Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
v dopravnom denniku sa pisu len cisla ,ale cita to tak ze povies "vlak 77154".
Ked je tam napisane 2nsl 77154 ,cita sa druhy nasled vlaku 77154.
Precitaj si kurzivy clanku 739 atd, tie su zavazne. Vzdy je tam napisene "vlak"
A ked vies po slovensky ,ovladas vetnu skladbu tak hovoris o druhom naslede vlaku 77154 a nie o vlaku druhy nasled vlaku 77154.
Tolko zo slovenskeho jazyka. Inak doporucujem ti pocuvat slovensky rozhlas ,a tam ide denne Slovencina na slovicko.
v dopravnom denniku sa pisu len cisla ,ale cita to tak ze povies "vlak 77154".
Ked je tam napisane 2nsl 77154 ,cita sa druhy nasled vlaku 77154.
Precitaj si kurzivy clanku 739 atd, tie su zavazne. Vzdy je tam napisene "vlak"
A ked vies po slovensky ,ovladas vetnu skladbu tak hovoris o druhom naslede vlaku 77154 a nie o vlaku druhy nasled vlaku 77154.
Tolko zo slovenskeho jazyka. Inak doporucujem ti pocuvat slovensky rozhlas ,a tam ide denne Slovencina na slovicko.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/133045/
mi nepovedzte, že rušňovodič nevie, čo vezie. Podpisuje brzdenku a tam sú osi. Keď 12, tak asi 3 vozne, nie? a aby aspoň približne nezastavil, tak neviem.
Inak tie tabule z číslami, super. Ale na zastávke dobrý zdroj kovu pre spoluobčanov ........ pôvodu.
Čo sa týka tvorby predpisov, BZ1 tvoril p. K...... v kancelárii po prednostovi v žst. Jablonové, chodil tam denne najmenej rok, a čo vytvoril? To že na schodoch sa nemôžu stretnúť dvaja ľudia, lebo sa musia držať zábradlia a toje iba jedno.
BZ 1 Čl 115:
c) pri chôdzi po schodoch (či už smerom hore alebo dole) pridržiavať sa
zábradlia, alebo iného, na tento účel prispôsobeného zariadenia.
Inak tie tabule z číslami, super. Ale na zastávke dobrý zdroj kovu pre spoluobčanov ........ pôvodu.
Čo sa týka tvorby predpisov, BZ1 tvoril p. K...... v kancelárii po prednostovi v žst. Jablonové, chodil tam denne najmenej rok, a čo vytvoril? To že na schodoch sa nemôžu stretnúť dvaja ľudia, lebo sa musia držať zábradlia a toje iba jedno.
BZ 1 Čl 115:
c) pri chôdzi po schodoch (či už smerom hore alebo dole) pridržiavať sa
zábradlia, alebo iného, na tento účel prispôsobeného zariadenia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/133039/
4) Tak ako je správne a) Vlak prvý násled 77154...
alebo b) Vlak prvý násled vlaku 77154...
Zmienený článok mi na toto dáva zmätočnú odpoveď lebo najprv tvrdí niečo iné ako uvádza potom vo vzore. Prikláňal by som sa k a) lebo opakovane sa "vlakovať" sa mi zdá zbytočné, asi nehovoríme o následoch lietadiel a jeden krát použité slovo vlak bohato stačí, nie?
alebo b) Vlak prvý násled vlaku 77154...
Zmienený článok mi na toto dáva zmätočnú odpoveď lebo najprv tvrdí niečo iné ako uvádza potom vo vzore. Prikláňal by som sa k a) lebo opakovane sa "vlakovať" sa mi zdá zbytočné, asi nehovoríme o následoch lietadiel a jeden krát použité slovo vlak bohato stačí, nie?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/133035/
Po dlhom čase som sa sem dostal a musím konštatovať, že vaša debata je dlhá a niekedy sa sami zamotávate svojimi otázkami a odpoveďami. Ako bývalý zamestnanec (aj ten, čo mal možnosť písať, tvoriť aj vysvetlovať predpisy) musím reagovať na niektoré veci:
- mala by platiť zásada - ak mi nieje niečo jasné z oblasti predpisu, opýtam sa na to školujúceho, ak mi neposkytne uspokojujúcu odpoveď, cestou svojho nadriadeného podám oficiálnu požiadavku na garanta predpisu o vysvetlenie, znie to utopisticky, ale malo by to tak byť,
- myslím si, že táto niekoľko stránkvá debata už za to stojí, aby sa garant predpisu k tomu vyjadril, len mu to treba predostrieť,
- uznajte sami, koľko hláv, toľko názorov a chceli by sme mať predpis tenký a jednoznačný, sami ste na to poukázali, že čo stanica to rarita, na také množstvo staníc a príkladov sa podrobná kuchárka nedá spraviť, to by mal riešiť prevádzkový poriadok, ktorý sa tiež zostručnil,
- to sú tie súvisiace predpisy, ktoré som kedysi spominal (napr. D101/T101, D102/T102, D106/T106, rozne SR atď),
- verte mi, predpisy aspoň tie dopravné sa nikdy netvorili v tatranských hoteloch, to by ste boli prekvapení v akých priestoroch ŽSR vznikali, pretože na to neboli prostriedky, veľmi často to bolo napr. v Kraľovanoch vzadu v depe, na stanici v Senci, Štrbe...
- vysvetlivky k predpisom - to asi nemá kto robiť - naposledy sme ich robili pod hlavičkou O 410 a to bolo vždy odkonzultované so školármi aj celým GR,
- garant Ž1 je jeden človek (už starší) a asi to všetko nestíha, nemá sa asi na koho obrátiť o pomoc, radu a možno to ani nechce.
Tak čo s tým predpisom? Potrebuje zmenu, vysvetlenia? Železničiari, je to vo vašich rukách, dávajte svoje pripomienky písomne a trvajte na ich riešení, oni sa s nimi budú musieť zaoberať.
Ak ste to dočítali dokonca, ďakujem za pozornosť.
- mala by platiť zásada - ak mi nieje niečo jasné z oblasti predpisu, opýtam sa na to školujúceho, ak mi neposkytne uspokojujúcu odpoveď, cestou svojho nadriadeného podám oficiálnu požiadavku na garanta predpisu o vysvetlenie, znie to utopisticky, ale malo by to tak byť,
- myslím si, že táto niekoľko stránkvá debata už za to stojí, aby sa garant predpisu k tomu vyjadril, len mu to treba predostrieť,
- uznajte sami, koľko hláv, toľko názorov a chceli by sme mať predpis tenký a jednoznačný, sami ste na to poukázali, že čo stanica to rarita, na také množstvo staníc a príkladov sa podrobná kuchárka nedá spraviť, to by mal riešiť prevádzkový poriadok, ktorý sa tiež zostručnil,
- to sú tie súvisiace predpisy, ktoré som kedysi spominal (napr. D101/T101, D102/T102, D106/T106, rozne SR atď),
- verte mi, predpisy aspoň tie dopravné sa nikdy netvorili v tatranských hoteloch, to by ste boli prekvapení v akých priestoroch ŽSR vznikali, pretože na to neboli prostriedky, veľmi často to bolo napr. v Kraľovanoch vzadu v depe, na stanici v Senci, Štrbe...
- vysvetlivky k predpisom - to asi nemá kto robiť - naposledy sme ich robili pod hlavičkou O 410 a to bolo vždy odkonzultované so školármi aj celým GR,
- garant Ž1 je jeden človek (už starší) a asi to všetko nestíha, nemá sa asi na koho obrátiť o pomoc, radu a možno to ani nechce.
Tak čo s tým predpisom? Potrebuje zmenu, vysvetlenia? Železničiari, je to vo vašich rukách, dávajte svoje pripomienky písomne a trvajte na ich riešení, oni sa s nimi budú musieť zaoberať.
Ak ste to dočítali dokonca, ďakujem za pozornosť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/133026/
Vihorlat:
1) pochopil som to tak ze ked tam je zarazadlo nemusi tam byt navestidlo.
A ked tam je navestidlo nieje to slepa kolaj ,pretoze vlakovu cestu konci to navestidlo.
A ked je navestidlo na zarazadle rozhodujuca je poloha sklicka s cervenym svetlom a naraznikov zarazadla , podla toho co je blizsie k tebe
2)vodic dava navesti podla predpisu V2 bod 51 (hukacka alebo pistala HDV)
3) zastavi ak ho vypravca nevypravuje vypravkou,lebo 325. V staniciach s odchodovými návestidlami, výpravca dovoľuje
odchod vlaku návesťou hlavného návestidla (vrátane privolávacích
návestí), platného len pre príslušnú koľaj. Toto ustanovenie neplatí pre
skupinové návestidlo bez indikátora.
1) pochopil som to tak ze ked tam je zarazadlo nemusi tam byt navestidlo.
A ked tam je navestidlo nieje to slepa kolaj ,pretoze vlakovu cestu konci to navestidlo.
A ked je navestidlo na zarazadle rozhodujuca je poloha sklicka s cervenym svetlom a naraznikov zarazadla , podla toho co je blizsie k tebe
2)vodic dava navesti podla predpisu V2 bod 51 (hukacka alebo pistala HDV)
3) zastavi ak ho vypravca nevypravuje vypravkou,lebo 325. V staniciach s odchodovými návestidlami, výpravca dovoľuje
odchod vlaku návesťou hlavného návestidla (vrátane privolávacích
návestí), platného len pre príslušnú koľaj. Toto ustanovenie neplatí pre
skupinové návestidlo bez indikátora.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/133005/
ja píšem o zastávke na hlavnej dvojkoľajnej trati z budovou na začiatku peróna, niečo ako Grinava, či Pezinok zastávka v smere na Jur, a vlak zastaví takmer v sv.Jure. O to ide. Tam ten perón síce je, ale určite nieje až na koniec odhrnutý. Má zastaviť pri budove! O to mi ide, že niekto má asi z toho radosť, alebo nevie zastaviť a tak tam asi nepatrí.Jeden zo 7 vozňami zastaví z posledným vozňom pri budove, a ten z 2-3 na konci? Nejaká babka z barlou má čo robiť, a ešte to pískanie od čaty,a vlak ešte ani poriadne nezastavil je výsmech cestujúceho - zákazníka.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/133000/
1) Slepá koľaj je koľaj ukončená zarážadlom ak pred ním nie je hlavné návestidlo s návesťou 1, Stoj.
A čo ak tam to návestidlo je, ale je umiestnené na zarážadle nie pred ním?
2) Návesti 105 až 108 dáva vodič čím, stačí keď si ich zapíska ústami?
3) Vlak nákladnej dopravy pravidelne zastavujúci v stanici označenej v stĺpci 2 ZCP písmenom S s rýchlostnou návestnou sústavou. Na vchodovom návestidle návesť "Rýchlosť 40 a voľno, na skupinovom odchodovom bez indikátora so zelenou číslicou návesť "Voľno". Treba vlaku dovoliť prechod návesťou 115 Odchod, respektíve má prejsť s vlakom vodič bez tejto návesti?
4) článok 463 Následy vlakov sa ohlasujú tak, že pred číslo vlaku sa dajú slová "prvý násled", "druhý násled", "tretí násled" a pod., napr. "druhý násled vlaku 77 154" a pod.. Tento článok sám sebe odporuje, slovo "vlaku" sa nespomína že by malo byť pred číslom vlaku, vo vzore sa už záhadne objavuje...
5) Rovnako nezmyselný je aj posledný odsek článku 729 - na novom dvojriadku nebude zapísané nič, len nový predvídaný odchod... atď atď.
A čo ak tam to návestidlo je, ale je umiestnené na zarážadle nie pred ním?
2) Návesti 105 až 108 dáva vodič čím, stačí keď si ich zapíska ústami?
3) Vlak nákladnej dopravy pravidelne zastavujúci v stanici označenej v stĺpci 2 ZCP písmenom S s rýchlostnou návestnou sústavou. Na vchodovom návestidle návesť "Rýchlosť 40 a voľno, na skupinovom odchodovom bez indikátora so zelenou číslicou návesť "Voľno". Treba vlaku dovoliť prechod návesťou 115 Odchod, respektíve má prejsť s vlakom vodič bez tejto návesti?
4) článok 463 Následy vlakov sa ohlasujú tak, že pred číslo vlaku sa dajú slová "prvý násled", "druhý násled", "tretí násled" a pod., napr. "druhý násled vlaku 77 154" a pod.. Tento článok sám sebe odporuje, slovo "vlaku" sa nespomína že by malo byť pred číslom vlaku, vo vzore sa už záhadne objavuje...
5) Rovnako nezmyselný je aj posledný odsek článku 729 - na novom dvojriadku nebude zapísané nič, len nový predvídaný odchod... atď atď.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132999/
no to som chcel vediet ,ze ci moze dat aj rychlost vyssiu nez je v TTP.
kritik:
budova je vedla kolaje aj je v strede perona,kde je cakaren aj s pokladnickou.
Vlak nema dovod zastavit nejako excentricky ked je v stanici len sam.
Snad si nemysli,ze zastavim v strede stanice a ludia mi budu vsetci nastupovat do jednych dveri.
v druhom pripade som zastavil skorej nez obvykle ,ale preto ze dalej nebol este odhadazany sneh. Pre dobrotu na zebrotu.
Pri krizovani dvoch vlakov to je uz ine kafe.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132997/
AD 01058:
ty píšeš o peróne, kde cestujúci a pokladníčke sú každý inde. Ja o tom, že sú spolu a oni ťahajú na opačný koniec v rozpore z článkom 914.
A čo sa týka toho rozkazu, výpravca ti ho dáva na základe telegramu o zvýšení max. dovolenej rýchlosti, pokiaľ nevijde oprava do TTP. A na to je vždy veľa času, a času....
ty píšeš o peróne, kde cestujúci a pokladníčke sú každý inde. Ja o tom, že sú spolu a oni ťahajú na opačný koniec v rozpore z článkom 914.
A čo sa týka toho rozkazu, výpravca ti ho dáva na základe telegramu o zvýšení max. dovolenej rýchlosti, pokiaľ nevijde oprava do TTP. A na to je vždy veľa času, a času....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132983/
kritik:
Mas pravdu,ale niektore pokladnicky su divne tvory.
Minule som zastavil tak aby cestujuci mali hned vagony na nastupenie, prislo pokladnicka a zvozila ma ze jej nesetrim nohy,lebo sa musela prejst o masinu dalej.
Na dalsi krat som zastavil vedla nej,takze prejst sa museli k dveram cestujuci. Zas ma zvozila ,ze musi pokladnicku zdvihat vysoko lebo stala na prechode,takze tam nemala ten obrubnik,ktory by ju zdvihol o 20cm vyssie. Dalej som tahat nechcel lebo tam nebol odhrnuty sneh,reku zas bude mat sproste poznamky.
Zenam proste nevyhovies.
O umelcoch co tahavaju az kdesy do si tiez myslim svoje.
A este ma napadla jedna otazka.
pri modernizaciach sa v niektorych staniciach zvysila rychlost ,dajme tomu zo 100 na 120.
V TTP zmena este nieje urobena ,ale vypravca mi dal rozkaz ,ze sa rychlost cez tu stanicu zvysila.
Akou rychlostou mam ist? Moze mi dat vlastne taky rozkaz?
159. Trvalé obmedzenie najvyššej traťovej rýchlosti na hlavných koľajach,
uvedené v Tabuľkách traťových pomerov, oznamujú rýchlostníky (traťová
rýchlosť). Na rýchlostníky upozorňujú predzvestníky. Traťová rýchlosť pod
10 km.h-1 nie je dovolená.
Mas pravdu,ale niektore pokladnicky su divne tvory.
Minule som zastavil tak aby cestujuci mali hned vagony na nastupenie, prislo pokladnicka a zvozila ma ze jej nesetrim nohy,lebo sa musela prejst o masinu dalej.
Na dalsi krat som zastavil vedla nej,takze prejst sa museli k dveram cestujuci. Zas ma zvozila ,ze musi pokladnicku zdvihat vysoko lebo stala na prechode,takze tam nemala ten obrubnik,ktory by ju zdvihol o 20cm vyssie. Dalej som tahat nechcel lebo tam nebol odhrnuty sneh,reku zas bude mat sproste poznamky.
Zenam proste nevyhovies.
O umelcoch co tahavaju az kdesy do si tiez myslim svoje.
A este ma napadla jedna otazka.
pri modernizaciach sa v niektorych staniciach zvysila rychlost ,dajme tomu zo 100 na 120.
V TTP zmena este nieje urobena ,ale vypravca mi dal rozkaz ,ze sa rychlost cez tu stanicu zvysila.
Akou rychlostou mam ist? Moze mi dat vlastne taky rozkaz?
159. Trvalé obmedzenie najvyššej traťovej rýchlosti na hlavných koľajach,
uvedené v Tabuľkách traťových pomerov, oznamujú rýchlostníky (traťová
rýchlosť). Na rýchlostníky upozorňujú predzvestníky. Traťová rýchlosť pod
10 km.h-1 nie je dovolená.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132979/
Chcel by som upozorniť aj na tento článok Ž1, ktorý si mnohí rušňovodiči asi neprečítali.
914. Vlaky, ktoré zastavujú v stanici aj na zastávke pre výstup a nástup
cestujúcich, zastavia tak, aby vozne s cestujúcimi boli pri nástupišti.
Pri krátkych vlakoch musí vodič dbať na to, aby zastavil vlak čo najbližšie pri
výpravnej budove alebo podchode (lavičke), ak miesto zastavenia nie je
označené na inom mieste.
Zastávka, perón má dĺžku 250 m, budova z čakárňou a výdajňou lístkov je na začiatku nástupišťa. Sobota-nedeľa, os. vlak má namiesto 7 vozňov iba 2-3. Z vlakom potiahne takmer po návesť 123, koniec nástupišťa. Cestujúci príchod vlaku zistia, až keď rušeň prejde okolo čakárne a potom utekajú k vlaku a samozrejme všetci nastupujú do posledných dverí. Pokladníčka uteká k služobnému vozňu z kasou, ten nieje, tak ide až k rušňu. A vlak má pekné +2 min.
Ak sa toto udeje, tak v nasledujúcej stanici je celá naša doterajšia debata zbytočná, vlak mešká, odchod je postavený, vlak nemusí popoťahovať k odchodovému návestidlu.
A tí, ktorí na zastávkach takto zastavujú, by si mali uvedomiť, že nevykývavaju z cestujúcimi, ale očividne porušujú Z1. A raz vyj... zo sebou, lebo sa niekto bude sťažovať.
914. Vlaky, ktoré zastavujú v stanici aj na zastávke pre výstup a nástup
cestujúcich, zastavia tak, aby vozne s cestujúcimi boli pri nástupišti.
Pri krátkych vlakoch musí vodič dbať na to, aby zastavil vlak čo najbližšie pri
výpravnej budove alebo podchode (lavičke), ak miesto zastavenia nie je
označené na inom mieste.
Zastávka, perón má dĺžku 250 m, budova z čakárňou a výdajňou lístkov je na začiatku nástupišťa. Sobota-nedeľa, os. vlak má namiesto 7 vozňov iba 2-3. Z vlakom potiahne takmer po návesť 123, koniec nástupišťa. Cestujúci príchod vlaku zistia, až keď rušeň prejde okolo čakárne a potom utekajú k vlaku a samozrejme všetci nastupujú do posledných dverí. Pokladníčka uteká k služobnému vozňu z kasou, ten nieje, tak ide až k rušňu. A vlak má pekné +2 min.
Ak sa toto udeje, tak v nasledujúcej stanici je celá naša doterajšia debata zbytočná, vlak mešká, odchod je postavený, vlak nemusí popoťahovať k odchodovému návestidlu.
A tí, ktorí na zastávkach takto zastavujú, by si mali uvedomiť, že nevykývavaju z cestujúcimi, ale očividne porušujú Z1. A raz vyj... zo sebou, lebo sa niekto bude sťažovať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132970/
mne sa to už nedrží tak v hlave, ale vo V 15/I bolo písané, aj v ZCP krátke vlaky do 20 náprav.