Vysokorýchlostné a naklápacie vlaky
V ekonomicky vyspelejších krajinách (ich počet mierne stúpa) už niekoľko desaťročí po rekonštruovaných štandardných tratiach premávajú vlaky s naklápacou skriňou (ETR, ICT, Talgo); a najmä po špeciálnych novobudovaných tratiach výhradne pre osobnú dopravu, premávajú vysokorýchlostné vlaky (TGV,ICE, Šinkansen).
Definícia pojmu: Vysokorýchlostný vlak - vlak idúci aspoň po časti trate rýchlosťou minimálne 250 km/h (norma UIC) - novinári v krajinách V4 hovoriaci o "vysokorýchlostných" vlakoch a tratiach, príp. používajúci jazykový nezmysel "rýchlovlak" pre trate a vlaky pre rýchlosť 160 km/h (ŽSR/ZSSK/ČD) a 200 km/h (MÁV/PKP), dokazujú len svoj amaterizmus a neznalosť problematiky.
Vývoj súprav i tratí s ich prevádzkou postupuje neustále míľovými krokmi, a tak tu očakávam poznatky od všetkích prispievateľov.
Niektoré údaje o nich v slovenčine je možné nájsť tu: http://www.rail.sk/arp/ .
Zapamatajte si, ze kvalita vyrobkov nezavisi od toho akej su vyroby, ale akej su kvality. Cinske vyrobky sa predavaju v Kenvele; v drahsich obchodoch v Polus City Centre v Ba, Auparku, ale aj na "Mileticke". Ja mam PC aj fotak aj vsetku elektroniku Cinsku a sluzi mi roky a dalsie sluzit bude. Tak isto oblecenie z kvalitnych obchodov, nezalezi na vyrobcovi.
Addams: Ad Cinske vyrobky, pripomeniem ti len ze obuv znacky Nike, Adidas, Puma a pod. vyrabaju v Africkych statoch deti pri vyrobnej cene 0,5 USD za kus a kolko stoja v uzasnych obchodikoch na SLovensku a vo svete? Toto je vazny problem. Nie Cina; ale kapitzlizmus sam o sebe. Aj Cina je jeho dosledkom, preto je to trvalo neudrzatelny rozvoj... Ale tie rasisticke recicky si fakt nechaj pre seba; nikto na to nieje zvedavy. Ani ja nepisem jak sa tesim ked Ahmadinejad odpali na USA prvu raketu. Akoze klidek; dobre? Takymto rozmyslanim skocime este skor vsetci takto
brano: Napisal si spravne; je jedno akeho je clovek politickeho nazoru, ale pravicovy extremizmus je pliaga ktoru treba vyhubit. Mam na mysli rasizmus a fasizmus, ktory sa tu poslednu dobu rozmaha (myslim Slovensko).
To bola posledna reakcia; viac s vami nechcem lat nic spolocne; zamyslite sa nad sebou konkretni pani.
Ale aby som sa vrátil k téme - snáď sa tie čínske vysokorýchlostné vlaky nerozpadnú po rovnako krátkom čase, ako spotrebný tovar z ich vlasti.
Hoci je to off-topic, ale asi pred pol rokom som bol kupovat topanky v obchodiku, kde mali v regaloch cca 150 parov. Kedze mam o cinskych vyrobkoch svoj nazor, spytal som sa, ci maju aj nejake, ktore nie su z Ciny.
Odpoved:"Tamtie cierne (1 par) a tie (1 par) vedla nich .... "
Myslim, ze mor sa siril pomalsie ...
Uz som sa pytal, co ti brani zbalit kufre a onanovat pri ich plagiatoch?
Na to teda nepotrebujem techniku od " svetových výrobcov ", aby som si zaplatil rôzne slávne mená za 2 - 5 tis. Sk ! A pritom sa to robilo vo východnej Ázii, ktorí nedostávajú ani polovicu toho, čo vo vyspelom západnom svete !