Digitálne riadenie koľajiska
Nuz, kedze sme sa tu uz bavili aj o digitale a ja sam som dostal do posty par otazociek, je tu k dispozicii tato rubrika, kde sa mozete pytat, mozete odpovedat, mozete sa podelit so skusenostami, poradit vyrobcov, kde su info o vlastnych moduloch, navody na stavbu, standarty, komunikacne protokoly, programy, ....
Inak, povodne som chcel dat nazov "Analog alebo digital", avsak neviem, ci by bol spravny. Lebo priame porovnanie podla mna nie je mozne (je to ako porovnat DVD rekorder a videorekorder) ... ale zvysok uz necham na Vas ....
Príspevok mimo tému - odkaz pre "jki" do Bratislavy: Pošli mi, prosím Ťa, svoje číslo mobilu resp. mailovú adresu na fule.pavel@zscargo.sk. Vopred ďakujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/118385/
Ondro - načo odsudzovať, čo nepoznáš. Systémy na báze Motoroly sú v nemecky hovoriacich krajinách rozšírené minimálne na úrovni DCC. Ani jeden relevantný výrobca okrem Lenz-a (v minulosti robil lokodekodéry motorola LE900) ich neopomína. Počnúc ESU, Uhlenbrock, Viessmann až po Zimo, CTE a TAMS. Veci na Motorole sú premakanejšie a hlavne lacnejšie. Mnohé citlivé funkcie sú roky dávno vyriešené. Námatkou automatické zastavovanie na návest - návestno/zábrzdnými obvodmi (podľa všetkého fungujú iba pod Motorolou). Lacnejšie a podstatne sú fukčné dekodéry s viac funkciami ako u DCC, rovnako dekodéry príslušenstva a zber info z koľajiska S88. Oba sú super jednoduché bez PROCESOROV. Jediným nedostatkom je malý počet rýchlostných stupňov. 14 je zúfalo málo, je to tak na úrovni FZ1. Pre veľké rozchody to však vyhovuje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/118239/
mikinko - pokiaľ sa pýtaš na BiDi, tak to nemá s izolovanými úsekmi nič spoločné. Ak má DCC ako systém nejakú slabinu, potom je v monitorovaní vozidiel a komunikácií s nimi ! Jestvujúce riešenia sú čiastkové, predražené, neuniverzálne (previazané na konkrétny systém) a ešte spravidla uberajú niektorú z možností DCC. Konkrétne :
- systém LISSY (Uhlenbrock) je perfektný vo svojej myšlienke. Každé vozidlo má svoj infra vysielačik, sólo alebo prídavok k lokodekodéru, ktorý vysiela jeho identifikačný kód. Ten príjmajú príjmače medzi koľajami napojené na vyhodnocovacie obvody. Celé je to viazané výlučne na centrály Uhlenbrock (to mi nevadí), pričom vyhodnocovacie obvody sú neúnosne drahé na to, čo v nich je. Riešenie ako také prakticky funkčnosť DCC neobmedzuje.
- sledovanie SW TrainCo, riešenie je vcelku prijateľné, lebo čidla ide riešiť relatívne lacno (optoinfra, jazýčkové relé, koľajové kontakty), avšak zber info z nich inak ako cez S88 všetko poriadne predražuje. Okrem toho vozidla musia byť ovládané buď z centrály alebo PC a pohyb vozidiel ide sledovať len na monitoroch. Prídavný ručný ovládač je mimo, resp. ním ovládané vozidlo je mimo monitoringu !
Ďalšie riešenia (generátor BS, zábrzdný modul, ABC, HLU, ...) sú vlastne len replikami analógu silne závislé na materskej centrále, idúce navyše proti filozofii DCC. BiDi má byť univerzálnejšie, popisy sa totiž odvolávajú na NMRA, časť BiDi. Nateraz je len jedno známe BiDi - ESU, viazané na centrálu ECoS + ovládače Mobile Control. Výhoda tohto riešenia je, že ovládač má na displeji všetky údaje o vozidle a môžno ho aj ovládať. Uchopenie tohto si vyžaduje úplne odpútanie sa od analógu. Očakávam, že BiDi ovládanie bude kompatibilné s PC monitorovaním, čo vlastne eliminuje vzájomné vylučovanie sa ovládania z PC a ručného ovládača. U BiDi sa definuje priorita komunikácie, t.j. hazardy ako pri obyčajnom prídavnom ovládači odpadajú.
- systém LISSY (Uhlenbrock) je perfektný vo svojej myšlienke. Každé vozidlo má svoj infra vysielačik, sólo alebo prídavok k lokodekodéru, ktorý vysiela jeho identifikačný kód. Ten príjmajú príjmače medzi koľajami napojené na vyhodnocovacie obvody. Celé je to viazané výlučne na centrály Uhlenbrock (to mi nevadí), pričom vyhodnocovacie obvody sú neúnosne drahé na to, čo v nich je. Riešenie ako také prakticky funkčnosť DCC neobmedzuje.
- sledovanie SW TrainCo, riešenie je vcelku prijateľné, lebo čidla ide riešiť relatívne lacno (optoinfra, jazýčkové relé, koľajové kontakty), avšak zber info z nich inak ako cez S88 všetko poriadne predražuje. Okrem toho vozidla musia byť ovládané buď z centrály alebo PC a pohyb vozidiel ide sledovať len na monitoroch. Prídavný ručný ovládač je mimo, resp. ním ovládané vozidlo je mimo monitoringu !
Ďalšie riešenia (generátor BS, zábrzdný modul, ABC, HLU, ...) sú vlastne len replikami analógu silne závislé na materskej centrále, idúce navyše proti filozofii DCC. BiDi má byť univerzálnejšie, popisy sa totiž odvolávajú na NMRA, časť BiDi. Nateraz je len jedno známe BiDi - ESU, viazané na centrálu ECoS + ovládače Mobile Control. Výhoda tohto riešenia je, že ovládač má na displeji všetky údaje o vozidle a môžno ho aj ovládať. Uchopenie tohto si vyžaduje úplne odpútanie sa od analógu. Očakávam, že BiDi ovládanie bude kompatibilné s PC monitorovaním, čo vlastne eliminuje vzájomné vylučovanie sa ovládania z PC a ručného ovládača. U BiDi sa definuje priorita komunikácie, t.j. hazardy ako pri obyčajnom prídavnom ovládači odpadajú.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117750/
Mikinko:
Teoreticky mas pravdu - presne tak sa to robi - ktore vozidlo sa kde nachadza sa da zistit tak, ako pises. Jediny problem je, ze v norme DCC neexistuje nieco ako spatna informacia od dekodera do centraly. Tok dat je JEDNOSMERNY.
Ako tento nedostatok vyriesit, bohuzial, norma nepredpisuje a kazdy vyrobca to riesi po svojom. To znamena tolko, ze pokial mas v lokomotivach dekodery roznych vyrobcov a dekodovaci obvod nejakeho konkretneho vyrobcu, tak kludne bude tento obvod ignorovat masiny s dekodermi inych vyrobcov.
Najcastejsie deje toto zistovanie tym sposobom, ze ked masina identifikuje svoju adresu, posle potvrdenie prudovym impulzom. Dekodovaci obvod si da dokopy adresu z prave vyslaneho prikazu a prudovy impulz a tym zachyti, ktora masinka sa nachadza v jeho obvode.
Co som viac-menej nahodou zbadal, ze dekodery Zimo maju parameter, ktory umozni dekodovat masinku aj s obvodmi Lenz. Ci to plati aj vice versa, to neviem. Faktom je, ze akykolvek tok informacii z masiny do centraly (pocitaca) je prudko zavisly od vyrobcu a tym padom obmedzuje variabilitu systemu.
Proste, raz si si kupil Zimo, tak musis mat vsetko Zimo. To je asi hlavna idea vacsiny vyrobcov. Vzdy vymyslia nieco, co nefunguje na inych systemoch. A ked to neprikazuje norma...
Tieto uvahy platia o DCC. Protokoly Marklin a selectrix mi nic nehovoria, ale su v zasade uzavrete sami pre seba a su oproti DCC v mensine. Vzhladom na to, ze som orientovany na DCC, neviem sa k nim vyjadrit.
Teoreticky mas pravdu - presne tak sa to robi - ktore vozidlo sa kde nachadza sa da zistit tak, ako pises. Jediny problem je, ze v norme DCC neexistuje nieco ako spatna informacia od dekodera do centraly. Tok dat je JEDNOSMERNY.
Ako tento nedostatok vyriesit, bohuzial, norma nepredpisuje a kazdy vyrobca to riesi po svojom. To znamena tolko, ze pokial mas v lokomotivach dekodery roznych vyrobcov a dekodovaci obvod nejakeho konkretneho vyrobcu, tak kludne bude tento obvod ignorovat masiny s dekodermi inych vyrobcov.
Najcastejsie deje toto zistovanie tym sposobom, ze ked masina identifikuje svoju adresu, posle potvrdenie prudovym impulzom. Dekodovaci obvod si da dokopy adresu z prave vyslaneho prikazu a prudovy impulz a tym zachyti, ktora masinka sa nachadza v jeho obvode.
Co som viac-menej nahodou zbadal, ze dekodery Zimo maju parameter, ktory umozni dekodovat masinku aj s obvodmi Lenz. Ci to plati aj vice versa, to neviem. Faktom je, ze akykolvek tok informacii z masiny do centraly (pocitaca) je prudko zavisly od vyrobcu a tym padom obmedzuje variabilitu systemu.
Proste, raz si si kupil Zimo, tak musis mat vsetko Zimo. To je asi hlavna idea vacsiny vyrobcov. Vzdy vymyslia nieco, co nefunguje na inych systemoch. A ked to neprikazuje norma...
Tieto uvahy platia o DCC. Protokoly Marklin a selectrix mi nic nehovoria, ale su v zasade uzavrete sami pre seba a su oproti DCC v mensine. Vzhladom na to, ze som orientovany na DCC, neviem sa k nim vyjadrit.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117659/
TO NNN : Ak som správne pochopil, tak ak máme na kolajisku izolované useky (kolajové obvody na zistenie obsadenia) potom by nemal byt problém vyčítať, ktoré vozidlo sa v danom úseku nachádza. Teda, samozrejme, nie na kazdom useku, ale len na tých kritických - ako som tu uz davnejsie spominal - na celom kolajisku by sa jednalo o dva useky - vjazdy do skrytých staníc, kde by sa obsluda dozvedela adresu masinky, co vchádza ....
Teda predpokladam, ze medzi centralou a loko by bol obvod, ktory by tu masinku presne identifikoval (priame napojenie na cetralu asi nebude dobre, nakolko centrala dostane spatne info z dekodera, ale nevie kde sa nachadza ... kdezto ten pomocny obvod by bol priamo viazany na tie dva kriticke useky ....
Teda predpokladam, ze medzi centralou a loko by bol obvod, ktory by tu masinku presne identifikoval (priame napojenie na cetralu asi nebude dobre, nakolko centrala dostane spatne info z dekodera, ale nevie kde sa nachadza ... kdezto ten pomocny obvod by bol priamo viazany na tie dva kriticke useky ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117626/
jki - LokPilot V3.0 je moloch (verzia s 21 pinovým konektorom), tak som vytiahol iba niečo z jeho možností ... Štandardne V3.0 robí aj synchronizovanú multitrakciu s vozidlom vybaveným LokSound dekodérom.
Ad BiDi (BiDirectional Standard) - "sedliacky" povedané je to na ovládanie "bez centrály"/mimo centrálu (? terminus tech.). V CV28 sa definuje/povolí druhý komunikačný kanál a komunikácia - dáta z lokodekodéra (rýchlosť, smer, stav funkcií, ...) a povely do dekodéra. Samotné BiDi sa povoľuje v CV29 (3 "nepoužívaný" bit). Centrála musí BiDi umožňovať a obslúžiť ho (zabránenie
dvojpovelom, BiDi má asi vyššiu prioritu). "Ovládačom BiDi" ide vyčítať aktuálny stav vozidla a následne vyslať príkaz :
- zastaviť/rozbehnúť
- spomaliť
- zrýchliť
- spustiť/odstaviť funkciu
- ďalšie príkazy ...
Druhý komunikačný kanál je nejaká forma bezdrátu, pričom vozidlo musí mať prísl. komunikačný "modem", ktorý sa pripojí k dekodéru (voľné piny) a dekodér sa naplní obslužným SW. Nemusí ísť nutne o obojsmernú komunikáciu. Jednoduchý BiDi ovládač môže komunikovať iba jednosmerne - dáva povely. Výhodou tejto možnosti je pružnejšie ovládanie vozidla po trati, nakoľko
ovládač nie je viazaný na centrálu (= dosah na ňu), ale na vozidlo a nielen na jedno. Pri komunikácii s centrálou sa možnosti násobia.
Verzia LokPilot V3.0 s 21 pinovým konektorom - má 4 výkonové výstupy + 2 logické "výstupy", t.j. umožňujúce vloženie nejakých logických podmienok pre funkčné výstupy, atď.
Ad BiDi (BiDirectional Standard) - "sedliacky" povedané je to na ovládanie "bez centrály"/mimo centrálu (? terminus tech.). V CV28 sa definuje/povolí druhý komunikačný kanál a komunikácia - dáta z lokodekodéra (rýchlosť, smer, stav funkcií, ...) a povely do dekodéra. Samotné BiDi sa povoľuje v CV29 (3 "nepoužívaný" bit). Centrála musí BiDi umožňovať a obslúžiť ho (zabránenie
dvojpovelom, BiDi má asi vyššiu prioritu). "Ovládačom BiDi" ide vyčítať aktuálny stav vozidla a následne vyslať príkaz :
- zastaviť/rozbehnúť
- spomaliť
- zrýchliť
- spustiť/odstaviť funkciu
- ďalšie príkazy ...
Druhý komunikačný kanál je nejaká forma bezdrátu, pričom vozidlo musí mať prísl. komunikačný "modem", ktorý sa pripojí k dekodéru (voľné piny) a dekodér sa naplní obslužným SW. Nemusí ísť nutne o obojsmernú komunikáciu. Jednoduchý BiDi ovládač môže komunikovať iba jednosmerne - dáva povely. Výhodou tejto možnosti je pružnejšie ovládanie vozidla po trati, nakoľko
ovládač nie je viazaný na centrálu (= dosah na ňu), ale na vozidlo a nielen na jedno. Pri komunikácii s centrálou sa možnosti násobia.
Verzia LokPilot V3.0 s 21 pinovým konektorom - má 4 výkonové výstupy + 2 logické "výstupy", t.j. umožňujúce vloženie nejakých logických podmienok pre funkčné výstupy, atď.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117403/
Pridám ešte zaujímavé možnosti dekodérov ESU :
- možnosť SW znížiť výstupné napätia funkcií až na dutnanie, odpadá teda obava u svetelných výstupov.
- SW obmedziť "výstupné napätie" pre motor
- LokPilot V3.0 má možnosť BiDi, t.j. komunikácie po druhom nezávislom kanále. Zatiaľ iba s materskou centrálou ESU, ale obslužný SW bude možné vymeniť v okamihu, keď budú mať túto možnosť aj iné centrály (v blízkej dobe Lenz).
- možnosť SW znížiť výstupné napätia funkcií až na dutnanie, odpadá teda obava u svetelných výstupov.
- SW obmedziť "výstupné napätie" pre motor
- LokPilot V3.0 má možnosť BiDi, t.j. komunikácie po druhom nezávislom kanále. Zatiaľ iba s materskou centrálou ESU, ale obslužný SW bude možné vymeniť v okamihu, keď budú mať túto možnosť aj iné centrály (v blízkej dobe Lenz).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/116837/
Lokokekodéry - blížia sa vianoce a vzhľadom na priaznivý kurz Sk/Euro pripájam ponuku na lokodekodéry ESU :
- LokPilot DCC V2.0/V3.0 s konektorom á 22 Euro včetne dodávky a nastavenia
- LokPilot micro konektor NEM651 (6 pin) na plošáku alebo na kábliku - popis viď atest na zmrail.webpark.sk, cena á 25 Euro.
- LokPilot DCC V2.0/V3.0 s konektorom á 22 Euro včetne dodávky a nastavenia
- LokPilot micro konektor NEM651 (6 pin) na plošáku alebo na kábliku - popis viď atest na zmrail.webpark.sk, cena á 25 Euro.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/116593/
kilometer - napísal som, že 200.- Sk je za súčiastky. Urobiť si to sám je jediná možnosť ako stlačiť cenu funkčného dekodéra dole. Alternatíva by boli ešte funkčáky Motorola (cca 9.- Eur), ale pokiaľ pasiete po Rocomyšiach a Lenz-och ani nápad. Treba si nachystať viac dukátov ...
V H0 sú kábliky v pohode, vodivé spriahla sú pasé. Na skratovanie super, do prevádzky nanič. Vodivé sú staré PIKO, Schicht, Märklin, atď.
Vypravec - tie žiarovky na 12V v starých vozňoch je tak trochu fikcia. Samotné FZ1 dáva naprázdno cca 16 - 17V, žiarovky sú do série, atď. Každopádne však zbytočne zaťažia trakciu a prehrievaním ohrozujú strechu, nuž by som ich vymenil. Kurňajz, kupujete X tisícové mašiny a šetrite 5 korún na LED-kách.
V H0 sú kábliky v pohode, vodivé spriahla sú pasé. Na skratovanie super, do prevádzky nanič. Vodivé sú staré PIKO, Schicht, Märklin, atď.
Vypravec - tie žiarovky na 12V v starých vozňoch je tak trochu fikcia. Samotné FZ1 dáva naprázdno cca 16 - 17V, žiarovky sú do série, atď. Každopádne však zbytočne zaťažia trakciu a prehrievaním ohrozujú strechu, nuž by som ich vymenil. Kurňajz, kupujete X tisícové mašiny a šetrite 5 korún na LED-kách.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114997/
to NNN:
to za tých 200.-Sk asi nebude zmontovaný dekóder, a ja si viem tak niekde káblik priletovať (asi by som to celé poprepaloval, a ani mikropájku nemám)
a ani časovo by mi to nevyšlo.
Ale ďakujem za radu.
To prepojenie medzi vagónmi by som radšej realizoval cez neaké vodivé spriahlo, len neviem kto ich vyrába. Nevie niekto? (mierka HO)
to za tých 200.-Sk asi nebude zmontovaný dekóder, a ja si viem tak niekde káblik priletovať (asi by som to celé poprepaloval, a ani mikropájku nemám)
a ani časovo by mi to nevyšlo.
Ale ďakujem za radu.
To prepojenie medzi vagónmi by som radšej realizoval cez neaké vodivé spriahlo, len neviem kto ich vyrába. Nevie niekto? (mierka HO)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114955/
kilometer - mám popis/návod účelového funkčného dekodéra do 4 nápr. vagónov. Má 5 funkcií, 2 je možné dať na smerové prepínanie, 3 ako nezávislé. Podľa ceny súčiastok bez plošáku vychádza na okolo 200.- Sk. SMD LED utiahne vývod aj viac, na kratšiu súpravu, 4-5 vozov, by stačilo. Aj prepojenie vozňov, pokiaľ nebudú jazdiť do pravého uhla (= po hračkárskych oblúkoch), káblikom vidím reálne ... Fabrický funkčný mikrodekodér Uhlenbrock, 4funkc, stojí 23 Eur (cca za toľko ponúkam lokodek. ESU LokPilot micro).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114805/
kilometer: ciste teoreticky napad: existuje tzv. svetelna zavora, t.j. infra led a fototranzistor v jednompuzdre vedla seba. Ak na kazde celo vagona (do prechodovyvh dveri) zamontujes takuto dvojicu, do vagona pridas trochu elektorniky (detekuje osvietenie FT a rozsvieti LED na konci a rozsvieti osvetlenie), tak z jedneho miesta rozsvietis celu supravu. Ci to bude lacnejsie ako funkcny dekoder - neviem :-), ale urcite pracnejsie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114787/
Otázka:
Ako by ste riešily osvetlenie súpravy vagónov pri digitále?
Treba dať na každý vagón funkcion dekóder, alebo stačí jeden na súpravu vagónov? Ak stačí jeden tak ako dostať prúd do ostatných vagónov- sú neaké vodivé spriahla? Popr. kto ich vyrába?
Ako by ste riešily osvetlenie súpravy vagónov pri digitále?
Treba dať na každý vagón funkcion dekóder, alebo stačí jeden na súpravu vagónov? Ak stačí jeden tak ako dostať prúd do ostatných vagónov- sú neaké vodivé spriahla? Popr. kto ich vyrába?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114754/
Vypravec - T478.1 je viac menej v pohode, chce len zmeniť/upraviť niektoré postranné zvuky. Rozbeh atď., aby to bolo cítiť, sa celkom podarilo. Diesle majú ešte jednú vec, teda dieselelektrické mašiny - potrebujú max. prúd pri rozjazde a rozbehu a vtedy je motor v maximálnom zábere. Pri vyšších stupňoch po rozbehu už motor tak nezaberá. To je ťažké zosúladiť. Zvuk proste potrebuje inú kalibračku ako motor modelu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114438/
NNN, no, aj tak som zvedavý, zamračená taky zaujimavo bublá (6-valec), nebude lahké to napodobit u modela. Ja teraz na svojom dočasnom testovaciom kolajisku už drotujem, takže čoskoro vyzkušam v provoze svojho zvukového sergejíka od Roco. No len pevne dufam, že nebude mat problemy, lebo testovacie kolajisko mam vo strom U kolajive Piko a navyše som musel niektore vyhybky aj šmirglovat, lebo boly zareznuté......ale po čistení lihem by to snad malo byt Ok....dufam.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114404/
Vypravec - H0 potrebuje väčší repráčik ako sa štandardne dodáva. U CTE je možnosť dohody na inom repráku. Nakoniec všetky (aj u ESU) sú za rovnakú cenu.
Sergej je až posledný v rade. Najprv musím dotiahnuť T478.1, T478.3 a 556.0. Zvuky k 556.0 aj Sergeju treba najprv "konvertovať" na požadovaný vstupný tvar, ktorý je relatívne obmedzený a to je pre mňa najväčší problém.
Sergej je až posledný v rade. Najprv musím dotiahnuť T478.1, T478.3 a 556.0. Zvuky k 556.0 aj Sergeju treba najprv "konvertovať" na požadovaný vstupný tvar, ktorý je relatívne obmedzený a to je pre mňa najväčší problém.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/114180/