Železničné zabezpečovacie zariadenia
Vo viacerých fórach sa objavujú otázky súvisiace s činnosťou, konštrukciou alebo vlastnosťami železničných zabezpečovacích zariadení alebo ak chcete - signalizačných zariadení, ako sa im hovorí v Európskej únii. Preto si myslím, že samostatná diskusná téma venovaná tejto dôležitej časti železničnej infraštruktúry má svoj význam. Tu sa môžu objavovať nielen otázky a odpovede z oblasti konštrukcie zab.zar., ale aj informácie o nových zariadeniach inštalovaných na našich železniciach.
Podradené diskusné témy
pri L1 mám určité výhrady, v niečom je od AB síce lepší, v inom horší
Jak už bylo řečeno - ETCS je celý systém (navázaný třeba i na ten AB). AB je jen a pouze traťovina, která je bez pořádné mobilky (z hlediska zabezpečení) víceméně k ničemu.
ÚBP je aj na polstoročnom AB pod Tatrami, kde by sa Moravany nestali.
Nestaly, protože pod Tatrami moc reléovek, které umějí automatické stavění, není.
Tj. Moravany nemají souvislost s AB, ale s reléovkou (přesněji řečeno s křemíkovkou).
ktoré trate osadené AB neboli vybavené líniovým kódom,
U nás třeba Sedlnice - Štramberk či Přelouč - Prachovice.
Vy máte Varín či Ladce přímo na štrece
Jak už bylo řečeno - ETCS je celý systém (navázaný třeba i na ten AB). AB je jen a pouze traťovina, která je bez pořádné mobilky (z hlediska zabezpečení) víceméně k ničemu.
ÚBP je aj na polstoročnom AB pod Tatrami, kde by sa Moravany nestali.
Nestaly, protože pod Tatrami moc reléovek, které umějí automatické stavění, není.
Tj. Moravany nemají souvislost s AB, ale s reléovkou (přesněji řečeno s křemíkovkou).
ktoré trate osadené AB neboli vybavené líniovým kódom,
U nás třeba Sedlnice - Štramberk či Přelouč - Prachovice.
Vy máte Varín či Ladce přímo na štrece
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615821/
enrico- dobra sprava ........... trosku OT: kolko bude stat prerobenie goril na L2??????
miro- dobre som pochopil??? presiel okolo vystrahy a hned brzdy. ten vlak (pred nim) bol pred cervenou sajbou ci az za nou?????????????
miro- dobre som pochopil??? presiel okolo vystrahy a hned brzdy. ten vlak (pred nim) bol pred cervenou sajbou ci az za nou?????????????
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615793/
Frnk okolo výstraha. Potom zastavenie na Stoj s problémami, ale zastavil (magnety). Dvaja mi to hovorili, čo to zažili, ale už dávnejšie a detaily si už nepamätám.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615779/
Ešte k tomu mačkaniu na zelenú. Zober si, že ma tam vystrie, vlak si letí sám, alebo zastaví niekde uprostred lesa (tunela), kde čata zistí za pol hodinu, že stojíme a za ďalšiu pol hodinu príde niekto k mašine, čo sa deje. Za ten čas som trikrát zinfarktovaný. Neni pekné, keď ma vlak donesie do stanice, pred stanicou si vypýta bdelosť, ja ju neobslúžim a zastaví to rovno pri doprave, kde výpravca iste príde hneď, že čo sa deje a sanitka bude mať bezproblémový prístup ku mne? Na toto je dobré, že na zhlaviach neni prenos (okrem ostatných nevýhod). Náhodné obsluhovanie na zelenú je sprostosť hodná istých hláv v nemenovanej firme. Jak píše Tomáš, tak pred stanice nejakým spôsobom zabezpečiť vypýtanie si jednorázovej obsluhy TB, alebo teda keď sa bavíme o úseku, kde sa má výraznejšie znížiť rýchlosť, tak nech aj tam teda, nech nežerem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615754/
Odbory sú na iné veci ako na riešenie problémov...
Stalo sa v Pezinku, nie raz, hlásilo sa, šetrilo sa štýlom ako spomínané Kostolany, teda príčina sa nevie, ani sa vedieť nebude a teda sa možno ani neodstráni. Spomínam si dobre, ako som v depe kávičkoval s rušňovodičom, ktorý mal ako prvý voľno, voľno v Kostolanoch a v 120 kmh zbadal, že spojka z 1. na 2. kolaj je do boku (okrem toho tam sú spojky na 80kmh). Hlásil to, velké haló z toho bolo a výsledok šetrenia bol, že dotyčný vodič by mal ísť očnému, lebo pri zelenom svetle nevidel aj žlté a dokonca LED pás. Záznamové zariadenie na mašine ukázalo tak maximálne obsluhu VZ ako na lokálke do Nededu, záznam SIMISu ukázal len to, že bolo postavené z prvej na druhú, ale čo skutočne svietilo na šajbách vedeli vraj dokázať len rakušáci a tí si samozrejme do huby nenaserú. Pár týždňov nato išiel cez Kostolany druhý rušňovodič, po tých istých kolajách a tej istej spojke, akurát že opačným smerom. Predzvesť volno, vchod volno a na odchode už 80 a volno. Našťastie viditelnosť dobrá, ubrzdil bez problémov. Hlásené, ďalší slepý debil. Až nakoniec išiel sám RI a stalo sa to zas. Potom sa už osadilo POTR 80kmh cez celú stanicu pre istotu a až vtedy sa uznalo, že niečo tam v poriadku nieje.
Stalo sa v Pezinku, nie raz, hlásilo sa, šetrilo sa štýlom ako spomínané Kostolany, teda príčina sa nevie, ani sa vedieť nebude a teda sa možno ani neodstráni. Spomínam si dobre, ako som v depe kávičkoval s rušňovodičom, ktorý mal ako prvý voľno, voľno v Kostolanoch a v 120 kmh zbadal, že spojka z 1. na 2. kolaj je do boku (okrem toho tam sú spojky na 80kmh). Hlásil to, velké haló z toho bolo a výsledok šetrenia bol, že dotyčný vodič by mal ísť očnému, lebo pri zelenom svetle nevidel aj žlté a dokonca LED pás. Záznamové zariadenie na mašine ukázalo tak maximálne obsluhu VZ ako na lokálke do Nededu, záznam SIMISu ukázal len to, že bolo postavené z prvej na druhú, ale čo skutočne svietilo na šajbách vedeli vraj dokázať len rakušáci a tí si samozrejme do huby nenaserú. Pár týždňov nato išiel cez Kostolany druhý rušňovodič, po tých istých kolajách a tej istej spojke, akurát že opačným smerom. Predzvesť volno, vchod volno a na odchode už 80 a volno. Našťastie viditelnosť dobrá, ubrzdil bez problémov. Hlásené, ďalší slepý debil. Až nakoniec išiel sám RI a stalo sa to zas. Potom sa už osadilo POTR 80kmh cez celú stanicu pre istotu a až vtedy sa uznalo, že niečo tam v poriadku nieje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615752/
haldo11,362.001: Nemiesajte autoblok a LSko. Autoblok bol stvoreny ako zabezpecovacie zariadenie, LS vznikol ako ukazovatko (= este bola dvojmuzna vozba), po tom co sa zistilo, ze tratovina je navrhnuta bezpruserovo, bola vytvorena bezpecna vozidlova cast (LVZ-Ž, LS90, Mirel, LS06).
362.001: Ja osobne mam urcite podozrenie na dovod, preco doslo k zavrhnutiu LS potazmo autobloku, kazdopadne je to neoveritelne a nehodlam verejne sirit konspiracne teorie (ked tak sukromnou postou). EU to rozhodne nezakazala, namontovat na trat z BA do NMNV autoblok, ani LS, ani nic podobne. Toto rozhodnutie je len cisto zalezitostou ZSR. To ze je zrejmym vysledkom, ze 90% vlakov jazdi toliko podla zivaku je problem, velky problem, ale je to *len* problem ZSR a dopravcov. A mimochodom, kde su teraz slavne rusnovodicske odbory? Preco sa nerobi strajk za to, aby na jednej z najhlavnejsich hlavnych trati sa nemuselo jazdit so smrtou v ociach? Prisiel by som vas podporit, aj dovolenku by som si na to zobral. Za toto strajkujte a nie tam za nerusenie lokalok ...
Inak ja osobne si myslim, ze sa za nedlhu dobu na Mireli dockate stlacania zivaku v nahodnych intervaloch (a aj na zelenu), tak hodne stastia ...
A tie Moravany by sa pod Tatrami stali presne tak ako v Moravanoch. Ono k tej nehode doslo nie na trati, ale v stanici, vieme? UBP stanicnej kolaje nie je standardom takmer nikde na svete.
Miro79: A kde sa to stalo? A hlasilo sa to? A vysetrilo sa to? A vie sa toho pricina? A odstranila sa? Ak sa k tomu vsetci budu stavat pasivne, nic sa nevyriesi ... Dovolenie vjazdu na obsadenu kolaj rozhodne nie je vlastnost ETCS ...
362.001: Ja osobne mam urcite podozrenie na dovod, preco doslo k zavrhnutiu LS potazmo autobloku, kazdopadne je to neoveritelne a nehodlam verejne sirit konspiracne teorie (ked tak sukromnou postou). EU to rozhodne nezakazala, namontovat na trat z BA do NMNV autoblok, ani LS, ani nic podobne. Toto rozhodnutie je len cisto zalezitostou ZSR. To ze je zrejmym vysledkom, ze 90% vlakov jazdi toliko podla zivaku je problem, velky problem, ale je to *len* problem ZSR a dopravcov. A mimochodom, kde su teraz slavne rusnovodicske odbory? Preco sa nerobi strajk za to, aby na jednej z najhlavnejsich hlavnych trati sa nemuselo jazdit so smrtou v ociach? Prisiel by som vas podporit, aj dovolenku by som si na to zobral. Za toto strajkujte a nie tam za nerusenie lokalok ...
Inak ja osobne si myslim, ze sa za nedlhu dobu na Mireli dockate stlacania zivaku v nahodnych intervaloch (a aj na zelenu), tak hodne stastia ...
A tie Moravany by sa pod Tatrami stali presne tak ako v Moravanoch. Ono k tej nehode doslo nie na trati, ale v stanici, vieme? UBP stanicnej kolaje nie je standardom takmer nikde na svete.
Miro79: A kde sa to stalo? A hlasilo sa to? A vysetrilo sa to? A vie sa toho pricina? A odstranila sa? Ak sa k tomu vsetci budu stavat pasivne, nic sa nevyriesi ... Dovolenie vjazdu na obsadenu kolaj rozhodne nie je vlastnost ETCS ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615746/
Mmch. ETCS Level 2 sa bude montovať v rámci koridorizácie na všetkých úsekoch za Novým Mestom nad Váhom, aj na už čiastočne koridorizovanej trati Žilina-Čadca št. hr. Tak čoskoro uvidíme, ako to bude v praxi...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615741/
A to ešte nevie, že ETCS už dovolilo vjazd na obsadenú koľaj.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615732/
mikulik: Nie, narážal som na haldov príspevok z 18:00 v ktorom spochybnil bezpečnosť jazdy na AB na zelenej vlne a doplňal svoj z 18:25.
Ja proti ETCS nie som.. pri L1 mám určité výhrady, v niečom je od AB síce lepší, v inom horší.. ale ak už je, nech ho majú povinne všetky vozidlá, potom sa môžme baviť o nejakej úrovne bezpečnosti a porovnávať. Ak ide po jednom koridore 160-kou metalovo IC zabezpečené ETCS a 60-kou manipulák "zabezpečený" tlačidlom bdelosti, tak celá bezpečnosť prevádzky oboch vlakov (pre prípad ich možného stretu) je taká ako kdesi na lokálke; teda rovná zabezpečeniu najmenej zabezpečeného článku pomyselnej reťaze.
Len o to mi šlo.
Ale mám pocit, že minimálne od doby rozdelenia železnice si dopravná cesta montuje čo potrebuje pre bezpečnosť a ekonomickú prevádzku ona. Na dopravcov, ich problémy, pripomienky a požiadavky kašle.
A ľúto mi je, že ten pocit nadobudám u niektorých aj tu.
Ja proti ETCS nie som.. pri L1 mám určité výhrady, v niečom je od AB síce lepší, v inom horší.. ale ak už je, nech ho majú povinne všetky vozidlá, potom sa môžme baviť o nejakej úrovne bezpečnosti a porovnávať. Ak ide po jednom koridore 160-kou metalovo IC zabezpečené ETCS a 60-kou manipulák "zabezpečený" tlačidlom bdelosti, tak celá bezpečnosť prevádzky oboch vlakov (pre prípad ich možného stretu) je taká ako kdesi na lokálke; teda rovná zabezpečeniu najmenej zabezpečeného článku pomyselnej reťaze.
Len o to mi šlo.
Ale mám pocit, že minimálne od doby rozdelenia železnice si dopravná cesta montuje čo potrebuje pre bezpečnosť a ekonomickú prevádzku ona. Na dopravcov, ich problémy, pripomienky a požiadavky kašle.
A ľúto mi je, že ten pocit nadobudám u niektorých aj tu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615724/
362.001- ak si narazal na mna (18:48) tak si precitaj este raz, ze som o 80-kovy obluk pouzil len ako priklad a vobec sa v tom obluku necitim nebezpecne, vacsie obavy mam v tej hmle a firovy to vobec nezavidim. nejde len o to ci ho najde(raz urcite) ale o ten stres a velke oci co ma po takej sichte v hmle
ja osobne som bol vzdy viac za AB so starym prenosom navesti ako za ETCS L1 s bodovym prenosom. ked uz nieco robit nove tak aspon L2 ktora predbieha stare zab. vo vsetkych oblastiach. (teda okrem mnostva masin osadene tymto systemom- snad raz ked daju podmienku ze bez ETCS max 80km/h)
ja osobne som bol vzdy viac za AB so starym prenosom navesti ako za ETCS L1 s bodovym prenosom. ked uz nieco robit nove tak aspon L2 ktora predbieha stare zab. vo vsetkych oblastiach. (teda okrem mnostva masin osadene tymto systemom- snad raz ked daju podmienku ze bez ETCS max 80km/h)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615715/
haldo, nebuď ješitný. Doteraz sa tu o vhodnosti toho-ktorého zabzar. bavili iba zabezpečováci, dopraváci, teoretici, študenti a fandovia.
To že tu napíšem dačo za rušňovodičov, je odrazu zle. Pravda sa zle číta a je smutné, že o koncepcii infraštruktúry dnes rozhodujú oveľa viac jej majitelia-zástupcovia ako uživatelia..
Ubezpečujem Ťa, že podobný názor o "zabezpečení" na koridore majú temer všetci kolegovia, s ktorými na túto tému rozprávam. Tam predsa nejazdí len pár blbých IC-čiek.
Šlo mi len o to, že ETCS bez povinnosti plošného dosadenia mobilnej časti na všetky vozidlá je časovaná bomba a výsmech bezpečnosti, aj oproti blbému autobloku, ktorý predstavuje aspoň toho vrabca v hrsti. Píšem o tom, na čo môžu rušňovodiči skôr-neskôr z nepozornosti doplatiť, preto netuším o akej "svätosti" obsluhy tu melieš.
Ale čo budem čo hovoriť človeku, ktorý si neuvedomí, že v Bmpeerku sa v hmle a daždi oveľa lepšie driemka ako tomu trkvasovi vpredu hľadajú návestidlá.
metal: ÚBP je aj na polstoročnom AB pod Tatrami, kde by sa Moravany nestali. Pod tými istými Tatrami v Spišskej sa stalo čosi iné, čomu by nezabránilo nijaké zabezpečenie.
Ak už máš potrebu spomínať rušne narážajúce do koncov osobákov.
To že tu napíšem dačo za rušňovodičov, je odrazu zle. Pravda sa zle číta a je smutné, že o koncepcii infraštruktúry dnes rozhodujú oveľa viac jej majitelia-zástupcovia ako uživatelia..
Ubezpečujem Ťa, že podobný názor o "zabezpečení" na koridore majú temer všetci kolegovia, s ktorými na túto tému rozprávam. Tam predsa nejazdí len pár blbých IC-čiek.
Šlo mi len o to, že ETCS bez povinnosti plošného dosadenia mobilnej časti na všetky vozidlá je časovaná bomba a výsmech bezpečnosti, aj oproti blbému autobloku, ktorý predstavuje aspoň toho vrabca v hrsti. Píšem o tom, na čo môžu rušňovodiči skôr-neskôr z nepozornosti doplatiť, preto netuším o akej "svätosti" obsluhy tu melieš.
Ale čo budem čo hovoriť človeku, ktorý si neuvedomí, že v Bmpeerku sa v hmle a daždi oveľa lepšie driemka ako tomu trkvasovi vpredu hľadajú návestidlá.
metal: ÚBP je aj na polstoročnom AB pod Tatrami, kde by sa Moravany nestali. Pod tými istými Tatrami v Spišskej sa stalo čosi iné, čomu by nezabránilo nijaké zabezpečenie.
Ak už máš potrebu spomínať rušne narážajúce do koncov osobákov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615695/
A ešte k tej absencii priecestí..
Čuduj sa svete, aj mimoúrovňové prejazdy môžu byť životu nebezpečné.
A tiež neteoretizujem, padnutý most v Studénke spotvoril vlak oveľa škaredšie ako auto na priecestí.
Napokon ani v Eschede by nebolo 102 mŕtvych, ak by namiesto mosta nebolo na zhlaví priecestie.
Ak teda by sme za určité obdobie spočítali mŕtvych a zranených cestujúcich vo vlaku pri zrážkach s autami versus s mostami, až tak nebezpečné by tie priecestia výjsť nemuseli.
OK ale, uznám, že napriek všetkému padajúce mosty patria medzi málo pravdepodobné scifi, priecestia (ktoré nijak nesúvisia s AB) s ohľadom na nedisciplinovanosť motoristov na tratiach nemajú čo robiť.
Čuduj sa svete, aj mimoúrovňové prejazdy môžu byť životu nebezpečné.
A tiež neteoretizujem, padnutý most v Studénke spotvoril vlak oveľa škaredšie ako auto na priecestí.
Napokon ani v Eschede by nebolo 102 mŕtvych, ak by namiesto mosta nebolo na zhlaví priecestie.
Ak teda by sme za určité obdobie spočítali mŕtvych a zranených cestujúcich vo vlaku pri zrážkach s autami versus s mostami, až tak nebezpečné by tie priecestia výjsť nemuseli.
OK ale, uznám, že napriek všetkému padajúce mosty patria medzi málo pravdepodobné scifi, priecestia (ktoré nijak nesúvisia s AB) s ohľadom na nedisciplinovanosť motoristov na tratiach nemajú čo robiť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615692/
metal: to už bola skôr chyba absencie ÚBP
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615691/
Škoda aj niečo písať, obsluha je svätá, a tá prototypová dlhodobo najsvätejšia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615689/
metal, bezpečne sa cítiť môžeš do okamihu, kým ti do tvojho 160-kou idúceho IC-čka v spomenutom Pezinku zboku nerýpne predchodený osobný, ktorý tam mal byť prehliadne návesť odchodového návestidla.
Toto tu už bolo, neteoretizujem, akurát našťastie po rovnej nešlo to IC.
Toto tu už bolo, neteoretizujem, akurát našťastie po rovnej nešlo to IC.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615688/
Zaspať pred oblúkom, neznížiť rýchlosť a vykoľajiť sa... pardón, to sú také debiliny.. vyteoretizované extrémy s minimálnou pravdepodobnosťou; možno menšou ako pre prípad, že zadriemem/zamyslím sa pri posune a v rýchlosti 19 km/h rýpnem do vozňov obsadených osobami. Stať sa môže hoci čo, no rušňovodič zas celkom debil nie je. Napokon čo ak si hoc aj na ETCS "zabudne" zapnúť a nastaviť správny režim a výjde na trať? Čo ak neubrzdí a narazí z titulu toho, že si navolí vyššie brzdiace percentá ako v skutočnosti má? Čo mu v tom zabráni? Určité absurdity podmienené ľudským faktorom nevylučí ani ten ETCS. Ale buďme realisti.
PS, k tomu zelenému kódu.. viete si predstaviť, koľko rušňovodičov jazdiacich celý život bez prenosu dokáže mačkať VZ aj v polospánku? Viem čo hovorím, keď poviem, že pri ceste na BA sa necítim bezpečne.
A v neposlednej rade z psycho hľadiska.. ak na AB na zelenej vlne kde-tu vypadne kód (hoc len na tých výhybkách), rušňovodič oveľa lepšie obžije pri vyžiadaní tejto náhodnej nepravidelnej obsluhy ako pri monotonnom periodickom stláčaní.
PS, k tomu zelenému kódu.. viete si predstaviť, koľko rušňovodičov jazdiacich celý život bez prenosu dokáže mačkať VZ aj v polospánku? Viem čo hovorím, keď poviem, že pri ceste na BA sa necítim bezpečne.
A v neposlednej rade z psycho hľadiska.. ak na AB na zelenej vlne kde-tu vypadne kód (hoc len na tých výhybkách), rušňovodič oveľa lepšie obžije pri vyžiadaní tejto náhodnej nepravidelnej obsluhy ako pri monotonnom periodickom stláčaní.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/615686/
V Ladcoch už asi žiadny AB nebude ...