Predpisy na železnici
Od najbližšej "veľkej" zmeny GVD (11.12.2005) sa majú zrušiť "Návestné predpisy D1", "Dopravné predpisy D2", "Dopravné predpisy pre zjednodušenú prevádzku na dirigovanej trati D3", "Pedpis pre brzdové zariadenia V15" a má sa všetko zlúčiť v jednom spoločnom predpise "Ž1", ktorý bude platiť tak pre ŽSR ako aj ZSSK a ZSCS. Samozrejme, sú v pláne aj nejaké zmeny v týchto predpisov o ktorých budem informovať. (prípadne aj vy)
lacino.h posledná zriaďovačka v podstate platí ako vchodové návestidlo tak to kľudne môžeme Ž1 zahodiť
dávam otázku do pléna - kde ešte na ŽSR platí zriaďovačka ako vchodové návestidlo ?
dávam otázku do pléna - kde ešte na ŽSR platí zriaďovačka ako vchodové návestidlo ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532591/
Žilina je taká istá stanica ako všetky ostatné. Máme zopár koľají zopár návestidiel a dokonca aj nejaké nástupištia. A výpravcovia? Taký istý ako všade inde. Majú ruky, nohy a dokonca aj hlavy a hlavne omnoho viac skúseností a roboty ako na staniciach v okruhu dvesto kilometrov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532580/
Ja by som povedal,že Žilina je všeobecne špecifická stanica,a aj výpravcovia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532576/
passion: ja bohužiaľ nemám doma PP Žiliny ale takéto niečo tam určite nieje. Posun sa podľa Ž1 o poruche a neplatnosti návestidiel vyrozumieva ústbe, vlak písomne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532575/
dansz: preto sa tam stále hovorí o posune lebo rušňová koľaj nemá to isté zabezpečenie ako traťová koľaj. JAZDA VLAKU JE ZABEZPEČENÁ POSUNOVÝM ZÁVEROM. Preto je aj rýchlosť znížená na 30 km/h a platnosť všetkých zriaďovacích návestidiel je aj preto lebo v postavenej posunovej ceste sú aj výhybky pri poruche (alebo inej nepredvídanej udalosti) by mohlo dôjsť k nehodovej udalosti a posledná zriaďovačka v podstate platí ako vchodové návestidlo do zriďovacej stanice.
PMD: niečo také predsa môže jazdiť po traťovej koľaji a nie po rušňovej koľaji.A pokiaľ je mi známe tak vlak ako PMD som v Ž1 nenašiel.
PMD: niečo také predsa môže jazdiť po traťovej koľaji a nie po rušňovej koľaji.A pokiaľ je mi známe tak vlak ako PMD som v Ž1 nenašiel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532573/
Citovali ste to veľmi presne ..."Zo ŽILINY do ŽILINY zriaďovacej stanice idete mimoriadnou vlakovou cestou po rušňovej koľaji. ..
Zdôrazňujem hlavne tou mimoriadnou vlakovou cestou.Toto sa používa iba pri jazde VLAKU po rušňovej koľaji.A dúfam že netreba vysvetľovať rozdiel medzi vlakom a posunom.Vlak sa o neplatnosti návestidiel vyrozumieva písomne, posun ústne.
Mimoriadnou vlakovou cestou je rozumené výluka traťovej koľaje, uviaznutie vlaku na traťovej koľaji, nehodová udalosť na traťovej koľaji a pod.
passion: ak chceš byť o neplatnosti zriaďovacích návestidiel pre posun vyrozumený písomne obráť sa na vašich predpisárov. Tých blbostí len aby kryli rušňovodiča si už presadili do Ž1 dosť.
Zámčan: veľmi rád by som videl ako a na čo by si písal rušňovodičovi čísla výhybiek do rozkazu.
Zdôrazňujem hlavne tou mimoriadnou vlakovou cestou.Toto sa používa iba pri jazde VLAKU po rušňovej koľaji.A dúfam že netreba vysvetľovať rozdiel medzi vlakom a posunom.Vlak sa o neplatnosti návestidiel vyrozumieva písomne, posun ústne.
Mimoriadnou vlakovou cestou je rozumené výluka traťovej koľaje, uviaznutie vlaku na traťovej koľaji, nehodová udalosť na traťovej koľaji a pod.
passion: ak chceš byť o neplatnosti zriaďovacích návestidiel pre posun vyrozumený písomne obráť sa na vašich predpisárov. Tých blbostí len aby kryli rušňovodiča si už presadili do Ž1 dosť.
Zámčan: veľmi rád by som videl ako a na čo by si písal rušňovodičovi čísla výhybiek do rozkazu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532568/
dansz a ostatní píšem bez znalosti žilinských pomerov,ale aj u nás sú tkzv pomocné vlakové cesty .
takže len môj súkromný názor....
podla mňa tam nepatrí len veta ..Pre vašu jazdu platia všetky zriad náv platné pre kolaj po ktorej sa bude posunovať...tak isto posledná veta o nesprevádzaných posunových dielov....
v PP má byť uvedené že takéto vlakové cesty sa zabezpečia posunovou cestou pre výpravcov,ale na druhej strane ak sa jedná o vlak takáto vl.cesta má byť zabezpečená od začiatku až po koniec...teda nie že vodič má byť zodpovedný za každé zriad náv.
V rozkaze všaj by malo byť uvedené presne kade sa pôjde (všeobecne myslím po ktorej kolaji,cez ktorú výhybku,cez aký obvod a pod....
len ma nezožerte
takže len môj súkromný názor....
podla mňa tam nepatrí len veta ..Pre vašu jazdu platia všetky zriad náv platné pre kolaj po ktorej sa bude posunovať...tak isto posledná veta o nesprevádzaných posunových dielov....
v PP má byť uvedené že takéto vlakové cesty sa zabezpečia posunovou cestou pre výpravcov,ale na druhej strane ak sa jedná o vlak takáto vl.cesta má byť zabezpečená od začiatku až po koniec...teda nie že vodič má byť zodpovedný za každé zriad náv.
V rozkaze všaj by malo byť uvedené presne kade sa pôjde (všeobecne myslím po ktorej kolaji,cez ktorú výhybku,cez aký obvod a pod....
len ma nezožerte
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532557/
ad DIS, passion : passion má skutočne poslednú platnú verziu PP
Názov článku Prevádzkového poriadku znie:
51. Použitie mimoriadnych vlakových ciest v stanici - upozorňujem na slovo VLAKOVÝCH
Podmienky pre jazdu po rušňovej koľaji : Jazda vlakov po rušňovej koľaji sa zabezpečí telefonickou ponukou, prijatím a odhláškou. Správne postavenie výhybiek sa zaistí staničným RZZ posunovou cestou. Vodič sa vyrozumie rozkazom "V" : "Zo ŽILINY do ŽILINY zriaďovacej stanice idete mimoriadnou vlakovou cestou po rušňovej koľaji. Pre Vašu jazdu platia všetky zriaďovacie návestidlá platné pre koľaj po ktorej budete posunovať. Najvyššia rýchlosť 30 km/hod. Zvýšte pozornosť !" Pre jazdu platia všetky ustanovenia ako pre jazdu nesprevádzaných posunujúcich dielov.
takže text je úplne zmätočný, nakoľko stále hovorí niečo o posune, ale nie sú splnené podmienky pre VLAKOVÚ cestu, ktoré som vymenoval nižšie - nebolo by jednoduchšie rovno hovoriť o PMD a v prípade mimoriadnosti úpresunúť vlakovú súpravu ako posun?
passion má skutočne poslednú platnú verziu PP - takže je to všetko citované nižšie - len by ma mal niekto presvedčiť, že je to kóšer so Ž1 (o tomto sa vie, a nie je to jediná anomália, preto sú pripravené do 2.zmeny úpravy, ktoré povolia výpravcovi za určitých splnených podmienok dovoliť jazde vlaku aj cez dopravňu obsaadenú iným výpravcom)
Názov článku Prevádzkového poriadku znie:
51. Použitie mimoriadnych vlakových ciest v stanici - upozorňujem na slovo VLAKOVÝCH
Podmienky pre jazdu po rušňovej koľaji : Jazda vlakov po rušňovej koľaji sa zabezpečí telefonickou ponukou, prijatím a odhláškou. Správne postavenie výhybiek sa zaistí staničným RZZ posunovou cestou. Vodič sa vyrozumie rozkazom "V" : "Zo ŽILINY do ŽILINY zriaďovacej stanice idete mimoriadnou vlakovou cestou po rušňovej koľaji. Pre Vašu jazdu platia všetky zriaďovacie návestidlá platné pre koľaj po ktorej budete posunovať. Najvyššia rýchlosť 30 km/hod. Zvýšte pozornosť !" Pre jazdu platia všetky ustanovenia ako pre jazdu nesprevádzaných posunujúcich dielov.
takže text je úplne zmätočný, nakoľko stále hovorí niečo o posune, ale nie sú splnené podmienky pre VLAKOVÚ cestu, ktoré som vymenoval nižšie - nebolo by jednoduchšie rovno hovoriť o PMD a v prípade mimoriadnosti úpresunúť vlakovú súpravu ako posun?
passion má skutočne poslednú platnú verziu PP - takže je to všetko citované nižšie - len by ma mal niekto presvedčiť, že je to kóšer so Ž1 (o tomto sa vie, a nie je to jediná anomália, preto sú pripravené do 2.zmeny úpravy, ktoré povolia výpravcovi za určitých splnených podmienok dovoliť jazde vlaku aj cez dopravňu obsaadenú iným výpravcom)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532550/
K Žiline sa nejdem vyjadrovať a pre úsek Žilina - Varín som sa vyjadril.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532515/
DIS - vodičovi to práveže jedno nie je. Má poznať PP, ak mu výpravca dá rozkaz v jeho rozpore, nesmie taký rozkaz prebrať. Ak preberie, podpíše, niečo sa stane, lieta v tom tiež. Strojca nešťastia bude jasný, ale "spolupáchatelia" tiež. To je celý problém na železnici.
Ako je to s tým vyrozumievaním o neplatnosti návestidiel pre posun pri "bežnom" posune? Musím byť V rozkaz podľa PP, alebo ústne podľa Ž1? Že (nie len) Žilinčania majú bordel v PP vodič za to nemôže. Za to sú zodpovední ľudia, ktorí berú za to peniaze tak, ako beriem ja za svoju robotu a zodpovednosť.
Ako je to s tým vyrozumievaním o neplatnosti návestidiel pre posun pri "bežnom" posune? Musím byť V rozkaz podľa PP, alebo ústne podľa Ž1? Že (nie len) Žilinčania majú bordel v PP vodič za to nemôže. Za to sú zodpovední ľudia, ktorí berú za to peniaze tak, ako beriem ja za svoju robotu a zodpovednosť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532510/
add dansz
- a pri poruchách a nemožnom dorozmení sa vlaky vypravujú v medzistaničnom úseku Žilina - Varín ...čo na tom, že odbočka Váh patrí výpravcovi v Tepličke, takže existujú medzistaničné úseky Žilina - Váh a Váh - Varín
Neviem,odkiaľ si zobral,že aj pri poruchách sa chodí v medzistaničnom úseku Žilina - Varín,takže ak niečo uvádzaš,tak si to prever a potom uveď,lebo potom tu vznikajú zbytočné dohady.
Na vysvetlenie len toľko,že v medzistaničnom úseku Žilina - Varín sa chodí iba pri nemožnom dorozumení,čo si pamvätám,že za posledných 15 rokov sa ani raz nešlo.
Tieto skutočnosti sú uedené v Prevádzkovom poriadku v Žiline Tepličke.
add passion
Vzhľadom k tomu,že som sa pozrel do Prevádzkového poriadku Žilina a je tam uvedený text,ktorý si uviedol,že aj pri poruche koľajových obvodov,tak to pravdepodobne ešte zostalo z minulosti nezaktualizované.
V súčastnosti je pravda taká,že jazda v medzistaničnom úseku Žilina - Varín je možná iba pri nemožnom dorozumení,ale aj to nebude už dlho.Možno dokonca roka, vzhľadom na prestavbu Žiliny Tepličky.
V podstate vodičovi HDV to môže byť jedno,lebo dostane rozkaz a on ide podľa V rozkazu.
- a pri poruchách a nemožnom dorozmení sa vlaky vypravujú v medzistaničnom úseku Žilina - Varín ...čo na tom, že odbočka Váh patrí výpravcovi v Tepličke, takže existujú medzistaničné úseky Žilina - Váh a Váh - Varín
Neviem,odkiaľ si zobral,že aj pri poruchách sa chodí v medzistaničnom úseku Žilina - Varín,takže ak niečo uvádzaš,tak si to prever a potom uveď,lebo potom tu vznikajú zbytočné dohady.
Na vysvetlenie len toľko,že v medzistaničnom úseku Žilina - Varín sa chodí iba pri nemožnom dorozumení,čo si pamvätám,že za posledných 15 rokov sa ani raz nešlo.
Tieto skutočnosti sú uedené v Prevádzkovom poriadku v Žiline Tepličke.
add passion
Vzhľadom k tomu,že som sa pozrel do Prevádzkového poriadku Žilina a je tam uvedený text,ktorý si uviedol,že aj pri poruche koľajových obvodov,tak to pravdepodobne ešte zostalo z minulosti nezaktualizované.
V súčastnosti je pravda taká,že jazda v medzistaničnom úseku Žilina - Varín je možná iba pri nemožnom dorozumení,ale aj to nebude už dlho.Možno dokonca roka, vzhľadom na prestavbu Žiliny Tepličky.
V podstate vodičovi HDV to môže byť jedno,lebo dostane rozkaz a on ide podľa V rozkazu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532506/
Mám 2 verzie stan. poriadku mojej bývalej domovskej stanice z r. 1984 a z r. 1974. V tom čase podpísal stan. poriadky náč. sl 11 SVD Bratislava a svoj podpis pripojil aj príslušný kontrolór dopravy. V súčasnosti platné prev. poriadky už nemám k dispozícii, ale určite tam je podpis patričného managera odboru bezpečnosti žel. dopravy z OR, prípadne GR .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/532490/
V minulosti aj v komárňanskom prístave sme mali mechanické návestidlo Se, ktoré bolo za bránou pri vchode do vlečky, ktoré fungovalo ako vchodové Se, pre samostatne idúce HDV a pos. zálohy, na vlaky ale aj pre prestavné jazdy so záťažou, ktoré ťahali záťaž medzi stanicou a prístavom a opačne. Obsluhoval ho výhybkár, ktorý okrem toho aj staval posunové a vlakové cesty, na pár koľajach, ktoré mal v kompetencii.