Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Čo sa týka obsahu TTP, je to v predpise (služobnej rukoväti) SR 1023. A čo sa týka aktuálnosti, to je povinnosť ŽSR ako správcu infraštruktúry. Rušňovodič môže mať v službe jedine také TTP, aké vrátane zmien preukázateľne prevzal. Viem, že to kadejako hapruje a aktualizuje sa oneskorene, ale to, čo som vyššie napísal je pravda, hoci to oprávnene dvíha hladinu adrenalínu.
Čo sa týka obsahu TTP, je to v predpise (služobnej rukoväti) SR 1023. A čo sa týka aktuálnosti, to je povinnosť ŽSR ako správcu infraštruktúry. Rušňovodič môže mať v službe jedine také TTP, aké vrátane zmien preukázateľne prevzal. Viem, že to kadejako hapruje a aktualizuje sa oneskorene, ale to, čo som vyššie napísal je pravda, hoci to oprávnene dvíha hladinu adrenalínu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182925/
Bez urážky styro: pokiaľ viem ani jedna vyhláška, či predpis ktorý hovorí o tom, že máš mať niečo pri sebe; a teraz nemyslím iba pracovníkov železníc, nehovorí o tom, čo tvorí jeho obsah. Takže tvoj príspevok beriem ako snehovú guľu v letnom období.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182608/
Petrus: ale aký je rozdiel v tom, že mám namiesto TTP niečo iné ako že mám v originálnych TTP nesprávne údaje? Mojou filozofiou je, že veci ktoré mám u seba na papieri by mali byť menené len iným papierom, ktorý mám u seba, a nie sklerotickou hlavou . Ak si dobre spomínate na starý Dodatok k ZCP, tak vtedy sa vydané DPSky so zmenami mali do Dodatku zakladať, pokiaľ doň neboli prevedené ako zmeny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182607/
Vyhláška tiež hovorí že vodič musí byť vybavený Tabuľkami trať. pomerov. Nenašiel som tam ale, čo musia tieto obsahovať. Teda ak budem mať u seba comics s názvom Tabuľky traťových pomerov, tak je požiadavka Vyhlášky splnená? A ak nejaký interný predpis stanovuje, čo TTP musí obsahovať, tak asi predpokladá že tieto údaje majú byť správne. Alebo mi niekto vysvetlite, načo musím mať TTP u seba, ak údaje v nich uvedené nie sú platné .
Bude v súlade s Vyhláškou, ak až do zmeny grafikonu ŽSR nevydajú žiadnu opravu do TTP, ale všetky zmeny na dráhe budú riešiť len prostredníctvom informovania dopravcu, ktorý zabezpečí informovanie vodičov v knihe vyhlášok? A to isté sa týka aj ZCP (informácia o skupinových odch. náv. je aj v ZCP.
Ďalšia novinka: stanica má pri niektorých koľajach odchodové návestidlá, pri iných nie. Ide o stanicu bez odchodových náv. alebo nie?
VĎAKA TI, KORIDOR
Bude v súlade s Vyhláškou, ak až do zmeny grafikonu ŽSR nevydajú žiadnu opravu do TTP, ale všetky zmeny na dráhe budú riešiť len prostredníctvom informovania dopravcu, ktorý zabezpečí informovanie vodičov v knihe vyhlášok? A to isté sa týka aj ZCP (informácia o skupinových odch. náv. je aj v ZCP.
Ďalšia novinka: stanica má pri niektorých koľajach odchodové návestidlá, pri iných nie. Ide o stanicu bez odchodových náv. alebo nie?
VĎAKA TI, KORIDOR
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182564/
Nič v zlom, ale keď mi niekto sem napíše pod nejakým nickom (viem obaja, kto ste, len ide o princíp), aby som si opravil v predpise, že červené svetlo na návestidle je "volno", tak to mám urobiť? Je to blbé prirovnanie, ale predsa. Keď ma niekto chytá za slovíčka, tak aspoň v tom predpise nech je to napísané tak ako má. Podobný príklad bol v D1, keď pri krytí vozidiel a nezjazdných miest bolo raz uvedené "50m a viac" a raz "viac ako 50m". Logiku to nemalo len to bolo napísané, ako to autora zrovna vtedy napadlo a na preskúšaní som mal otázku s tejto state a samozrejme: a.- 50m a viac, b.- viac ako 50m, c.-***** a teraz si vyber.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182355/
Ad styro:
Čo sa týka toho vyrozumievania len toľko, že sú dve roviny:
1. Podľa Vyhlášky je povinný prevádzkovateľ dráhy o zmenách na dráhe informovať dopravcov 21 dní pred aktiváciou predmetného zariadenia. Čiže je problémom dopravcu, či to posunie tomu, kto to potrebuje (napr. rovný trolej na BH už zatrolejovaný).
2. Po aktivácii zmeny prevádzkovateľ dráhy prostredníctvom osôb riadiacich dopravu na dráhe (výpravcovia) upovedomuje vodičov o zmene rozkazom "V" 21 dní od aktivácie.
Čo sa týka toho vyrozumievania len toľko, že sú dve roviny:
1. Podľa Vyhlášky je povinný prevádzkovateľ dráhy o zmenách na dráhe informovať dopravcov 21 dní pred aktiváciou predmetného zariadenia. Čiže je problémom dopravcu, či to posunie tomu, kto to potrebuje (napr. rovný trolej na BH už zatrolejovaný).
2. Po aktivácii zmeny prevádzkovateľ dráhy prostredníctvom osôb riadiacich dopravu na dráhe (výpravcovia) upovedomuje vodičov o zmene rozkazom "V" 21 dní od aktivácie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182354/
upš áno poznáme druhý odsek článku 666, ale to by sme pri spisovaní tohoto rozkazu už museli vedieť všetky čísla vlakov pre ktoré bude tento rozkaz platiť, a to je problém. Ak napríklad viem že že u vlakov osobnej dopravy ten istý vodič ide s vlakmi 810 a 420, dám mu jeden rozkaz pre oba vlaky s príslušnými číslami vlakov. Ale u nákladných vlakov to dopredu neviem. Alebo má ten postrkár v Spišskej vždy pred zájdením na postrk vlaku dôjsť s priepisom (prípadne výpravca za ním) rozkazu, ten sa vloží pod prvopis a výpravca dopíše nové číslo vlaku? Stať o písomných rozkazoch považujem za jednu zo superskostnatených...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/182111/
nic v zlom ,tieto nase zabomysie vojny mi tu uz pripadaju dost humorne aj ked keby sme sa bavili z pravneho hladiska je to humorne by to uz nebolo.Tam uz sa hra na slovicka.
Mirovi islo o princip ked sa pise niekde o vyske oznacovacich pasov na navestidlach ,tak nech sa o nich pise v celom predpise a nie ze jednom clanku je to vyska a v dalsom sirka.
A to Ste ho chytali za slovicka.
Ma pravdu v tom, ze potom pri testoch musi vediet ako to predpis v tom ktorom clanku pomenoval.
Uvediem aj iny priklad , navest vypni prud je prerusene pismeno U alebo prerusovane ?
Ne takuto podla mna nepodstatnu vec sa pyta predpis v teste. Radsej keby sa pytal co ma vodic urobit a nie ci je to prerusene alebo preusovane.
Ked sa pozeram na tieto novo malovane navesti reflexnou farbou, je to len smejko s vaznou tvarou.Na prerusene pismeno U sa mi to nepodoba ani zdaleka.
A nesuhlasim z teoriou ,no ved si to prepis ,to nie.
Zmeny do predpisu ma v kompetencii ZSR. Niekedy aj jedna ciarka moze zmenit zmysel celej vety.
Kopa myslienok v predpise by sa dala podla mna stylizovat aj lepsie.
Potom v niektorych odpovediach v testovych otazkach ide doslova o hru na slovicka ako je to tam napisane do slova a do pismena a nie o to ci viem co je tam obsahovo napisane.
Jazykoveho korektora nemaju tvorcovia predpisu, ze?