Digitálne riadenie koľajiska
Nuz, kedze sme sa tu uz bavili aj o digitale a ja sam som dostal do posty par otazociek, je tu k dispozicii tato rubrika, kde sa mozete pytat, mozete odpovedat, mozete sa podelit so skusenostami, poradit vyrobcov, kde su info o vlastnych moduloch, navody na stavbu, standarty, komunikacne protokoly, programy, ....
Inak, povodne som chcel dat nazov "Analog alebo digital", avsak neviem, ci by bol spravny. Lebo priame porovnanie podla mna nie je mozne (je to ako porovnat DVD rekorder a videorekorder) ... ale zvysok uz necham na Vas ....
kilometer: priznam sa, že pojem 21 pólový dekóder počujem prvýkrát. Klasický 8 pin konektor na dekoderi je najrozšírenejšie rozhranie, potom ešte existuje 6 pinový plochý konektor. dekóder potrebuje: 4 piny na napájanie a motor, Ak má max 8+1 funkcií tak teoreticky +11 pinov, viac neviem čo by mohlo byť. SUSI je "štandardné" rozhranie, ktorým sa pripája zvukový dekoder, ale toto je "mimo" lokomotívu, lebo dekodery sa prepájajú priamo...
Možno ešte niektoré dekodery majú možnosť pripojenia UPS, čo je akýsi dodatočný zdroj napätia (veľký kondík), ktorým sa preklenie výpadok napájenia.
Možno ešte niektoré dekodery majú možnosť pripojenia UPS, čo je akýsi dodatočný zdroj napätia (veľký kondík), ktorým sa preklenie výpadok napájenia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112971/
Poraďte: pri prezeraní web stránok som narazil na 21 pólový dekóder, aký je rozdiel medzi 8-pólovým a týmto 21-pólovým. Že vraj má viac funkcií?
(to že lokomotíva musí mať prípravu na 21-pólovy dekódermi je mi jasné)
A ešte ďalšia otázka: jeden z tých 21-pólových dekóderov mal aj prípojku pre SUSI, čo to je to SUSI ?
(to že lokomotíva musí mať prípravu na 21-pólovy dekódermi je mi jasné)
A ešte ďalšia otázka: jeden z tých 21-pólových dekóderov mal aj prípojku pre SUSI, čo to je to SUSI ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112960/
Suhlasim s Ondrom, tie ceny zas až tak niesu kozmické start set Daisy od Uhlenbrocku stoji 189 euro, a je tam ovládač, trafo,booster a samozrejme sa to dá rozširovať až k PC alebo potom Lenz najlepšie voľby podľa mňa zatiaľ ponúkané a dostupné
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112909/
Vrelo odporucam nerozhodnym, nech navstivia nejaku akciu, kde sa pouziva digitalne riadenie, aby mali moznost podiskutovat o tom ci nom, na webe to nie je to prave orechove.
Je vsak nutne, naznacoval som tonielen ja, ale aj ini, zodpovedat si zopar otazok, co si od dgitalneho ovladnia slubujem. Ak iba nahradu klasickeho trafa, tak je to nezmyselna debata. Treba sa pohrabat po strankach vyrobcov, postudovat, co tie systemy dokazu a az potom sa rozhodovat.
Digitalne ovladanie sa da vzdy dobudovat, nemusi sa kupovat ako hura system. Treba mat isty prehlad, lebo inak je to macka vo vreci. Rozhodne (napriek tomu, z to u mnohych hra ulohu) sa neoplati prilis vela setrit a potom s rozcarovanim zistit, ze je to na houby a treba to predat, lebo si aj tak musim kupit nieco lepsie. (Opat hovorim z vlastnej skusenosti, aj ked u mna hrala rolu viac zvedavost a dostupnost. )
Ja sa drzim hesla radsej poriadny digital a o jednu-dve masinky menej...
A teraz ma mozte kamenovat...
Je vsak nutne, naznacoval som tonielen ja, ale aj ini, zodpovedat si zopar otazok, co si od dgitalneho ovladnia slubujem. Ak iba nahradu klasickeho trafa, tak je to nezmyselna debata. Treba sa pohrabat po strankach vyrobcov, postudovat, co tie systemy dokazu a az potom sa rozhodovat.
Digitalne ovladanie sa da vzdy dobudovat, nemusi sa kupovat ako hura system. Treba mat isty prehlad, lebo inak je to macka vo vreci. Rozhodne (napriek tomu, z to u mnohych hra ulohu) sa neoplati prilis vela setrit a potom s rozcarovanim zistit, ze je to na houby a treba to predat, lebo si aj tak musim kupit nieco lepsie. (Opat hovorim z vlastnej skusenosti, aj ked u mna hrala rolu viac zvedavost a dostupnost. )
Ja sa drzim hesla radsej poriadny digital a o jednu-dve masinky menej...
A teraz ma mozte kamenovat...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112888/
Huterm/Vypravec : doplním Petra. Na fabrickom lokodekodére (ani domáckom) už netreba NIČ programovať, ale nastavovať CV pre daný model VŽDY. Počnúc adresou končiac ďalšími parametrami. Svojím spôsobom každý model je iný. Obvykle má iný motor ako ten druhý, prevod, atď. a tak potrebuje iné rozbehové (štart) napätie, svoje parametre zrýchlenia a brzdenia, max. rýchlosť, rozsah využívania záťažovej regulácie (ak ju model má), frekvenciu PWM, prípadne rozdielnu rýchlosť vpred a vzad. Potom sú tam prídavné funkcie, zadelenie voľných, maping funkcií, združenie, svetelné efekty, režim posun, atď. Čítaj na http://zmrail.webpark.sk - manuál nastavovania lokodekodérov. pri Sergejovi je aj "hra" s kalibračnými krivkami a parametrami. Dekodéry so zvukovým modulom sú osobitná káva. Na zmenu zvukov však treba ďalšie zariadenia + SW (mimo zvukov wav.) a PC.
Ondro už bol naznačil aj problém kompatibility na okolie. Kto sa chce hrať výlučne doma a sám a tak si cení korunu, potom nech kráča smelo slepou uličkou, resp. do stratena. Až si zráta koľko a akých krabičiek musí dokúpiť, pričom nemá záruku normálnej plnej funkčnosti (Compact určite nikdy), tak platí - skúpy 2x kúpy. Tiež platí, že Rocomyše a Lenz je jednosmerná ulica. Až na lokodekodéry, ŽIADNA kompatibilita ďalej (ovládače, zber informácií, ovládače, atď.). Všetko už iba Lenz v cenách aké ponúka, lebo nemá alternatívu. Sety Digitrax sú funkčnejšie, možno aj lacnejšie a kompatibilnejšie. Do výberu by som zahrnul aj CTE a spomínaný Uhlenbrock. Naposledy som dostal veľmi sympatické obrázky s komentom o domackom systéme na báze MERG-a takmer vo funkčnosti IBX. Dizajn je určite lepší ako Lenz, CTE, Zimo či Digitrax.
Ondro už bol naznačil aj problém kompatibility na okolie. Kto sa chce hrať výlučne doma a sám a tak si cení korunu, potom nech kráča smelo slepou uličkou, resp. do stratena. Až si zráta koľko a akých krabičiek musí dokúpiť, pričom nemá záruku normálnej plnej funkčnosti (Compact určite nikdy), tak platí - skúpy 2x kúpy. Tiež platí, že Rocomyše a Lenz je jednosmerná ulica. Až na lokodekodéry, ŽIADNA kompatibilita ďalej (ovládače, zber informácií, ovládače, atď.). Všetko už iba Lenz v cenách aké ponúka, lebo nemá alternatívu. Sety Digitrax sú funkčnejšie, možno aj lacnejšie a kompatibilnejšie. Do výberu by som zahrnul aj CTE a spomínaný Uhlenbrock. Naposledy som dostal veľmi sympatické obrázky s komentom o domackom systéme na báze MERG-a takmer vo funkčnosti IBX. Dizajn je určite lepší ako Lenz, CTE, Zimo či Digitrax.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112886/
Vypravec:
Kazdy lokodekoder treba programovat. Samozrejme, ze nie program, ktory je v dekoderi, i ked aj to sa da u niektorych upgradovat. To, co je nutne programovat, su konfiguracne premenne, tzv. CV.
Namatkovo vyberam adresu lokomotivy (moze byt kratka CV1, alebo dlha CV17, 18). A napriklad startset Lenz - Compact nezvlada dlhe adresy, detto povodny startset Roco.
Dalsim prikladom, kde som narazil - minimalna (CV2), maximalna (CV5) a stredna (CV6) rychlost. Programovat treba takmer vzdy, aby loko jazdila modelovou rychlostou a nie ako splasena rachomejtla. Opat startset nezvladal hdnoty premennych nad 99. Takze problem - nedalo sa naprogramovat.
Spomalenie a zrychlenie (CV3,4).
Dalej sa da konfigurovat cela rychlostna tabulka. (CV67-94)
Podme dalej - rezim - slavna CV29 - analog / digital / oboje, dopredny smer.
Svetelne efekty. (CV51, 52, ...57...)
Viacnasobna trakcia, priprah. (CV19)
Funkcie pre funkcne dekodery.
Rozne vlastnosti dekodera - napr. frekvencia pre riadenie motora.
Programovanie niektorych dekoderov prislusenstva napr. LS100
Nie je toho zrovna malo, co vsetko sa da nastavovat a s cim sa clovek chtiac-nechtac stretne. Niektore startsety a Lenz-Compact neumoznuju napr. programovat hodnoty vacsie ako 99, hoci rozsah jednotlivych CV je v mnohych pripadoch 0-255. Potom sa daju pouzivat iba kratke adresy a vyrobcom nastavena konfiguracia a nic viac. Vo vysledku - lepsia hracka pre deti, ale z modelarskeho hladiska malo uzitku. Masina nadalej beha ako splasena a ked sa taka bobina ruti na maximalny jazdny stupen miesto 120km/h rychlostou 250km/h, tak to nie je naozaj nic moc.
Kazdy lokodekoder treba programovat. Samozrejme, ze nie program, ktory je v dekoderi, i ked aj to sa da u niektorych upgradovat. To, co je nutne programovat, su konfiguracne premenne, tzv. CV.
Namatkovo vyberam adresu lokomotivy (moze byt kratka CV1, alebo dlha CV17, 18). A napriklad startset Lenz - Compact nezvlada dlhe adresy, detto povodny startset Roco.
Dalsim prikladom, kde som narazil - minimalna (CV2), maximalna (CV5) a stredna (CV6) rychlost. Programovat treba takmer vzdy, aby loko jazdila modelovou rychlostou a nie ako splasena rachomejtla. Opat startset nezvladal hdnoty premennych nad 99. Takze problem - nedalo sa naprogramovat.
Spomalenie a zrychlenie (CV3,4).
Dalej sa da konfigurovat cela rychlostna tabulka. (CV67-94)
Podme dalej - rezim - slavna CV29 - analog / digital / oboje, dopredny smer.
Svetelne efekty. (CV51, 52, ...57...)
Viacnasobna trakcia, priprah. (CV19)
Funkcie pre funkcne dekodery.
Rozne vlastnosti dekodera - napr. frekvencia pre riadenie motora.
Programovanie niektorych dekoderov prislusenstva napr. LS100
Nie je toho zrovna malo, co vsetko sa da nastavovat a s cim sa clovek chtiac-nechtac stretne. Niektore startsety a Lenz-Compact neumoznuju napr. programovat hodnoty vacsie ako 99, hoci rozsah jednotlivych CV je v mnohych pripadoch 0-255. Potom sa daju pouzivat iba kratke adresy a vyrobcom nastavena konfiguracia a nic viac. Vo vysledku - lepsia hracka pre deti, ale z modelarskeho hladiska malo uzitku. Masina nadalej beha ako splasena a ked sa taka bobina ruti na maximalny jazdny stupen miesto 120km/h rychlostou 250km/h, tak to nie je naozaj nic moc.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112885/
to vypravec: dekodery od vyroby sice su naprogramovane, ale vsetky s rovnakymi hodnotami!!! Rypakov prosim, nechytat ma za slovo pri zvukoch, kde ten isty dekoder je mozne kupit s roznymi zvukmi.
Ak dostanes chut zmenit parametre masiny, napriklad budes chciet obmedzit maximalnu rychlost, alebo upravit rychlostnu krivku, tak sa programovaniu nevyhnes. Ono to bude fungovat asi tak, pricuchnes k digitalu a zistis, ze vsak s nim je mozne nastavit toto a toto. Potom zacnes rozmyslat o tom, ci ti system vobec umozni programovat nejake veci na dekoderoch.
A ked sa rozhodnes, ze predsa len kupis nieco co dekodery vie programovat, tak si treba dat pozor na to, ze niektore systemy umoznuju programovat iba po CV99 a vyssie uz nie. Zvukove dekodery napriklad standardne maju veci v CV, ktore su v CV s vyssimi cislami.
Ak dostanes chut zmenit parametre masiny, napriklad budes chciet obmedzit maximalnu rychlost, alebo upravit rychlostnu krivku, tak sa programovaniu nevyhnes. Ono to bude fungovat asi tak, pricuchnes k digitalu a zistis, ze vsak s nim je mozne nastavit toto a toto. Potom zacnes rozmyslat o tom, ci ti system vobec umozni programovat nejake veci na dekoderoch.
A ked sa rozhodnes, ze predsa len kupis nieco co dekodery vie programovat, tak si treba dat pozor na to, ze niektore systemy umoznuju programovat iba po CV99 a vyssie uz nie. Zvukove dekodery napriklad standardne maju veci v CV, ktore su v CV s vyssimi cislami.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112882/
Ondro, a čo potrbujem na LokoDekoderoch programovat? Ved su z vyroby pripravene a hotove nie? Treba si uvedomit jednu vec. Start set Roco stoji okolo akychsi 4 000 Kč, v čom je všetko-centrala, zoslinovač, aj ovladač (Multimaus). Navyše vozne, diogitálna mašina a akesik kolajivo. Start set100 lebo 90 stoji okolo 9 000 Kč a JE TO IBA OVLADAČ A CENTRALA, NEMAŠ TRAFO ANI ZOSILŇOVAČ. Čiže finalne naklady niesu dvojnasobne, ale čtvor-pat nasobne!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112859/
Hunterm:
Startset od Lenz-a a od Roco su v podstate, co do funkcnosti rovnake. Ak by si chcel do buducna kolajisko rozsirovat, pripojit pociac, pouzivat dlhe adresy pre lokomotivy, ovladat prislusenstvo, tak by som odporucal SET90 alebo SET100.
Na programovanie lokomotivnych dekoderov startsety rozhodne nie su dostatocne. Neumoznuju programovat vsetky CV v plnom rozsahu. Na to je najvhodnejsi SET100 alebo SET90 a k nemu dokupit ovladac LH100.
Je to na Tebe, co chces, tazko Ti tu mozeme radit, ked nevieme, co od toho ocakavas.
Ja som spravil jednu chybu, kupil som startset, potom som zistil, ze nemozem programovat CV v plnom rozsahu a nakoniec som kupil cely SET100.
Ono to zvadza setrit na zaciatku, potom clovek zisti, ze startset je na hranie pre deticky a na serioznu robotu treba nieco kompletne.
Startset od Lenz-a a od Roco su v podstate, co do funkcnosti rovnake. Ak by si chcel do buducna kolajisko rozsirovat, pripojit pociac, pouzivat dlhe adresy pre lokomotivy, ovladat prislusenstvo, tak by som odporucal SET90 alebo SET100.
Na programovanie lokomotivnych dekoderov startsety rozhodne nie su dostatocne. Neumoznuju programovat vsetky CV v plnom rozsahu. Na to je najvhodnejsi SET100 alebo SET90 a k nemu dokupit ovladac LH100.
Je to na Tebe, co chces, tazko Ti tu mozeme radit, ked nevieme, co od toho ocakavas.
Ja som spravil jednu chybu, kupil som startset, potom som zistil, ze nemozem programovat CV v plnom rozsahu a nakoniec som kupil cely SET100.
Ono to zvadza setrit na zaciatku, potom clovek zisti, ze startset je na hranie pre deticky a na serioznu robotu treba nieco kompletne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112814/
No, neviem, ja robim HO a Multimaus si kupim teraz v novembri na www.modely.biz.cz, lebo je tu cely mesiac zlava 10% na vštko ROCO a start set tu vyjde niečo vyše 4000 Kč a je v tom Multimaus, centrala aj zosilňovač, digitálná mašina, par vozňov a aj akesik kolajivo, to sa určitě vyplati
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112716/
http://www.ursiny.sk/Jrline/ho_sup.htm#null tu máš digitál ale je to podla mňa hlúposť vyhadzovať za to prachy fakovať vagóny a mašinky je tam sice jeden bez mašiny za 4700 cca., ale strat set Lenz 100 , 90 http://marathon.vltava2000.cz/store/default.asp?lngDepartmentID=2 alebo Daisy http://www.sweb.cz/v.modra/cz/zub/ub.html 189 euro, je oveľa lepšia voľba
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112686/
to hunterm> multyMaus-u je jedno či ním budeš ovládať mašinu na HO, N alebo TT. Pokial viem taký startset neexistuje.
Čo vlastne chceš? Najakú loco, dva-tri vagóny, pár koľajníc a digitálne riadenie alebo iba digitálne riadenie? Keď iba digitálne riadenie a nechceš veľa investovať, tak kúp startset HOe, aby si zbytočne nevyhadzoval peniaze za mašiny, ktoré nechceš a zbytok je už na Tebe.
Ono ale ..., úprimne povedané, je to skoro slepá cesta, ktorou sa už vydalo viacej ľudí a väčšinou vždy skončia u iného digitálneho riadenia.
PS: Tak trochu som nepochopil tú zbierku smajlíkov. To akože tu ľudia neskáču ako si Ty predstavuješ?
Čo vlastne chceš? Najakú loco, dva-tri vagóny, pár koľajníc a digitálne riadenie alebo iba digitálne riadenie? Keď iba digitálne riadenie a nechceš veľa investovať, tak kúp startset HOe, aby si zbytočne nevyhadzoval peniaze za mašiny, ktoré nechceš a zbytok je už na Tebe.
Ono ale ..., úprimne povedané, je to skoro slepá cesta, ktorou sa už vydalo viacej ľudí a väčšinou vždy skončia u iného digitálneho riadenia.
PS: Tak trochu som nepochopil tú zbierku smajlíkov. To akože tu ľudia neskáču ako si Ty predstavuješ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112592/
Hunterm: Pre začiatočníkov by som asi poradil pustiť sa rovno do digitálu vývoj ide do predu a za tri štyry roky to už bude samozrejmosť a modeli bez lokodérov budú pomaly miznúť, keď sa rozhodnúť kúpiť neaký start set aj s mašinkou neviem radšej by som kúpil start set a to Lenz alebo Uhlenbrock sám sa medzi nimy rozhodujem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112064/
to vypravec: mam sergeja od Roca, len zvukovy dekoder som si tam daval sam, mam tam ESU Locsound, ktory je touto funkciou tiez vybaveny. Tiez ma to ocarilo. Absolvoval som s masinou jazdenie na moduloch a musim povedat, ze to ma aj svoje uskalia. Teda hlavne v tom, ze pre jazdenie s takouto masinou musi byt trat uplne na 100%. Totiz ak dojde vplyvom spiny alebo nedoliehajuceho jazyka na vyhybke k preruseniu dodavky prudu, tak dekoder sa restartuje, zacne startovaciu proceduru uplne od zaciatku. Co je v poriadku, len ked clovek ma jazdit podla garfikonu a na zhlavy ostane takto neplanovane trikrat stat, tak to nie je bohvieco. Stretnutie som dojazdil s vypnutym zvukom.
Jednoducho som tymto chcel povedat, ze pre pouzitie peknych features zvukovych dekoderov musi byt kolajisko vo velmi dobrom stave.
Jednoducho som tymto chcel povedat, ze pre pouzitie peknych features zvukovych dekoderov musi byt kolajisko vo velmi dobrom stave.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/112056/
hunterm:
Zacinal som sam so startovacim setom TT od Roco. Na uvod to bolo OK, nieco nove, zaujalo ma to a pomalicky som zacal dokupovat niektore ovladace a moduly. Ovsem narazil som na iste hranice a moznosti startsetu a presiel som radsej na kompletny Lenz. Netvrdim, ze je to zazrak, ale v tej dobe splnoval moje poziadavky a plni ich dodnes. Startset Roco som pomaly rozpredal.
Takze zavisi to od Teba, co si od toho slubujes. Ak zacnes niekedy riadit vacsie kolajisko, rozhodnes sa riadit kolajisko pocitacom, alebo sa stanes clenom niektoreho klubu, urcite prejdes tym istym vyvojom, ako som presiel ja.
Ak mas zaujem o clenstvo v nejakom klube, je dobre uvazit este fakt, ze nakup digitalnej techniky by bolo velmi dobre skoordinovat s tym, co sa v klube pouziva, aby si mohol pouzivat napr. ovladace prinesene z domova...
Zamysli sa, najprv si zodpovedz tieto otazky a potom kupuj. Mozno sa vyvarujes toho, co sa stalo mne, ze som hura nakupil nieco a potom som sa toho zbavoval.
Zacinal som sam so startovacim setom TT od Roco. Na uvod to bolo OK, nieco nove, zaujalo ma to a pomalicky som zacal dokupovat niektore ovladace a moduly. Ovsem narazil som na iste hranice a moznosti startsetu a presiel som radsej na kompletny Lenz. Netvrdim, ze je to zazrak, ale v tej dobe splnoval moje poziadavky a plni ich dodnes. Startset Roco som pomaly rozpredal.
Takze zavisi to od Teba, co si od toho slubujes. Ak zacnes niekedy riadit vacsie kolajisko, rozhodnes sa riadit kolajisko pocitacom, alebo sa stanes clenom niektoreho klubu, urcite prejdes tym istym vyvojom, ako som presiel ja.
Ak mas zaujem o clenstvo v nejakom klube, je dobre uvazit este fakt, ze nakup digitalnej techniky by bolo velmi dobre skoordinovat s tym, co sa v klube pouziva, aby si mohol pouzivat napr. ovladace prinesene z domova...
Zamysli sa, najprv si zodpovedz tieto otazky a potom kupuj. Mozno sa vyvarujes toho, co sa stalo mne, ze som hura nakupil nieco a potom som sa toho zbavoval.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/111971/
Kedze si nenapisal typ dekodera, tazko zistit, co to ma znamenat. Pravdepodobne sa jedna o dekoder do nejakej vacsej velkosti (0?). Tam sa da realizovat uz hromada funkcii a efektov...
SUSI je, ako uz pise jki, standardne rozhranie pre rozsirenie funkcii dekodera, napr. o zvukovy modul.