Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Zaple bod 104 e Ž 1 /odchod na Pn/ Pri odch.náv. na tratiach s AB od tohto náv. až k nasledujúcemu hl.náv za dodržania podmienok jazdy podľa rozhladu.T.j. na Slovensku v obvode výhybiek 40 Km/h ďalej podľa rozhladu...
AD 1058
Len staničné kolaje,ktoré sú pokračovaním priebežných traťových kolají sú stavané na trať.rýchlosť,"bočné" kolaje určite určite nie!
Bod 47 Ž 1 Dopravná kolaj v prilahlom obvode výhybiek sa smie prechádzať najvyššou rýchlosťou,ktorá vyplyva z návestného znaku príslušného hl.náv.,najviac však traťovou rýchlosťou.
Podla mňa najviac traťovou rýchlosťou znamená len vtedy ak návestný znak na hl.náv. ukazuje vyššiu rýchlosť ako je traťová.
AD 1058
Len staničné kolaje,ktoré sú pokračovaním priebežných traťových kolají sú stavané na trať.rýchlosť,"bočné" kolaje určite určite nie!
Bod 47 Ž 1 Dopravná kolaj v prilahlom obvode výhybiek sa smie prechádzať najvyššou rýchlosťou,ktorá vyplyva z návestného znaku príslušného hl.náv.,najviac však traťovou rýchlosťou.
Podla mňa najviac traťovou rýchlosťou znamená len vtedy ak návestný znak na hl.náv. ukazuje vyššiu rýchlosť ako je traťová.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134219/
Zaple: Podľa rozhladových pomerov ideš až po najbližšie odd. návestidlo autobloku. Ďalej podľa návestného znaku tohoto návestidla. Výhoda je v tom, že jazda podľa rozľadu je obmedzená rýchlosťou 40km/h len v obvode výhybiek, takže zrýchlovať môžeš ihneď, ale stále ideš podľa rozhladu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134214/
V tej stanici v ktorej som pracoval, RZZ AŽD 71, samozrejme rýchlostná náv. sústava, len jedna koľaj a to hlavná priebežná bola schodná 100 km/h, vzhľadom na traťovú rýchlosť 100 km/h, ale zabezpečená elmag. závorníkom na 160 km/h. Ale na ostatných koľajach bolo napísané, " prechodnú sú na max. 40 km/h, ", a zrejme traťováci sa aj toho držali a " údržba " zodpovedala tejto rýchlosti. Okrem toho, náv. majstri robili západkovú skúšku na výmenách mimo hl. koľaje na 6 mm želiezko .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134210/
re mechanik: tak podle toho co tady čtu a co sem si přečetl v Ž1, je to hodně podobné z českou D1 + D2. Proto můžete zrychlovat ihned, jak poslední vozidlo opustí obvod výměn hlavnímu návěstidlu přilehlé...
A já bych dal jinou hádanku: Odjíždí-li vlak na PN ze stanice na trať z autobokem, LVZ funkční.... kam až musí jet strojvedoucí dle rozhledových poměrů?
A já bych dal jinou hádanku: Odjíždí-li vlak na PN ze stanice na trať z autobokem, LVZ funkční.... kam až musí jet strojvedoucí dle rozhledových poměrů?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134197/
No a pokracujeme dalej,uvediem iny pripad ,
Mam prechadzat cez stanicu s rychlostnou svetelno signalizaciou , na vchodovom mam 40 a volno a na odchodovom volno , posledny rychlostnik pred stanicou je 100.stanica je dvojkolajna a prechadzam z prvej na druhu kolaj ,tie to dve kolaje nadvazuju na prvu a druhu tratovu kolaj.a aj pokracuju prvou a druhou tratovou kolajou. dolej pojdem proti spravnemu smeru,trat je banalizovana.
Ako postupujem?
Mozem zacat zrychlovat po prechode poslednej vyhybky?teda na druhej kolaji?
A kolki rusnovodici idu cez celu stanicu 40 ak by platilo ze dopravna kolaj v prilahlom obvode vyhybiek je az po nasledujuce navestidlo a nie len po poslednu prechadzanu vyhybku v zmysle clanku 47 ?
Teraz poprosim panov vypravcov aby zalovili vo svojich stanicnych poriadkoch, a napisali co maju pisane o rychlostiach na dopravnych kolajach svojich stanic ,pretoze toto je jedine co obmedzi moju rychlost pri jazde akoukolvek dopravnou kolajou.
Navest vchodoveho navestidla to podla mna nieje.
Mam prechadzat cez stanicu s rychlostnou svetelno signalizaciou , na vchodovom mam 40 a volno a na odchodovom volno , posledny rychlostnik pred stanicou je 100.stanica je dvojkolajna a prechadzam z prvej na druhu kolaj ,tie to dve kolaje nadvazuju na prvu a druhu tratovu kolaj.a aj pokracuju prvou a druhou tratovou kolajou. dolej pojdem proti spravnemu smeru,trat je banalizovana.
Ako postupujem?
Mozem zacat zrychlovat po prechode poslednej vyhybky?teda na druhej kolaji?
A kolki rusnovodici idu cez celu stanicu 40 ak by platilo ze dopravna kolaj v prilahlom obvode vyhybiek je az po nasledujuce navestidlo a nie len po poslednu prechadzanu vyhybku v zmysle clanku 47 ?
Teraz poprosim panov vypravcov aby zalovili vo svojich stanicnych poriadkoch, a napisali co maju pisane o rychlostiach na dopravnych kolajach svojich stanic ,pretoze toto je jedine co obmedzi moju rychlost pri jazde akoukolvek dopravnou kolajou.
Navest vchodoveho navestidla to podla mna nieje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134190/
Tak to sem potřeboval vědět. Nedisponuje někdo předpisem D180, pak-lli že byl vydán po vydání Ž1? Jsou to rozdíly mezi ČD D1 a D2 a ex ŽSR D1 a D2.
Jak řeší Ž1 vjezd na obsazenou kolej a místo zastavení (myslím tím, zda je nutné ve stanici, kde není na vjezdovém zhlaví žádný dopravní zaměstnanec). vjíždí-li vlak na výstrahu a výpravčí označí náv. stůj místo zastavení, musí se dávat na vjezdové straně i ruční náv. výstraha?
Jak řeší Ž1 vjezd na obsazenou kolej a místo zastavení (myslím tím, zda je nutné ve stanici, kde není na vjezdovém zhlaví žádný dopravní zaměstnanec). vjíždí-li vlak na výstrahu a výpravčí označí náv. stůj místo zastavení, musí se dávat na vjezdové straně i ruční náv. výstraha?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134156/
Zaple:
polopate:
cez vyhybky 40 a potom co to da,ale nesmies narazit do kolajoveho vozidla, do hocicoho ineho uz mozes.
Ak k navestidlu neprisluchaju ziadne vyhybky valis co to da
podla predpisu:
104. Na návesť 38, Opatrne na privolávaciu návesť, a na návesť 39,
Opatrne na ruènú privolávaciu návesť, smie vlak ísť za návestidlo:
a) v dopravni s koľajovým rozvetvením za dodržania podmienok jazdy
podľa rozhľadu;
b) v obvode výhybiek priľahlom k návestidlu nesmie prekročiť rýchlosť
40 km.h-1 (pokiaľ je v ZCP uvedený symbol (3) rýchlosť 30 km.h-1);
c) ak neprilieha k návestidlu žiadny obvod výhybiek, smie vlak ísť na
privolávaciu návesť za návestidlo najvyššou dovolenou rýchlosťou;
d) ak je nasledujúce hlavné návestidlo bez samostatnej predzvesti, musí
vodič očakávať zákaz jazdy;
e) pri odchodových návestidlách na tratiach s automatickým blokom od
tohto návestidla až k nasledujúcemu hlavnému návestidlu za dodržania
podmienok jazdy podľa rozhľadu.
polopate:
cez vyhybky 40 a potom co to da,ale nesmies narazit do kolajoveho vozidla, do hocicoho ineho uz mozes.
Ak k navestidlu neprisluchaju ziadne vyhybky valis co to da
podla predpisu:
104. Na návesť 38, Opatrne na privolávaciu návesť, a na návesť 39,
Opatrne na ruènú privolávaciu návesť, smie vlak ísť za návestidlo:
a) v dopravni s koľajovým rozvetvením za dodržania podmienok jazdy
podľa rozhľadu;
b) v obvode výhybiek priľahlom k návestidlu nesmie prekročiť rýchlosť
40 km.h-1 (pokiaľ je v ZCP uvedený symbol (3) rýchlosť 30 km.h-1);
c) ak neprilieha k návestidlu žiadny obvod výhybiek, smie vlak ísť na
privolávaciu návesť za návestidlo najvyššou dovolenou rýchlosťou;
d) ak je nasledujúce hlavné návestidlo bez samostatnej predzvesti, musí
vodič očakávať zákaz jazdy;
e) pri odchodových návestidlách na tratiach s automatickým blokom od
tohto návestidla až k nasledujúcemu hlavnému návestidlu za dodržania
podmienok jazdy podľa rozhľadu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134148/
no tak som tu , toto sa mi paci konecne nejake vzruso.
takze pani , ti co sli slankom 47 maju podla mojho nazoru pravdu ,lez si nevedeli obhajit .ten druhy odsek ,vymedzuje jasne odkial pokial ,
54. Svetelné hlavné návestidlo návestí RÝCHLOSŤ PRE ODVOD VÝHYBIEK priľahlý
k hlavnému návestidlu.
...
a) či smie vlak ísť za návestidlo a akou rýchlosťou;
b) aká smie byť najvyššia rýchlosť pri nasledujúcom návestidle.
---kde sa tu pise o rychlosti na dopravnej kolaji alebo akejkolvek inej kolaji? nikde!
47. Obvod výhybiek priľahlý k hlavnému návestidlu je úsek koľaje
s výhybkami nachádzajúcimi sa vo vlakovej ceste od hlavného návestidla (pri
odchádzajúcom vlaku výhybky nachádzajúce sa vo vlakovej ceste od konca
vlaku) až za poslednú prechádzanú výhybku pred ïalším hlavným návestidlom
v obvode dopravne s koľajovým rozvetvením, najïalej po úroveň
vchodového návestidla tejto dopravne platného pre opačný smer jazdy vlaku
(pri zastavujúcom vlaku po miesto, kde končí vlaková cesta).
Dopravná koľaj v priľahlom obvode výhybiek sa smie prechádzať najvyššou
rýchlosťou, ktorá vyplýva z návestného znaku príslušného hlavného návestidla,
najviac však traťovou rýchlosťou.
----kde tu mate pisane o dopravnej kolaji pred navestidlom alebo za poslednou prechadzanou vyhybkou? Nikde!
este raz pre tych co maju problemy s citanim druheho odseku
Dopravná koľaj "V" !!! priľahlom obvode výhybiek
" v " nieje "pred"a nieje "za" !!!
Slovencina na slovicko pani, ked mam v kapse 5 korun tak ich mam v kapse a nie pred kapsou ani za kapsou!
takze dopravna kolaj v prilahlom obvode je od navestidla za poslednu prechadzanu vyhybku. A otom pise prvy odstavec.toho isteho clanku 47.
Dalej uz je to len dopravna kolaj , obmedzujuca rychlost byva napisana v stanicnom poriadku.
A co tam byva napisane?zvacsa po dopravnych podla cedule rychlostnika pred stanicou a na manipulacnych 40.
Na to ze niesu vsetky dopravne kolaje projektovane na max trat rychlost,tento predpis neberie ohlad.
takze pani , ti co sli slankom 47 maju podla mojho nazoru pravdu ,lez si nevedeli obhajit .ten druhy odsek ,vymedzuje jasne odkial pokial ,
54. Svetelné hlavné návestidlo návestí RÝCHLOSŤ PRE ODVOD VÝHYBIEK priľahlý
k hlavnému návestidlu.
...
a) či smie vlak ísť za návestidlo a akou rýchlosťou;
b) aká smie byť najvyššia rýchlosť pri nasledujúcom návestidle.
---kde sa tu pise o rychlosti na dopravnej kolaji alebo akejkolvek inej kolaji? nikde!
47. Obvod výhybiek priľahlý k hlavnému návestidlu je úsek koľaje
s výhybkami nachádzajúcimi sa vo vlakovej ceste od hlavného návestidla (pri
odchádzajúcom vlaku výhybky nachádzajúce sa vo vlakovej ceste od konca
vlaku) až za poslednú prechádzanú výhybku pred ïalším hlavným návestidlom
v obvode dopravne s koľajovým rozvetvením, najïalej po úroveň
vchodového návestidla tejto dopravne platného pre opačný smer jazdy vlaku
(pri zastavujúcom vlaku po miesto, kde končí vlaková cesta).
Dopravná koľaj v priľahlom obvode výhybiek sa smie prechádzať najvyššou
rýchlosťou, ktorá vyplýva z návestného znaku príslušného hlavného návestidla,
najviac však traťovou rýchlosťou.
----kde tu mate pisane o dopravnej kolaji pred navestidlom alebo za poslednou prechadzanou vyhybkou? Nikde!
este raz pre tych co maju problemy s citanim druheho odseku
Dopravná koľaj "V" !!! priľahlom obvode výhybiek
" v " nieje "pred"a nieje "za" !!!
Slovencina na slovicko pani, ked mam v kapse 5 korun tak ich mam v kapse a nie pred kapsou ani za kapsou!
takze dopravna kolaj v prilahlom obvode je od navestidla za poslednu prechadzanu vyhybku. A otom pise prvy odstavec.toho isteho clanku 47.
Dalej uz je to len dopravna kolaj , obmedzujuca rychlost byva napisana v stanicnom poriadku.
A co tam byva napisane?zvacsa po dopravnych podla cedule rychlostnika pred stanicou a na manipulacnych 40.
Na to ze niesu vsetky dopravne kolaje projektovane na max trat rychlost,tento predpis neberie ohlad.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134145/
Mám jen malý dotz: dle Ž1 při jízdě na přivolávací návěst (PN,RPN) musí ject strojvedoucí Vmax 40 nebo 30km/h? Je-li dávána Pn(RPN( u oddílového náv. hradla(hlásky), může ject neomezeně(resp. dle rozhledových podmínek) nebo platí nějaké omezení?
Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134135/
dilinko:
nečítaš všetko, ja som od začiatku tvrdil, že sa nemá odísť, prečítaj moje príspevky, ale ten článok som tam skopíroval a je:
869.
Vlakovou cestou sa rozumie:
a) pri odchádzajúcom vlaku úsek koľaje od konca vlaku až po vchodové
návestidlo pre opačný smer jazdy na odchodovej strane.
Ak je v stanici s cestovými návestidlami medzi cestovým návestidlom
dovoľujúcim jazdu a vchodovým návestidlom pre opačný smer jazdy
ďalšie hlavné návestidlo (cestové, odchodové) zakazujúce jazdu, vlaková
cesta končí pri tomto návestidle.
c) pri zastavujúcom vlaku úsek koľaje od vchodového (cestového)
návestidla na vchodovej strane vlaku až po:
– hlavné návestidlo (vložené návestidlo) s návesťou zakazujúcou jazdu.....
Nakoľko vlak zastavil, tak preň platí bod A.Ak je v stanici s cestovými návestidlami medzi cestovým návestidlom
Ja som proti, ale ten dodatok?
Ďalej, tých 5 kilometrov bolo obrazne.
nečítaš všetko, ja som od začiatku tvrdil, že sa nemá odísť, prečítaj moje príspevky, ale ten článok som tam skopíroval a je:
869.
Vlakovou cestou sa rozumie:
a) pri odchádzajúcom vlaku úsek koľaje od konca vlaku až po vchodové
návestidlo pre opačný smer jazdy na odchodovej strane.
Ak je v stanici s cestovými návestidlami medzi cestovým návestidlom
dovoľujúcim jazdu a vchodovým návestidlom pre opačný smer jazdy
ďalšie hlavné návestidlo (cestové, odchodové) zakazujúce jazdu, vlaková
cesta končí pri tomto návestidle.
c) pri zastavujúcom vlaku úsek koľaje od vchodového (cestového)
návestidla na vchodovej strane vlaku až po:
– hlavné návestidlo (vložené návestidlo) s návesťou zakazujúcou jazdu.....
Nakoľko vlak zastavil, tak preň platí bod A.Ak je v stanici s cestovými návestidlami medzi cestovým návestidlom
Ja som proti, ale ten dodatok?
Ďalej, tých 5 kilometrov bolo obrazne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134124/
Priateľ Kritik a priateľ De_DE. Znova k vášmu príspevku zo dňa 29.1.2007.
Napr. žst Bernolákovo, odchádzam do Senca, s osobným vlakom po nástupe a výstupe cestujúcich, T- čko mám, ale na odchodovom náv. vidím jasnú návesť Stoj. Tvrdíte, že s vlakom odídete. Aka je vaša vlaková cesta???
Vlaková cesta je úsek koľaje v dopravni s koľajovým rozvetním, určený pre danú jazdu vlaku.
Pri odchádzajúcom vlaku je to úsek od konca vlaku až po odchodové návestidlo z opačnej strany.
Ak vás dobre chápem, tak s vlakom chcete odísť aj keď vlakovú cestu nemáte postavenú, bez rozkazu výpravcu a bez návesti dovoľujúcu jazdu. Bojím,bojím.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134103/
Priateľ abc 18.
31. 1. 2007 11:59:32 si sa pýtal, či náv. Stoj je červené alebo zelené svetlo?
Je to podľa Ž 1 mimoriadne zložitá otázka. Čo je napr. zelené svetlo vchodového návestidla správnej koľaje pri jazde vlaku po nesprávnej koľaji ak je správna koľaj vylúčená a ak pre nesprávnu koľaj vchodové návestidlo nie je zriadené? Možno stoj? Alebo snáď voľno?
31. 1. 2007 11:59:32 si sa pýtal, či náv. Stoj je červené alebo zelené svetlo?
Je to podľa Ž 1 mimoriadne zložitá otázka. Čo je napr. zelené svetlo vchodového návestidla správnej koľaje pri jazde vlaku po nesprávnej koľaji ak je správna koľaj vylúčená a ak pre nesprávnu koľaj vchodové návestidlo nie je zriadené? Možno stoj? Alebo snáď voľno?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134089/
Vihorlat: pôvodný podnet bol o koľají na ktorej je dovolená väčšia rýchlosť (zdá sa mi že to tak bolo aj v Leopoldove. Dve koľaje od Trnavy a dve od Serede = 4 koľaje s rýchlosťou väčšou ako 40 km/h).
D1 to riešila jasne, Ž1 o tom konkrétne nehovorí.
D1 to riešila jasne, Ž1 o tom konkrétne nehovorí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/134081/
Rýchlosť
Stanovená rýchlosť je rýchlosť vlaku stanovená jeho cestovným poriadkom.
Najvyššia dovolená rýchlosť vlaku je rýchlosť v danom mieste na trati
obmedzená traťovou rýchlosťou alebo prechodným obmedzením traťovej
rýchlosti a návesťami hlavných návestidiel