Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Ale môj osobný názor je že predpis má byť jednoznačný aspoň v takej dôležitej veci.Takže môj názor je že to malo byť
1. buď vlak nesmie odísť pokial sa na odch.náv. neobjaví návesť dovolujuca jazdu pri zníženej viditelnosti musí vlak vypraviť výpravca pri dialkovej obsluhe dá súhlas na jazdu dispečer radiotelefonom.
2. alebo vlak smie odísť z priestoru nástupu a výstupu cestujúcich po odch.náv aj keď zakazuje jazdu okrem prípadu keď je vodič vyrozumený od dopr.zamestnanca /výpravcu/,že smie ťahať po odch.náv.len po súhlase výpravcu.
Ale môj osobný názor je že predpis má byť jednoznačný aspoň v takej dôležitej veci.Takže môj názor je že to malo byť
1. buď vlak nesmie odísť pokial sa na odch.náv. neobjaví návesť dovolujuca jazdu pri zníženej viditelnosti musí vlak vypraviť výpravca pri dialkovej obsluhe dá súhlas na jazdu dispečer radiotelefonom.
2. alebo vlak smie odísť z priestoru nástupu a výstupu cestujúcich po odch.náv aj keď zakazuje jazdu okrem prípadu keď je vodič vyrozumený od dopr.zamestnanca /výpravcu/,že smie ťahať po odch.náv.len po súhlase výpravcu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156563/
Je príjemné vidieť, ako ste spokojný s predpisom Ž1. Aspoň tá Vaša nečinnosť to našepkáva.
Ja som len chcel reagovať ešte na dilinka a výpravu vlaku rozhlasom. Aj keď sa to zdá čudné, v tomto prípade použijeme ustanovenia článku 331, takže súhlas na odchod dostane rušňovodič od prvého člena vlakového personálu.
Ja som len chcel reagovať ešte na dilinka a výpravu vlaku rozhlasom. Aj keď sa to zdá čudné, v tomto prípade použijeme ustanovenia článku 331, takže súhlas na odchod dostane rušňovodič od prvého člena vlakového personálu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156280/
dilinko:
vyprava vlaku je dopravna cinnost alebo opatrenie?
ak by to bolo opatrenie riadim sa cl 17 ods.3 a teda musim sa spatne pytat
ja hovorim ze je to dopravna cinnost a riadim sa cl 18
Dopravná činnosť je súhrn pracovných postupov zabezpečujúcich prevádzkovanie
dráhy a dopravy na dráhe podľa platných prevádzkových predpisov
a technologických postupov prevádzkovateľa dráhy a dopravcu.
Takze sa riadim cl 327c a postupmi co nam dalo ZSSK. V ani jeden predpis nehovori v stati o vyprave vlaku,ze sa mam spatne, po vyprave vlaku, niekde dotazovat. A je jedno ci ma vypravuje vlak cata, vypravca priamo vypravkou,ustne ,V rozkazom atd,
Ak by vyprava vlaku bolo opatrenie vzdy by si ho musel podla cl 17 ods.3 tomu kto ti ho dal opakovat.
Verim ,ze ty nosis vypravku v predpisovej kabeli ,aby si nou mohol zamavat vypravcovi na dokaz ,ze si jeho dopravne opatrenie davane osobne podla cl 17 odst3 pochopil spravne.
No, tak sme sa zasmiali ,a podme dalej
vyprava vlaku je dopravna cinnost alebo opatrenie?
ak by to bolo opatrenie riadim sa cl 17 ods.3 a teda musim sa spatne pytat
ja hovorim ze je to dopravna cinnost a riadim sa cl 18
Dopravná činnosť je súhrn pracovných postupov zabezpečujúcich prevádzkovanie
dráhy a dopravy na dráhe podľa platných prevádzkových predpisov
a technologických postupov prevádzkovateľa dráhy a dopravcu.
Takze sa riadim cl 327c a postupmi co nam dalo ZSSK. V ani jeden predpis nehovori v stati o vyprave vlaku,ze sa mam spatne, po vyprave vlaku, niekde dotazovat. A je jedno ci ma vypravuje vlak cata, vypravca priamo vypravkou,ustne ,V rozkazom atd,
Ak by vyprava vlaku bolo opatrenie vzdy by si ho musel podla cl 17 ods.3 tomu kto ti ho dal opakovat.
Verim ,ze ty nosis vypravku v predpisovej kabeli ,aby si nou mohol zamavat vypravcovi na dokaz ,ze si jeho dopravne opatrenie davane osobne podla cl 17 odst3 pochopil spravne.
No, tak sme sa zasmiali ,a podme dalej
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/152216/
ERdC:
ak si nedostatočne brzdený, a máš zníženú rýchlosť na určitom úseku, je to preto, aby si bezpečne zastavil až v poslednej stanici, v ktorej sa ti zvyšuje rýchlosť. Ak prejdeš z rušňom za odchodové návestidlo tej stanice, tak už si dostatočne brzdený na ďalší úsek trate, a môžeš zvyšovať rýchlosť. Toť môj názor.
ak si nedostatočne brzdený, a máš zníženú rýchlosť na určitom úseku, je to preto, aby si bezpečne zastavil až v poslednej stanici, v ktorej sa ti zvyšuje rýchlosť. Ak prejdeš z rušňom za odchodové návestidlo tej stanice, tak už si dostatočne brzdený na ďalší úsek trate, a môžeš zvyšovať rýchlosť. Toť môj názor.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/152177/
No já bych měl taky otázku, když vy tu řešíte složitější případ, kdy je ve stanici rychlostník, tak já bych to vzal od jednoduššího případu (a ten by nám mohl odpovědět i na ten složitější). Pro příklad si vezmeme žst. Zámrsk (situaci v SR neznám tak podrobně a nechtějí se mi prolézat všechny sešiťáky), kde je přes celou stanici 160 a široko daleko není rychlostník. No a teď sudé vlaky (106, 108, 120, 126, 128, 540, 580, 582) co nemají dostatek br % na 160 mají od Chocně 155 a za určitých podmínek mají od Zámrsku 160. No a teď, když jedu od Chocně 155, kdy mohu zrychlit na 160? Až poslední vůz mine vjezdové návěstidlo/mine DK/mine vj. náv z opačné strany? To že se rychlost zvýší o 5km/h nehraje roli, jde tu o princip, odkud zvyšovat/snižovat rychlost?
Díky.
Díky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/152147/
JCM:
este je moznost,za stanovenou rychlostou mas dane potrebne brzdiace %.
ked skutocne vyhovuju obidvom rychlostiam nemas problem.
Rozoberme si to,
Si vlak konciaci v Kozmalovciach co bude napisane vZCP stlpci 8?
Asi nic ,ze? Plati udaj uvedeny niekde vyssie ,dajme tomu100/66. si teda obrzdeny na tuto stanovenu rychlost v celom useku tvojej vlakovej cesty. Teda aj v Kozmalovciach.Aj ked tam je nizsia rychlost v polovici stanice. Na zastavenie potrebujes vyssie brzdiace percenta ,lebo zabrzdna vdialenost sa rata od predchadzajuceho navestidlana zabrzd vdialenost. A to je vchodove,ktore robi predzvest odchodovemu.
Co z toho vypliva? Ze ZST Kozmalovce su po odchodove navestila platne brzdiace % 66 pre rychlost 100. rychlostnik na 80 treba vsak dodrzat,aj ked si myslim ze uz bude vlak okoloneho prechadzat nizsou rychlostou.
Si vlak ktory prechadza cez ZST Kozmalovce , stanovena rychlost je od tejto stanice 80/39. Co myslis, ktory udaj je smerodajny ak by ta vypravca chcel z nejakeho dovodu zastavit? 100/66 alebo 80/39?
A teraz, ktomu co chcem povedat stanovenu rychlost s brzd% treba brat do uvahy ako rychlost z ktorej je vlak bezpecne obrzdeny na najvacsom sklone a prislusnej zabrzdnej vdialenosti v danom useku.
Teda aj pri prechadzajucom vlaku platia stale tieto dva udaje 100/66 v Kozmalovciach az po odchodove navestidlo.Samozrejme od rychlostinika pojdes dalej uz len 80.
A preco? lebo meved na styri je maco ,no preto lebo vchodove na zabrzd vzialenost je este v useku kde plati udaj 100/66.
takze 80-kou pojdes az od cedule 80
Kto chce moze mi moju teoriu vyvratit ,davam mu prilezitost
este je moznost,za stanovenou rychlostou mas dane potrebne brzdiace %.
ked skutocne vyhovuju obidvom rychlostiam nemas problem.
Rozoberme si to,
Si vlak konciaci v Kozmalovciach co bude napisane vZCP stlpci 8?
Asi nic ,ze? Plati udaj uvedeny niekde vyssie ,dajme tomu100/66. si teda obrzdeny na tuto stanovenu rychlost v celom useku tvojej vlakovej cesty. Teda aj v Kozmalovciach.Aj ked tam je nizsia rychlost v polovici stanice. Na zastavenie potrebujes vyssie brzdiace percenta ,lebo zabrzdna vdialenost sa rata od predchadzajuceho navestidlana zabrzd vdialenost. A to je vchodove,ktore robi predzvest odchodovemu.
Co z toho vypliva? Ze ZST Kozmalovce su po odchodove navestila platne brzdiace % 66 pre rychlost 100. rychlostnik na 80 treba vsak dodrzat,aj ked si myslim ze uz bude vlak okoloneho prechadzat nizsou rychlostou.
Si vlak ktory prechadza cez ZST Kozmalovce , stanovena rychlost je od tejto stanice 80/39. Co myslis, ktory udaj je smerodajny ak by ta vypravca chcel z nejakeho dovodu zastavit? 100/66 alebo 80/39?
A teraz, ktomu co chcem povedat stanovenu rychlost s brzd% treba brat do uvahy ako rychlost z ktorej je vlak bezpecne obrzdeny na najvacsom sklone a prislusnej zabrzdnej vdialenosti v danom useku.
Teda aj pri prechadzajucom vlaku platia stale tieto dva udaje 100/66 v Kozmalovciach az po odchodove navestidlo.Samozrejme od rychlostinika pojdes dalej uz len 80.
A preco? lebo meved na styri je maco ,no preto lebo vchodove na zabrzd vzialenost je este v useku kde plati udaj 100/66.
takze 80-kou pojdes az od cedule 80
Kto chce moze mi moju teoriu vyvratit ,davam mu prilezitost
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/152129/
Rešpektujem Tvoj názor, ale v súčasnosti to Ž1 pomenúva v spomínanom článku 331, kde je popísaný postup pri výprave vlaku, ak sa výprava vykonáva bez prítomnosti výpravcu pri vlaku. A je jednoznačne zadefinované, že výpravca môže dať súhlas (a to platí aj pre výpravu rozhlasom) až keď splní všetky podmienky. Vzťahuje sa to aj na prípad zlej viditeľnosti. A ak by rušňovodič predsa mal obavu, je tu článok 332, kedy ak nie je vidieť na návestidlo, musí ísť vodič tak, aby včas zastal pred návestidlom v polohe "Stoj".