Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
"lebo dialnica na seba nikdy primarne nezarobi - ani železnica"
Nikdy? A čo také americké transkontinentálne trate patriace súkromnému kapitálu a bez problémov fungujúce aj bez megalomanských dotácii? Žeby aj tu bol jeden z dôvodov zhruba dvojnásobného podielu železnice na trhu nákladnej dopravy v USA oproti Európe - že si akcionári musia na seba zarobiť vlastným snažením sa o získanie prepráv a nie spoliehať sa na nekonečný prílev peňazí z verejných zdrojov? Mimochodom prirovnanie takýchto tratí k predĺženej ŠRT ako pokračovaniu Transsibírskej magistrály je celkom zaujímavé vzhľadom k podobnému uvažovanému charakteru prevádzky.
.
pre ilustraciu nakup a predaj zmrzliny je primarny prinos, nakup a servis chladnicky je sekundarny prinos a vybudovanie chodnika a terasy je tercialny prinos - pricom uctovne vsetky naklady z tohoto spadaju bud do prevadzkovych nakladov alebo investicnych.
.
a konkretnosť - nevybudovanie rakuskej dialnice do Bratislavy od roku 1994 do 2007 znamenal stratu pre rakuske hospodarstvo vo výške 10 mld EUR - toto je jasny priklad ked uctovnictvo prevazilo na narodohospodarstvom - lebo dialnica na seba nikdy primarne nezarobi - ani železnica.
V súvislosti s ďalším neuralgickým bodom, ktorý je možné predĺženie širokorozchodnej trate (ŠRT) až do Bratislavy naďalej Z. Trebuľa trvá na tom, že to pre kraj je nevýhodné. Pripustil však, že ak sa zachová objem prekládky v Čiernej nad Tisou a zamestnansoť, nebudú v tom vidieť až taký veľký problém. "Diskutovali sme na vláde aj o ŠRT. Z nášho pohľadu je potrebné, aby sme podstatne viac informovali občanov v dotknutých prevádzkach v Čiernej nad Tisou a Dobrej, aké sú úmysly s touto traťou. Pokiaľ sa ich to nijak nedotkne a takisto to neohrozí naše plánované logistické centrum na Bočiari, tak si to teoreticky viem predstaviť. V opačnom prípade však nie," dodal.
čo iné sa dalo čakať, veď sú spolustranníci..
zdroj: http://www.cassovia.sk/korzar/clanok.php3?sub=31.5.2007/77838K
A problém s bájnymi sekundárnymi a terciárnymi prínosmi je ten, že niekedy sa ani napriek smelým až bohorovným tvrdeniam istých osôb jednoducho nedostavia, viď diaľnice v niektorých zaostalých európskych regiónoch, alebo aj slávny Eurotunnel. Aj keď zasa sekundárny efekt v podobe nových skromných 10 izbových viliek v zapadnutých lesíkoch na Kolibe či modernizácie vozidlového parku v podobe mercedesov, bavorákov a džípov pre zaslúžilých budovateľov je takmer istý...
príspevok je , len mám obavu, že pri výjazde pána ministra by to dopadlo, ako nedávno na trati Púchov - Horní Lideč (pred oslavami), keď sa všetko upravovalo, maľovalo a pod. len aby papaláši z Blavy videli, že je až na malé detaily vlastne všetko v najlepšom poriadku.
"Podľa mňa sú tieto plány o potiahnutí ŠRT ďalej na západ ako zlý sen, veď už počúvam reči, že modernizácia tratí na Slovensku skončí na dlhší čas v Novom Meste nad Váhom, nakoľko to "žerie" veľa koruniek, ale mi ideme budovať ŠRT do Blavy (a ešte aj kúsok za roh).
Radšej robme na jednej veci riadne (na ktorú aj tak nemáme veľa financií) a dokončime ju a nie rozrobiť všetko a potom to budeme lepiť 20 rokov ako SND."
...keby to bolo iba 20 rokov, ake by to bolo super....
Domica: Ano, vsetko je o lobingu, ale nas maly ritolez sa len tazko vyrovna inym ritolezom, ktori su podstatne vyssie. Ako hovori jeden vyznamny clovek, majitel par firiem s nehnutelnostami a typek, ktory uz nema existencny problem: "Je jedno, co robis a aky si dobry, nikdy nezapries, z kerej p..i si dosiel.." Ci by sme zachovali lobingom prekladisko v Ciernej, je fakt na zvazenie. Napokon, cely tento projekt je haluz, ktoru si vymysleli germani, lebo od dlhej chvile im uz zateka na kabel a tak sa kdesi vo vyskratovanom procaku vygeneroval nahodny napad.....
Nie, žiadne rušenie som na mysli nemal, ale tvrdím niečo úplne iné - že tých 10 mld. Sk majú zaplatiť konkrétne firmy a osoby, čo služby železníc využívajú a nie akási pofidérna entita, čo ich pod hrozbou násilia vytiahne od každého a rozdelí podľa ťažko pochopiteľného vzorca vytiahnutého zrejme z brucha po veľmi zlej večeri zapitej ešte horšími alkoholickými nápojmi...
A samozrejme - ten istý systém (každý zaplatí za to, čo používa a opotrebúva tomu, čo sa o to stará) aplikovať aj pri cestnej doprave, MHD, úhradách škôd na životnom prostredí a zdraví ľudí atď. Ja viem, predstavujem si to ešte ideálnejšie ako Hurvínek ozbrojený konflikt, ale rád by som videl aspoň nejakú snahu o priblíženie načrtnutému cieľu a nie momentálne realizovaný presný opak...
"Ci chceme profitovat z toho aspon 10% alebo tych 10% nechame inym."
Tak táto hra s percentami a tvrdeniami o profite zaplatenom z cudzieho vačku mi pripadá podobne, ako rozhodovanie o tom, či mám kúpiť od počerného pouličného predajcu mobil za desatinovú cenu oproti normálnemu obchodu. Je mi síce jasné, že bol získaný nekalým spôsobom, no ale buď na tom trhnem, alebo budem hrdinom a... Lenže z takejto úvahy mi je bohužiaľ podobne zle ako z pohľadu na toho pouličného zlodejíčka, ba ešte podstatne viac pri pomyslení, koľkonásobne viac ľudí bude okradnutých pri našej hre vo veľkom...
.
kedze ide o rakusko nemecky projekt najviac na nom chcu participovat rakusania a nemci - Vieden a Mnichov a my si bud z toho nieco trhneme alebo budeme hrdinovia a ...
.
všetko je o vždy o politike a toto je kitajsko rusko rakusko nemecky kšeft a bud nas to obide alebo nie
Skús dávať príklady z Europy,pretože v Amerike funguje všetko inak a my žijeme v Europe a pravidla Europskej komisie napr. hovoria o zákaze krížového financovania,čo Tebou udávané príklady častokrát nesplňajú ..