Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
"Nemozes navrtnost pozadovat u projektov ktore sa ti nepacia a nepozadovat u ktorych sa ti to paci"
Hm, tak prečo potom idú návratnosť podľa tohto článku počítať aj naši známi slovensko-ruskí experti? Žeby sa im projekt nepáčil? Mimochodom sa tam spomína aj snaha Ruska o prepravu tovaru z Číny do Európy vlakom po Odesu a ďalej po Čiernom mori a Dunaji...
http://www.sme.sk/c/3319276/Rusko-cleni-aj-zeleznicu.html
.
brano: navratnost investicie je velmi dobra vec ale ... bohuzial su odvetvia kde to nie je mozne. Nemozes navrtnost pozadovat u projektov ktore sa ti nepacia a nepozadovat u ktorych sa ti to paci ... ak by mali zeleznice fungovat efektivne a odnikatelsky a be dotacii tak ich mozeme zavriet rovno dnes - pretoze zeleznica je proste neziskova vec primarne nikdy nebude zarabat. Zeleznica bude mat vzdy sekundarny a tercialny efekt na ekonomiku.
Radšej robme na jednej veci riadne (na ktorú aj tak nemáme veľa financií) a dokončime ju a nie rozrobiť všetko a potom to budeme lepiť 20 rokov ako SND.
1. Nebolo by vhodnejšie pri kontajnerových vlakoch z Ázie do Európy uvažovať s vozňami s variabilným rozchodom (podľa vzoru španielskeho Talga)? Tým by sa umožnila oveľa vyššia variabilnosť trás týchto vlakov a okrem prekládky na európskej strane by odpadla aj prekládka na čínsko-ruskej hranici. Alebo chcú ruskí a čínski súdruhovia túto prekládku ponechať podľa vzoru ráno spomenutého čínskeho príbehu o "zachovaní" pracovných miest?
2. Kam sa podeli naši kinderekológovia? V súvislosti so všeobecne známym faktom nižšej energetickej náročnosti (a tým aj ekologickej záťaže) dopravy v zaoceánskych lodiach oproti železnici by som čakal búrlivé protesty proti snahám presúvať dopravu z lodí na železnicu - ale kde nič, tu nič. Nehovoriac už o skutočnosti, že výstavba ŠRT by určite privodila skazu mnohým mlokom a ďalším kreatúram, ktorým my diskutujúci ako bezcitné hovädá poznajúce iba čísla a technické charakteristiky nevieme ani len na meno prísť...