RegioJet a.s.
Vážna konkurencia železnice?
---
RegioJet a.s. (VKM: RJ) je provozovatel osobní železniční dopravy v České republice, sídlící v Brně. (...) 27. prosince 2010 RegioJet získal devítiletou smlouvu se slovenským ministerstvem dopravy na dotovanou vlakovou dopravu na trati z Bratislavy do Komárna přes Dunajskou Stredu od 4. března 2012.
Viz: RegioJet - Wikipedie
Zbyněk
Z toho pohľadu by som teda IC možno ponechal, a ak áno, tak iba skrz súťaž s dotáciami na výkon. Niesme myslím si tak malý štát, že si takéto avantúry môžeme dovoliť iba preto, že nejakí pošahaní byrokrati z EÚ nariaďujú liberalizáciu. Tí nariaďujú aj koľko asociálov prijať, aký tvar má mať ovocie a zelenina, aký výkon žiarovky a vysavače, pričom korporácie navyšujú emisie a my sa máme ukracovať aby si korporácie vylobovali väčší balík emisií pre seba. Jasnou rečou hovoria ich činy. Liberalizácia v poňatí súkromníkov v nákladnej doprave, ktorí predtým okrádali Cargo (a podaktorí dodnes okrádajú) je anarchiou, ktorú treba zaraziť. Keď sa toto zarazí, tak ZSSK aj ZSSKC budú viesť zodpovední ľudia a služby budú na viac ako slušnej úrovni, aj ochota ZSSKC preberať menšie zásielky pôjde nahor (t.j. minimálne budú schopní garantovať prebratie zásielky kdekoľvek v pracovné dni).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775633/
Doťahujeme sa tu už o blbostiach. Dokiaľ sa budú biť dotované a nedotované linky, tak tu bude vždy bordel. Akonáhle sa k dotáciám dostane niekto kto má aj súkromné linky automaticky vznikajú minimálne podozrenia a pri našej mentalite česko-slovenskej všetko ošmeknúť aj to bude mať reálny základ. Tu treba páni tvrdú ruku a regulovať, a kontrolovať. Taká je naša povaha a mentalita, bohužiaľ.
Štát by mal objednávať diaľkové vlakové aj autobusové linky, a skrz súťaže by sa mohli prihlásiť rôzne firmy. Takisto aj prímestské spoje. Alebo zrušiť všetky dotácie, o toľko znížiť ľuďom dane a iba vyhlásiť súťaže na trasy a kto dá najlepšiu ponuku jazdí. Len potom by pri takomto modeli mohlo dochádzať k anomáliám v rozdieloch cestovného.
Mne z toho vychádza iba kompletné súťaženie všetkých liniek a regulácia. A samozrejme to nemôže ísť bez toho, že objednávateľ nebude mať právo vytĺcť neoprávnené náklady ako dnes, keď urobíte kontrolu výdavkov, zistíte, že náhradné diely dopravca kupuje o 200-300% drahšie ale nemáte to z neho ako vymáčknúť, lebo zmluva je tak postavená, že aj limuzínu ako služobné auto so sociálnymi pracovníčkami si môžu zarátať do ekonomicky oprávnených nákladov! V takom prípade samozrejme už zmluvy na 10 rokov niesú takým strašiakom ako dnes, že nastúpi druhý župan alebo minister a tomu sa idú vlasy od hrôzy postaviť keď vidí zmluvu s dopravcom. V dnešnom stave totálneho mrdníku so zmluvami ako aj totálne bezzubými zákonmi by som zmluvu na viac ako 4 roky nedal nikomu, ani sám sebe obrazne povedané. Však keď to čítate tak nemôže zákon obsahovať "môže", "mal by", "asi" a "možno", ale jednoznačne musí byť sformulované "je povinný", "musí", "bezodkladne" a vymedziť jasne časovo potrebné veci. Však keby ste s tou poondiatou legislatívou niekto robili páni (nechcem uraziť nikoho), tak by ste si vlasy trhali, lebo to je deravé ako tenisová raketa keď s ňou chytáte vodu.
Štát by mal objednávať diaľkové vlakové aj autobusové linky, a skrz súťaže by sa mohli prihlásiť rôzne firmy. Takisto aj prímestské spoje. Alebo zrušiť všetky dotácie, o toľko znížiť ľuďom dane a iba vyhlásiť súťaže na trasy a kto dá najlepšiu ponuku jazdí. Len potom by pri takomto modeli mohlo dochádzať k anomáliám v rozdieloch cestovného.
Mne z toho vychádza iba kompletné súťaženie všetkých liniek a regulácia. A samozrejme to nemôže ísť bez toho, že objednávateľ nebude mať právo vytĺcť neoprávnené náklady ako dnes, keď urobíte kontrolu výdavkov, zistíte, že náhradné diely dopravca kupuje o 200-300% drahšie ale nemáte to z neho ako vymáčknúť, lebo zmluva je tak postavená, že aj limuzínu ako služobné auto so sociálnymi pracovníčkami si môžu zarátať do ekonomicky oprávnených nákladov! V takom prípade samozrejme už zmluvy na 10 rokov niesú takým strašiakom ako dnes, že nastúpi druhý župan alebo minister a tomu sa idú vlasy od hrôzy postaviť keď vidí zmluvu s dopravcom. V dnešnom stave totálneho mrdníku so zmluvami ako aj totálne bezzubými zákonmi by som zmluvu na viac ako 4 roky nedal nikomu, ani sám sebe obrazne povedané. Však keď to čítate tak nemôže zákon obsahovať "môže", "mal by", "asi" a "možno", ale jednoznačne musí byť sformulované "je povinný", "musí", "bezodkladne" a vymedziť jasne časovo potrebné veci. Však keby ste s tou poondiatou legislatívou niekto robili páni (nechcem uraziť nikoho), tak by ste si vlasy trhali, lebo to je deravé ako tenisová raketa keď s ňou chytáte vodu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775631/
lukas.pb : A prečo by mal štát preplácať súkromníkovi zľavy? Súkromné linky sú na vlastné podnikateľské riziko. Keď je celé cestovné neregulované tak potom doplatiť zvyšok podľa zľavy je teda pekná ryža. To len idiot môže súkromníkovi preplácať zľavy. Tak si môže nastaviť nejaké šialené ceny za plné lístky, študentom dať 75% a potom si vykryje straty.
Na Slovensku napr. SADky veselo krížovo financujú svoje komerčné diaľkové linky a menší komerční dopravcovia sú ticho, že im to de facto VÚCky financujú. A tu aj pán Jančura drží hubu, tu mu nevadí, že on nedostáva na linku BA-BB dotáciu. Sranda ako si niekto dokáže nasrať do huby takmer každý mesiac.
Na Slovensku napr. SADky veselo krížovo financujú svoje komerčné diaľkové linky a menší komerční dopravcovia sú ticho, že im to de facto VÚCky financujú. A tu aj pán Jančura drží hubu, tu mu nevadí, že on nedostáva na linku BA-BB dotáciu. Sranda ako si niekto dokáže nasrať do huby takmer každý mesiac.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775625/
lukas.pb,
našiel som aj ja niečo ohľadne vozňov. Tie 2 koče, na ktoré som sa primárne pýtal, t.j. Bvmz207 (Bauart Helvetia, Eurofima) 61 80 29-90 9xx DB, sú zo zakázky DB voči SBB "Projekt Am61" a jednalo sa o odkúpenie 15 vozňov, a ich modernizácia v Olten (CH) s degradáciou na 2.triedu. Sú takmer identické s Avmz108 DB. Nakoniec DB si od Švajčiarov kúpili len 2 a zrušili objednávku kvôli silnému CHF. Tie 2 ks behali na trase Köln - Hamburg Altona. Im podobné sú napr.nemecké degradované Bwmz111 DB. Ak som dobre videl tie fotky, tak mali FIAT podvozky. Ale boli vraj dosť hlučné pri vyšších rýchlostiach. Hluk pochádzal vraj od čistiacich klátikov jazdnej plochy, čo následne aj demontovali. O zvyšných 13 nemám chýru, ale mám taký dojem, že treba ďalej hľadať u RJ a ČD, možno sú niekde medzi ostatnými Eurofimami spod ruky.
našiel som aj ja niečo ohľadne vozňov. Tie 2 koče, na ktoré som sa primárne pýtal, t.j. Bvmz207 (Bauart Helvetia, Eurofima) 61 80 29-90 9xx DB, sú zo zakázky DB voči SBB "Projekt Am61" a jednalo sa o odkúpenie 15 vozňov, a ich modernizácia v Olten (CH) s degradáciou na 2.triedu. Sú takmer identické s Avmz108 DB. Nakoniec DB si od Švajčiarov kúpili len 2 a zrušili objednávku kvôli silnému CHF. Tie 2 ks behali na trase Köln - Hamburg Altona. Im podobné sú napr.nemecké degradované Bwmz111 DB. Ak som dobre videl tie fotky, tak mali FIAT podvozky. Ale boli vraj dosť hlučné pri vyšších rýchlostiach. Hluk pochádzal vraj od čistiacich klátikov jazdnej plochy, čo následne aj demontovali. O zvyšných 13 nemám chýru, ale mám taký dojem, že treba ďalej hľadať u RJ a ČD, možno sú niekde medzi ostatnými Eurofimami spod ruky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775384/
Zamcan, neviem ako je zmluva postavena, ci tam je skutocne kapacita Desira alebo staci Talent neviem, netusim ani preco RJ supravy vymenil, ci je to z dovodu servisu/ dohody s leasingovkou, kazdopadne regionalnu dopravu by mal kontrolovat objednavatel, pretoze Jancura ci podobny podnikatel bez kontroly je hotova pohroma a to vieme vsetci.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775381/
ked vynechám IC ZSSK tak aj ostatná doprava má svojho objednávatela a to čo píšeš si musí objednávatel ustriehnuť všade.Popravde už sa s tým kadečo robí,skúša.....napr pri nenasadení kvalitnej súpravy tam kde byť mala hrozia sankcie....neviem či realne to začalo fungovať..lebo sa to po zavedení bezplatnej dopravy oddialilo.....
Jenčík len neviem prečo ked sa jedná o nedostatky RJ kritizuješ objednávatela......ked sa jedná o nedostatky ZSSK tak kritizuješ ZSSK pričom je to identická situacia.
Jenčík len neviem prečo ked sa jedná o nedostatky RJ kritizuješ objednávatela......ked sa jedná o nedostatky ZSSK tak kritizuješ ZSSK pričom je to identická situacia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775378/
Zamcan, to ze RJ nedodrziava kapacitne zmluvu viem, aj ze redukoval spoje, ale toto vsetko si musi ustriehnut objednavatel a tvrdo porusenia sankcionovat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775376/
Netrepem, staci si precitat o par prispevkov moju skusenost s nakupom listka na 9.12. na IC RJ a ZSSK. Nakup na stranke ZSSK trva dlho, vyzaduje mnoho zbytocnych informacii, web casto vypisuje nezmyselne chyby, takze sa listky ani nedaju kupit, aj ked podla ZSSK by to malo ist bez problemov, stale si listok musim tlacit. Dalsia vec je uroven obcerstvenia, uroven v IC ZSSK od poslednej cesty nestupla a kava je mizerna+draha + obcerstvenie na slabej urovni, jedalny ma zase ceny ako lepsia restauracia v Prahe za jedlo, takze celkovy dojem, dakujem len v nutnom pripade, ked ma uspokoji len obycajny presun z A do B a to splna bohato aj RJ.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775374/
jenčik na úroveň roku 2000 určite nie.A na druhej strane ako vieš aká bude úroveň služieb RJ keby ten zostal sám.Na trati do DS to žiadne terno nie je a na iných tratiach (nie všade samozrejme) jazdia porovnatelné súpravy ZSSK.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775371/
Zamcan, to je sice krasne, zeby ZSSK RJ nahradila, ale uroven sluzieb by zase spadla na uroven roku 2000.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775356/
Veď práve, my týchto 6km, možno 10km, potrebujeme podchytiť vlakmi. V prípade ZA a TN tá MHD tak max. 4 km od centra. Samozrejme podchytiť to aj ďalej, len keď sa bavíme, kde v rámci aglomerácie je budúcnosť bývania.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775342/
Thalys,
max.6km od mesta je de facto satelit, čo zvládne MHD.
Ondro,
presne na toto som myslel. A práve preto bývam tam, kde bývam. V pešej dostupnosti do 30 minút mám takmer všetko, čo potrebujem. Aj v minulosti. Aj teraz. Aj pozajtra.
O.T.
Jeden kolega mi raz ukázal akúsi futuristickú štúdiu o ideálnom metropolitnom osídlení, ak hádate, že komunikácie boli izocentrické kruhy, pretínané radiálami, hádate správne. "Štát" tvorilo niekoľko takých kruhových miest...
max.6km od mesta je de facto satelit, čo zvládne MHD.
Ondro,
presne na toto som myslel. A práve preto bývam tam, kde bývam. V pešej dostupnosti do 30 minút mám takmer všetko, čo potrebujem. Aj v minulosti. Aj teraz. Aj pozajtra.
O.T.
Jeden kolega mi raz ukázal akúsi futuristickú štúdiu o ideálnom metropolitnom osídlení, ak hádate, že komunikácie boli izocentrické kruhy, pretínané radiálami, hádate správne. "Štát" tvorilo niekoľko takých kruhových miest...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775338/
On je to zacarovany kruh.
Ludia pridu o pracu v okoli rodnej dediny.
Menej sa cestuje - zrusia sa spoje.
Praca by aj bola, ale dalej od dediny.
Spoje nejazdia, ludia nemaju ako dochadzat, pracu nezozenu.
Aj ked dajaku zozenu, naklady na auto im z prijmov odsaju tolko,
ze sa neoplati cestovat.
Cestuje sa este menej, zrusia sa dalsie spoje.
Podpora tych, co by chceli dochadzat do prace nulova.
Zamestnavatelia ziadaju vyssiu mobilitu pracovnej sily.
Stahovanie sa za pracou.
No, chcem vidiet, ako niekto preda v rodnej dedine dom (tam, kde nie je praca)
a odstahuje sa par 100km inde, kde si kupi iny dom.
Zeleznice su len mala cast toho kruhu, ale dost podstatna v dochadzani za pracou.
Je uplne sumafuk, ci tam bude vozit vlaky RJ, ZSSK, Jozko Mrkvicka, pri takejto politike trpia vsetci....
Ludia pridu o pracu v okoli rodnej dediny.
Menej sa cestuje - zrusia sa spoje.
Praca by aj bola, ale dalej od dediny.
Spoje nejazdia, ludia nemaju ako dochadzat, pracu nezozenu.
Aj ked dajaku zozenu, naklady na auto im z prijmov odsaju tolko,
ze sa neoplati cestovat.
Cestuje sa este menej, zrusia sa dalsie spoje.
Podpora tych, co by chceli dochadzat do prace nulova.
Zamestnavatelia ziadaju vyssiu mobilitu pracovnej sily.
Stahovanie sa za pracou.
No, chcem vidiet, ako niekto preda v rodnej dedine dom (tam, kde nie je praca)
a odstahuje sa par 100km inde, kde si kupi iny dom.
Zeleznice su len mala cast toho kruhu, ale dost podstatna v dochadzani za pracou.
Je uplne sumafuk, ci tam bude vozit vlaky RJ, ZSSK, Jozko Mrkvicka, pri takejto politike trpia vsetci....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775315/
doterajšie vlaky IC RJ by pokojne nahradila ZSSK kvôli tomu vyplakavať nemusíte.....Kapacita na tejto linke je nedostatočná kvôli bezplatnej preprave a nárazová (víkendy,Sviatky).
Napr keby prišlo k zrušeniu bezplatnej prepravy a k zdraženiu kvôli zrušeniu dotacií tak by dnešná kapacita ZSSK bola až až...opäť by sa naštartovali autobusy a IGK.
Celkovo ministerstvo nie je naklonené žel.doprave ,napr nagelovaný už povedal že spojenie BA-NR bude vždy výhodné aqutobusmi tak načo výrazne modernizovať železnicu,čo na tom že autobusy jazdia v špičke každých 15 min,čo na tom že po modernizácii by sa aj spojenie BA-NR dalo dostať na 60 min pri zástavkach na 75 min čo už je konkurencie schopné.Tak komu chráni biznis ...autobusovým dopravcom.Je naozaj divné aby RJ jazdil 12 x za deň do NR na bystrickú licenciu to že existujú skratené spoje aj na iných dialkových linkách...a kolko jeden-dva tu .To že nedostal RJ licenciu od NR kraja bolo pochybné a mal sa za to súdiť a nie väčší nezmysel prevádzkovať busy na bystrickú licenciu.Ale som už odbočil chcel som len napísať že aj spojenie z BA do KE sa dá nahradiť množstvom autobusov a ked ide o biznis tak sa aut dopravcom tiež nebude zasahovať do kšeftov,ved keby nebolo politické rozhodnutie o vlakoch tak by aut dopravcovia pribudali,a pribudali...Na porovnanie kolko busov jazdí do NR a keby bola vhodná infraštruktura kolko vlakov by stačilo do Nitry...
Napr keby prišlo k zrušeniu bezplatnej prepravy a k zdraženiu kvôli zrušeniu dotacií tak by dnešná kapacita ZSSK bola až až...opäť by sa naštartovali autobusy a IGK.
Celkovo ministerstvo nie je naklonené žel.doprave ,napr nagelovaný už povedal že spojenie BA-NR bude vždy výhodné aqutobusmi tak načo výrazne modernizovať železnicu,čo na tom že autobusy jazdia v špičke každých 15 min,čo na tom že po modernizácii by sa aj spojenie BA-NR dalo dostať na 60 min pri zástavkach na 75 min čo už je konkurencie schopné.Tak komu chráni biznis ...autobusovým dopravcom.Je naozaj divné aby RJ jazdil 12 x za deň do NR na bystrickú licenciu to že existujú skratené spoje aj na iných dialkových linkách...a kolko jeden-dva tu .To že nedostal RJ licenciu od NR kraja bolo pochybné a mal sa za to súdiť a nie väčší nezmysel prevádzkovať busy na bystrickú licenciu.Ale som už odbočil chcel som len napísať že aj spojenie z BA do KE sa dá nahradiť množstvom autobusov a ked ide o biznis tak sa aut dopravcom tiež nebude zasahovať do kšeftov,ved keby nebolo politické rozhodnutie o vlakoch tak by aut dopravcovia pribudali,a pribudali...Na porovnanie kolko busov jazdí do NR a keby bola vhodná infraštruktura kolko vlakov by stačilo do Nitry...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775283/
Tak tie spoje su mizerne uz teraz a suvisi to hlavne s planovanim, spominalo sa tu uz kopec spojeni, ktore chybaju, ci uz ide o bus alebo vlak. Kopec ludi sa stahuje, ja som Kosican cca generacia nastupujuca po skole do prace a doma ostala ani nie polovica spoluziakov, aj ti co skoncili tak pracu bud nenasli alebo hladali rovno v zahranici. Ked si este zoberiem, zeby sa mali rodicia starat o domy po rodicoch kdesi na dedinach a este chodit do prace, tak to nie je realne, preto tolko domov na predaj.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775254/
no trend je sa skôr sťahovať do satelitných obcí väčších miest, max. 6 km od mesta. Čiže regionálna doprava do týchto miest a odtiaľ IC. Kubáček ich na legendárnom seminári spomínal, BA-TT, TN-ZA(-MT), KE-PO, BB-ZV
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775252/
jencik,
ja som len zvedavý, ako ďaleko to pôjde takto. Ak ponuky na prepravu začnú ešte klesať, tak ľudia sa viac budú sťahovať do centier. Už teraz nie je problém v niektorých okresoch na dedine z fleku 20 domov na predaj nájsť. Aby sme nemuseli cestovať (vlaky - nedostatočná ponuka, autá - neexistujúca infra) sa vytvoria megamestá (5-6), medzi nimi len IC vlaky, a vidiek nebudeme mať vôbec...
ja som len zvedavý, ako ďaleko to pôjde takto. Ak ponuky na prepravu začnú ešte klesať, tak ľudia sa viac budú sťahovať do centier. Už teraz nie je problém v niektorých okresoch na dedine z fleku 20 domov na predaj nájsť. Aby sme nemuseli cestovať (vlaky - nedostatočná ponuka, autá - neexistujúca infra) sa vytvoria megamestá (5-6), medzi nimi len IC vlaky, a vidiek nebudeme mať vôbec...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775249/
R same o sebe nedokazu pobrat tolko cestujucich, uz teraz su casto na hraniciach kapacity. IC resp expresne vlaky na hlavnej trati potrebujeme. Ked si zoberieme, ze dnes si platiaci cestujuci musi kliesnit cestu cez studentov/zadarmistov a vyhadzovat este dochodcov z miesta, tak si radsej priplati za cestu a pojde IC a v pohodli. Lenze tu narazame u ZSSK na absolutne nefunkcny system predaja. Namatkovo som testoval nakup na 9.12.2015 u RJ a ZSSK, u RJ si bezproblemovo vyberiem miesto, zaplatim a nepotrebujem ani vediet cislo rezervacie. U ZSSK najskor dlho cakam, nez mi vybehne ponuka spojov, chcem si kupit listok, lenze ouha, svieti na mna cervene okienko, ze sa neda urobit rezervacia, tak som to skusil o 2 tyzdne skor, tam uz len jeden banner svieti, ze rezervacia nejde urobit a pritom pod tym si mozem vybrat triedu a miesto. Pri nakupe zadavam zbytocne mnozstvo osobnych udajov, listok musim tlacit a este mat preukaz so sebou. Dalsia vec je, ze pri nocnych spojoch sa v ponuke zobrazuju spoje trebars EN 444 a EN 20444 a na obe sa daju kupit listky, ktory je teraz platny vlak, preco su v systeme 2, ked ide jeden? Dalsia vec je, vyberiem lozko, T3 muz, zlava u nie je k dispozicii, pricom su predane 3 lozka, aj to 2 v jednom kupe. Vsetky tieto veci vedu k otraveniu cestujuceho, pretoze z nakupu listka sa robi komplikovana byrokraticka vec, podobne ked si chcem kupit listok zo zahranicia, casto stoji nezmyselne vela, staci rozdelit na 3 listky a zaplatim o 40% menej, no aky to ma vyznam, ze mi to system rovno neponukne v tejto cene? Nehovoriac o mnozstve podmienok, ze ak nenastupim, dalsi len po hranice, miestenka prepadne, ak je to tato zlava, ale pri tejto uz nie atd. U RJ si kupim listok a cestujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775240/