Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183378/
Miro 79. Máš pravdu. Zastávka Vinohrady podľa TTP 125 dlho nejestvovala. Všetky vlaky tam v zmysle ZCP zastavovali ,,ilegálne". Ale to už bolo zmenami do TTP dávnejšie vyriešené. A ak tvrdíš, že spravíš ,, prieser" mne, tak máš óóóóóbrovskú smolu. ,,Prieser "spravíš sebe!!!!!!! Ja robím v civile kominára, alebo možno ,,džigolla"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183340/
sa prevzalo automaticky od ČSD. To pamätám ešte zo 60. rokov m.st. Ale vtedy sa pracovalo hustejšie, v letnom období sme zvykli odpracovať aj 60 hod. týždenne. Takže každý pracovník sa skôr dostal k tým mimoriadnostiam. V tejto modernej dobe, keď som sa vrátil z dovolenky už trvalo aj polhodinu, kým sme si preštudovali novoty, najmä pom. jazdy pre náš disp. úsek.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183203/
Môj názor na vyrozumievanie vlakov po dobu 21 dní (Ž1 čl.665 posledný odsek )som prezentoval asi pred mesiacom. Vtedy som tvrdil a tvrdím to stále, že ŽSR si beztrestne robí s Vyhlášky 250/97 veľkú ! Podľa neznámeho kľúča si náhodne vyberie štatistickú vzorku zamestnancov, ktorých písomne vyrozumie a ďalší majú veľkú smolu. Preto tento postup stále nazývam lotériou, bez presne stanovených pravidiel. ( hoci pravidlá sú vo Vyhláške stanovené, ŽSR aplikuje z troch odsekov § 74 iba jeden a to ten ktorý im vyhovuje.) Darmo tvrdí upš, že nečítate vyhlášky. To čo nedostanete, to si neprečítate. Darmo sa pýta čo robia páni v depe. Tieto vyhlášky majú snáď chodiť z Klemsovej. ( O 410???? ) Prax je taká, že zopár ľudí sa o mimoriadnosti dozvie a ďalej sa informácie šíria ľudovým podaním rovnako ako báje, povesti, ľudové piesne a pod. Podotýkam však, že tu sa jedná zmeny traťových rýchlostí, zmeny zab. zar, vznik skratovaných neutrálnych úsekov a pod. Tak ako píše Profesor, dvíha to adrenalín, ale čo bezpečnosť? Tak sa stáva to, že vlak ide cez Veľké Kostoľany v stĺpci 2 symbol ,, návestidielka " a ono je tam odch. náv. skupinové. A chlap ,,čučí ako péro z gauča". Kto z Vás sa dočítal o el.zjazdnosti tunela v BA? Kto sa dočítal že v Leopoldove boli skupinové odch. návestidlá? Kto sa dočítal že tam už zasa nie sú? Kto sa dočítal o zemnených ,,neutráloch" pred Žarnovicou? Kto sa dočítal, keď boli zrušené? Čítali ste že v Juri je odch. náv. na opačnej stane? Nebudem pokračovať, je toho veľa. TTP je momentálne v stave, že ste povinní mať ich v službe, ale berte ich iba ako adhéznu záťaž. Výpovedná hodnota tohoto dokumentu o stave trate je rovnaká, ako keby som mal v službe Nový čas.( tam je aspoň pekná nahatá kočka )
Článok 665 posledný odsek by mal znieť podľa mňa takto: O prípade podľa odseku b) musí byť vodič vyrozumievaný písomným rozkazom V počas 21 kalendárnych dní, po nadobudnutí účinnosti zmeny príšných TTP. Ale to je asi neprechodné. Zábavné je, koľké roky je vo V rozkazoch udávaná rýchlosť 10 km/h v Dubnici 3 koľaj a nikomu to nevadí, že ju tam musí písať. Ale že v niektorej stanici sú skupinové odch. náv. ktoré tam neboli, nie sú v TTP ani stĺpci 2 ZCP to je problém uviesť.
Článok 665 posledný odsek by mal znieť podľa mňa takto: O prípade podľa odseku b) musí byť vodič vyrozumievaný písomným rozkazom V počas 21 kalendárnych dní, po nadobudnutí účinnosti zmeny príšných TTP. Ale to je asi neprechodné. Zábavné je, koľké roky je vo V rozkazoch udávaná rýchlosť 10 km/h v Dubnici 3 koľaj a nikomu to nevadí, že ju tam musí písať. Ale že v niektorej stanici sú skupinové odch. náv. ktoré tam neboli, nie sú v TTP ani stĺpci 2 ZCP to je problém uviesť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183199/
Na réleovke to nebýva zvykom,jedine,ak to bolo vtedy,keď sa vypravovali vlaky,alebo teraz,keď sa zase vypravujú a nemá mu kto podržať privolávačku.Ťažko povedať z akého dôvodu.Možno mal vypnutú réleovku a svietila mu len červená a možno ani to nie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183109/
sa môže stať, že neide ani svetelná Pn, a to nehovorím, že iné , ako kontrola obvodov a výmen, návestidiel a podobne. U nás často vypadávali meniče, boli sme napojení na nespoľahlivú verejnú fázu. Najprv sme mali rotačné, potom nejaké tyristorové alebo niečo podobné. A ani pri prepínaní na agregát nebol čert zažehnaný lebo vypadli ističe.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/183063/
Nevidím dôvod,prečo by to nešlo vyrozumieť v dispozičnej stanici.V podstate ide o to,aby vlak nemusel zastaviť zbytočne ,alebo z dôvodu urýchlenia odchodu nakoľko signalista musí postaviť vlakovú cestu a ešte utekať s ručnou privolávačkou,tak by mal čo robiť.Toto sa deje hlavne pri výlukách . Ak sa nemýlim ,tak možno ide o stanicu Turany,kde na odchodových návestidlách nie je žiadna privolávacia návesť.Takže tam zostáva len vlak zastaviť a vyrozumieť ho,alebo aby signalista išiel tam s ručnou privolávacou návesťou.V tejto stanici nie je ani rozhlas a tak by musel signalista čakať,kedy mu dá výpravca pokyn na dávanie ručnej privolácej návesti.
Napr.Vlak ide zo susednej stanici po správnej koľaji a vojde do stanice.Po vojdení do stanice musí sa mu zrušiť vlaková cesta.Potom výpravca dá odhlášku susednej stanici a ponúkne vlak.Po týchto úkonoch dá výpravca príkaz na postavenie vlakovej cesty.Signalista postaví vlakovú cestu na nesprávnu koľaj a potom by sa odobral s ručnou priv.návesťou k návestidlu.Takže chôdza k návestidlu nejakú dobu trvá a výpravca dokáže vlak skôr vypraviť,ako signalista tam prísť s ručnou priv.návesťou.Podotýkam,že ide o stanicu s elektromechanikou.
Takže si myslím,že je to lepšie vyrozumieť v dispozičnej stanici a tým môže dôjsť aj k nižšiemu meškaniu vlaku a kzvýšeniu priepustnosti počas výluky.Je to len možno 5 min,ale ak na úseku Košice - Bratislava sa to stane 5 krát,tak je to 25 min.
Napr.Vlak ide zo susednej stanici po správnej koľaji a vojde do stanice.Po vojdení do stanice musí sa mu zrušiť vlaková cesta.Potom výpravca dá odhlášku susednej stanici a ponúkne vlak.Po týchto úkonoch dá výpravca príkaz na postavenie vlakovej cesty.Signalista postaví vlakovú cestu na nesprávnu koľaj a potom by sa odobral s ručnou priv.návesťou k návestidlu.Takže chôdza k návestidlu nejakú dobu trvá a výpravca dokáže vlak skôr vypraviť,ako signalista tam prísť s ručnou priv.návesťou.Podotýkam,že ide o stanicu s elektromechanikou.
Takže si myslím,že je to lepšie vyrozumieť v dispozičnej stanici a tým môže dôjsť aj k nižšiemu meškaniu vlaku a kzvýšeniu priepustnosti počas výluky.Je to len možno 5 min,ale ak na úseku Košice - Bratislava sa to stane 5 krát,tak je to 25 min.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182993/
táto formulka V rozkazu sa používa tam, kde nie sú na odchod. náv. privolávacie návesti. Alebo vám vypadne zab. zar natoľko, že ani na baterky niede Pn, prípadne nefunguje kmitač . U nás sme to používali pri poruchách rpb, nakoľko máme nezávislé výmeny, iný dôvod nebol. Buď sme vyhnali von výhybkára s ručnou Pn, alebo sme vlaku vydali takýto rozkaz. Ale s takou požiadavkou , aby disp. stanica vydávala niečo podobné pre nejakú stanicu v úseku, s tým som sa nestretol. Ja by som to konzultoval s kontrolórom.
Mimochodom, mali sme jedného kolegu, bývalého náč. stanice, ktorý nevydal žiadny Op rozkaz pre svoj disop. úsek, hoci to D 2 umožňovala, a D7 a vykon. nariadenie A dokonca nariaďovalo Od Komárna a Štúrova až po Brat. Vajnory, aby nemusel v N. Zámkoch vlak zastavovať. Nikdy neprezradil, prečo to odmietal, ale nikto s ním nepohol.
Mimochodom, mali sme jedného kolegu, bývalého náč. stanice, ktorý nevydal žiadny Op rozkaz pre svoj disop. úsek, hoci to D 2 umožňovala, a D7 a vykon. nariadenie A dokonca nariaďovalo Od Komárna a Štúrova až po Brat. Vajnory, aby nemusel v N. Zámkoch vlak zastavovať. Nikdy neprezradil, prečo to odmietal, ale nikto s ním nepohol.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182981/
Nedávno sa mi stalo, že bola výluka medzi stanicami X-Y, a zo stanice X nás žiadali o vyrozumievanie vlakov písomným rozkazom o jazde po nesprávnej koľaji v úseku X-Y. Zatiaľ bez problémov... Ale, v texte znenia rozkazu žiadali uviesť aj "Odchodové návestidlo sa neobsluhuje, po rozkaze na odchod smiete odísť!"
Otázka: Môžem ja uviesť v texte rozkazu v dispozičnej stanici, že v nejakej nácestnej stanici sa nebude obsluhovať odchodové (prípadne iné) návestidlo? Nereže mi to a povedal by som že nie. Po preštudovaní predpisových ustanovení som zistil, že toto predpis nezakazuje!? Aký je váš názor podporený článkami predpisu? Ďakujem.
Otázka: Môžem ja uviesť v texte rozkazu v dispozičnej stanici, že v nejakej nácestnej stanici sa nebude obsluhovať odchodové (prípadne iné) návestidlo? Nereže mi to a povedal by som že nie. Po preštudovaní predpisových ustanovení som zistil, že toto predpis nezakazuje!? Aký je váš názor podporený článkami predpisu? Ďakujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182957/