ZSSK Cargo - Železničná spoločnost Cargo Slovakia, a.s.
Železničná spoločnost Cargo Slovakia, a.s. - nákladný železničný dopravca.
http://www.zscargo.sk/
Podradené diskusné témy
SOm rád, že sa konečne zavádza elektronické mýto. Nech si kamionisti zaplatia za zničené cesty a popraskané múry od kilometra. Je choré, že bezpečnejšia a ekologickejšia doprava musí platiť za dopravnú cestu viac než tá nebezpečnejšia. A je normálne, že štát dotuje ekologickejšiu a bezpečnejšiu dopravu. Veď on je ten, kto zaplatí opravu zničených ciest, ten kto platí invalidné dôchodky luďom zmrzačených pri dopravných nehodách, on je ten, jemu budú chýbať dane, ktoré nezaplatia mŕtvi, on je ten kto zodpovedá za životné prostredie..stačí sa pozrieť do Švajčiarska...mýto pre kamióny 15Sk/km 2/3 nákladnej dopravy po železnici. Prečo by som mal zo svojich daní sanovať negatívne externality kamiónovej dopravy, keď nejazdím na kamióne??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404643/
362.001: Na typické bububu o osobných tragédiách radšej reagovať nebudem, ale miesto akejsi mýtickej dedinky na Liptove teraz pridám jeden konkrétny príklad. V dedine Dobrá Voda pri Trnave stojí plnička stolových vôd Zlatá studňa. Všetky výrobky z nej odvážajú kamióny - iná možnosť ani neexistuje vzhľadom k tomu, že najbližšia železničná stanica Smolenice je vzdialená 20 km a prakticky všetok tovar smeruje do veľkoskladov bez napojenia na železnicu. Obyvateľom dedín na trase kamiónov však tieto robia všetku popísanú zlobu. Otázkou je, ktorá z nasledovných možností postihnutým obyvateľom pomôže viac:
a) miliardová dotácia pre železničné Cargo, ktorá však z pochopiteľných dôvodov nebude mať na frekvenciu kamiónov na danej ceste absolútne žiadny vplyv
b) dotácia v objeme niekoľkých miliónov použitá na opravu cesty, sprehľadnenie najviac nebezpečných miest a sanáciu najviac ohrozených domov pri ceste
Problém mnohých z tunajších diskutujúcich je, že vidia celú dopravnú politiku len čiernobielym pohľadom dobrej železnice oproti zlej ceste. Lenže realita väčšiny obyvateľov vyzerá úplne inak a hoci sa to zo stanovišťa rušňovodiča nemusí zdať, státisíce ľudí žijú aj tam, kde zo štreky nedovidieť...
a) miliardová dotácia pre železničné Cargo, ktorá však z pochopiteľných dôvodov nebude mať na frekvenciu kamiónov na danej ceste absolútne žiadny vplyv
b) dotácia v objeme niekoľkých miliónov použitá na opravu cesty, sprehľadnenie najviac nebezpečných miest a sanáciu najviac ohrozených domov pri ceste
Problém mnohých z tunajších diskutujúcich je, že vidia celú dopravnú politiku len čiernobielym pohľadom dobrej železnice oproti zlej ceste. Lenže realita väčšiny obyvateľov vyzerá úplne inak a hoci sa to zo stanovišťa rušňovodiča nemusí zdať, státisíce ľudí žijú aj tam, kde zo štreky nedovidieť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404639/
je to smutné, chlapci. Ja si to predstavujem nejako tak, ako kedysi. Oco spomína, že oni, ako ČSAD celý deň točili Rakša-Diviaky, z kameňolomu a vagónovalo sa v Diviakoch...Neviem, koľko vlakov denne spravili, ale proste, išli piesky vlakom. Dnes? strašne veľa vyklápačov, miesto toho, aby to pustili vlakom. To isté drevo. Prečo nezvezú to drevo do najbližšej stanice? no preto, že by nezarobil, ako keď sa s ním trepe cez celú republiku, ešte aj do zahraničia. Denne cez Donovaly prejde, ja neviem, kdesi je to presne uvdene, okolo 200 kamionov určite....z nich vyše polovica s drevom. Z toho by sa vlaky neposkladali??? ako vraví 362.001, cesty rozbité, tie nikto nenapraví, rozhodne nie súkrmoní autodopravcovia. Popukane múry, riziko, že Vám kamión vbehne do obývačky, veď sa to neraz stalo......a železnica zíva prázdnotou....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404633/
brano:
Až raz pôjdeš na bicykli alebo autom, v neprehľadnej zákrute sa na Teba vyrúti nepredpisovo jazdiaci kamion a vbehneš pod neho, bude to Tvoja osobná tragédia na celý život.
A ver, že pri otázkach "prečo?" Ti bude v tú chvíľu odrazu úplne jedno, či tých kamiónov po tej cestičke prešlo dovtedy "štatisticky" 20 alebo si sa trafil pod ten prvý a jediný.
Nikomu nič neprajem, ja vo svojom okolí tragédie typu, kde vyhasli 3 životy mladej rodiny v MB-čke, registrujem.
A nie ich vinou!!!
Tým vopred vyvraciam protiargumenty typu, mohol ich predsa zraziť aj manipulák na priecestí.
Až raz pôjdeš na bicykli alebo autom, v neprehľadnej zákrute sa na Teba vyrúti nepredpisovo jazdiaci kamion a vbehneš pod neho, bude to Tvoja osobná tragédia na celý život.
A ver, že pri otázkach "prečo?" Ti bude v tú chvíľu odrazu úplne jedno, či tých kamiónov po tej cestičke prešlo dovtedy "štatisticky" 20 alebo si sa trafil pod ten prvý a jediný.
Nikomu nič neprajem, ja vo svojom okolí tragédie typu, kde vyhasli 3 životy mladej rodiny v MB-čke, registrujem.
A nie ich vinou!!!
Tým vopred vyvraciam protiargumenty typu, mohol ich predsa zraziť aj manipulák na priecestí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404632/
nesledujem diskusiu od začiatku, ale myslím si, že výhodnosť robenia Mn vlakov a obsluha malých tratí a ich staníc závisí veľmi aj od toho, ako sú nastavené poplatky za použitie DC - ide o to, ako je systém nastavený - ak terajší kalkulačný vzorec je výhodný iba pre plne vyťažené vlaky, nemá vlakotvorba na malých tratiach šancu - o malých staničiek sa pozbierajú vozne, dovezú sa do zriaďovacej stanice a tam čakajú niekedy aj viac ako deň, kým sa dosiahne norma na hmotnosť - o takúto službu má už záujem máloktorý prepravca (zákazník)
ak by bola vôľa a záujem urobiť reformu v oblasti vlakotvorby, dalo by sa ešte čo - to zachrániť
ak by bola vôľa a záujem urobiť reformu v oblasti vlakotvorby, dalo by sa ešte čo - to zachrániť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404631/
363-157:
Videl som tú "šikovnosť" a veľké oči súkromných dopravcov BRKS, neskôr SŽDS pri vozbe cisternových Nex vlakov z Nemecka do Popradu a následne do kežmarskej naftárskej firmy Oktan. Ono to všetko bolo super, zarábalo by to, len v tom Kežmarku si to vyžadovalo niekoľkodňovu manipuláciu vynútenú postupným pristavovaním cisterien k stáčaciemu zariadeniu.
Stačila táto jedna "nepríjemnosť" a bolo to pre súkromnikov natoľko nezaujímavé, že tento výkon pustili naspäť nám.
Takže o čom?
Videl som tú "šikovnosť" a veľké oči súkromných dopravcov BRKS, neskôr SŽDS pri vozbe cisternových Nex vlakov z Nemecka do Popradu a následne do kežmarskej naftárskej firmy Oktan. Ono to všetko bolo super, zarábalo by to, len v tom Kežmarku si to vyžadovalo niekoľkodňovu manipuláciu vynútenú postupným pristavovaním cisterien k stáčaciemu zariadeniu.
Stačila táto jedna "nepríjemnosť" a bolo to pre súkromnikov natoľko nezaujímavé, že tento výkon pustili naspäť nám.
Takže o čom?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404629/
Duko: Nikto, kto bude podnikať na vlastné riziko, nebude voziť niečo, čo mu spôsobí stratu. Ak by to robil, bol by duševne postihnutý.
Pekne to vidno aj na bývalých manažeroch štátnej železnice, ktorých je teraz neúrekom v súkromných spoločnostiach (za niektorými spoločnosťami nájdeme dokonca aj bývalého generálneho riaditeľa) - v štátnom podniku ich netrápilo, aký bude hospodársky výsledok, v súkromnej spoločnosti sa orientujú len na ziskové výkony. Ono sa to dobre bačuje, pokiaľ to vždy my všetci zaplatíme.
Druhá vec je, že Cargo stále svoju stratu a zadĺženosť prehlbuje aj tunelmi v podobe dotovania ŽOSiek, bujným zamestnaneckým aparátom a chorou technológiu vychádzajúcou najmä z tradície minulých časov.
A k Mn - Cargo neobsluhuje staničky už viacmenej len kvôli drevu, aby poskladalo ucelenku na export??? Je to viacmenej to isté.
Johnz, NackoX: To, čo sa kamiónmi dá voziť, sa už tak vozí, lebo je to lacnejšie. Mn už existuje len kvôli drevu, šrotu, čo ide na export, a kvôli spriateleným špedičným spoločnostiam, ktoré majú od Carga zľavu vďaka ich veľkým objednávkam pre Cargo, ostatné zbytky aj keby prešli na železnicu, nijako by sme to na cestách nepocítili. Tým to ale neobhajujem, ale rozhodne nie som ani za systém, ktorý tu je teraz - že budeme prelievať peniaze od štátu privatizérom cez Cargo, budeme riešiť sociálnu politiku cez Cargo. Existujú aj lacnejšie a efektívnejšie spôsoby, ktoré by mohli vrátiť tovar na železnicu, ale toto, ako sa to robí tu, to nie je.
Pekne to vidno aj na bývalých manažeroch štátnej železnice, ktorých je teraz neúrekom v súkromných spoločnostiach (za niektorými spoločnosťami nájdeme dokonca aj bývalého generálneho riaditeľa) - v štátnom podniku ich netrápilo, aký bude hospodársky výsledok, v súkromnej spoločnosti sa orientujú len na ziskové výkony. Ono sa to dobre bačuje, pokiaľ to vždy my všetci zaplatíme.
Druhá vec je, že Cargo stále svoju stratu a zadĺženosť prehlbuje aj tunelmi v podobe dotovania ŽOSiek, bujným zamestnaneckým aparátom a chorou technológiu vychádzajúcou najmä z tradície minulých časov.
A k Mn - Cargo neobsluhuje staničky už viacmenej len kvôli drevu, aby poskladalo ucelenku na export??? Je to viacmenej to isté.
Johnz, NackoX: To, čo sa kamiónmi dá voziť, sa už tak vozí, lebo je to lacnejšie. Mn už existuje len kvôli drevu, šrotu, čo ide na export, a kvôli spriateleným špedičným spoločnostiam, ktoré majú od Carga zľavu vďaka ich veľkým objednávkam pre Cargo, ostatné zbytky aj keby prešli na železnicu, nijako by sme to na cestách nepocítili. Tým to ale neobhajujem, ale rozhodne nie som ani za systém, ktorý tu je teraz - že budeme prelievať peniaze od štátu privatizérom cez Cargo, budeme riešiť sociálnu politiku cez Cargo. Existujú aj lacnejšie a efektívnejšie spôsoby, ktoré by mohli vrátiť tovar na železnicu, ale toto, ako sa to robí tu, to nie je.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404627/
Hm, keď nám z tej hypotetickej píly jazdia desiatky kamiónov denne, nebude to náhodou už dostatočná záťaž aj na ucelený vlak? Alebo inak povedané - mám si predstaviť, že manipulák vezúci 3x týždenne 3 vozne odvezie rovnaký objem tovaru, ako desiatky kamiónov denne?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404626/
A teda,
aby som si svoju rozpravu aj sám uzavrel,
samozrejme že v krajine, kde záujmy a problémy obyčajných občanov sú dennodenne valcované záujmami, nazvime to, finančných skupín, nebude tento môj, a nie len môj, výkrik do tmy nikdy vypočutý.
Je nad slnko jasné, že štátna politika smeruje k modelu B) a preto je otázka iba pár rokov, kedy regionálna nákladna doprava a súvisiaca vlakotvorba aj u nás do pár rokov padne.
Je mi z toho do plaču ale je to bohužiaľ tak.
Nech nám je v tomto veľká a dokonalá Európa, ktorá si tento konár pod sebou už dávno podpílila a železnica je tam v tomto ohľade už dávno a nenávratne "mŕtva", vzorom.
aby som si svoju rozpravu aj sám uzavrel,
samozrejme že v krajine, kde záujmy a problémy obyčajných občanov sú dennodenne valcované záujmami, nazvime to, finančných skupín, nebude tento môj, a nie len môj, výkrik do tmy nikdy vypočutý.
Je nad slnko jasné, že štátna politika smeruje k modelu B) a preto je otázka iba pár rokov, kedy regionálna nákladna doprava a súvisiaca vlakotvorba aj u nás do pár rokov padne.
Je mi z toho do plaču ale je to bohužiaľ tak.
Nech nám je v tomto veľká a dokonalá Európa, ktorá si tento konár pod sebou už dávno podpílila a železnica je tam v tomto ohľade už dávno a nenávratne "mŕtva", vzorom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404625/
Duko,
jasné, že je to vychcanosť. Ale šikovný berie. Veď cena za dopr. cestu Mn vlaku je podstatne nižšia, ako za Pn.Čiže,niekde sprav manipuláciu a ideš lacnejšie a súčastne si poskladáš ucelené Pn ďalej tak, ako píšeš. Je to aj o šikovnosti menežmentu súkromného dopravcu.
jasné, že je to vychcanosť. Ale šikovný berie. Veď cena za dopr. cestu Mn vlaku je podstatne nižšia, ako za Pn.Čiže,niekde sprav manipuláciu a ideš lacnejšie a súčastne si poskladáš ucelené Pn ďalej tak, ako píšeš. Je to aj o šikovnosti menežmentu súkromného dopravcu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404624/
J0HnZ:
Majme dva zakladne zaujmy:
Super. Klinec 200-vka tresnutý po hlave.
Ja ako občan - milión som rozhodne za A).
Dôvody písal som to už Igimu v pošte, rozvediem niečo podobné aj sem.
Máme domček v nemenovanej obci na Liptove, na miestnu pílu jazdia desiatky kamiónov denne. Miestna komunikácia nie je ani nebola na takú záťaž dimenzovaná, pukajú nám od otrasov obvodové múry na domoch, na ceste, ktorú si dala nedávno preasfaltovať obec zo svojho obmedzeného rozpočtu, sú už po dvoch rokoch výtlky, tie isté kamióny obďaleč na Donovaloch spôsobujú havárie, (ekologické alebo aj ľudské tragédie), v zime zápchy...
Teraz sa pýtam v súvislosti s B)
Fajn, podľa niektorých načo dotovať Kargo a jeho regionálnu nákladnú dopravu (trebárs aj zvoz toho dreva z dedinských píl), je to prežitok.
Však teda kamióny sú lacnejšie.
Kto ale nám zaplatí škody na múroch domu, kto nám v obci postaví novú cestu, kto vyrovná nevyčísliteľné škody, (na ľudských životoch) ktoré na cestách aj vďaka kamiónom vznikajú? Stačí si len pustiť večer správy...
Oukej, pýtajme toto štát, nech sa nám na tieto škody, ktoré má na svedomí práve štátna politika, zložia aj obývatelia mestských panelákov.
Ako na Cargo.
Ak zohľadníme aj tieto veci, pred ktorými si tu mnohí s obľubou pchajú hlavu do piesku, je to potom za jedno, ide o uhol pohľadu.
Samozrejme ak si kúpim Scaniu, zaplatím poistku, cestnú daň, predo mnou vidina zisku a po mne potopa, potom je jasné, že je automobilova doprava výhodnejšia.
Koho ale toto netrápi, kto toto podporuje, je arogant a egoista.
Lebo ako som už rozviedol,tu trpia ľudia na vidieku po celom Slovensku. A neverím, že by starej babičke alebo aj chalupárom či dovolenkárom kdesi z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne na rozdiel od tých kamiónov rovnako vadilo a na živote obmedzovalo, že tam radšej prejde raz denne obcou alebo štátom zadotovaný faforit s tromi vozňami dreva...
Majme dva zakladne zaujmy:
Super. Klinec 200-vka tresnutý po hlave.
Ja ako občan - milión som rozhodne za A).
Dôvody písal som to už Igimu v pošte, rozvediem niečo podobné aj sem.
Máme domček v nemenovanej obci na Liptove, na miestnu pílu jazdia desiatky kamiónov denne. Miestna komunikácia nie je ani nebola na takú záťaž dimenzovaná, pukajú nám od otrasov obvodové múry na domoch, na ceste, ktorú si dala nedávno preasfaltovať obec zo svojho obmedzeného rozpočtu, sú už po dvoch rokoch výtlky, tie isté kamióny obďaleč na Donovaloch spôsobujú havárie, (ekologické alebo aj ľudské tragédie), v zime zápchy...
Teraz sa pýtam v súvislosti s B)
Fajn, podľa niektorých načo dotovať Kargo a jeho regionálnu nákladnú dopravu (trebárs aj zvoz toho dreva z dedinských píl), je to prežitok.
Však teda kamióny sú lacnejšie.
Kto ale nám zaplatí škody na múroch domu, kto nám v obci postaví novú cestu, kto vyrovná nevyčísliteľné škody, (na ľudských životoch) ktoré na cestách aj vďaka kamiónom vznikajú? Stačí si len pustiť večer správy...
Oukej, pýtajme toto štát, nech sa nám na tieto škody, ktoré má na svedomí práve štátna politika, zložia aj obývatelia mestských panelákov.
Ako na Cargo.
Ak zohľadníme aj tieto veci, pred ktorými si tu mnohí s obľubou pchajú hlavu do piesku, je to potom za jedno, ide o uhol pohľadu.
Samozrejme ak si kúpim Scaniu, zaplatím poistku, cestnú daň, predo mnou vidina zisku a po mne potopa, potom je jasné, že je automobilova doprava výhodnejšia.
Koho ale toto netrápi, kto toto podporuje, je arogant a egoista.
Lebo ako som už rozviedol,tu trpia ľudia na vidieku po celom Slovensku. A neverím, že by starej babičke alebo aj chalupárom či dovolenkárom kdesi z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne na rozdiel od tých kamiónov rovnako vadilo a na živote obmedzovalo, že tam radšej prejde raz denne obcou alebo štátom zadotovaný faforit s tromi vozňami dreva...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404623/
ufo: keď si napísal A napíš aj B. Prečo asi tak vozí LTE manipulák Gbelce - Galanta? Neobsluhuje náhodu iba sýpky, aby z toho nakoniec poskladalo ucelenku na export??? Keď budú ponúkať drobným prepravcom výhodnejšie prepravy z rôznych krkahájov a voziť ich, tak si poviem - sú dobrí. A budú dobrí keď budú voziť manipulák z Kolárova či trebárz zo Slavošoviec. Takto sú iba vychcaní. Týmto opäť nevychvaľujem kargo, ktoré veľmi zaostáva v ponuke a kvalite služieb!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404619/
ufo: Majme dva zakladne zaujmy:
a) Odlahcit cestnu infrastrukturu, ktora je na vela miestach pretazena bez velkych vyhliadok na zlepsenie v prospech zeleznicnej infrastruktury, ktora ma este kapacitne rezervy.
b) Vyuzivat zeleznice ekonomicky efektivne, co vsak vo svojom dosledku znamena orientaciu na vozbu ucelenych vlakov na ukor manipulacnych vlakov a vlakotvorby (ktora je v sucasnych podmienkach vsade na svete skoro "neziskovou" cinnostou), co ale znamena zvysenie minimalnej hmotnosti vlakovej zasielky a presun dalsich tovarovych tokov na cestu ...
A tieto zaujmy sa biju. Tak si podme vybrat ...
a) Odlahcit cestnu infrastrukturu, ktora je na vela miestach pretazena bez velkych vyhliadok na zlepsenie v prospech zeleznicnej infrastruktury, ktora ma este kapacitne rezervy.
b) Vyuzivat zeleznice ekonomicky efektivne, co vsak vo svojom dosledku znamena orientaciu na vozbu ucelenych vlakov na ukor manipulacnych vlakov a vlakotvorby (ktora je v sucasnych podmienkach vsade na svete skoro "neziskovou" cinnostou), co ale znamena zvysenie minimalnej hmotnosti vlakovej zasielky a presun dalsich tovarovych tokov na cestu ...
A tieto zaujmy sa biju. Tak si podme vybrat ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404613/
ufo ja viem, čo je liberalizácia a je mi jasné, že štát má v prvom rade vytvárať podmienky pre konkurenčné prostredie. Pre vozbu ťažkých nákladných vlakov má liberalizácia jednoznačný prínos, lebo umožňuje nižšie ceny dopravy, na manipuláky sa súkromník v drvivej väčšine vykašle. Nebude platiť manipulák na úkor svojho zisku. Ak má štát záujem, aby chodili manipuláky namiesto kamiónov, tak si ich musí zaplatiť, lebo súkromníci prevezmú ziskové vlaky a manipuláky financovať nebudú. Ale nech sa na nejaké cargo a manipuláky vykašle, budeme mať len ucelenky a viac kamiónov
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404609/
nackoX: rozdelenie debilinou nemusí, naopak je to lepšie. Predstav si, že by ŽSR boli rozdelené ako OBB, divízia správcu infraštruktúry by celkom určite zvýhodňovala divíziu nákladnej dopravy pred ostatnými dopravcami.
to je myšlianka týždňa - prečo rovno nezakázať súkromných dopravcov?
to je myšlianka týždňa - prečo rovno nezakázať súkromných dopravcov?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404608/
nackoX: to si zase mimo - liberalizácia neznamená, že tu budú nenásytné súkromné spoločnosti a jedna štátna spoločnosť, ktorá to tu bude akože zachraňovať. To, čo je tu je len výsledok politických záujmov. Aby to tu fungovalo, má štát vytárať nejaké prostredie na podnikanie. Je na to mnoho nástrojov, len štát je riadený ľuďmi, čo majú aj svoje záujmy a toto prostredie by ich zničilo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404607/
kiež by sa ten poplatok o tú tretinu naozaj znížil, to by bolo super...ale aby sa tie peniaze, ktre sa tým ušetria, nenapchali do vrecák len tým papalášom, na ktorých ja mám alergiu I. najenebezpečnejšieho stupňa, ale aby sa hodnotne zúžitkovali v nákladnej doprave (aj osobnej, ale toto je nákladne forum)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404606/
Maroš
rozdelenie debilinou nemusí, naopak je to lepšie. Predstav si, že by ŽSR boli rozdelené ako OBB, divízia správcu infraštruktúry by celkom určite zvýhodňovala divíziu nákladnej dopravy pred ostatnými dopravcami. Problémom je výška poplatku za dopravnú cestu a takisto, že kamióny (ktoré takisto ničia dopravnú cestu a ďaleko viac škodia životnému prostrediu) majú cesty zadarmo?? Našťastie poplatok za DC sa má znížiť na tretinu a má sa zaviesť mýto, čo malo byť už dávno
rozdelenie debilinou nemusí, naopak je to lepšie. Predstav si, že by ŽSR boli rozdelené ako OBB, divízia správcu infraštruktúry by celkom určite zvýhodňovala divíziu nákladnej dopravy pred ostatnými dopravcami. Problémom je výška poplatku za dopravnú cestu a takisto, že kamióny (ktoré takisto ničia dopravnú cestu a ďaleko viac škodia životnému prostrediu) majú cesty zadarmo?? Našťastie poplatok za DC sa má znížiť na tretinu a má sa zaviesť mýto, čo malo byť už dávno
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404605/
ja si myslím len jedno, čo vždy vravím: pokým je poplatok za vlkm taký, aký je, tak naše štátne dopravy, či už osobná, alebo nákladna, NIKDY nemôžu byť v pluse a musia to zaplatiť daňovníci..keby to neplatili, celú železnicu môžme zatvoriť, čo sa, žiaľ, pomaly, ale isto deje....rozdelenie ŽSR bola najväčšia debilina, tak nečakajme zázraky.Zoberme si na porovnanie kamióny...tie neplatia...kde je tu fér? prečo by vlaky mali platitť? ved je to donebavolajúca debilina...jeden obrovský kolos rozdeliť na tolko frckov, jeden platí tomu, ten zas tomu...no ako to môže fungovať??? Robiť zisky? byť konkurencieschopne, ked je to tým pádom take drahe a každy odvezie, čo moze, radsej na kamione? ale to preto, aby sa tí prasiaci v tých kanceláriach, ich sesternice, bratranci, synovci a netere mali dobre....
Mimochodom, vie mi niekto povedať, koľko EUR stoji u nás vlkm? vraví sa, aké je to drahé, ale nikdy neviem presnú cifru. Ďakujem.
Mimochodom, vie mi niekto povedať, koľko EUR stoji u nás vlkm? vraví sa, aké je to drahé, ale nikdy neviem presnú cifru. Ďakujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/404600/