Zvolene na krupinskú trať v kombinácii s (ne)taktom a nulovou víkendovou ponukou vnucujú otázku prečo je to tak. Je fakt, že objednávka dopravy na tejto trati prišla neskoro, keď už bol grafikon zostavený a riešili sa aj prípoje v Šahách. Moc to asi nevychádzalo a to ani prechodením viacerých zastávok. Snáď sa to s novým grafikonom zlepší. Osobne mám iba jednu skúsenosť s týmito novými vlakmi. V piatok sa v Os6088 (ZV 18:31 - KA 19:11 - Šahy 20:11) viezlo zo Zvolena do 20 cestujúcich, myslím, že väčšina do Krupiny. Frekvencia na zastvákach bola minimálna.
S Os7549 som dnes išiel z Martina do H. Štubne. Na prechod rýchlika sme čakali v Diviakoch. Avizovaná doba čakania bola 20-25 min, reálne to bolo okolo 40. Neviem prečo R953 meškal, asi pretrvával problém s nedostatkom HDV a ich točeniu z rýchlika na rýchlik v Žiline.
Inak Os7549 bol o niečo plnší ako v bežný piatok. Dosť ľudí nastúpilo aj v T. Tepliciach, čiže čakanie na rýchlik vyzerá byť opodstatnené. Zloženie súpravy: osobákový štandard ZSSK, B+Bdt+Bdt, z nich min. jedno humanizované.
Kvôli meškaniu Os 7549 meškal aj prípojný Os 5624 do Prievidze, čo viedlo k preloženiu križovania s Os5627 do Handlovej.
(Ne)prípoje vo Zvolene na krupinskú trať v kombinácii s (ne)taktom a nulovou víkendovou ponukou vnucujú otázku prečo je to tak. Je fakt, že objednávka dopravy na tejto trati prišla neskoro, keď už bol grafikon zostavený a riešili sa aj prípoje v Šahách. Moc to asi nevychádzalo a to ani prechodením viacerých zastávok. Snáď sa to s novým grafikonom zlepší. Osobne mám iba jednu skúsenosť s týmito novými vlakmi. V piatok sa v Os6088 (ZV 18:31 - KA 19:11 - Šahy 20:11) viezlo zo Zvolena do 20 cestujúcich, myslím, že väčšina do Krupiny. Frekvencia na zastvákach bola minimálna.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863325/
Dobrý deň, na úvod – chcem všetkých ubezpečiť, že podobné príspevky, ako tento, sa nejak opakovať nebudú a nebudem narúšať odbornú debatu, keďže som iba laik/vláčikár. Chcem iba zosumarizovať dnešný výlet vlakom z pohľadu cestujúceho (už viacrázy som mal chuť, rozmyslel som si, ale teraz pár minút tomu venujem). Nebudem to nijak prifarbovať, iba popíšem priebeh. Nakoľko v piatok končievam skôr (nie vždy sa mi dá), chcel som ísť nafilmovať 750 183 do Kremnice a nahovoril som mamu, nech si spravíme poobedňajší výletík. Keďže časy príchodov/odchodov nedržím presne v hlave, navrhol som cestu z Krupiny do Zvolena s Os 6085 (odchod KA 13:52) a prestúpime na Os 7544 do Vrútok (14:25 zo ZV). Však logicky, mali by nadväzovať. A chyba. Používať logiku sa tu nie vždy vypláca. Os do Vrútok totiž odchádza 6 minút pred príchodom Os zo Šiah. Ba čo viac, 7 min pred tým odchádza Os do Lučenca a 2 minúty pred tým Os do BB. Geniálne! Chvalabohu som si to overil, tak sme sadli na autobus 13:40 z KA do ZV. Stihli sme... Prišli sme do Kremnice, obehli sme, vrátili sme sa, aby som na smartfóne zistil, že Os 7549 mešká už 35 min. a meškanie stále rastie. Chvalabohu bol pracovník vo výpravni v Kremnici ochotný a podal mi info, že vlak nemešká kvôli neschopnosti rušňa (to by sme museli ihneď utekať na autobus, ak by sme nechceli prísť po 23-tej domov), ale kvôli tomu, že čaká na zmeškaný rýchlik, aby mohol veľké množstvo študentov zobrať do Kremnice. Čo chápem a kvitujem. Napokon to prišlo s meškaním vyše 40 min, aj s otrasne špinavou Dášou. Ktorá nebola umytá asi od MH... Vracali sme sa už po tme, ale to bolo jedno, keďže okno bolo aj tak zájdené. Ochotná bola ja sprievodkyňa, ktorá hneď podala info, prečo je vo vlaku nejak podozrivo viac a viac chladno – praskla hadička kúrenia. Ale do cieľa to bolo 45 min., dalo sa vydržať. Prišli sme do ZV, a pokračovali sme. S Os 6088 zo ZV 18:31 do Šiah. Mimochodom kto nevie – 8 minút po odchode Os do Šiah príde Os z Levíc, 25 min po odchode príde R z BA, 28 minút po odchode príde R z Ostravy cez BB, 4 minúty po odchode príde Os z Lučenca a 16 minút R z Košíc. Geniálna náväznosť! A to aj v piatok, keď chodia študenti z väčších miest na víkend domov do tých menších. O priamom konkurovaní si s autobusmi u Os 6088 a 6092 ani nejdem písať. Naspäť k ceste domov – ani nás nemusela mrzieť návšteva fajčiarskej kaviarne v samotnej Kremnici, oblečenie by nám obstojne napáchlo aj zo samotného vlaku – keďže počas státia 813/913.117 v ZV silno ťahal smrad z motora do vnútra /chvalabohu, že tým človek necestuje na dôležité pracovné stretnutie či pohovor... na druhej strane tie malé deti v tom vlaku si priňuchnú tiež – a to veruže zápach tých motorov mi príde dosť nepríjemný. Ale cestou sa to pomaly zlepšovalo (nejdem riešiť ich emisnú stránku, schválené teda zrejme sú, ani nepoznám riešenie ventilácie, ale ako cestujúci by som v tom nechcel čakať pol hodinu a viac). Ale došli sme domov, živí a zdraví...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/863323/