RegioJet a.s.
Vážna konkurencia železnice?
---
RegioJet a.s. (VKM: RJ) je provozovatel osobní železniční dopravy v České republice, sídlící v Brně. (...) 27. prosince 2010 RegioJet získal devítiletou smlouvu se slovenským ministerstvem dopravy na dotovanou vlakovou dopravu na trati z Bratislavy do Komárna přes Dunajskou Stredu od 4. března 2012.
Viz: RegioJet - Wikipedie
Zbyněk
Moj nazor: Pre mna, bezneho cestujuceho, nezelezniciara, by bola skoda, keby skoncil ktorykolvek sukromnik, nielen tento, mimo trat 131. (Tam skusenost nemam).
ZSSK by sa opat uchylila k stavu, kym mala monopol. Zbytocne drahe, aj malo zastavujuce IC, vselijake haraburdy vozne na 6XX, aj 7XX, pol na pol vludny/nevludny personal (vlakove caty, pokladne), predrazene jedla a nealko v IC (0,5 l mineralky za 1.30- 1,50, ktoru teraz davaju gratis, bol fakt vysmech) a ine drobnosti.
Teraz ide dialkovy spoj, takmer kedy si zaziadam. Nocne RJ, hlavne 410 je fakt idealne.
Ano, su aj chyby, ale kto ich nema. U LEO som ich takmer ani nenasiel. A u oboch som nevidel cestovat nasu tmavu mensinu, co tiez vela ludi ocenilo.
A to, ze sa o dost zlepsil personal ZSSK by potvdilo kopu beznych cestujucich. Hoci Hater a ini budu tvrdit opak.
Konkurencia je dobra vec a mala by byt na vacsine trati. Pravda, kde by sa tie vlaky na daktorych kritickych miestach pomestili.
ZSSK by sa opat uchylila k stavu, kym mala monopol. Zbytocne drahe, aj malo zastavujuce IC, vselijake haraburdy vozne na 6XX, aj 7XX, pol na pol vludny/nevludny personal (vlakove caty, pokladne), predrazene jedla a nealko v IC (0,5 l mineralky za 1.30- 1,50, ktoru teraz davaju gratis, bol fakt vysmech) a ine drobnosti.
Teraz ide dialkovy spoj, takmer kedy si zaziadam. Nocne RJ, hlavne 410 je fakt idealne.
Ano, su aj chyby, ale kto ich nema. U LEO som ich takmer ani nenasiel. A u oboch som nevidel cestovat nasu tmavu mensinu, co tiez vela ludi ocenilo.
A to, ze sa o dost zlepsil personal ZSSK by potvdilo kopu beznych cestujucich. Hoci Hater a ini budu tvrdit opak.
Konkurencia je dobra vec a mala by byt na vacsine trati. Pravda, kde by sa tie vlaky na daktorych kritickych miestach pomestili.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775077/
Zámčan: Štát nech si objedná na trati Ba-Za-Ke primeranú dopravnú obslužnosť u niekoho, aj svojej ZSSK (Jedna vrstva R každé dve hodiny s 13 vozmi je výsmech), alebo nech tam nedotuje nikoho, s tým, že keď tam chce sociálne zľavy, tak českým systémom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775075/
janek ale čo to tu pletieš ako ked boli pred rokmi v neistote tisíce zamestnancov takú dojemnú starostlivosť som nezachytil......ako kde sme ked sa má prepúšťať u štátneho je to správne lebo je to chobotnica čierna diera,ked u súkromníka tak mu má štát platiť zamestnancov.....
a len tak mimochodom RJ pri linke do DS dostáva dotáciu.....a na linku z BA do KE išiel na podnikatelské riziko......ako kde by sme došli keby každému súkromníkovi ked mu nevyjde biznis by štát platil dotácie....ale ved politická strana ktorou sa Jančura zakrýva na Slovensku teda SAS je striktne proti dotaciam.
a len tak mimochodom RJ pri linke do DS dostáva dotáciu.....a na linku z BA do KE išiel na podnikatelské riziko......ako kde by sme došli keby každému súkromníkovi ked mu nevyjde biznis by štát platil dotácie....ale ved politická strana ktorou sa Jančura zakrýva na Slovensku teda SAS je striktne proti dotaciam.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775074/
lukas.pb,
vďaka za info o vozňoch.
Ja si tu dovolím malú odbočku...
Neviem, či ste už boli v koži zamestnanca, ktorého nechávajú v neistote. Zamyslite sa nad thým.
Čo sa týka dotácie, zaujímavé, že nikomu nevadia, ak to ide do ZSSK za účelom udržania pracovných miest. U iného to vadí.
Môj bývalý zamestnávateľ, súkromná zahraničná fa., dcéra na 51% veľkého otca, p.E. S., tiež dostala, vlastne zsmestnanci dostali priamo, "dotovanie" v krízovrj situácii, ktorej predchádzalo odstrelenie Dvojičiek. 350 zamestanancov, čo boli z 1400 celkových, bolo vďačných, že si udržali zamestnanie, a to už tie "dotácie k platom 40% na 4 mesiace" niekoľkokrát vrátili do systému vo forme svojich odvodov.
Buď sme sociálni úplne, alebo vôbec. Ani žena nemôže byť čiastočne tehotná...
vďaka za info o vozňoch.
Ja si tu dovolím malú odbočku...
Neviem, či ste už boli v koži zamestnanca, ktorého nechávajú v neistote. Zamyslite sa nad thým.
Čo sa týka dotácie, zaujímavé, že nikomu nevadia, ak to ide do ZSSK za účelom udržania pracovných miest. U iného to vadí.
Môj bývalý zamestnávateľ, súkromná zahraničná fa., dcéra na 51% veľkého otca, p.E. S., tiež dostala, vlastne zsmestnanci dostali priamo, "dotovanie" v krízovrj situácii, ktorej predchádzalo odstrelenie Dvojičiek. 350 zamestanancov, čo boli z 1400 celkových, bolo vďačných, že si udržali zamestnanie, a to už tie "dotácie k platom 40% na 4 mesiace" niekoľkokrát vrátili do systému vo forme svojich odvodov.
Buď sme sociálni úplne, alebo vôbec. Ani žena nemôže byť čiastočne tehotná...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775059/
lukas.pb: skús napísať čo by sa podľa teba stalo, ak by od zajtra, alebo od nového GVD zrušila ZSSK všetky IC vlaky, keď toto je hlavný problém.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775048/
lukas ano pri zlepenci by nesystemové a populistické jazdenie zadarmo nebolo.....ale už mám dojem že už aj takí nadšenci z vyšších miest pochopili čo je zač a prestali mávať mávatkami.A kedže si si to stále nevšimol...Jančura tú dotáciu pýta stále len to inak volá.....ano ked niekto berie veci ideologicky ako ty ...tak by ju dostal u inej vlády napr s SAS.Len už akosi tu máme skúsenosti z iných odvetví hlavne zdravotníctva ako to dopadne ked ziskové časti si rozdelia súkromné firmy ktoré bez politického trička si kludne tunelujú zdravotníctvo cez svojich ludí a je jedno kto vládne Penta,košická skupina neboj sa oni sa dohodnú tak ako jančura nakoniec s tým zlým zlým ministerstvom a to ostatné nezaujímavé niekto zatiahne...kto asi.? Bud sa to zruší alebo zdraží
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775035/
Lukas ty v tych svojich prispevkoch vlastne pises preco to RJ nevychadza a ver mi studenti ani dochodcovia za tym nie su. ;-) Cely prichod RJ na rameno BA-KE bol chaos, to ma prilis nepresvedcuje o poriadnej priprave ci poriadnom spocitani navratnosti a rizik. Stale hovoris 6 voznov lebo nema restaurak, uprimne co to je za premiovu firmu ktora nevie zabezpecit vozne 8 mesiacov, vypadok voznov mu nesposobili studenti ani dochodcovia. A to co si napisal ako posledne tak to uz je presne ukazka ako sa to nema robit, aby vedenie nevedelo co si Radim zmysli zajtra, to je krasna ukazka mikromenezovania do posledneho detailu ktora sa stava pre RJ zhubnou, ak idem do takehoto biznisu mam plan a drzim sa ho, nehovorim musis robit upravy ale nie z vecera do rana a v hlave jedneho cloveka. To co teraz Jancura predvadza je len zachovanie si tvare a hladkanie svojho ega, nie moj zly alebo nerealny plan za to moze ale politika statu a pod.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775031/
žltá zmija nedokáže slovenské verejné financie dojiť tak ako české a tak hrozí, že odíde - budeme za ňou plakať? Asi ani veľmi nie, veď jej príchodom sa akurát vďaka cenovej vojne rozútanej Regiojetom zrušili IC ZSSK jazdiace v dopravnom sedle (napr. soboty), vlaky čúrajpceho Janka sú furt plné z dôvodu nízkej kapacity ... jeho zamestnanci nemajú preplácané nadčasy a tak... nech si ťahá, odkiaľ prišiel. Ja za ním plakať nebudem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775029/
janek74: 70 vozňov nakúpil RJ od SNCB. Zatiaľ dorazilo 19 vozňov a dokonca roka má prísť všetkých 70. Týchto 19 vozňov sa presunulo do Leopoldova, kde sa kompletne demontuje interiér. Zostať má len skriňa a prerobené majú byť do veľkopriestorových oddieloch v interiéri akú má Astra. Inak aj jej zvyšné dodávky majú prísť do konca januára. Prvých 5 už má, ale jazdia už v spomínanom Česku. Tieto vozne majú ísť na vsetínske a zlínske spoje.
Reštauráky ako som povedal by mali prísť na železnice späť v tomto mesiaci, ale zrejme nie na slovenské IC vlaky. Včera som písal, že na 100 percent nové linky RJ nezavedie a je len 10 percentná šanca, že si zachová tie súčasné.
Dnes večer, čo som písal s kamošom z vedenia, tak to, že nové linky RJ na trať BA-KE nezavedie stále platí a robia si výpočty či zachovať tie súčasné. Robí sa niečo ako predčasná ročná uzávierka aby boli jasné zisky a straty. Ak by ale súčasné linky zostali zachované, tak sa plánuje reštaurák + 4 ďalšie vozne, teda 11-vozňové IC-čka, ale to je tiež súčasťou prepočtov, či je ekonomicky výhodné ďalej jazdiť. Doslova mi kamarát povedal, že počítajú a počítajú, ale moc nepočítajú s tým, že by akákoľvek linka bola zachovaná. Zároveň dodal, že u Radima je všetko možné a to čo povedal vedeniu včera už nemusí platiť zajtra, ale tak aká tam vládne atmosféra, tak to na zachovanie liniek nevyzerá.
Reštauráky ako som povedal by mali prísť na železnice späť v tomto mesiaci, ale zrejme nie na slovenské IC vlaky. Včera som písal, že na 100 percent nové linky RJ nezavedie a je len 10 percentná šanca, že si zachová tie súčasné.
Dnes večer, čo som písal s kamošom z vedenia, tak to, že nové linky RJ na trať BA-KE nezavedie stále platí a robia si výpočty či zachovať tie súčasné. Robí sa niečo ako predčasná ročná uzávierka aby boli jasné zisky a straty. Ak by ale súčasné linky zostali zachované, tak sa plánuje reštaurák + 4 ďalšie vozne, teda 11-vozňové IC-čka, ale to je tiež súčasťou prepočtov, či je ekonomicky výhodné ďalej jazdiť. Doslova mi kamarát povedal, že počítajú a počítajú, ale moc nepočítajú s tým, že by akákoľvek linka bola zachovaná. Zároveň dodal, že u Radima je všetko možné a to čo povedal vedeniu včera už nemusí platiť zajtra, ale tak aká tam vládne atmosféra, tak to na zachovanie liniek nevyzerá.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775024/
No, tak...kde budú premávať tie 2 vozne radu Bvmz207 29-91(?) bauart Helvetia, ktoré firma odkúpila od DB Fern (pôvodom SBB) ?
Budú ich aj prelakovávať? (čo sa týka interiéru, ak by boli tu na SVK, myslím si, že by boli ďaaaleko najluxusnejšie vozne u nás aj bez reko...)
wagoo,
je to tak. Zbytočne sa rozčuľovať nemá zmyseľ. Bol som už v tejto koži, čo sú teraz zamestnanci RJ, samozrejme, ak je to pravda s tým odchodom. Môj bývalý zahraničný zamestnávateľ pred voľbami tiež odchádzal (prvýkrát ešte v minulom storočí...), napokon to uhrali s govermentom na 60:40 k spokojnosti každého s ohľadom na Zákonník práce...
Budú ich aj prelakovávať? (čo sa týka interiéru, ak by boli tu na SVK, myslím si, že by boli ďaaaleko najluxusnejšie vozne u nás aj bez reko...)
wagoo,
je to tak. Zbytočne sa rozčuľovať nemá zmyseľ. Bol som už v tejto koži, čo sú teraz zamestnanci RJ, samozrejme, ak je to pravda s tým odchodom. Môj bývalý zahraničný zamestnávateľ pred voľbami tiež odchádzal (prvýkrát ešte v minulom storočí...), napokon to uhrali s govermentom na 60:40 k spokojnosti každého s ohľadom na Zákonník práce...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775021/
LACINO.H: Ten tvoj zlepenec neposral toľko čo posee Fico za rok. Neboj žiadnu dotáciu by nedostal RJ, ale ani by nevznikol taký prij**ný nápad ako cestovanie vlakom zadarmo, ktorého cieľom nie je pritiahnúť ľudí z áut do vlakov, ale obyčajné lacné podplácanie hlúpych tupých ľudí, ktorí si neuvedomujú, že ten účet aj tak platia.
Hater: Možno ty sa osobne neudíš, ale časti výdam sprievodcov v osobákoch, ktorý len skontrolujú lístok a idú si sadnúť, pokiaľ prídu k ďalšej zastávke tak majú voľno. Takže vravím, že sa nenudia a majú tam čo robiť.
Hater: Možno ty sa osobne neudíš, ale časti výdam sprievodcov v osobákoch, ktorý len skontrolujú lístok a idú si sadnúť, pokiaľ prídu k ďalšej zastávke tak majú voľno. Takže vravím, že sa nenudia a majú tam čo robiť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775019/
lukas presne si to napísal keby bol ešte pri moci Fígel alebo niekto z toho zlepenca tak by dostal dotáciu a ostal by na Sk. Keď mu Fico nechce platiť tak sa balí. Čo chceš ďalšiu zmluvu bez výberového konania na deväť rokov? Dobre vedel do čoho ide. A Slovač je už taká - nech plní čo slúbil - Kávu? - Áno samozrejme! - Sťažnosť? - Samozrejme!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775017/
zidek: presne tak. ale vidis, tu je to zbytocne riesit.
Lukas: ja v tychto veciach co tu pises nemusim mat jasno. Mne je to sum a fuk, jasno by malo byt tebe. Pred pol rokom som tu pisal, aby to niekto zratal naklady na jednu cestu BA - KE,nechytil si sa, tak som si to po pol roku zratal sam. Ak by som mal ist do detailov, tak ti vypocitam aj tu casovu mzdu zamestnancov, aj tu dame prenajom loko na 24h, aj ceny ND na vozne, aj zaratame nejaku udrzbu. Ja to ale nepotrebujem, lebo z toho cisla co vyslo je viac nez jasne, ze tento kseft je na hlinenych nohach.
Stat mu ma zalepit cast usleho zisku, to je cela vec , a ked mu nezalepi, tak odijde. Hmm??
Lukas: ja v tychto veciach co tu pises nemusim mat jasno. Mne je to sum a fuk, jasno by malo byt tebe. Pred pol rokom som tu pisal, aby to niekto zratal naklady na jednu cestu BA - KE,nechytil si sa, tak som si to po pol roku zratal sam. Ak by som mal ist do detailov, tak ti vypocitam aj tu casovu mzdu zamestnancov, aj tu dame prenajom loko na 24h, aj ceny ND na vozne, aj zaratame nejaku udrzbu. Ja to ale nepotrebujem, lebo z toho cisla co vyslo je viac nez jasne, ze tento kseft je na hlinenych nohach.
Stat mu ma zalepit cast usleho zisku, to je cela vec , a ked mu nezalepi, tak odijde. Hmm??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/775007/
No, najskor obehnes vsetky miesta, roznesies vodu, skontrolujes preukazy, denna tlac, uz mas dalsiu stanicu tak zase, potom ides s cajom/kavou/mustom, objednavky, rozniest, pozbierat. Navyse zo standardu vacsinou este vypomahaju najblizsiemu stevardovi vo vozni s vyssimi triedami. Ked si zoberiem, ze niektori cestuju 30 minut a umyselne vyckavaju full service, aby sa mohli stazovat, tak to aj chapem, ze vela ludi to nevydrzi.
Pokial chces byt trebars stevardom u aeroliniek, tak je prax u SA/RJ presne to, co si predstavuju mat uvedene v praxi v CV. Poznam par ludi, co zacinali u SA a teraz su stevardi rozne po svete.
Pokial chces byt trebars stevardom u aeroliniek, tak je prax u SA/RJ presne to, co si predstavuju mat uvedene v praxi v CV. Poznam par ludi, co zacinali u SA a teraz su stevardi rozne po svete.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/774999/
Inak bezplatná preprava vôbec neuškodila RJ, ako si tu mnohí (vrátane samotného Jančuru) myslia. Ak by totiž bezplatná preprava nevznikla, študenti/dôchodci by už len z princípu jazdili v RJ, lebo je lacnejší, dokonca lacnejší ako R ZSSK. Možno by študenti nemali v RJ zľavu až 50%, možno by ceny neboli takéto nízke, ale určite by boli minimálne cenovo porovnateľné s R ZSSK.
Takže výsledok by bol ten, že vlak RJ by z veľkej časti vypredali práve dnešní bezplatní a zbytok by išiel za plné cestovné. Dnes ide za plné cestovné možno 95% kapacity vlaku. Nehovoriac o tom, že RJ má teraz (tiež vďaka bezplatnej preprave) image nejakého lepšieho produktu, kde sa nemusím tlačiť so študentami - niektorí totiž už len z princípu cestujú s RJ.
Zavedenie bezplatnej prepravy neschvaľujem, ale zároveň si nemyslím, že by nejako poškodilo Regiojetu. Skôr poškodilo IC ZSSK...
Takže výsledok by bol ten, že vlak RJ by z veľkej časti vypredali práve dnešní bezplatní a zbytok by išiel za plné cestovné. Dnes ide za plné cestovné možno 95% kapacity vlaku. Nehovoriac o tom, že RJ má teraz (tiež vďaka bezplatnej preprave) image nejakého lepšieho produktu, kde sa nemusím tlačiť so študentami - niektorí totiž už len z princípu cestujú s RJ.
Zavedenie bezplatnej prepravy neschvaľujem, ale zároveň si nemyslím, že by nejako poškodilo Regiojetu. Skôr poškodilo IC ZSSK...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/774998/
wagoo: Natiahnúť vlak na 10 vozňov sa ľahko píše, ale ťažko plní keď nemáš tie vozne. Resp. máš, ale nemáš vozeň na servis. Astry sa mali nasadiť ihneď na slovenské spoje prioritne. Nenasadili sa, lebo nebol práve spomínaný vozeň s kuchynkou na servis a tak brázdia po česku. Reštauráky sa majú nasadiť, čo som dnes písal s jedným v priebehu novembra, ale neplánujú sa na linke BA-KE, keďže tá ide do útlmu a je možné že sa celá zruší.
Jančura už v marci vyhlasoval že to čo urobili je nezmysel a žiadal aby niečo urobili s IC vlakmi ZSSK. Tie čiastočne poškrtali, ale problém nevyriešili a to pritom pre Robka mal lacnejší plán. Dajte mi len 50 percent z toho čo dávate študentom a dôchodcom a ja ich budem voziť zdarma tiež. Však to je výhodnejšie nie ? :-)
Zámčan: Vlaky snáď potrebuje na zisk je tam potenciál, ktorý tu roky driemal a konkurencia je skutočne potrebná. Nemôžeš dať také isté konštatovanie na ZSSK aj RJ, lebo RJ je v Česku v zisku a to si pripomeňme ako to začalo. RJ najprv jazdil so štyrmi vozňami a ČD sa mu smiali, že aký hlupák a výsledok ? ČD teraz jazdia so štyrmi a on s desiatimi. Tam proste rastie a snaží sa náklady na jedno sedadlo znížiť Tu sa mu to však nemôže podariť, pretože na polovici obyvateľstva prerába. ZSSK bola v srate a aj bude. Na tento rok plánuje stratu 1,2 M €. Silne pochybujem že to tak skončí, lenže ZSSK si stratu plánuje dlhodobo a budúcnosť zisku je niekde vo hviezdach, kdežto RJ v Česku ten zisk reálne dosiahol a dosahuje ho mimochodom aj na trati Praha-Žilina-Košice. Tam jazdí takmer plný a s akými dlhými súpravami. Na trati BA-KE však nevidí svetlo na konci tunela, takže preto to balia. A to svetlo nevidím ani ja. Pokiaľ bude Fico pri moci, tak sa táto spoločnosť nebude meniť a kradnutie bude národným športom a slogan ,,som pri koryte tak kradnem a keď budeš pri koryte aj ty, tak budeš kradnúť tak isto,, bude platiť naďalej.
Jančura už v marci vyhlasoval že to čo urobili je nezmysel a žiadal aby niečo urobili s IC vlakmi ZSSK. Tie čiastočne poškrtali, ale problém nevyriešili a to pritom pre Robka mal lacnejší plán. Dajte mi len 50 percent z toho čo dávate študentom a dôchodcom a ja ich budem voziť zdarma tiež. Však to je výhodnejšie nie ? :-)
Zámčan: Vlaky snáď potrebuje na zisk je tam potenciál, ktorý tu roky driemal a konkurencia je skutočne potrebná. Nemôžeš dať také isté konštatovanie na ZSSK aj RJ, lebo RJ je v Česku v zisku a to si pripomeňme ako to začalo. RJ najprv jazdil so štyrmi vozňami a ČD sa mu smiali, že aký hlupák a výsledok ? ČD teraz jazdia so štyrmi a on s desiatimi. Tam proste rastie a snaží sa náklady na jedno sedadlo znížiť Tu sa mu to však nemôže podariť, pretože na polovici obyvateľstva prerába. ZSSK bola v srate a aj bude. Na tento rok plánuje stratu 1,2 M €. Silne pochybujem že to tak skončí, lenže ZSSK si stratu plánuje dlhodobo a budúcnosť zisku je niekde vo hviezdach, kdežto RJ v Česku ten zisk reálne dosiahol a dosahuje ho mimochodom aj na trati Praha-Žilina-Košice. Tam jazdí takmer plný a s akými dlhými súpravami. Na trati BA-KE však nevidí svetlo na konci tunela, takže preto to balia. A to svetlo nevidím ani ja. Pokiaľ bude Fico pri moci, tak sa táto spoločnosť nebude meniť a kradnutie bude národným športom a slogan ,,som pri koryte tak kradnem a keď budeš pri koryte aj ty, tak budeš kradnúť tak isto,, bude platiť naďalej.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/774992/
Namatkovo som pozrel najblizsie nocne vlaky, vyssie triedy ludoprazdne, ale tie najlacnejsie su celkom plne. Kosice-Praha jazdilo cez prazdniny plny vlak kazdu chvilu v noci. A to mal vlak 10 voznov. Ja si myslim, ze je dobre, ze zobrali ludi z uradu prace, ziskaju nejake pracovne navyky a mozu potom skusit pracu inde.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/774991/
Kašlite na Jančuru, ide o ľudí...