Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Predpokladám, že Tvoj príspevok o komunikácii na hrbatej bol len nepodarený vtip. Mám na mysli činnosť rušňovodiča po nezrozumiteľnom oznámení dispečera. Že vysielačky nefungujú tak ako majú, to asi bude pravda, ale že rušňovodič môže niečo robiť na základe toho, že sa ozve chŕŕŕŕŕŕŕr - bŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕ, to mi chodia zimomriavky po tele a takého fíru snáď len nakopať do ......
Predpokladám, že Tvoj príspevok o komunikácii na hrbatej bol len nepodarený vtip. Mám na mysli činnosť rušňovodiča po nezrozumiteľnom oznámení dispečera. Že vysielačky nefungujú tak ako majú, to asi bude pravda, ale že rušňovodič môže niečo robiť na základe toho, že sa ozve chŕŕŕŕŕŕŕr - bŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕ, to mi chodia zimomriavky po tele a takého fíru snáď len nakopať do ......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163991/
keď sa za veľkého odporu rušňovodičov rušili pomocníci , dávali si podmienku spojenia s výpravcom a dispečermi pomocou mob. tel., alebo rádiofonicky. Vyfasovali sa mobily služobné, pri nástupe rušňovodiča. Čísla malo na 0901, takže to bol ešte zastaralý systém,NMT, ktorý sa myslím už nepoužíva. Volacie čísla na požiadanie nám prezradil v prípade potreby ruš. disp. alebo strojmajster. Na stanicu mohli volať len na št. tel. pevné linky. Alebo keď vedeli a poznali patričné obsadenie v stanici na súkr. MT. My sme však mali väčšinou Orange, takže, nám výdavky za volanie nikto nepreplatil. Ale priznám sa, že št. pevnú linku som zdvihol až poslednú, nakoľko nejaký výborný a odborný projektant umiestnil št. telefón v druhom kúte kancelárie, 5 m od prac. stola. Dúfam, že sa nepotratili tie služ. MT ?!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163947/
amater3:
opakujem.
že máš špatný kľúč od príslušného telefónu zistíš vtedy, keď ho budeš strkať do zámku, t.j. budeš STÁŤ. A bez šťavy sa ďalej nedostaneš.
Na to, aby nebolo v troleji napätie je vždy dôvod-asi porucha niečoho. Tak načo ísť z vlakom ďalej do poľa, keď nemám šťavu už za odchodovými výhybkami stanice a gúľať sa 7 kilometrov.
Podľa mňa, aj keď má mobil (tel.čísla staníc nemá v hlave spamäti), je najlepšie zastaviť a opýtať sa. Za to ho nikto nezožerie.
V tomto prípade ešte jedna perlička. Rušňovodič spomínaného vlaku na hlavnom berie ďalej za im idúce EC do Štúrova, či kam, a toto EC muselo čakať na stiahnutie vlaku a prechod tohto rušňovodiča na EC, lebo na hlavnom by zasa toto EC čakalo na neho.
Suma sumárum, meškanie ako hrom.
opakujem.
že máš špatný kľúč od príslušného telefónu zistíš vtedy, keď ho budeš strkať do zámku, t.j. budeš STÁŤ. A bez šťavy sa ďalej nedostaneš.
Na to, aby nebolo v troleji napätie je vždy dôvod-asi porucha niečoho. Tak načo ísť z vlakom ďalej do poľa, keď nemám šťavu už za odchodovými výhybkami stanice a gúľať sa 7 kilometrov.
Podľa mňa, aj keď má mobil (tel.čísla staníc nemá v hlave spamäti), je najlepšie zastaviť a opýtať sa. Za to ho nikto nezožerie.
V tomto prípade ešte jedna perlička. Rušňovodič spomínaného vlaku na hlavnom berie ďalej za im idúce EC do Štúrova, či kam, a toto EC muselo čakať na stiahnutie vlaku a prechod tohto rušňovodiča na EC, lebo na hlavnom by zasa toto EC čakalo na neho.
Suma sumárum, meškanie ako hrom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163946/
kritik:
Podla čl 415 sa mám vhodným telekomunikačným
zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.Mám klúč od TT čo nepasuje, na rušni nie je radiostanica a nemám mobil.Mne s toho vyplýva, že keď na mojom vlak nevidím žiadnu závadu znížim rýchlosť a dojdem do najbližšej dopravne.
Podla čl 415 sa mám vhodným telekomunikačným
zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.Mám klúč od TT čo nepasuje, na rušni nie je radiostanica a nemám mobil.Mne s toho vyplýva, že keď na mojom vlak nevidím žiadnu závadu znížim rýchlosť a dojdem do najbližšej dopravne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163893/
ad dorozumenie
Jazdim po hrbatej ,kde je vysielacka povinnost. je,tam vela chromych miest kde je komunikacia nasledovna :
dispecer:chrrrr-vrrrrrrrrrr íjem.
rusnovodic: ... (je ticho)
dispecer vyuziva moznost selektivneho volania podla cisla vlaku, vysielacka zvoni ako telefon ,rusnovodic pochopil,ozve sa.
Co z toho porozumel dispecer nemam potuchy ale dipecer hovori:
chrrrr,vrrrrrrrrrr,chrrrrrrešká vrrrrrrrrrtín nechvrrrrrrrrr chrrrrrrrrrón,dovrrr chrrrrrrrrradzate chrrrrrrrrrprrrrr, jachrrrrrrrrr,vrrrrr.
Dedukcia a odpoved rusnovodica:
Nerozumel som ani makke f ale pochopil som ,ze vlak oproti meska a zst sastine mam nechat peron.
dispecer: anchrrrrr,vrrrrrrrrrr
Myslim, ze komunikacia na urovni 21 storocia.
Vy tu mate problem stym co ked vysielacku nemame , ja ju mam a tiez sa velke H dozviem.Iba dedukujem tak isto ako aj ten dipecer.
Tratovy telefon je podla mna zbytocna investicia ,med je med a biznis je biznis.
Na to sa opytajte romskych spoluobcanov.
Minule ked som sme postali v Raci hodinu skrz jednu pojeb... vyhybku ,lebo ju museli prist prestavit az tratovaci
HODINU tvalo nez boli vypravcovia s dispecermi schopny objednat masinu aby nas prestavila na kolaj z ktorej sa dalo odist do Jura je ostuda prvej kategorie.
Este ze tam bol OKD ktory toto urobil.
A to sme boli v stanici. O posune a o tom ako to priebiehalo radsej zamerne pomlcim.
Je to ostuda.
Na jedno prestavenie vlaku musime asi dvakrat zvolat v tatrach sympozium,trikrat vymenit vedenie vo vsetkych firmach a potom to konecne niekto schvali a zaplatime sukromnu firmu,ktora nam to odposunuje lebo hodinu stoji pre dopravou a asi nema do coho pichnut.
Takze sa vobec necudujem kritikovi,ze v pripade ktory popisal stiahnutie vlaku trvalo dve hodiny.Myslim ,ze to je aj na zapis do guinessovej knihy rekordov
Jazdim po hrbatej ,kde je vysielacka povinnost. je,tam vela chromych miest kde je komunikacia nasledovna :
dispecer:chrrrr-vrrrrrrrrrr íjem.
rusnovodic: ... (je ticho)
dispecer vyuziva moznost selektivneho volania podla cisla vlaku, vysielacka zvoni ako telefon ,rusnovodic pochopil,ozve sa.
Co z toho porozumel dispecer nemam potuchy ale dipecer hovori:
chrrrr,vrrrrrrrrrr,chrrrrrrešká vrrrrrrrrrtín nechvrrrrrrrrr chrrrrrrrrrón,dovrrr chrrrrrrrrradzate chrrrrrrrrrprrrrr, jachrrrrrrrrr,vrrrrr.
Dedukcia a odpoved rusnovodica:
Nerozumel som ani makke f ale pochopil som ,ze vlak oproti meska a zst sastine mam nechat peron.
dispecer: anchrrrrr,vrrrrrrrrrr
Myslim, ze komunikacia na urovni 21 storocia.
Vy tu mate problem stym co ked vysielacku nemame , ja ju mam a tiez sa velke H dozviem.Iba dedukujem tak isto ako aj ten dipecer.
Tratovy telefon je podla mna zbytocna investicia ,med je med a biznis je biznis.
Na to sa opytajte romskych spoluobcanov.
Minule ked som sme postali v Raci hodinu skrz jednu pojeb... vyhybku ,lebo ju museli prist prestavit az tratovaci
HODINU tvalo nez boli vypravcovia s dispecermi schopny objednat masinu aby nas prestavila na kolaj z ktorej sa dalo odist do Jura je ostuda prvej kategorie.
Este ze tam bol OKD ktory toto urobil.
A to sme boli v stanici. O posune a o tom ako to priebiehalo radsej zamerne pomlcim.
Je to ostuda.
Na jedno prestavenie vlaku musime asi dvakrat zvolat v tatrach sympozium,trikrat vymenit vedenie vo vsetkych firmach a potom to konecne niekto schvali a zaplatime sukromnu firmu,ktora nam to odposunuje lebo hodinu stoji pre dopravou a asi nema do coho pichnut.
Takze sa vobec necudujem kritikovi,ze v pripade ktory popisal stiahnutie vlaku trvalo dve hodiny.Myslim ,ze to je aj na zapis do guinessovej knihy rekordov
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163892/
Vodič to vie podľa voltmetra s popisom "Napätie v trakčnom vedení", kde má aj tuším zelenou farbou označený rozsah hodnôt napätí, pri ktorých mu HDV bude funkčné, tzn. že mu nezaúčinkuje pre- respektíve pod-päťová ochrana. Nie som vodič - ak som niečo napísal nesprávne, opravte ma.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163887/
Ž1:413. Ak nemožno iným vhodným spôsobom (napr. telekomunikačným
spojením s vodičom) zastaviť vlak dopravovaný HDV elektrickej trakcie na
ktorom bola zistená porucha, ktorá by mohla ohroziť bezpečnosť dopravy,
zastaví sa vlak vypnutím napätia v trakènom vedení.
414. Výpravca, ktorý poruchu spozoroval alebo ktorému bola hlásená (ak
nejde o poruchu, kde sú ohrozené ľudské životy a hrozí nebezpečenstvo z
premeškania), požiada ihneď elektrodispečera, aby vypol alebo nariadil
vypnúť napätie trakčného vedenia traťového úseku, v ktorom je práve vlak s
poruchou. Ihneď o tom vyrozumie výpravcu susednej stanice, aby nedovolil
jazdu žiadneho vlaku alebo PMD do ohrozeného úseku a oznámi mu dôvod.
415. Pri strate napätia v trakčnom vedení musia vodiči všetkých elektrických
vozidiel pozorne sledovať vlastnú súpravu vozidiel po oboch
stranách, prípadne i vozidiel protiidúcich vlakov či na vlaku nie je porucha
ohrozujúca bezpečnosť dopravy. Ak sa takáto porucha zistí, musí sa vlak
ihneď zastaviť, podľa možnosti ešte v tom istom traťovom oddieli. Inak vodič
vedúceho HDV i pri jazde po spáde zníži rýchlosť tak, aby mohol za všetkých
okolností včas zastaviť pred prekážkou. Vodič sa vhodným telekomunikačným
zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.
spojením s vodičom) zastaviť vlak dopravovaný HDV elektrickej trakcie na
ktorom bola zistená porucha, ktorá by mohla ohroziť bezpečnosť dopravy,
zastaví sa vlak vypnutím napätia v trakènom vedení.
414. Výpravca, ktorý poruchu spozoroval alebo ktorému bola hlásená (ak
nejde o poruchu, kde sú ohrozené ľudské životy a hrozí nebezpečenstvo z
premeškania), požiada ihneď elektrodispečera, aby vypol alebo nariadil
vypnúť napätie trakčného vedenia traťového úseku, v ktorom je práve vlak s
poruchou. Ihneď o tom vyrozumie výpravcu susednej stanice, aby nedovolil
jazdu žiadneho vlaku alebo PMD do ohrozeného úseku a oznámi mu dôvod.
415. Pri strate napätia v trakčnom vedení musia vodiči všetkých elektrických
vozidiel pozorne sledovať vlastnú súpravu vozidiel po oboch
stranách, prípadne i vozidiel protiidúcich vlakov či na vlaku nie je porucha
ohrozujúca bezpečnosť dopravy. Ak sa takáto porucha zistí, musí sa vlak
ihneď zastaviť, podľa možnosti ešte v tom istom traťovom oddieli. Inak vodič
vedúceho HDV i pri jazde po spáde zníži rýchlosť tak, aby mohol za všetkých
okolností včas zastaviť pred prekážkou. Vodič sa vhodným telekomunikačným
zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163881/
A mám sa spojiť s výpravcom????? Ako.????? nemám kľúč TT. Teda ja ho mám, ale Vy ste páni vymenili zámky!!!!!!!! A nové kľúče nemáme. Mám volať cez M.T.????? Ja možno žiadny súkromný nemám. ( možno mám pevnú linku, ale tá osobe oprávnenej riadiť dopravu na dráhe nepomôže) Skúsme ďalej, je to zaujímavé.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163880/
Páni Vaša diskusia je imozatnná. Ale ja som počul, že údajne na HDV ,,strelí " hlavný vypínač ( 2 st. vpred ) a vodič nevie prečo. ( možno bol vo výkone a nie je trolejové napätie, možno nadprúd trafa, možno diferenciál, možno nadprúd usmerňovača, možno.................................. koľko je tam tam tých padačíkov?
Vie vlastne vodič HDV kedy má vypnuté trolejové napätie alebo kedy je porucha HDV? Ja sa do toho nerozumiem, ale vie to niekto zodpovedať?
Vie vlastne vodič HDV kedy má vypnuté trolejové napätie alebo kedy je porucha HDV? Ja sa do toho nerozumiem, ale vie to niekto zodpovedať?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163874/
amater 3:
to beriem, vieme v akom je to všetko stave, ale ak by si nemal šťavu, tak ďalej nepôjdeš, a o to ide. Neraz sa zastavoval vlak tak, že elektro vypol šťavu (zabrzdený vozeň, volná plachta...). Ako inak dosiahneš, aby vlak zastavil? Toto je najrýchlejší spôsob, ale asi nezaberá. Ale Ž 1 to podľa mňa rieši tým, že vodič sa má spojiť z výpravcom.
to beriem, vieme v akom je to všetko stave, ale ak by si nemal šťavu, tak ďalej nepôjdeš, a o to ide. Neraz sa zastavoval vlak tak, že elektro vypol šťavu (zabrzdený vozeň, volná plachta...). Ako inak dosiahneš, aby vlak zastavil? Toto je najrýchlejší spôsob, ale asi nezaberá. Ale Ž 1 to podľa mňa rieši tým, že vodič sa má spojiť z výpravcom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163838/
To kritik:
Zostal som stáť pred vchodovým návestidlom do Devínskej Novej Vsi na návesť Stoj.Po 5 minutách som zišiel z rušňa k traťovému telefonu a hĺa - do zámky na skrinke TT nepasuje kľúč čo mám vyfasovaný.Služobný mobil som nemal a teraz čo?
Zostal som stáť pred vchodovým návestidlom do Devínskej Novej Vsi na návesť Stoj.Po 5 minutách som zišiel z rušňa k traťovému telefonu a hĺa - do zámky na skrinke TT nepasuje kľúč čo mám vyfasovaný.Služobný mobil som nemal a teraz čo?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163819/
Profesor:
Vodič sa vhodným telekomunikačným zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.
Ak nemá mobil, čo mal a nevolal,prípadne vysielačku, tak telefón je pri priecestiach a návestidlách. Nespojil sa.Nieje napísané aby zastavil, ale má inú povinnosť, z ktorej niekedy vyplynie, že má zastaviť.
Ja iba upozorňujem, že výpravca tie vlaky NEZASTAVÍ!
Vodič sa vhodným telekomunikačným zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.
Ak nemá mobil, čo mal a nevolal,prípadne vysielačku, tak telefón je pri priecestiach a návestidlách. Nespojil sa.Nieje napísané aby zastavil, ale má inú povinnosť, z ktorej niekedy vyplynie, že má zastaviť.
Ja iba upozorňujem, že výpravca tie vlaky NEZASTAVÍ!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163760/
je riešená aj v ZCP a využíva sa pri napäťových výlukách. Samozrejme, že po spáde, alebo aspoň na rovine, keď nie je potrebné z iných dôvodov znižovať rýchlosť jazdy.
V tomto konkrétnom prípade išlo o nedostatok času na zastavenie tohoto rušňa. Niekde , na inom fóre som čítal, že mašina mala prechádzať v Jablunke o 0:03. Z časového snímku hovorov je zrejme , že operačný hasičov o 0:02 požiadal o vypnutie troleja , ale volal žel. hasičov, ktorí túto požiadavku sprostredkovali elektrodispečerovi ! Lenže on neriadi dopravu, ale len napájanie energetickej sústavy ! Podľa môjho názoru, najprv mal volať výpravcu Jablunky, alebo sused. stanice, prípadne vlak. dispečera a oznámiť mu : obsadenie priecestia, požiadavku o zastavenie premávky a vypnutie troleja ! A trolej mohol v takýchto prípadoch vypnúť aj výpravca. Z pohľadu Ed neznamená vypnutie troleja zastavenie dopravy ! Okrem toho, keby komunikoval operačný s výpravcom priamo, hneď by sa dozvedel, že je na trati rušeň, ktorý nie je vyrozumený o zatarasení priecestia a horiacom kamióne . A práve tým, že mu vypli napätie, o čom vopred nevedel, mu vyradili z činnosti EDB. Veľmi dobré by bolo uvedenie časového sledu komunikácie a skutočností zo strany železnice , jazdy rušňa , lebo oznámenie, že o 0:18 bol vypnutý trolej neznamená, že bol vypnutý v tom čase. Mohol byť vypnutý aj skôr.
Čo sa týka činnosti rušňovodiča, nevieme, či mali s ním rádiové spojenie. A pokiaľ mal len súkromný mob. telefón, zrejme by čas stratil hľadaním správneho čísla na sused. stanicu. To je samozrejme, že mal sledovať trať na susednej koľaji, ale zrejme chcel využiť jazdu zotrvačnosťou, aby sa dostal bližšie k telefónu T. Nie je jasné okrem toho, čo sa robilo v intervale od 0:02, prípadne 0:03, až do momentu nárazu o 0:18. V čase 0:11 sa dozvedeli, že trolej je vypnutý, ale prečo ich nikto neinformoval o jazde rušňa, ktorý o ničom nevie. Zrejme hovorili zase sprostredkovane cez Ed a nie cez výpravcov, ktorí o mašine vedeli, že je na trati ! Z časovej tiesne o tom nemusel v tom čase vedieť ani vlakový disp.
V tomto konkrétnom prípade išlo o nedostatok času na zastavenie tohoto rušňa. Niekde , na inom fóre som čítal, že mašina mala prechádzať v Jablunke o 0:03. Z časového snímku hovorov je zrejme , že operačný hasičov o 0:02 požiadal o vypnutie troleja , ale volal žel. hasičov, ktorí túto požiadavku sprostredkovali elektrodispečerovi ! Lenže on neriadi dopravu, ale len napájanie energetickej sústavy ! Podľa môjho názoru, najprv mal volať výpravcu Jablunky, alebo sused. stanice, prípadne vlak. dispečera a oznámiť mu : obsadenie priecestia, požiadavku o zastavenie premávky a vypnutie troleja ! A trolej mohol v takýchto prípadoch vypnúť aj výpravca. Z pohľadu Ed neznamená vypnutie troleja zastavenie dopravy ! Okrem toho, keby komunikoval operačný s výpravcom priamo, hneď by sa dozvedel, že je na trati rušeň, ktorý nie je vyrozumený o zatarasení priecestia a horiacom kamióne . A práve tým, že mu vypli napätie, o čom vopred nevedel, mu vyradili z činnosti EDB. Veľmi dobré by bolo uvedenie časového sledu komunikácie a skutočností zo strany železnice , jazdy rušňa , lebo oznámenie, že o 0:18 bol vypnutý trolej neznamená, že bol vypnutý v tom čase. Mohol byť vypnutý aj skôr.
Čo sa týka činnosti rušňovodiča, nevieme, či mali s ním rádiové spojenie. A pokiaľ mal len súkromný mob. telefón, zrejme by čas stratil hľadaním správneho čísla na sused. stanicu. To je samozrejme, že mal sledovať trať na susednej koľaji, ale zrejme chcel využiť jazdu zotrvačnosťou, aby sa dostal bližšie k telefónu T. Nie je jasné okrem toho, čo sa robilo v intervale od 0:02, prípadne 0:03, až do momentu nárazu o 0:18. V čase 0:11 sa dozvedeli, že trolej je vypnutý, ale prečo ich nikto neinformoval o jazde rušňa, ktorý o ničom nevie. Zrejme hovorili zase sprostredkovane cez Ed a nie cez výpravcov, ktorí o mašine vedeli, že je na trati ! Z časovej tiesne o tom nemusel v tom čase vedieť ani vlakový disp.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163723/
RE: Nehody na přejezdech
Autor kritik:
Vypnutím napätia sa vlak nezastaví, lebo môže ísť zotrvačnosťou. Minule Nex pred Dev. N. Vsou strhol trolej, a Os vlak bez napätia išiel ešte cca 7 kilometrov než zastavil, a to aj pre to, lebo už bol za tým Nexom a mal na STOJ. Je to aj na ľuďoch.
Toto napísal náš kolega na inom fóre (viď RE). Chcem to trošku poopraviť, pretože jeho reakcia v tomto príspevku na nehodu na priecestí nebola celkom adekvátna. Netvrdím a ani len na to nepomyslím, že by príčinou nehody na priecestí mohol byť rušňovodič pri dodržaní predpisov, ale napriek tomu budem citovať Ž1 v časti o informovaní vodiča o probléme vypnutím napätia v troleji:
414. Výpravca, ktorý poruchu spozoroval alebo ktorému bola hlásená (ak nejde o poruchu, kde sú ohrozené ľudské životy a hrozí nebezpečenstvo z premeškania), požiada ihneï elektrodispečera, aby vypol alebo nariadil vypnúť napätie trakčného vedenia traťového úseku, v ktorom je práve vlak s poruchou. Ihneď o tom vyrozumie výpravcu susednej stanice, aby nedovolil jazdu žiadneho vlaku alebo PMD do ohrozeného úseku a oznámi mu dôvod.
415. Pri strate napätia v trakčnom vedení musia vodiči všetkých elektrických vozidiel pozorne sledovať vlastnú súpravu vozidiel po oboch stranách, prípadne i vozidiel protiidúcich vlakov či na vlaku nie je porucha ohrozujúca bezpečnosť dopravy. Ak sa takáto porucha zistí, musí sa vlak ihneď zastaviť, podľa možnosti ešte v tom istom traťovom oddieli. Inak vodič vedúceho HDV i pri jazde po spáde zníži rýchlosť tak, aby mohol za všetkých okolností včas zastaviť pred prekážkou. Vodič sa vhodným telekomunikačným zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.
Takže z uvedeného vyplýva, že ním kritizované počínanie rušňovodiča nemuselo byť vôbec na závadu.
Čo Vy na to?
Autor kritik:
Vypnutím napätia sa vlak nezastaví, lebo môže ísť zotrvačnosťou. Minule Nex pred Dev. N. Vsou strhol trolej, a Os vlak bez napätia išiel ešte cca 7 kilometrov než zastavil, a to aj pre to, lebo už bol za tým Nexom a mal na STOJ. Je to aj na ľuďoch.
Toto napísal náš kolega na inom fóre (viď RE). Chcem to trošku poopraviť, pretože jeho reakcia v tomto príspevku na nehodu na priecestí nebola celkom adekvátna. Netvrdím a ani len na to nepomyslím, že by príčinou nehody na priecestí mohol byť rušňovodič pri dodržaní predpisov, ale napriek tomu budem citovať Ž1 v časti o informovaní vodiča o probléme vypnutím napätia v troleji:
414. Výpravca, ktorý poruchu spozoroval alebo ktorému bola hlásená (ak nejde o poruchu, kde sú ohrozené ľudské životy a hrozí nebezpečenstvo z premeškania), požiada ihneï elektrodispečera, aby vypol alebo nariadil vypnúť napätie trakčného vedenia traťového úseku, v ktorom je práve vlak s poruchou. Ihneď o tom vyrozumie výpravcu susednej stanice, aby nedovolil jazdu žiadneho vlaku alebo PMD do ohrozeného úseku a oznámi mu dôvod.
415. Pri strate napätia v trakčnom vedení musia vodiči všetkých elektrických vozidiel pozorne sledovať vlastnú súpravu vozidiel po oboch stranách, prípadne i vozidiel protiidúcich vlakov či na vlaku nie je porucha ohrozujúca bezpečnosť dopravy. Ak sa takáto porucha zistí, musí sa vlak ihneď zastaviť, podľa možnosti ešte v tom istom traťovom oddieli. Inak vodič vedúceho HDV i pri jazde po spáde zníži rýchlosť tak, aby mohol za všetkých okolností včas zastaviť pred prekážkou. Vodič sa vhodným telekomunikačným zariadením opýta výpravcu na príčinu vypnutia trakčného napätia.
Takže z uvedeného vyplýva, že ním kritizované počínanie rušňovodiča nemuselo byť vôbec na závadu.
Čo Vy na to?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/163618/
Myslím, že Vaša debata odišla trochu zvláštnym smerom. Trošku mi to pripadá ako diskusia na nejakej schôdzi. Nejdem nikomu vstupovať do svedomia, ale chcem len pripomenúť zopár súvislostí:
1.) Ak tvrdíte, že sa nemáte ako spojiť s výpravcom (za predpokladu, že telefóny na trati nefungujú), tak odkazujem na článok 1405 a 1406 Ž1, ktoré hovoria, že vlak má byť obsadený personálom podľa určenia dopravcu s ohľadom na traťové pomery, čo znamená, že keď je tam čo len jeden člen vlakového personálu, mám posla. A ak je vlak obsadený len vodičom, musí mať zariadenie na komunikáciu s osobou, ktorá riadi dopravu na príslušnej trati.
2.) Rád by som pripomenul ešte jednu dôležitú povinnosť rušňovodiča i keď beriem na vedomie, že môžem pokračovať zotrvačnosťou v jazde:
415. Pri strate napätia v trakčnom vedení .......... ..... vodič vedúceho HDV i pri jazde po spáde zníži rýchlosť tak, aby mohol za všetkých okolností včas zastaviť pred prekážkou...
To je časť bezpečnostná.
3.) Rušňovodič naozaj nerozozná stratu napätia na 1. krát, ale opakovane už áno. Dokonca niektorí na to použijú okno a pohľad na zberač.
Pokračujme ďalej, chcem, aby sme sa vrátili k meritu veci. Vďaka!