Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
No ja páni mám tiež zasa pohľad vlakvedúceho asi takýto: som rád, keď sa v niektorých staniciach vypravujeme sami. Odkedy to zaviedli tak tam vlaky jazdia presnejšie a nezrdžujú sa zbytočne väčším počtom ľudí pri výprave. Z takej Nitry som napríklad ešte nikdy neodišiel včas. Škoda, že tam sa to nedá zaviesť. Ale česť takým staniciam ako N:Zámky. Totál presná výprava na sekundu, samozrejme pokiaľ je to možné.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156922/
DIS, že poriadne nevedia, čo majú v rozkaze napísané, teda rušňovodiči.
Nie som železničiar, ale napr. v Kysaku zastaví EC vlak, výpravca dá kadejaké rozkazy a rušňovodič má aj čítať aj kukať na trať a pod. Nečudo.
TO chce poriadne zabezpečovačky, ale za čo a kedy, ktovie?
Nie som železničiar, ale napr. v Kysaku zastaví EC vlak, výpravca dá kadejaké rozkazy a rušňovodič má aj čítať aj kukať na trať a pod. Nečudo.
TO chce poriadne zabezpečovačky, ale za čo a kedy, ktovie?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156919/
01058 nechápem v čom máš problém v Sv. Juri a Šenkviciach. Nie si si istý, či ten tajtrlík čo tam niečim máva je výpravca a dáva návesť Odchod Tebe? Tak neodchádzam nie? Alebo mi chceš tvrdiť že si nie si istý a napriek tomu odchádzaš, to snáď nie... Len neviem, keď tá výprava je taká nepotrebná, prečo bolo už toľko odchodov proti návesti Stoj odchodového návestidla.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156916/
dis:
Na hrbatej kde sa nikde nevypravuje vypravcom, a krizuje sa kade tade,
vlak ktory je blizsie k vypravnej budove ,je vzdy prvy ktory vchadza do zst. A zaroven druhy, ktory znej odchadza.Este som nevidel ,ze by niekto odisiel skorej nez vlak ktory prisiel na vzdialenejsiu kolaj.
V takych Kutoch kde sa krizuje aj 5 vlakov naraz ,je vypravca nuteny vypravit vlak medzi tie ostatne , inak to nejde. Rusnovodic ma aj pistalu ci hukacku. A ide sa. ten vypravca tomu aj tak nepomoze. Jedine hlasenie v stanicnom rozhlase ,ktore upozorni cestujucich na odchadzajuci vlak. A to je malokedy.
Na hrbatej kde sa nikde nevypravuje vypravcom, a krizuje sa kade tade,
vlak ktory je blizsie k vypravnej budove ,je vzdy prvy ktory vchadza do zst. A zaroven druhy, ktory znej odchadza.Este som nevidel ,ze by niekto odisiel skorej nez vlak ktory prisiel na vzdialenejsiu kolaj.
V takych Kutoch kde sa krizuje aj 5 vlakov naraz ,je vypravca nuteny vypravit vlak medzi tie ostatne , inak to nejde. Rusnovodic ma aj pistalu ci hukacku. A ide sa. ten vypravca tomu aj tak nepomoze. Jedine hlasenie v stanicnom rozhlase ,ktore upozorni cestujucich na odchadzajuci vlak. A to je malokedy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156907/
vihorlat:
kedy si bol naposledy v sv Jury,v Senkviciach ta uz vypravoval na 4 kolaji vypravca smerom na zilinu???
Ty si myslis,ze ja na 200 metrov ,kde je plna lamp stoziarov a kadejakych hovadin vidim ci tam niekde v dialke je vypravca s cervenou capicou a vypravkou v ruke ?
Nikde som nepomenul,ze vypravca nema byt v dopravni ako takej pritomny, len tvrdim ,ze pri vyprave vlaku je zbytocny ,hlavne ked sa to tedeje v takychto podmienkach a hlavne ked tam stoji jak solny stlp a nepojde k celu vlaku ani za svet.
Co to je za logiku ,davat pohotovy na odchod prvemu clenovy vlaku dopredu a ten dava suhlas na odchod do zadu kdesi 50 metrov za koniec vlaku ,kde stoji chudak vypravca ,ktory ma aj dolezitejsie veci na praci. A ten zas tak zo zadu kyva na rusnovodica s vypravkou , a ledva ho vidim .
Excentrickych stanic ,kde vypravuju vypravci z kocnca vlaku tu je dost.
Takyto postup je akurat tak na kriminal pre rusnovodica ,lebo nakoniec to ani nemusi byt vypravca ,kto tam vzadu niecim mava.
A to je oc tady bezi ,mily pane!
kedy si bol naposledy v sv Jury,v Senkviciach ta uz vypravoval na 4 kolaji vypravca smerom na zilinu???
Ty si myslis,ze ja na 200 metrov ,kde je plna lamp stoziarov a kadejakych hovadin vidim ci tam niekde v dialke je vypravca s cervenou capicou a vypravkou v ruke ?
Nikde som nepomenul,ze vypravca nema byt v dopravni ako takej pritomny, len tvrdim ,ze pri vyprave vlaku je zbytocny ,hlavne ked sa to tedeje v takychto podmienkach a hlavne ked tam stoji jak solny stlp a nepojde k celu vlaku ani za svet.
Co to je za logiku ,davat pohotovy na odchod prvemu clenovy vlaku dopredu a ten dava suhlas na odchod do zadu kdesi 50 metrov za koniec vlaku ,kde stoji chudak vypravca ,ktory ma aj dolezitejsie veci na praci. A ten zas tak zo zadu kyva na rusnovodica s vypravkou , a ledva ho vidim .
Excentrickych stanic ,kde vypravuju vypravci z kocnca vlaku tu je dost.
Takyto postup je akurat tak na kriminal pre rusnovodica ,lebo nakoniec to ani nemusi byt vypravca ,kto tam vzadu niecim mava.
A to je oc tady bezi ,mily pane!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156903/
Česť niektorým rušňovodičom,ale niektorí nepoznajú poriadne ani traťové pomery a ked je zle,tak mu je aj dobrý výpravca.Pokiaľ všetko ide,tak ako má,tak je každý dobrý,ale keď sa niečo mimoriadne udeje a má ísť po nej inej ako správnej koľaji,tak poriadne niektorí ani nevedia,ktoré návestidlá pre nich platia a potom sa pýtajú výpravcu,že čo platí a pritom to má v rozkaze jasne napísané.Takže aj na to sú tam výpravcovia.
A konečne,že niekoho napadlo zase zaviesť výpravu vlakov,lebo to čo sa deje v niektorých staniciach bez úrovňových nástupíšť, tak to je o život.
A konečne,že niekoho napadlo zase zaviesť výpravu vlakov,lebo to čo sa deje v niektorých staniciach bez úrovňových nástupíšť, tak to je o život.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156902/
01058, že Ty patríš do tej skupiny najmúdrejších a nejlepších rušňovodičov? V mnohom s Tebou súhlasím, ale asi Ťa nepoteším, lebo sa celkom vážne uvažuje o znovuzavedení výpravy výpravcom tak ako to bolo pred zavedením predpisu Ž1. A mohli by zrušiť zopár rušňovodičov, ak Ty tak praješ svojim kolegom, čo sa starajú o zabezpečenie dopravnej cesty pre Teba...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156883/
01058
Určite nie je pravda,že výpravca je tam nato aby "len" zamával plácačkou.S takým laickým pohladom som sa na týchto stránkach už dávno nestretol.Ten výpravca v Pezinku bude dovtedy dokedy sa neurobí dialková obsluha a pokial tam taká nie je musí tam byť výpravca.Potom ďalej sa vlaky vypravujú výpravcom poväčšinou na staniciach bez odch.náv.Vo väčších uzloch /dispozičných st,/ sú vonkajší výpravcovia na vyrozumievanie vlakov V rozkazmi
keď sa vyrieši archivácia záznamu možno bude inak.....
Určite nie je pravda,že výpravca je tam nato aby "len" zamával plácačkou.S takým laickým pohladom som sa na týchto stránkach už dávno nestretol.Ten výpravca v Pezinku bude dovtedy dokedy sa neurobí dialková obsluha a pokial tam taká nie je musí tam byť výpravca.Potom ďalej sa vlaky vypravujú výpravcom poväčšinou na staniciach bez odch.náv.Vo väčších uzloch /dispozičných st,/ sú vonkajší výpravcovia na vyrozumievanie vlakov V rozkazmi
keď sa vyrieši archivácia záznamu možno bude inak.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156868/
ad Profesor
Ak takéto niečo zlyhá môže si rušňovodič privolať členov vlakového personálu návesťou „zabrzdite brzdy úplne“, (návesť „zvolávanie všetkých zamestnancov“ by som použil až v prípade, že nie je možné inak privolať pomoc).
Kde na to chodiš?? "Zabrzdite brzdy úplne" je na zvolavanie zamestnancov?
Ak takéto niečo zlyhá môže si rušňovodič privolať členov vlakového personálu návesťou „zabrzdite brzdy úplne“, (návesť „zvolávanie všetkých zamestnancov“ by som použil až v prípade, že nie je možné inak privolať pomoc).
Kde na to chodiš?? "Zabrzdite brzdy úplne" je na zvolavanie zamestnancov?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156842/
dilidnko:
Vyprava vlaku vyprvcom je obycajna saskarina.
Pre vlakovu a rusnovu catu je absolutne jedno ci tam je vypravca alebo nie.
Podstatne je ukoncenie vystupu a nastupu cestujucich,spravny cas ,a nejaka navest na navestidle.
To ze v niektorych staniciach musia vypravovat vypravcovia je len aby sa nezrusili pracovne miesta.
Zober si len taku Petrzalku ,na prvom perone vypravuje a nadruhom uz nie.
To je jaka logika?
V Pezinku naco vypravuje vypravca?
V Senkviciach, ci v Jure? radsej keby tam nebol ,smerom na zilinu aj tak prd vidis na vypravcu , lebo stoji kilometer za vlakom ,ani ho nevidno.Sprievodcovia na vyzvu posielaju svoju navest pohotovy na odchod dopredu a prvy zas kilometer dozadu mava vypravcovy a ten zas dava navest odchod zas kilometer dopredu rusnovodicovi.
Jak u debilov,doslova.
To nam velmi pomaha pri takej vyprave, len co zdrzuje a rusnovodic rozmysla ci to je vypravca alebo len nejaky cestujuci v cervenej siltovke mava kamaratovi.
Taketo riesenie ked prispieva k bezproblemovosti vypravy, tak potom klobuk dole.
A ti hore tam zase drichmu ako vzdy.Ved .Preco by malo byt nieco jednoduche, ked to moze byt zlozite a hlavne neprehladne.
A ty sa tu furt zaoberas takou hovadinou ako je vyprava vlaku rozhlasom alebo cez RST ,kde je to jasne ako facka , lebo na prveho clena uvidim aj ked nebudem chciet, malokedy totiz byva dalej ako v tretom vozni, co je urcite blizsie nez vypravca zastrceny za lampou s osvetlenim stanice za siedmym voznom , v pripade sv Jura este + dalsich 30 metrov od konca vlaku.
A ked ma tu niekto nasere ,tak dokial mi vypravca nezabucha na dvere ani sa nehnem.
Ta zelena farba na vypravke nieje az tak kontrastna aby bola dobre na tej tridstarocnej osuchanej vypravke dobre identifikovatelna.A ja si musim byt isty cim tam ten ujo na mna mava, ci ten ujo v cernevej capici vlastne je vypravca.
A pripadne dispeceraky za meskanie si mozu strcit akurat tak za sirak.
A teraz nech sa nadtym zamysli ten kto nariaduje vypravu vypravcom,cim nam tu pohol v bezpecnosti a plynulosti zelznicnej dopravy.
Vyprava vlaku vyprvcom je obycajna saskarina.
Pre vlakovu a rusnovu catu je absolutne jedno ci tam je vypravca alebo nie.
Podstatne je ukoncenie vystupu a nastupu cestujucich,spravny cas ,a nejaka navest na navestidle.
To ze v niektorych staniciach musia vypravovat vypravcovia je len aby sa nezrusili pracovne miesta.
Zober si len taku Petrzalku ,na prvom perone vypravuje a nadruhom uz nie.
To je jaka logika?
V Pezinku naco vypravuje vypravca?
V Senkviciach, ci v Jure? radsej keby tam nebol ,smerom na zilinu aj tak prd vidis na vypravcu , lebo stoji kilometer za vlakom ,ani ho nevidno.Sprievodcovia na vyzvu posielaju svoju navest pohotovy na odchod dopredu a prvy zas kilometer dozadu mava vypravcovy a ten zas dava navest odchod zas kilometer dopredu rusnovodicovi.
Jak u debilov,doslova.
To nam velmi pomaha pri takej vyprave, len co zdrzuje a rusnovodic rozmysla ci to je vypravca alebo len nejaky cestujuci v cervenej siltovke mava kamaratovi.
Taketo riesenie ked prispieva k bezproblemovosti vypravy, tak potom klobuk dole.
A ti hore tam zase drichmu ako vzdy.Ved .Preco by malo byt nieco jednoduche, ked to moze byt zlozite a hlavne neprehladne.
A ty sa tu furt zaoberas takou hovadinou ako je vyprava vlaku rozhlasom alebo cez RST ,kde je to jasne ako facka , lebo na prveho clena uvidim aj ked nebudem chciet, malokedy totiz byva dalej ako v tretom vozni, co je urcite blizsie nez vypravca zastrceny za lampou s osvetlenim stanice za siedmym voznom , v pripade sv Jura este + dalsich 30 metrov od konca vlaku.
A ked ma tu niekto nasere ,tak dokial mi vypravca nezabucha na dvere ani sa nehnem.
Ta zelena farba na vypravke nieje az tak kontrastna aby bola dobre na tej tridstarocnej osuchanej vypravke dobre identifikovatelna.A ja si musim byt isty cim tam ten ujo na mna mava, ci ten ujo v cernevej capici vlastne je vypravca.
A pripadne dispeceraky za meskanie si mozu strcit akurat tak za sirak.
A teraz nech sa nadtym zamysli ten kto nariaduje vypravu vypravcom,cim nam tu pohol v bezpecnosti a plynulosti zelznicnej dopravy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156835/
Profesor, pri výprave vlaku rozhlasom nepripadá do úvahy vyrozumievanie prvej osoby vlakového personálu o potrebe dať výzvu na pohotovosť. Ak to počul vodič pri bežicich ventilátoroch a kompresoroch tak vlakvedúci to musel počuť tiež. Problém by nastal pri výprave vysielačkou.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156808/
Zdravím Ťa Profesor. Ďakujem za odpoveď. Žiaľ nemal som čas diskutovať. Tvoja odpoveď je zaujímavá a viem že v praxi aj správna. Ale predpisovo musíš zvrátiť platnosť aspoň jedného z dvoch tvrdení, ktoré kopírujem z predpisu.
1-Stanice, v ktorých je nariadená výprava vlaku VÝPRAVCOM sú v tabelárnom cestovnom poriadku v stĺpci 2 označené značkou.( symbol výpravky )
2-Súhlas na odchod, dáva prvá osoba vlakového personálu na čele vlaku VÝPRAVCOVI, alebo ak vypravujú vlak len osoby tvoriace vlakový personál, vodičovi vedúceho HDV.
1-Stanice, v ktorých je nariadená výprava vlaku VÝPRAVCOM sú v tabelárnom cestovnom poriadku v stĺpci 2 označené značkou.( symbol výpravky )
2-Súhlas na odchod, dáva prvá osoba vlakového personálu na čele vlaku VÝPRAVCOVI, alebo ak vypravujú vlak len osoby tvoriace vlakový personál, vodičovi vedúceho HDV.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156805/
Ad dilinko:
A ešte jedna vec k Tvojej otázke, ohľadne výpravy rozhlasom alebo telekomunikačným zariadením. Ako má reagovať rušňovodič po prebratí návesti odchod:
Rušňovodič vyrozumie vhodným spôsobom vlakový personál na základe čl. 7 „vzájomné informovanie zamestnancov, ktorí sa podieľajú na dopravných činnostiach o mimoriadnostiach majúcich vplyv na plynulosť a bezpečnosť“. Ak takéto niečo zlyhá môže si rušňovodič privolať členov vlakového personálu návesťou „zabrzdite brzdy úplne“, (návesť „zvolávanie všetkých zamestnancov“ by som použil až v prípade, že nie je možné inak privolať pomoc).
Ak si rušňovodič privolá členov vlakového personálu už bez návesti „súhlas na odchod“ neodíde.
Myslím si, že spôsob vyrozumenia personálu nebol zámerne stanovený, aby potom nedošlo k protestom zo strany dopravcov, že sa im snaží ŽSR nanútiť napr. rádiostanice, interkom, alebo iné zariadenie, ktoré stojí veľa peňazí (centrálne uzatváranie dverí). Na druhej strane, ak by bolo napr. nariadené rušňovodičovi, že musí vyrozumieť personál osobne, to by tiež asi nebolo ono. Okrem toho rušňovodič sa snaží privolať predovšetkým prvú osobu vlakového personálu, ktorá by nemala byť až tak ďaleko.
Howgh!
A ešte jedna vec k Tvojej otázke, ohľadne výpravy rozhlasom alebo telekomunikačným zariadením. Ako má reagovať rušňovodič po prebratí návesti odchod:
Rušňovodič vyrozumie vhodným spôsobom vlakový personál na základe čl. 7 „vzájomné informovanie zamestnancov, ktorí sa podieľajú na dopravných činnostiach o mimoriadnostiach majúcich vplyv na plynulosť a bezpečnosť“. Ak takéto niečo zlyhá môže si rušňovodič privolať členov vlakového personálu návesťou „zabrzdite brzdy úplne“, (návesť „zvolávanie všetkých zamestnancov“ by som použil až v prípade, že nie je možné inak privolať pomoc).
Ak si rušňovodič privolá členov vlakového personálu už bez návesti „súhlas na odchod“ neodíde.
Myslím si, že spôsob vyrozumenia personálu nebol zámerne stanovený, aby potom nedošlo k protestom zo strany dopravcov, že sa im snaží ŽSR nanútiť napr. rádiostanice, interkom, alebo iné zariadenie, ktoré stojí veľa peňazí (centrálne uzatváranie dverí). Na druhej strane, ak by bolo napr. nariadené rušňovodičovi, že musí vyrozumieť personál osobne, to by tiež asi nebolo ono. Okrem toho rušňovodič sa snaží privolať predovšetkým prvú osobu vlakového personálu, ktorá by nemala byť až tak ďaleko.
Howgh!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156712/
OS 19
1-2; 5-364; 369-371; 376-1461; 1466-1510
Príloha 1, 2, 3, 4, 5, 6
(3-4; 365-368; 372-373; 439-444)
OS 24
1-2; 5-7; 9-11; 13; 16-18; 24- 31; 35-85; 89-106; 109-154; 156-299; 303-471;
479-583; 588; 590-616; 619-620; 627; 631-635; 637-640; 653; 655-672; 683;
686-687; 691; 694-695; 698-708; 758-771; 781; 785; 802-805; 816-818; 823;
825-828; 831; 833-842; 844-849; 851; 854; 862-864; 869-870; 912-929;
933-940; 951-964; 966; 969-972; 976-977; 979; 981-988; 995-997;
1000-1004; 1008-1011; 1015; 1019-1032; 1035; 1039-1105; 1108-1112;
1115-1158; 1184; 1187-1206; 1225-1226; 1240-1275; 1284; 1286;
1288-1289; 1299; 1311-1510
Príloha 2, 3, 4, 5
(3-4; 8; 33; 88; 155; 589; 654; 677; 813-814; 819-822; 824; 850; 855-857;
860; 931-932; 942-945; 980; 990-993; 1006; 1176; 1178-1183; 1185;
1277-1283; 1290-1291
Príloha 1)
Vážení, nič v zlom, ale kto je vlastne TAJTRLÍK?