Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Vihorlat, urobil som zopár neuspešných pokusov. Ja to fakt neviem. Skús cez zbierku zákonov, alebo sa nad tebou zmiluje iný člen vlaky net. Každopádne sa s tebou rád bavím, aj keď si občas nerozumieme. Nemám internet a preto občas využívam priateľov alebo prácu. Ja sa to skúsim doučiť. Žiaľ nemám ani ,,pevnú" internetovú adresu, preto prispievam iba občasne. Nech sa Ti darí, ak tú 250-ku nezoženieš skôr, skúsim Ti ju poslať ak chytím niekoho kto s tým vie narábať. Čau
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180821/
250/1997 Z.z.
VYHLÁŠKA
Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií
Slovenskej republiky
z 19. júna 1997,
ktorou sa vydáva dopravný poriadok dráh
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej
republiky (ďalej len "ministerstvo") podľa § 14 ods. 2, § 24
ods. 4, § 25 ods. 2, § 48 ods. 6, § 49 ods. 6, § 50 ods. 4 a § 51
ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 164/1996 Z.z.
o dráhach a o zmene zákona č. 445/1991 Zb. o živnostenskom
podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov
ustanovuje:
VYHLÁŠKA
Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií
Slovenskej republiky
z 19. júna 1997,
ktorou sa vydáva dopravný poriadok dráh
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej
republiky (ďalej len "ministerstvo") podľa § 14 ods. 2, § 24
ods. 4, § 25 ods. 2, § 48 ods. 6, § 49 ods. 6, § 50 ods. 4 a § 51
ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 164/1996 Z.z.
o dráhach a o zmene zákona č. 445/1991 Zb. o živnostenskom
podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov
ustanovuje:
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180800/
Kritik, Vihorlat. Mám problém v tom, že porušujem pri takom posune Vyhlášku, ktorá je súčasťou Zbierky zákonov. Ak sa nič nestane a nikto ma pri tom neprichytí môžem robiť čo chcem. Ak ma niekto prichytí, alebo sa niečo stane, je problém. Predpokladám, že žiadny sudca nepozná predpis Ž1, ale obávam sa, že Zbierku zákonov poznajú dokonale. Ale podľa môjho názoru buďte pokojní. Článok 604 nikto nezruší. Mám tu nevýhodu, že spravidla vidím veci ,,čiernejšie" ako možno sú . Bude to tým, že som od prírody veľký- a teraz neviem ako sa to správne píše- septik alebo skeptik.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180797/
Ak prestavuješ rušeň pre potrebu stanice - neschopný z vlaku a pod., dostaneš posunovača, ktorý ho z tebou prestaví ako sprevádzaný posun. Ak ho potrebuješ dostať do depa, na to je článok o jednom tlačenom rušni, aby si mal ako. Ak máš s tým problém, vyves si ten rušeň, obehni a môžeš ho do toho depa a po peróne ťahať. Žiaľ, budeš na to sám. Aj ten vedúci posunu má svoju zmluvnú náplň práce a ak tam nieje posun pre potreby ruš. depa, tak ti nikoho na to nedá.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180787/
U nás aj na zálohe radu 721 hoci ide na ťahanom posunujúcom dieli v jeho čele, nosom vpred, je posunovač a dáva vodičovi návesti. Aspoň viem že takéto zvrhlosti najmä v zime pri nízkych teplotách a rýchlosti posunujúceho dielu okolo 40, majú stále živnú pôdu. Keď budeme pozerať len na neopatrných cestujúcich, tak to rovno celé zavrime, lebo stále je možnosť niekoho porezať. Miesto toho aby sme ľuďom vysvetlili že peróny a nástupištia nie sú korzo, tak budeme každému dávať sprievodcu aby ho vodil po stanici za ručičku. Aký je rozdiel pre neopatrného cestujúceho, keď ho zrazí tlačený posunujúci diel so zamestnancom v čele, aký, keď ho zrazí samostatné HDV a aký, keď ho zrazí vlak. Už vidím ako počuť píšťalku s návesťou Pozor v hrmote posunu.
Ale kľudne ho zrušme ten článok, mne to môže byť naozaj jedno.
Ale kľudne ho zrušme ten článok, mne to môže byť naozaj jedno.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180775/
upš: Presne tak . Celý tento problém je dôsledkom racionalizácie práce na železnici. Kedysi sme mali v depe rušňovodiča (-ov), ktorý boli k dispozícii práve na takéto mimoriadnosti. Strojmajter vedel, že idú dve HDV, tak ho vyslal na to neobsadené. Určite to nebolo celkom košér, lebo pokiaľ sa nejednalo o nesprevádzaný posun, tak ho musel riadiť vedúci posunu, a na to bol rušňovodič malý pán, ale pre zaistenie bezpečnosti cestujúcich a prevádzky to stačilo. Ale tých sme porušili, takže pri mimoriadnosti nie je žiadny človek navyše. Takže problém je naozaj v nedostatku ľudí. Ale niečo by sa malo potom riešiť aj s posunom 770 a pod. nosom dopredu, to tiež nie je žiadna sranda.
Myslím že článok o posune okolo miesta prav. nástupu a výstupu cestujúcich sa týka aj posunu nesprevádzaného HDV. Aspoň logicky: ak môže ísť nesprevádzané HDV s rušňovodičom na stanovišti, prečo pri tlačenom vozidle nestačí posunovač na 1. schodíkoch, ale musí ísť pred čelom? Aspoň v Kútoch sa posunovač postará o odstupujúce HDV idúce pri nástupišti.
Myslím že článok o posune okolo miesta prav. nástupu a výstupu cestujúcich sa týka aj posunu nesprevádzaného HDV. Aspoň logicky: ak môže ísť nesprevádzané HDV s rušňovodičom na stanovišti, prečo pri tlačenom vozidle nestačí posunovač na 1. schodíkoch, ale musí ísť pred čelom? Aspoň v Kútoch sa posunovač postará o odstupujúce HDV idúce pri nástupišti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180769/
Reagujem na pripomienky k článku 604 Ž1. Stále trvám na svojom názore, že článok 604 je v rozpore s Vyhláškou 250.
Zámčan.( 28.6.07. 14.49 hod. ) Takýto posun sa s pravidla vykonáva v priestore nástupu a výstupu cestujúcich. Aj ostrovné nástupište je priestor pre nástup a výstup cestujúcich. Predpokladám, že budeš oponovať podľa článku 549 druhý odsek, ale neviem či sa ten vzťahuje aj na nesprevádzaný posun. Článok 604 ti hovorí, že týmto posunom nesmie byť ohrozená bezpečnosť cestujúcich. Ak teda zraníš neopatrného cestujúceho na ostrovnom nástupišti, ( vyklonený v profile, nepozorné dieťa a pod. ) budeš ,,čistý"?
Styro. Bavíme sa o tlačenom HDV. Pri posune tlačením stojí určený zamestnanec na stúpadlách prvého vozidla!!!! ........a všetko ostatné v článku 549 hovorí o prípade, ak prvé vozidlo stúpadlami nie je vybavené. ( ale HDV, ak nie je po čelnej zrážke stúpadlá má )
Styro.Ak tvrdíš že:,,Inak ohľadom návestidliel pojednáva čl. 601: Ak nemožno pred začatím posunu nesprevádzaného posunujúceho dielu postaviť celú posunovú cestu, musí byť vodič o postavení len časti posunovej cesty a mieste prerušenia vyrozumený pred začatím jazdy. Tzn. pokiaľ som vyrozumený o posune na koľaj x a niekde na ceste bude "modrý trpaslík", jedná sa o porušenie tohoto článku."
V tom si rozumieme. Ale skús si do toho tvrdenia zakomponovať aj 545. Vodič musí pri posune prispôsobiť rýchlosť podmienkam jazdy podľa
rozhľadových pomerov tak, aby bola zabezpečená bezpečnosť posunu. On možno ten ,,trpaslík svietil" keď si bol vyrozumený. Ale časom zhasol a ty si ,,vpálil" do vlakovej cesty.( a na nešťastie boli vážne následky) Dodržal si takú rýchlosť aby bola zabezpečená bezpečnosť posunu???
Vihorlat. Posunovač stanice do depa nepôjde.To beriem. Stačí na hranicu depa, tam si ho preberie posunovač z depa.
Styro. Stav aký by nastal po zrušení článku 604 si opísal tak verne, až mám z toho strach.( hlavne z toho že máš pravdu ) Ale z druhej strany si uvedom, že to, čo nedokáže zabezpečiť ŽSR a dopravca hodíme na krk vodičovi a rukojemníkom sa stáva neopatrný cestujúci.
,
Zámčan.( 28.6.07. 14.49 hod. ) Takýto posun sa s pravidla vykonáva v priestore nástupu a výstupu cestujúcich. Aj ostrovné nástupište je priestor pre nástup a výstup cestujúcich. Predpokladám, že budeš oponovať podľa článku 549 druhý odsek, ale neviem či sa ten vzťahuje aj na nesprevádzaný posun. Článok 604 ti hovorí, že týmto posunom nesmie byť ohrozená bezpečnosť cestujúcich. Ak teda zraníš neopatrného cestujúceho na ostrovnom nástupišti, ( vyklonený v profile, nepozorné dieťa a pod. ) budeš ,,čistý"?
Styro. Bavíme sa o tlačenom HDV. Pri posune tlačením stojí určený zamestnanec na stúpadlách prvého vozidla!!!! ........a všetko ostatné v článku 549 hovorí o prípade, ak prvé vozidlo stúpadlami nie je vybavené. ( ale HDV, ak nie je po čelnej zrážke stúpadlá má )
Styro.Ak tvrdíš že:,,Inak ohľadom návestidliel pojednáva čl. 601: Ak nemožno pred začatím posunu nesprevádzaného posunujúceho dielu postaviť celú posunovú cestu, musí byť vodič o postavení len časti posunovej cesty a mieste prerušenia vyrozumený pred začatím jazdy. Tzn. pokiaľ som vyrozumený o posune na koľaj x a niekde na ceste bude "modrý trpaslík", jedná sa o porušenie tohoto článku."
V tom si rozumieme. Ale skús si do toho tvrdenia zakomponovať aj 545. Vodič musí pri posune prispôsobiť rýchlosť podmienkam jazdy podľa
rozhľadových pomerov tak, aby bola zabezpečená bezpečnosť posunu. On možno ten ,,trpaslík svietil" keď si bol vyrozumený. Ale časom zhasol a ty si ,,vpálil" do vlakovej cesty.( a na nešťastie boli vážne následky) Dodržal si takú rýchlosť aby bola zabezpečená bezpečnosť posunu???
Vihorlat. Posunovač stanice do depa nepôjde.To beriem. Stačí na hranicu depa, tam si ho preberie posunovač z depa.
Styro. Stav aký by nastal po zrušení článku 604 si opísal tak verne, až mám z toho strach.( hlavne z toho že máš pravdu ) Ale z druhej strany si uvedom, že to, čo nedokáže zabezpečiť ŽSR a dopravca hodíme na krk vodičovi a rukojemníkom sa stáva neopatrný cestujúci.
,
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180745/
styro, a naviac ako som už písal, posunovač mi do depa sprevádzať tlačený pos. diel nepôjde (u nás), lebo tam podľa technológie nemá čo hľadať. V Žiline os.st. na koľajach 9, 7, 5 je úrovňový prístup cestujúcich, tam by ohrození mohli byť, ale preto si ho pustím inakade alebo viem, či tam mám nástup do nejakého vlaku alebo nie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180548/
upš: je pravda že by nám zrušenie čl. 604 pomohlo. Ale zároveň by bolo treba povedať aj "b", t.j. ako na to. Lebo teraz je to tak, že posunovač odvesí príprah s neschopným vlakovým, výpravca vyrozumie rušnovodiča o posune a rušňovodič posunuje. Ide pomaly, píska, čumí na všetky strany, ale ide. Po zrušení: rušňovodič vyzve posunovača aby prešiel na tlačené HDV a doprevádzal ho do depa. Posunovač odpovie že má svojej práce dosť. Rušňovodič volá výpravcovi. Výpravca odpovedá že človeka na posun navyše nemá. Rušňovodič volá do depa. Strojmajster odpovedá že človeka na posun nemá. Rušňovodič behá po peróne a zháňa niekoho kto by mu pomohol stlačiť neschopné HDV do depa. Po dlhom hľadaní niekoho nájde, zahlási výpravcovi že je pohotový. Výpravca odpovedá že teraz má vchody a keď to pôjde, postaví. Po 15tich minútach začína byť človek na tlačenom vozidle nervózny, lebo má o chvíľu nástup. Rušňovodič opäť otravuje výpravcu. Ten sa urazí a hovorí že mal ísť keď bolo postavené. Človek z tlačeného HDV odchádza poklusom do depa do práce. Výpravca sa zľutuje a stavia posun. Rušňovodič je na infarkt a posunuje sám, aj keď sme už čl. 604 zrušili.
Viem že na toto celé je jednoduchá odpoveď: "nás to trápiť nemusí". Problém je že niektorých z nás to trápi.
Viem že na toto celé je jednoduchá odpoveď: "nás to trápiť nemusí". Problém je že niektorých z nás to trápi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180523/
Inak skúsme sa na to pozrieť logicky (pri tom slove určite niekomu naskakuje vyrážka): tlačím jedno HDV. Aký môže vzniknúť problém? Niekoho zrazím alebo švihnem návestidlo zakazujúce jazdu. Na druhý problém pamätá čl. 601, o bezpečnosť ľudí v koľajisku sa nie je problém postarať rovnako ako pri jazde vlaku. A ešte k prípojnému vozňu: číslo má ako HDV, do hlášenky sa píše ako HDV, tak pri tlačení je to HDV alebo vozeň?
Pri tlačení cez Žilinu os. st. do depa sa myslím ide iba okolo ostrovných nástupíšť, takže zamestnanec idúci pred čelom tlač. vozidla nie je potrebný.
Pri tlačení cez Žilinu os. st. do depa sa myslím ide iba okolo ostrovných nástupíšť, takže zamestnanec idúci pred čelom tlač. vozidla nie je potrebný.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180517/
Zámčan: presne toto som chcel napísať. Ak chceme zrušiť č. 604, potom treba zrušiť aj možnosť aby určený zamestnanec stál na druhom vozidle. Buď bude na prvom tlačenom, alebo bude kráčať vedľa. Je jasné že zrušenie tohoto článku by zjednodušilo prácu rušňovodiča, ovšem vzniknuté komplikácie (kto obsadí tlačené vozidlo) by asi za to nestáli. Inak ohľadom návestidliel pojednáva čl. 601: Ak nemožno pred začatím posunu nesprevádzaného posunujúceho dielu postaviť celú posunovú cestu, musí byť vodič o postavení len časti posunovej cesty a mieste prerušenia vyrozumený pred začatím jazdy. Tzn. pokiaľ som vyrozumený o posune na koľaj x a niekde na ceste bude "modrý trpaslík", jedná sa o porušenie tohoto článku. To že sa na tom netrvá je už náš problém.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180513/
Súhlasím s priateľom upš na tému 604 Ž1. Hlavne preto, že znenie článku je podľa mňa v rozpore s Vyhláškou 250/1997. Videl som v Žiline posunovať nesprevádzaný tlačený pos. diel ( 2x HDV ) z Košického zhlavia cez Osobnú stanicu do Zriaďovacej stanice a potom do depa. Koľko to je kilometrov? Koľko návestidiel bolo v posunovej ceste? Kto a ako posúdil či týmto posunom nebola ohrozená bezpečnosť cestujúcich?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/180324/