Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
Podla mna je iba elektrifikacia malo. Ked uz sa ide do niecoho investovat, tak nech aspon na Vmax 120 (pri regionalnych tratiach) a s mimourovnovymi krizeniami. Aky zmysel mala elektrifikacia ZV-BB??? Ja v tom okrem prestavanych cez 1 mld nevidim nic prinosne. A za x rokov, ked konecne niekoho napadne ako sa ma budovat infrastruktura kompetentnych trkne ze tu trat posunu tak aby tam bola aj zastavka na letisku a rovno z lietadla sa dalo sadnut na vlak (a opacne samosebou tiez). Aha, ze nemozne???
Kua a preco to inde takto funguje a u nas NIE???
Kua a preco to inde takto funguje a u nas NIE???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/202773/
Trati 141/140 by sice viacej pomohol mensi face lifting, zabzar a podobne, ale ta elektrifikacia by urcite nebola zlym krokom. Vlastne, nic, co sa na tejto trati udeje (okrem jej demontacie) nie je na zahodenie, bo tato trat to potrebuje.
40km/h sa chodi naozaj "len" v Zbehoch, ale jeden vyhybkar pre obe zhlavia je aj v Risnovciach, co natahuje krizovanie vlakov aj na dobrych 15minut (ked ma defekt na ukrajine, tak aj viac). Elektrifikacia by mohla prispiet k skvalitneniu spojenia BA a NR, pri fantazirovani do extremov az k taktovej doprave nejakych ER. NAjrealnejsim by vsak mohlo byt vykupenie z vaznice 81x+011 napriklad aj najprimitivnejsim zlozenim, znamym z trate Leo-Sered v podani 210+nieco podvozkove a hlavne pohodlnejsie a hned je jazda Os vlakmi prijemnejsia. Par klima voznov by hned prilakalo ludi do tych Zr alebo potencionalnych ER, tahat to mozu premna aj vladne BMW, vacsine ludom to je jedno, hlavne ze to vyvija taznu silu az do cielovej stanice tak ako ma, a vykuruje aspon na teplotu zlucitelnu s ludskym zivotom.
Pokial by sa ludia na vedeni spamatali a chceli konecne nieco dobre pre zeleznice (vedlajsie ako ich prioRITNY koridor), kludne, ak by im bolo zdvojkolajnenie trnom v oku a dierou v rozpocte, by mohli aspon odklepnut a narovnat obluky na niektorych usekoch, kde je na to miesta tolko, ze by mohli mat polomer aj pre 200km/h, obrazne povedane. V podstate by sa to dalo vsade az po NR, ak si niekto mysli opak, nech ma opravi. Okrem teda oblukov pri Aleksinskych rybnikoch.
100km/h je len v useku Hlohovec-Luzianky (pauza v Zbehoch) ale pri minimalnej namahe a financnych prostriedkoch by sa dal cely usek precarovat na 120km/h, nech teda nezerem, nech len na 100km/h. V zbehoch cim skor nastartovat karbinu, poodpilovat tabule 40 a mechaniky na aleksinskom zhlavi. Podla mna aj babeta ma lepsiu akceleraciu ako railbus 81x, takze aj taka zehlicka s jednym, dvomi voznami by jazdu NR-Leo zvladla nie za 45minut, ale pri spravnom smere vetra aj za 25 minut.
40km/h sa chodi naozaj "len" v Zbehoch, ale jeden vyhybkar pre obe zhlavia je aj v Risnovciach, co natahuje krizovanie vlakov aj na dobrych 15minut (ked ma defekt na ukrajine, tak aj viac). Elektrifikacia by mohla prispiet k skvalitneniu spojenia BA a NR, pri fantazirovani do extremov az k taktovej doprave nejakych ER. NAjrealnejsim by vsak mohlo byt vykupenie z vaznice 81x+011 napriklad aj najprimitivnejsim zlozenim, znamym z trate Leo-Sered v podani 210+nieco podvozkove a hlavne pohodlnejsie a hned je jazda Os vlakmi prijemnejsia. Par klima voznov by hned prilakalo ludi do tych Zr alebo potencionalnych ER, tahat to mozu premna aj vladne BMW, vacsine ludom to je jedno, hlavne ze to vyvija taznu silu az do cielovej stanice tak ako ma, a vykuruje aspon na teplotu zlucitelnu s ludskym zivotom.
Pokial by sa ludia na vedeni spamatali a chceli konecne nieco dobre pre zeleznice (vedlajsie ako ich prioRITNY koridor), kludne, ak by im bolo zdvojkolajnenie trnom v oku a dierou v rozpocte, by mohli aspon odklepnut a narovnat obluky na niektorych usekoch, kde je na to miesta tolko, ze by mohli mat polomer aj pre 200km/h, obrazne povedane. V podstate by sa to dalo vsade az po NR, ak si niekto mysli opak, nech ma opravi. Okrem teda oblukov pri Aleksinskych rybnikoch.
100km/h je len v useku Hlohovec-Luzianky (pauza v Zbehoch) ale pri minimalnej namahe a financnych prostriedkoch by sa dal cely usek precarovat na 120km/h, nech teda nezerem, nech len na 100km/h. V zbehoch cim skor nastartovat karbinu, poodpilovat tabule 40 a mechaniky na aleksinskom zhlavi. Podla mna aj babeta ma lepsiu akceleraciu ako railbus 81x, takze aj taka zehlicka s jednym, dvomi voznami by jazdu NR-Leo zvladla nie za 45minut, ale pri spravnom smere vetra aj za 25 minut.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/202771/
Petrus
Traťová rýchlosť Luž-Leo je 100km/h a elektrifikácia by výrazne pomohla práve ZSSK.Nedá sa predpokladať žeby ZSSK zakúpila moderné dieselové rušne ....
E 499
V čom je cesta autobusom na tejto trase pohodlnejšia???? Iba časom ,ktorý je výrazne kratší ako vlak.Elektrifikácia by tento výrazný handicap medzi vlakom a autobusom zrovnala,alebo mať moderné dieselové rušne...aspoň 140
Traťová rýchlosť Luž-Leo je 100km/h a elektrifikácia by výrazne pomohla práve ZSSK.Nedá sa predpokladať žeby ZSSK zakúpila moderné dieselové rušne ....
E 499
V čom je cesta autobusom na tejto trase pohodlnejšia???? Iba časom ,ktorý je výrazne kratší ako vlak.Elektrifikácia by tento výrazný handicap medzi vlakom a autobusom zrovnala,alebo mať moderné dieselové rušne...aspoň 140
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/202761/
E499.3056: A ty tiež nevymýšľaj a radšej sa teš na jeden pár priamých IC "Šotouš" medzi BA a Nitrou ťahaný gorilou, ktorý pôjde jedným smerom cez Leopoldov, opačným cez Šurany a kvôli skráteniu cestovného času nezastaví vôbec nikde, ani v samotnej Nitre...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/202752/
vychodniar: Viem si predstavit, kolko olova sa nedostane do ovzdusia ak ide jeden okuliarnik namiesto 50 aut. A viem si predstavit jednu masinu nezavislej trakcie medzi BA-NR. A pri novych masinach, ako Herkules padaju uz uplne vsetky vyhody elektrifakacie.
Zacat treba zabzarom, priepustnostou trate a tratovou rychlostou, potom riesit trakciu, aby sa deti a managori mohli odbavovat nad dratikmi, ktore zvysuju cestovnu rychlost, kulturu cestovania, bezpecnost...
Zacat treba zabzarom, priepustnostou trate a tratovou rychlostou, potom riesit trakciu, aby sa deti a managori mohli odbavovat nad dratikmi, ktore zvysuju cestovnu rychlost, kulturu cestovania, bezpecnost...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/202731/
elektrifikácia tratí má určite veľký význam, preto že nielen že sa skrátia jazdné doby, aj ked traťová rýchlosť zostane pôvodná. Myslím, že si neuvedomujeme jeden veľký problém, ktorým je ekologia. Koľko olova sa dostane do ovzdušia z naftového motora, to si ani neviete predstaviť. Dalej sa ušetrí počet mašín, tam kde sa robil preprah, trebalo mašiny , no tak by sme potrebovali iba jednu.
tým pádom sa znížia náklady na prevádzku. atd.
tým pádom sa znížia náklady na prevádzku. atd.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/202711/
Ak sa nemylim, spominana trat NR-Leo ma este co dohanat aj v urovni zab. zariadenia. Jazdi sa tam niekde "natvrdo" 40 cez zhlavia? Ak sa vyhybky stavaju miestne, su tam take stanice, kde je pre obe zhlavia len jeden vyhybkar, ktory zdrzuje krizovanie? Inac ta trat by urcite ziskala nasadenim rychlejsich vozidiel, kedze tam su viacere useky s tratovou rychlostou vyssou ako sukafonovych 80 km/h.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/202709/
-> elektrifikácia prinesie viac priamych vlakov z BA => na viac vlakov by podľa ZVVZ musel doplatiť štát (keďže ZSSK kalkuluje s fixnými nákladmi na 1 km jazdy vlaku a štát viac peňazí nedá)
-> skráti sa jazdná doba použitím HDV elektrickej trakcie, ak si myslíte, že 40 ročné vozidlá, ktoré sú na hranici svojej životnosti urobia nejaký prevrat, prosím
-> na nákup nových dieselových rušňov nie sú peniaze, veď samozrejme, žijeme na Slovensku, tak sa budú radšej platiť a kupovať zastaralé inovácie v podobe rušňov r.736, ktoré ZSSK plánuje nakúpiť (veď prečo by sa namiesto 5x736 nekúpilo radšej 3x2016, ktoré sú nové, majú výrazne lepšie jazdné a výkonové schopnosti??? lebo žijeme na Slovensku)
Záver, elektifikácia neprinesie nič, maximálne dáke vyslúžilé laminátky s veľkými súpravami a maximálne priame Os vlaky BA - NR. Skôr či neskôr sa bude musieť pristúpiť k náhrade rušňov r.240 za nové vozidlá, a môže byť srdečne jedno, či na vlaku medzi BA a NR by išiel dáky Herkules alebo Taurus.
Dokonca ak si vy, "projektanti", spočítate, že koľko peňazí sa vrazí do zadrôtovania trate medzi Leopoldovom a Nitrou a koľko by stál nákup 5 nových rušňov nezávislej trakcie použiteľných na tejto trati, prídete k záveru, že nákup nových HDV je lacnejší a navyše pri porovnaní so 40 ročnými múzejnými exponátmi jazdiacich v parku ZSSK (r.240) zistíte, že takéto riešenie je výhodnejšie zo všetkých uhlov pohľadu (dokonca možno aj z pohľadu ekologického, ak si porovnáte priame a nepriame vplyvy na životné prostredie).