Autoblok vs. automatické hradlo
Autoblok a automatické hradlo - v mnohom podobné a predsa iné. Pri koridorových stavbách v ČR idú cestou AB, v SR sa ide cestou AH. Osobne si myslím, že v naších podmienkach je AH plne dostačujúce. Rád by som ale poznal názor znalcov...
To som nepovedal. Ja som povedal, že Siemens nepozná systém autobloku. A nie je to ani inde na Západe. Ale to som fakt len počul. Čo je na tom pravdy, že na Západe nepoznajú sytém autobloku, neviem. Hoci je v rôznych krajinách rôzny pohľad na zab. zar. a aj na to, ako sa má čo zabezpečiť, nezdá sa mi, žeby inde ako u nás a v Rusku nebol autoblok. Počuj, keď sa tak o to zaujímaš, nechceš to ísť robiť? Aspoň by si to spoznal a nezaplavoval net každý deň desiatkami triviálnych (pre ľudí od fachu) otázok.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151014/
Reléovka v Poprade bola. Na St.1. Klasická AŽD 71. Len bola upravená, aby bola obsluha rovnaká v celej stanici. Takže čo je na reléovke automatické, sa urobilo tak, aby to automatické nebolo.
To je názor starých reléovkárov, že elektronika nemôže byť nikdy bezpečná. A to im nikto nevyhovorí. A AB je už tiež elektronické. Aspoň v Čechách. Ja som tiež za AB, ale bez LVZ, namiesto neho ETCS L2. Ale Siemens AB nepozná. A nie je to ani nikde na Západe. Vraj. Preto, aby to bolo jednotné, robí sa AH. Ale možno sú to zlé info. Neviem. To som počul a dávam ďalej.
V LM už budú tiež musieť počkať na koridor. Som zvedavý, či sa vyplní sen všetkých zainteresovaných, že Siemens po roku 2010, kedy im vyprší rámcová zmluva, na Slovensku skončí. Obávam sa, že je to len želanie a že Siemens kufríkovým útokom na správnych miestach si zase zabezpečí výhodnú zmluvu.
To je názor starých reléovkárov, že elektronika nemôže byť nikdy bezpečná. A to im nikto nevyhovorí. A AB je už tiež elektronické. Aspoň v Čechách. Ja som tiež za AB, ale bez LVZ, namiesto neho ETCS L2. Ale Siemens AB nepozná. A nie je to ani nikde na Západe. Vraj. Preto, aby to bolo jednotné, robí sa AH. Ale možno sú to zlé info. Neviem. To som počul a dávam ďalej.
V LM už budú tiež musieť počkať na koridor. Som zvedavý, či sa vyplní sen všetkých zainteresovaných, že Siemens po roku 2010, kedy im vyprší rámcová zmluva, na Slovensku skončí. Obávam sa, že je to len želanie a že Siemens kufríkovým útokom na správnych miestach si zase zabezpečí výhodnú zmluvu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151010/
... a AB ste mali aj medzi Račou a Jurom, cez to všetko sa tam zrazili dva vlaky. (aj keď práve vďaka AB a kódu VZ tá laminátka aspoň spomalila na 30, ak by tam bolo AH, veselo reže stovkou proti tomu nešťastnému peršingu aj ona)
Autoblok zachránil aspoň u nás na Jurajovsko-Tomášovských brindzových grúňoch nejeden ľudský život, viem o čom píšem, preto sa s ním budem veľmi nerad lúčiť...
...ale teraz sa lúčim s Tebou, bo už musím rezať na rýchlik.
Autoblok zachránil aspoň u nás na Jurajovsko-Tomášovských brindzových grúňoch nejeden ľudský život, viem o čom píšem, preto sa s ním budem veľmi nerad lúčiť...
...ale teraz sa lúčim s Tebou, bo už musím rezať na rýchlik.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151008/
No veď to Ti neberiem, je to vec pohľadu (a návyku obsluhujúceho personálu), do 88-meho na tom geniálnom zariadení robil aj môj otec keď už o to ide.
Súhlasil by som, že to bol upgrade elektromechaniky s prvkami testu, reléovka v pravom slova zmysle by sa v tom hľadala ťažšie.
Ale k téme, podľa mňa je porovnávanie AB vs. AH scestné, pravda ak neuvažujeme, že oboje rovnako ušetria na traťových zamestnancoch.
AH bude oproti AB vždy iba kompromis, zvlášť keď si uvedomíme že AH vzniklo v podstate z klasického poloautobloku. AH bude menej pohodlné pre rušňový personál, zníži priepustnosť trate (citeľne hlavne pri dobe obsadenia prvého priestorového oddielu z pohľadu výpravy následných alebo predchodených vlakov) čo sa napokon na AB chválabohu aj výdatne využíva...
...a samozrejme AH, byť aj "počítačové", bude oproti "reléovému" autobloku s úplnými koľajovými obvodmi a LVZ vždy menej bezpečné, nech si o tom myslí každý čo chce.
Súhlasil by som, že to bol upgrade elektromechaniky s prvkami testu, reléovka v pravom slova zmysle by sa v tom hľadala ťažšie.
Ale k téme, podľa mňa je porovnávanie AB vs. AH scestné, pravda ak neuvažujeme, že oboje rovnako ušetria na traťových zamestnancoch.
AH bude oproti AB vždy iba kompromis, zvlášť keď si uvedomíme že AH vzniklo v podstate z klasického poloautobloku. AH bude menej pohodlné pre rušňový personál, zníži priepustnosť trate (citeľne hlavne pri dobe obsadenia prvého priestorového oddielu z pohľadu výpravy následných alebo predchodených vlakov) čo sa napokon na AB chválabohu aj výdatne využíva...
...a samozrejme AH, byť aj "počítačové", bude oproti "reléovému" autobloku s úplnými koľajovými obvodmi a LVZ vždy menej bezpečné, nech si o tom myslí každý čo chce.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151000/
Vieš čo? Najprv som sa tomu v Poprade smial, že aký to zase bastard. Ale keď som sa v tom 2 mesiace vŕtal, tak to dnes beriem ako geniálne skombinované. Spôsob obsluhy, všetko na koľ. obvody. Akurát na St.2 neboli zabezpečené posuny. Je pravda, že St.1 bolo zbytočné. Lebo tam bola full reléovka, ale obsluha, ako na elektromechanike.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/150996/
ddzz: A čo také bolo v Poprade, ty borovica múdra?
Mala nápoveda skôr, než by si sa stihol strápniť: Elektromechanika v princípe vyzerá úplne inak (a tu nejde iba co outlook hradlového vergľa) a reléovku s cestovou voľbou, na ktorej staváš vlakovú cestu stlačením dvoch tlačidiel naraz, veru nepoznám.
BTW: Nepovedal som TEST, ale vzdialený derivát TESTU.
Mala nápoveda skôr, než by si sa stihol strápniť: Elektromechanika v princípe vyzerá úplne inak (a tu nejde iba co outlook hradlového vergľa) a reléovku s cestovou voľbou, na ktorej staváš vlakovú cestu stlačením dvoch tlačidiel naraz, veru nepoznám.
BTW: Nepovedal som TEST, ale vzdialený derivát TESTU.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/150992/