Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Napr.: cl.331 b.) pri vlaku sprevádzanom len jednou osobou vlakového personálu sa nedávajú návesti 112, výzva na pohotovost a 113, pohotoví na odchod, VODIČ UVEDIE VLAK DO POHYBU ci uz je dovolujuca navest alebo nie, lebo co ak ho napriklad nevidi, to mu ma ist vypravca povedat ze uz ma zmiznut ze ma postaveny odchod. Ked odchodove navestidlo vidi vtedy je to uz diskutabilne...
Napr.: cl.331 b.) pri vlaku sprevádzanom len jednou osobou vlakového personálu sa nedávajú návesti 112, výzva na pohotovost a 113, pohotoví na odchod, VODIČ UVEDIE VLAK DO POHYBU ci uz je dovolujuca navest alebo nie, lebo co ak ho napriklad nevidi, to mu ma ist vypravca povedat ze uz ma zmiznut ze ma postaveny odchod. Ked odchodove navestidlo vidi vtedy je to uz diskutabilne...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132379/
331. Áno, výpravca namá "lopatku", ale tak či tak tie čarovné slovíčka v čl. 331 nepustia a to - že výprava vlaku sa uskutoční na základe povoľujúcej návesti hlavného návestidla. Ja stále neviem, čo je na tom nejasné. Predsa ak hlavné návestidlo nenávesti povoľujúcu návesť celý článok 331 sa neuskutoční a teda nedôjde k výprave vlaku a ja sa nepohnem. A ak sa výprava predsa len uskutoční, vidím stoj, takže viem, že výprava vlaku je neplatná, lebo nebola splnená podmienka dovoľujúcej návesti a ja stojím, čakám na odchod na návestidle a potom musí prebehnúť opätovná, už platná výprava vlaku podľa čl. 331.
334. článok hovorí o ODCHODE vlaku, nie VÝPRAVE!!! Takže preto nie je to čarovné slovíčko "na základe".
334. článok hovorí o ODCHODE vlaku, nie VÝPRAVE!!! Takže preto nie je to čarovné slovíčko "na základe".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132375/
passion:
a čo takto cl.335: Vlak pripraveny na odchod má čelom stáť pred odchodovým návestidlom. Ved ale vobec nie je dovod na nieco tu cakat, ten vlak kludne moze potiahnut k odchodovemu navestidlu ci uz dovoluje odchod alebo nie (samozrejme okrem vynimiek cl.334 a i.). Samozrejme ze sa nebude hybat ak je odchodove (cestove) navestidlo tak blizko ze opat zastane na nastupisti, to nema vyznam, by ho asi musel zase vlakveduci vypravit.
Samozrejme rec je o staniciach s výpravou vlaku na základe povoľujúcej návesti hlavného návestidla.
a čo takto cl.335: Vlak pripraveny na odchod má čelom stáť pred odchodovým návestidlom. Ved ale vobec nie je dovod na nieco tu cakat, ten vlak kludne moze potiahnut k odchodovemu navestidlu ci uz dovoluje odchod alebo nie (samozrejme okrem vynimiek cl.334 a i.). Samozrejme ze sa nebude hybat ak je odchodove (cestove) navestidlo tak blizko ze opat zastane na nastupisti, to nema vyznam, by ho asi musel zase vlakveduci vypravit.
Samozrejme rec je o staniciach s výpravou vlaku na základe povoľujúcej návesti hlavného návestidla.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132372/
passion
o tom ze dostanem priprah ma musi vypravca vyrozumiet ,jedna sa o posun!!!!
Vodic vopred znamy posun nepozna,ten pozna uz len vypravca a veduci posunu!!!
331. Pri výprave vlaku na základe povoľujúcej návesti hlavného
návestidla - neznamena na navest dovolujucu jazdu, znamena to ze vypravca nieje ucastny vypravy na nastupisti s lopatkou na smeti.
334. Ak je potrebné v staniciach kde sa dovoľuje odchod vlaku
návesťou hlavného návestidla...--- precu tu uz nieje potom pojem "na zaklade povolujucej navesti hlavneho navestidla" ? Sak uz trochu myslite !!!
Ten panacik v cervenej ciapocke musi napochodovat k vlaku tak ci tak.
o tom ze dostanem priprah ma musi vypravca vyrozumiet ,jedna sa o posun!!!!
Vodic vopred znamy posun nepozna,ten pozna uz len vypravca a veduci posunu!!!
331. Pri výprave vlaku na základe povoľujúcej návesti hlavného
návestidla - neznamena na navest dovolujucu jazdu, znamena to ze vypravca nieje ucastny vypravy na nastupisti s lopatkou na smeti.
návesťou hlavného návestidla...--- precu tu uz nieje potom pojem "na zaklade povolujucej navesti hlavneho navestidla" ? Sak uz trochu myslite !!!
Ten panacik v cervenej ciapocke musi napochodovat k vlaku tak ci tak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132367/
Článok 334 je napísaný práve pre prípady, keď na návestidlo nevidím, prípadne, ak sa r"rozsvieti odchod" a ešte by som mal čakať napr. na prípoj.
Ešte raz:
článok 331Výprava vlaku na základe povoľujúcej návesti hlavného návestidla.
Na základe....
Ešte raz:
článok 331Výprava vlaku na základe povoľujúcej návesti hlavného návestidla.
Na základe....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132356/
01058, Pio:
Výprava vlaku NA ZÁKLADE POVOĽUJÚCEJ NÁVESTI HLAVNÉHO NÁVESTIDLA, písomným rozkazom, rozhlasom, alebo telekomunikačným zariadením.
Ak teda návestidlo nemá povoľujúcu návesť (čo návesť stoj nie je, prípadne nemám písomný rozkaz, povolenie rozhlasom alebo telekomunikačným zariadením), tak celý článok 331 je irelevantný a teda sa nesmie vykonať výprava vlaku.
Ja ako vodič (aj keď ním v skutočnosti nie som) sa nepohnem, pokiaľ vidím stoj na príslušnom hlavnom návestidle, aj keď ma vlakový personál vypraví. Neexistuje totiž pre teba odchodová cesta.
Čo ak na teba v dannej chvíli nabieha príprahový rušeň o ktorom nevieš. Chceš sa s ním stretnúť pred hlavným návestidlom? Kto bude na vine, keď ty si mal ostať pri peróne a čakať na povoľujúcu návesť a následnú výpravu? Oproti idúci vodič neočakával, že sa niečo hýbe oproti nemu.
Výprava vlaku NA ZÁKLADE POVOĽUJÚCEJ NÁVESTI HLAVNÉHO NÁVESTIDLA, písomným rozkazom, rozhlasom, alebo telekomunikačným zariadením.
Ak teda návestidlo nemá povoľujúcu návesť (čo návesť stoj nie je, prípadne nemám písomný rozkaz, povolenie rozhlasom alebo telekomunikačným zariadením), tak celý článok 331 je irelevantný a teda sa nesmie vykonať výprava vlaku.
Ja ako vodič (aj keď ním v skutočnosti nie som) sa nepohnem, pokiaľ vidím stoj na príslušnom hlavnom návestidle, aj keď ma vlakový personál vypraví. Neexistuje totiž pre teba odchodová cesta.
Čo ak na teba v dannej chvíli nabieha príprahový rušeň o ktorom nevieš. Chceš sa s ním stretnúť pred hlavným návestidlom? Kto bude na vine, keď ty si mal ostať pri peróne a čakať na povoľujúcu návesť a následnú výpravu? Oproti idúci vodič neočakával, že sa niečo hýbe oproti nemu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132350/
Ako sme tu už nižšie písali, je otázne, či okamihom zastavenia vlaku na určenom mieste, nezaniká jeho vchodová vlaková cesta? Veď ak by nezanikla, nikdy by som vlaku nemohol pridať napríklad príprah že? No a potom si dajme otázku, v čom sa mi potom pohybuje vlak "popoťahujúci" k odchodovému návestidlu, vo vzduchoprázdne? Lebo v odchodovej vlakovej ceste to asi nie je, keď odchodové návestidlo je v polohe Stoj... Nehľadáme spôsob ako "neťahať", hľadáme len legálnosť tohto postupu, ktorý nemá byť v predpise na vydedukovanie, ale má byť jasne napísaný. A tento predpis je všetko, len určite nie "jasne napísaný".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132324/
Ak ma vypravi podla clanku 331 voci navesti stoj tak jednoznacne taham po tuto navest ,a nezastavima nik ani parom volov, jedine ak mi to vypravca oznami podla clanku 334!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Navest zakazujuca jazdu nieje premna vyrozumenie o potrebe zostat stat v priestore pre vystup a nastup cestujucich.
návesťou hlavného návestidla, aby vlak s prepravou cestujúcich zostal stáť
v priestore pre nástup a výstup cestujúcich, výpravca vyrozumie o tejto
potrebe vodiča. Pominutie dôvodov oznámi výpravca vodičovi.
Mate ktomu este nieco dodat?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132263/
Pio
Opäť si to zamotal,nie v zlom..
Keď sa došlo k záveru,že vlak nemôže odísť pokial nesvieti na odch.náv, návesť dov.volno okrem prípadu keď nevidí na odch.náv./napr.hmla,oblúk/.Inak pred touto diskusiou som zastával presne rovnaký názor ako ty.
Záver:Predpis by mal byť v takej dôležitej veci ako je odchod vlaku presný a nemal by umožňovať viacej výkladov,tým nemyslím špekulovanie...
Ale určite je nebezpečné keď gestor predpisu si myslí niečo iné,školujúci niečo iné,rušňovodič niečo iné,výpravca niečo iné.Z praxe je zázrak že sa nič zatial nestalo aj keď by som mohol napísať čo všetko sa už stalo,spýtajte sa ma o 20 rokov.
Opäť si to zamotal,nie v zlom..
Keď sa došlo k záveru,že vlak nemôže odísť pokial nesvieti na odch.náv, návesť dov.volno okrem prípadu keď nevidí na odch.náv./napr.hmla,oblúk/.Inak pred touto diskusiou som zastával presne rovnaký názor ako ty.
Záver:Predpis by mal byť v takej dôležitej veci ako je odchod vlaku presný a nemal by umožňovať viacej výkladov,tým nemyslím špekulovanie...
Ale určite je nebezpečné keď gestor predpisu si myslí niečo iné,školujúci niečo iné,rušňovodič niečo iné,výpravca niečo iné.Z praxe je zázrak že sa nič zatial nestalo aj keď by som mohol napísať čo všetko sa už stalo,spýtajte sa ma o 20 rokov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132233/
dilinko
Asi patríme k opačným pólom spektra citatelov predpisu. Ja hladam skorej moznost ako sa hybat a pri tom dodrziavat predpis. Ty mozno k tej druhej strane, ktora hlada moznosti vyuzit predpis na co najvacsie mudrovanie. Tym nechcem povedat, ze to vysvetlujes zle, alebo cokolvek ine, co by sa ta mohlo dotknut. Skratka si presvedceny o svojej pravde tak ako ja.
Aby som jasne este raz povedal svoj nazor, tak si myslim, ze vlakveduci moze vypravit vlak, tam kde mu to je umoznene (nepovazujem to za "zúfalé mavanie členov vlakovej čaty "). Rusnovodic by ho mal posluchnut a ist az po miesto, ktore mu navestou zakazuje dalsi chod. No a mozno tam zrovna bude ten panacik s RPS. Podla mna ani v najmensom neporusis predpis.
Mozno je to len v chceni, alebo nechcení.
Ako sa spravas, ked je hmla?
Asi patríme k opačným pólom spektra citatelov predpisu. Ja hladam skorej moznost ako sa hybat a pri tom dodrziavat predpis. Ty mozno k tej druhej strane, ktora hlada moznosti vyuzit predpis na co najvacsie mudrovanie. Tym nechcem povedat, ze to vysvetlujes zle, alebo cokolvek ine, co by sa ta mohlo dotknut. Skratka si presvedceny o svojej pravde tak ako ja.
Aby som jasne este raz povedal svoj nazor, tak si myslim, ze vlakveduci moze vypravit vlak, tam kde mu to je umoznene (nepovazujem to za "zúfalé mavanie členov vlakovej čaty "). Rusnovodic by ho mal posluchnut a ist az po miesto, ktore mu navestou zakazuje dalsi chod. No a mozno tam zrovna bude ten panacik s RPS. Podla mna ani v najmensom neporusis predpis.
Mozno je to len v chceni, alebo nechcení.
Ako sa spravas, ked je hmla?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132048/
Priateľ Pio. Článok 332 jasne vraví, ak nevidím návesť odchodového návestidla. Ja som vo svojom príspevku jasne vravel ,, ak vidím červenú". Samozrejme som tým myslel návesť Stoj.Ešte raz:,,Vlak nesmie odísť z dopravne s koľajovým rozvetvením, okrem dopravne s výlukou dopravnej služby, bez návesti dovoľujúcej odchod alebo bez súhlasu (rozkazu) výpravcu."
To zúfalé mavanie členov vlakovej čaty nie je v tomto prípade výprava vlaku.
Vlakvedúci nie je výpravca, ani osoba oprávnená riadiť dopravu nadráhe.
To zúfalé mavanie členov vlakovej čaty nie je v tomto prípade výprava vlaku.
Vlakvedúci nie je výpravca, ani osoba oprávnená riadiť dopravu nadráhe.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132038/
Múdra ľudová múdrosť vraví, že neradno dráždiť hada bosou nohou. Viem, že ma asi priateľ Profesor teraz rozpráši, ale ja sa ho v rámci priateľskej diskusie spýtam, čo myslel príspevkom zo dňa 21.1.07 o 19.39. Kopírujem: ,, Súhlas na odchod dá prvý člen vlakového personálu na základe povoľujúcej návesti odch. návestidla." Máš iné znenie článku 320 Ž 1 ako mám ja?
Ten môj vraví že: Táto návesť sa dáva po prijatí návesti 113, Pohotoví na odchod. Pri vlaku s prepravou cestujúcich musí byť skončený výstup a nástup cestujúcich, skončená manipulácia pri vlaku a je čas jeho odchodu.
Ja tam fakt nemám žiadnu návesť odchodového návestidla.
Budem pevne dúfať, že odpovieš inak ako v zmysle článku 331 ods.a), lebo potom sa zamotáme tak, že každú moju budúcu návštevu internet cafe vrátane mojej ,, spoločenskej spotreby" mi uhradíš v hotovosti.( ale inak pri všetkej úcte, vážim si tvoj prehľad a ochotu vysvetľovať)
Ten môj vraví že: Táto návesť sa dáva po prijatí návesti 113, Pohotoví na odchod. Pri vlaku s prepravou cestujúcich musí byť skončený výstup a nástup cestujúcich, skončená manipulácia pri vlaku a je čas jeho odchodu.
Ja tam fakt nemám žiadnu návesť odchodového návestidla.
Budem pevne dúfať, že odpovieš inak ako v zmysle článku 331 ods.a), lebo potom sa zamotáme tak, že každú moju budúcu návštevu internet cafe vrátane mojej ,, spoločenskej spotreby" mi uhradíš v hotovosti.( ale inak pri všetkej úcte, vážim si tvoj prehľad a ochotu vysvetľovať)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132030/
ŽST Bratislava Vajnory. Ako sa správaš, keď ťa tam vypravuje vlakveduci a nevidiš na odchodove navestidlo?
Je to stanica s koľajovým rozvetvením a vypravuje tam vlakvedúci. Pritom je to stanica obsadená výpravcom.
Skusil by som si precitat bod 332 Ž1.
Je to stanica s koľajovým rozvetvením a vypravuje tam vlakvedúci. Pritom je to stanica obsadená výpravcom.
Skusil by som si precitat bod 332 Ž1.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132015/
Ešte raz priateľ Pio. Nepoznám prípad v dopravni s koľajovým rozvetvením okrem výluky dopravnej služby, kde by vlak vypravoval vlakvedúci.
,,Vlak nesmie odísť z dopravne s koľajovým rozvetvením, okrem
dopravne s výlukou dopravnej služby, bez návesti dovoľujúcej odchod alebo
bez súhlasu (rozkazu) výpravcu."
To zúfalé mavanie členov vlakovej čaty nie je výprava vlaku.
,,Vlak nesmie odísť z dopravne s koľajovým rozvetvením, okrem
dopravne s výlukou dopravnej služby, bez návesti dovoľujúcej odchod alebo
bez súhlasu (rozkazu) výpravcu."
To zúfalé mavanie členov vlakovej čaty nie je výprava vlaku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/132001/
Priateľ Pio. K odchodovému návestidlu nepotiahnem, preto že v tej stanici je nariadená výprava návestný znakom hlavného návestidla. Ak tvrdím, že vidím červenú, neprichádza k výprave návestným znakom návestidla a preto mi je ,,T"- čko na prd.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/131991/
V tomto mám naozaj medzery. Kde je v Ž1 uvedené, že ma výpravca vyrozumie, že dostanem príprah? (nevravím, že to tam nie je, len to nemôžem nájsť - nemám potrebnú znalosť Ž1).
modi: Ty stále stojíš čelom pred odchodovým návestidlom, aj keď bude 500m pred tebou.
Dôvod ostať??? A čo ak je dôvod, aby som stál pri nástupišti. Čo ak mi výpravca vypisuje nejaký rozkaz a ja mu odídem k odchodovému zhlaviu, pritom vidím návesť stoj?
Ak nevidí návesť na príslušnom návestidle, platí čl. 332.
Odporúčam prečítať túto diskusiu pár stránok dozadu.