Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Naozaj sa budú obmedzovať traťové rýchlosti z dôvodu zvýšených teplôt. Ja by som uvítal nie 3 parametre na V rozkaze ale 4. Ten štvrtý je ten či je prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti aj označené. Minulý rok vzniklo prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti v dôsledku vysokých teplôt vo Vajnoroch tak náhle, že po dobu troch mesiacov sa nedalo označiť návesťami.
Zároveň by ma zaujímalo , či jazda zníženou rýchlosťou okolo pracovného miesta je prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti. Treba ho označiť , alebo nie ?
Naozaj sa budú obmedzovať traťové rýchlosti z dôvodu zvýšených teplôt. Ja by som uvítal nie 3 parametre na V rozkaze ale 4. Ten štvrtý je ten či je prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti aj označené. Minulý rok vzniklo prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti v dôsledku vysokých teplôt vo Vajnoroch tak náhle, že po dobu troch mesiacov sa nedalo označiť návesťami.
Zároveň by ma zaujímalo , či jazda zníženou rýchlosťou okolo pracovného miesta je prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti. Treba ho označiť , alebo nie ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172867/
upš
Ano davam ti za pravdu, v rozkaze nech je to napisane odborne ,je to oficialny dokument.
Ale tu na fore postaci aj slang ,do knihy prihod udalosti tiez popisujem odborne.
Tu sa chodim na tuto stranku zabavit ,obcas sa zasmiat ci zanadavat si.Ale aj niecomu sem tam priucit.
Mne osobne tu odbornost na tomto fore nechyba ,ved tu debatime tu neoficialne.
styro:
Blok hlavneho vypinaca ,tvoria dve zariadenia so prislusenstvom.
A to vypinac a rozpojovac. Su to dve rozne zariadenia navzajom spolupracujuce!
Hlavny vypinac totizto nezapina rusnovodic, ten je uz davno zopnuty. ten je dokonca zopnuty aj ked masina stoji odstavena v zeline.
Vypinac sa vypina tlakom vzduchu ,ale spina uz silou pruzin. Stav kedy je tento vypinac vypnuty trva par milisekund a potom sa opat tento vypinac zopne.
Rozpojovac sluzi na bezvykonove rozpojenie elektrickeho obvodu. Obvod rozpaja v momente ked je elektricky obvod beznapatovom stave, teda ked je pohyblivy kontatkt vypinaca v najvacsej vzdialenosti od pevneho kontaktu a elektricky obluk zhasnuty.
Na striedavych rusnoch sa obvod za vypinacom pripaja v beznapatovom stave prave tymto rozpojovacom. Napatie sa do dohoto obvodu privedie az po zdvihnuti zberaca.
Kdezto na dvojprudovych masinkach nam uz rozpojovac spaja el. obvod pod napatim,lebo najprv zdvihame zberac a tym sa dostava napatovy potencial az do vypinaca,ktory je samozrejme davno zopnuty.
Takze este raz ,rusnovodic hlavny vypinac zapina ,alebo nahadzuje?
Ani jedno ani druhe. obvod sa spaja pomocou rozpojovaca,nie vypinaca.
Len tu na zeleznici, sa cely nento proces pripajania elektrickych obvodov HDV pod napatie neodborne nazyva zapnutie HV.
Odborne by sa tento proces mal nazyvat zopnutie hlavneho obvodu.
A este slovencina na slovicko.
Elektricke obvody sa uvadazaju do cinnocti zopnutim ci spinanim.Ale nezapinaju sa.
Zapiname televizor ale ten gombik ktory potlacime nam z elektrotechnickeho hladiska obvod zopne,nie zapne.
A takto sa tu mozme hrat na slovicka do blba.
Ale som sa tu zas rozpisal ,no uz radsej koncim.
Ano davam ti za pravdu, v rozkaze nech je to napisane odborne ,je to oficialny dokument.
Ale tu na fore postaci aj slang ,do knihy prihod udalosti tiez popisujem odborne.
Tu sa chodim na tuto stranku zabavit ,obcas sa zasmiat ci zanadavat si.Ale aj niecomu sem tam priucit.
Mne osobne tu odbornost na tomto fore nechyba ,ved tu debatime tu neoficialne.
styro:
Blok hlavneho vypinaca ,tvoria dve zariadenia so prislusenstvom.
A to vypinac a rozpojovac. Su to dve rozne zariadenia navzajom spolupracujuce!
Hlavny vypinac totizto nezapina rusnovodic, ten je uz davno zopnuty. ten je dokonca zopnuty aj ked masina stoji odstavena v zeline.
Vypinac sa vypina tlakom vzduchu ,ale spina uz silou pruzin. Stav kedy je tento vypinac vypnuty trva par milisekund a potom sa opat tento vypinac zopne.
Rozpojovac sluzi na bezvykonove rozpojenie elektrickeho obvodu. Obvod rozpaja v momente ked je elektricky obvod beznapatovom stave, teda ked je pohyblivy kontatkt vypinaca v najvacsej vzdialenosti od pevneho kontaktu a elektricky obluk zhasnuty.
Na striedavych rusnoch sa obvod za vypinacom pripaja v beznapatovom stave prave tymto rozpojovacom. Napatie sa do dohoto obvodu privedie az po zdvihnuti zberaca.
Kdezto na dvojprudovych masinkach nam uz rozpojovac spaja el. obvod pod napatim,lebo najprv zdvihame zberac a tym sa dostava napatovy potencial az do vypinaca,ktory je samozrejme davno zopnuty.
Takze este raz ,rusnovodic hlavny vypinac zapina ,alebo nahadzuje?
Ani jedno ani druhe. obvod sa spaja pomocou rozpojovaca,nie vypinaca.
Len tu na zeleznici, sa cely nento proces pripajania elektrickych obvodov HDV pod napatie neodborne nazyva zapnutie HV.
Odborne by sa tento proces mal nazyvat zopnutie hlavneho obvodu.
A este slovencina na slovicko.
Elektricke obvody sa uvadazaju do cinnocti zopnutim ci spinanim.Ale nezapinaju sa.
Zapiname televizor ale ten gombik ktory potlacime nam z elektrotechnickeho hladiska obvod zopne,nie zapne.
A takto sa tu mozme hrat na slovicka do blba.
Ale som sa tu zas rozpisal ,no uz radsej koncim.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172793/
01058:Ja sa nehram so slovíčkami,to ste prevzali od pánov politikov.Ja sa len držím normy a predpisu.Keď sa niečo zomelie tak prokurátor cituje len ustanovenia predpisu.A teraz na odbornú tému:prichádzajú vysoké teploty a traťováci budú obmedzovať traťovú rýchlosť.Už som videl spústu rozkazov V a máloktorý bol správny.Rozkaz V má obsahovať 3 parametre:kde,kedy a koľko,aby vodič vedel v ktorom trať.úseku v ktorom čase a akú rýchlosť má dodržať.POTR nepoznáme,volá sa to" prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172777/
A ešte k HV: zopnutie je úplne správne, jednoducho sa zopne odpojovačom prívod napätia. To že sa pri vypínaní používa aj vypínací kontakt v zhášacej komore, súvisí len s možnosťou vypínania pod výkonom. Pokiaľ by sme mali zaručený bezvýkonový stav, mohol by sa HV vypínať len ramenom odpojovača (pokiaľ teda myslíme striedavý HV) U js vypínača je to ešte jednoznačnejšie, ide vlastne len o trochu "prerastený" stykač. Takže zopnutie a rozopnutie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172754/
Osobne nie som za znovuzavedenie výpravy vlakov výpravcom. Veľa zrekonštruovaných staníc má ostrovné nástupištia a vyzerá to dosť trápne, keď tam pred vlakom prebehne výpravca, aby ho mohol vypraviť. Popr. sa trepe podchodom. Myslím že je lepšie ak sa každý stará o svoje: výpravca o vlakové cesty, vlaková čata o bezpečnosť cestujúcich a rušňovodič o jazdu vlaku. Keď to tak funguje v diaľkovo ovládaných dopravniach, tak by to mohlo aj inde. A čo sa týka prípadnej jazdy proti Stoj, návesť člena vlak. čaty sa preto volá Súhlas na odchod, že nejde o rozkaz, ale len o súhlas, t.j. že z jeho strany sú podmienky na odchod splnené, ale ešte do toho môže zasiahnuť aj výpravca. Takže podľa mňa: výprava výpravcom - Rozkaz - musia byť splnené všetky podmienky pre odchod vlaku; vlaková čata - Súhlas - sú splnené podmienky ohľadom cestujúcich a zvyšok má pod kontrolou rušňovodič.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172753/
Cvicak:
Ono zapnutie HV nieje az tak zapnutie HV,ten Hv ako isto vies sa zopne za par milisekund po vypnuti. len rozpojovac sa prestavi bezvykonovo do uzemnovacej polohy.Da sa teda zapnut to co je uz zapnute? hra na slovicka ,upš to chcel tak som tu dal placu taku otazocku.
A este aby som si prihrial svoju polievocku aj ten vyraz "nahodonie" ma svoje opodstatnenie uz od vyrobcu na rusnoch 560.
Na zopnutie HV sa pouziva vypinac s klucikom ,ale ak jedna z masiniek vypne a chcem ju opetovne sprevadzkovat pouzijem tlacitko ,ceska originalna popiska tohoto tlacitka znie " přihazování " A uz sme tam kde sme nechceli byt.
Miro79:
Z toho si nic nerob , ja som bol pred par dnami po dlhom case v NMnV a okrem zastavok a stanicnych budov mi tam nic zname nepripadalo.
Vela novych veci tam bolo pre mna.
Cargaci maju poznanie platne jeden rok, no ,nezavidim takemu co sa tam dostane po roku.
Vyprava vlaku sa da zjednodusit. Urobme to ako v metre ,"ukoncete vystup a nastup dvere se zaviraji" A je po probleme.
Ono zapnutie HV nieje az tak zapnutie HV,ten Hv ako isto vies sa zopne za par milisekund po vypnuti. len rozpojovac sa prestavi bezvykonovo do uzemnovacej polohy.Da sa teda zapnut to co je uz zapnute? hra na slovicka ,upš to chcel tak som tu dal placu taku otazocku.
A este aby som si prihrial svoju polievocku aj ten vyraz "nahodonie" ma svoje opodstatnenie uz od vyrobcu na rusnoch 560.
Na zopnutie HV sa pouziva vypinac s klucikom ,ale ak jedna z masiniek vypne a chcem ju opetovne sprevadzkovat pouzijem tlacitko ,ceska originalna popiska tohoto tlacitka znie " přihazování " A uz sme tam kde sme nechceli byt.
Miro79:
Z toho si nic nerob , ja som bol pred par dnami po dlhom case v NMnV a okrem zastavok a stanicnych budov mi tam nic zname nepripadalo.
Vela novych veci tam bolo pre mna.
Cargaci maju poznanie platne jeden rok, no ,nezavidim takemu co sa tam dostane po roku.
Vyprava vlaku sa da zjednodusit. Urobme to ako v metre ,"ukoncete vystup a nastup dvere se zaviraji" A je po probleme.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172752/
Zamcan
nie urcite som to nemyslel proti Stoj. Predsa to je bez vypravy take flexibilnejsie a asi aj rychlejsie. A to ze rusnovodici si to niekedy vykladali inac... Pomaly uz zavedieme hadam aj vypravu nakladnych vlakov v zst s odchodovymi navestidlami. A vypravca bude musiet ho ist na bicykli vypravit ku odchodu, aby nahodou nebol dalej ako 100m. Na hlavu je to...
nie urcite som to nemyslel proti Stoj. Predsa to je bez vypravy take flexibilnejsie a asi aj rychlejsie. A to ze rusnovodici si to niekedy vykladali inac... Pomaly uz zavedieme hadam aj vypravu nakladnych vlakov v zst s odchodovymi navestidlami. A vypravca bude musiet ho ist na bicykli vypravit ku odchodu, aby nahodou nebol dalej ako 100m. Na hlavu je to...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172686/
Mido
Zjavne sme sa nepochopili.Chcem ťa ubezpečiť,že staníc,kde na odch.náv. je vidieť je výrazne viac a predsa hlavne pri ostrom križovaní sa stávalo,že vodiči ťahali proti Stoj,keď si myslel takéto urýchlovanie tak s takým nesúhlasím...
Zjavne sme sa nepochopili.Chcem ťa ubezpečiť,že staníc,kde na odch.náv. je vidieť je výrazne viac a predsa hlavne pri ostrom križovaní sa stávalo,že vodiči ťahali proti Stoj,keď si myslel takéto urýchlovanie tak s takým nesúhlasím...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172662/
Predpisovo sa od 10.6. nič čo sa týka výpravy vlakov nemení.
Zväčší sa akurát množstvo staníc s "výnimkou" na výpravu vlakov výpravcom tak, že vypravovať bude výpravca všade až na pár staníc, kde "nevýprava" fungovala aj pred zavedením Ž1 (BA-Vajnory, BA-Petržalka,...).
Hnutie staromilcov ČSD si to presadilo, aspoň si v tlačiarňach zarobili.
Zväčší sa akurát množstvo staníc s "výnimkou" na výpravu vlakov výpravcom tak, že vypravovať bude výpravca všade až na pár staníc, kde "nevýprava" fungovala aj pred zavedením Ž1 (BA-Vajnory, BA-Petržalka,...).
Hnutie staromilcov ČSD si to presadilo, aspoň si v tlačiarňach zarobili.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172657/
zamcan:
to akoze sa bude moct vypravit vlak proti nav.Stoj? Ked hovoris ze moze tahat?
Pretoze ak sa to nebude dat tak, meskania mozu vzniknut velmi lahko, napr 1-2 min.
Predstav si situaciu ostreho krizovania osobnych vlakov.
DOTERAZ: Osobny zastane pred DK pri perone, resp ho zastavim Stoj. Ked bol cas odchodu (v stanici kde nevidno odch.navestidlo - takych je dost) a prichadzajuci vlak meskal 1-2min tak mohol kludne odist a kym bol pri odchodovom navestidle tak mal uz postaveny odchod. Prichadzajuci vlak zastavil, a hned isiel dalej, a v pripade ze tento vlak mal byt cakajuci, stiahol aj svoje meskanie.
ODTERAZ: Osobny si musim zastavit v stanici. Potom musim cakat na vchodiaci vlak z opacnej strany a zastavit ho aby nerezal peron - to zaberie dobru 1 az 2min, zatial co ten uz mohol v pohode tahat k navestidlu. Potom musim bezat postavit odchod obidvom a musim ich ist zase vypravit a obidva tym padom dostanu minimalne 1-2min ak nie viac.
to akoze sa bude moct vypravit vlak proti nav.Stoj? Ked hovoris ze moze tahat?
Pretoze ak sa to nebude dat tak, meskania mozu vzniknut velmi lahko, napr 1-2 min.
Predstav si situaciu ostreho krizovania osobnych vlakov.
DOTERAZ: Osobny zastane pred DK pri perone, resp ho zastavim Stoj. Ked bol cas odchodu (v stanici kde nevidno odch.navestidlo - takych je dost) a prichadzajuci vlak meskal 1-2min tak mohol kludne odist a kym bol pri odchodovom navestidle tak mal uz postaveny odchod. Prichadzajuci vlak zastavil, a hned isiel dalej, a v pripade ze tento vlak mal byt cakajuci, stiahol aj svoje meskanie.
ODTERAZ: Osobny si musim zastavit v stanici. Potom musim cakat na vchodiaci vlak z opacnej strany a zastavit ho aby nerezal peron - to zaberie dobru 1 az 2min, zatial co ten uz mohol v pohode tahat k navestidlu. Potom musim bezat postavit odchod obidvom a musim ich ist zase vypravit a obidva tym padom dostanu minimalne 1-2min ak nie viac.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172545/
peršing: To sa mi presne stalo. Išiel som už neviem s akým vláčikom po dlhom čase smer Žilina (od BA) a za zastávkou Opatová nad Váhom mi niečo chýbalo. Nevedel som, že čo mi tam vadí, až keď som prišiel k oddielovému návestidlu hradla Opatová a tam boli kríže. Pýtal som sa výpravcu v T.Teplej, že ako je možné, že som neni vyrozumený o zrušení hradla a ten mi oznámil, že 21 dňová lehota včera uplynula. Tak som spokojný pokračoval ďalej...
Čo sa týka znovuvypravovania, som zvedavý, či vlakové čaty čítajú vyhlášky a kolkí budú vypravovať po staronovom. A nechcem rátať v nedelu tie odchody bez riadnej výpravy.
Čo sa týka znovuvypravovania, som zvedavý, či vlakové čaty čítajú vyhlášky a kolkí budú vypravovať po staronovom. A nechcem rátať v nedelu tie odchody bez riadnej výpravy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172544/
Čo má urobiť rušňovodič napr. v konkrétnom prípade keď sa zrušilo hr. Klobušice, v období, keď sa o tom dávali rozkazy rušňovodič nejazdil a potom keď išiel po tme okolo už bývalého hradla a po návestidlách ani stopy (bola tma => nemohol vedieť či tam šajby nie sú alebo sú zhasnuté) ...
Čo by ste robili?
Čo by ste robili?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172538/
Re 0 1058 a dilinko
HV sa zapína , ale poznám len veľmi málo rušňovodičov , ktorí tento výraz používajú aj keď sa im snažím správnu terminológiu vštepovať . Tento slengový výraz sa už asi udrží do životnosti týchto HDV.
Páni páči sa mi Vaš názor na tvrdu realitu naších železníc , ku dvom prípadom tunel a neutrálne pole ste zabudli uviesť napríklad i posunutie vchodových návestidiel žst Rača , bez udania do potrebnej dokumentácie a výsledkom lotérie , ako to nazývate bolo prejdenie spomínaného návestidla .
Páni zdravím ŽOP .
Pekný deň.
HV sa zapína , ale poznám len veľmi málo rušňovodičov , ktorí tento výraz používajú aj keď sa im snažím správnu terminológiu vštepovať . Tento slengový výraz sa už asi udrží do životnosti týchto HDV.
Páni páči sa mi Vaš názor na tvrdu realitu naších železníc , ku dvom prípadom tunel a neutrálne pole ste zabudli uviesť napríklad i posunutie vchodových návestidiel žst Rača , bez udania do potrebnej dokumentácie a výsledkom lotérie , ako to nazývate bolo prejdenie spomínaného návestidla .
Páni zdravím ŽOP .
Pekný deň.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172375/
dilinko :
ja tam nejazdim
Ale uvediem nieco ine ,to bola tiez loteria ,bohuzial vyhru radsej dodrzali aj ti co sa zrebovania nezucastnili.
Aku dlhu dobu davali rozkaz o vzniku noveho neutralneho pola, ktora je priblizne pri predzvesti vchodoveho navestidla do Trnavy od Krizovan a kedy sa to dopisalo do TTP?
Nedodrzanie by znamenalo velke bum v lepsom pripade,v tom horsom by si si doviezol so sebou aj kus troleja ako premiu.
Obcas musis jazdit podla toho co vidis ,a nie podla toho co mas napisane v nejakej knihe, v ktorej sa ani diva svina nevyzna.
ja tam nejazdim
Ale uvediem nieco ine ,to bola tiez loteria ,bohuzial vyhru radsej dodrzali aj ti co sa zrebovania nezucastnili.
Aku dlhu dobu davali rozkaz o vzniku noveho neutralneho pola, ktora je priblizne pri predzvesti vchodoveho navestidla do Trnavy od Krizovan a kedy sa to dopisalo do TTP?
Nedodrzanie by znamenalo velke bum v lepsom pripade,v tom horsom by si si doviezol so sebou aj kus troleja ako premiu.
Obcas musis jazdit podla toho co vidis ,a nie podla toho co mas napisane v nejakej knihe, v ktorej sa ani diva svina nevyzna.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172369/
V stanici Markušovce boli takmer 3 roky prechodné obmedzenia traťovej rýchlosti kvoli neodovzdaným novým výhybkám. Každý vlak musel byť v dispozičnej stanici zastavený a vyrozumený V-rozkazom, lebo na Slovensku máme historickú skúsenosť, že prechodne môže byť aj viac ako 20 rokov. Nebolo takého človeka na zemeguli čo by dal zmenu do TTP a z prechodného obmedzenia urobil trvalé. Škoda že predpis na niečo tak pohŕdačské prevádzkou nemá žiadny mechanizmus, traťováci si môžu robiť absolútne čo chcú. Koľko zbytočnej elektriny sa spálilo na zastavenie až 2500t vlakov kvoli doručeniu rozkazu, to zrejme netrápi nikoho. Za tie peniaze tam mohli dať rýchlostníky zo zlata...