Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Btw, ani pred rokom 2002, ani predtým, ani potom neplánovala dopravu jedna inštitúcia.
..tak. Akože verím, že pán Kubáček to aj myslel dobre, len sľúbil nesplniteľné. A myslím, že sám to tak trochu vedel.
Ide o to.. berme poruchy rušňov.. ja som technik a vedel by som básniť, čo, prečo, načo začo sa to kazí.. ale ekonóma, zákazníka, cestujúceho zaujím le jedno - aby sa to nekazilo a vlak šiel načas.
Ja prezmenu nie som ekonóm, plánovač, ja sa nerozumiem problematike, v ktrorej je doma trebárs Milan. Mňa preto ani netrápi, prečo, začo, načo, kto to objednáva. Analogicky s predošlým odstavcom, ja som zákazník a mňa zaujíma opäť len ten výsledný efekt. Aby som mal spoj. Pre mňa za mňa, keď ma aj bosorka na metle odvezie do toho Mikuláša, ale ja tam potrebujem o šiestej ráno byť.
Keď sa blížil do platnosti minuloročný prelomový grafikon, pán Kubáček, niekoľkokrát a opakovane uspokojoval verejnosť (aj tu na vlakynetoch) tým, že vlaky sa všade neoplatia (vravel o nejakom limitnom počte tuším 150 hláv), niekde sa posilnia a inde sa porušia a nahradia autobusmi. Minuloročný grafikon sme pretrpeli a tohtoročný sa nám niektorým javí ešte ako horší.
Mňa ako koncového zákazníka, odberateľa služieb a platiteľa daní nezaujíma, kto tú polievku navaril, Či VÚC, GR železníc alebo slávne ministerstvo dopravy. Pán Kubáček bol ten, kto nám predniesol svoju víziu a zároveň vyslovil určité istoty, aj keď trochu hmlisto, ale vyslovil. Preto chytám za slovo jeho. A pri všetkej úcte, vlaky rušil a vlakokilometre presúval predsa on, nie VÚC.
Preto ešte raz opakujem, bolo nám povedané, že vlaky mali byť na neefektívnych tratiach nahradené autobusmi, sám si sa tým v desiatkach príspevkov oháňal, keď pamätáš, aké to bude dobre a efektívne.
Realita je, že zrušené vlaky neboli nahradené vo väčšine prípadov ničím a bola akurát tak na mnohých miestach zhoršená dopravná obslužnosť. Toto nám ale sľúbené nebolo.
Vieš, možno Ti príde môj príspevok emotívne podfarbený, ale sám patrím medzi tých, ktorí sú poškodení týmto rozhodnutím.
Aj tento víkend možno kdesi v Hrádku, Mikuláši sa bude celú noc krčiť v šatni, či kuchynke na stoličkách výpravca z Popradu, Štrby alebo Važca, aby potom ráno takto "skvele odpočinutý" riadil dopravu na dráhe a zodpovedal za stovky životov.
Tam by mal niekto, kto je presvedčený o dokonalosti tohto rozhodnutia, ísť potom im alebo mne, keď nocujem na mašine, prísť vysvetliť, ako je to všetko dobre; ak sa nebude báť rany palacinkárňou po gebuli. Ja ho ochotne prejdem a ešte aj cúvnem.
Presne tak...
Vrámci propagácie nového modelu nám bolo trpezlivo vysvetľované, že vlaky budú posilnené tam, kde majú zmysel a tam, kde chodia málo vyťažené, budú nahradené autobusmi.
Prišla teda "vytúžená" zmena a my po nej pre istotu nemáme už ani vlaky ani autobusy.
Konkrétne trebárs ja a desiatky ďalších ľudí, ktorí v skorých ranných hodinách potrebujú cestovať z Popradu na západ; prvý ranný osobný vlak z Popradu v nedeľu už druhý grafikon nejazdí.
Doplatili sme na to všetci, čo dochádzame na turnusové zmeny začínajúce okolo 6:00 z Popradu, Svitu, Štrby, Važca do Hrádku a Mikuláša.. železničiari ako aj iní turnusovo pracujúci civilisti.
Prvý sľúbovaný autobusový spoj, ktorý mal akože nahradiť vlak s odchodom 4:07 nám ide z Popradu vo fantatickom čase - o 6:45. Do Žiliny sa spod Tatier aktuálne na siedmu ráno už nedostaneme ani cez pracovné dni, lebo Os 7836 je R 600 predchodený v Turanoch.
Komu za toto môžme poďakovať? Prešovskému alebo Žilinskému VÚC, ktoré sa nemajú potrebu dohodnúť? Načo sú vlastne potom dobre VÚC? Preč s nimi, my nešťastlivci, ktorí cestrujeme pár km cez regióny, ich len z daní vydržiavame a doplácame na ne.
Ak za to nemôžu VÚC, kto teda? Kto je nad nimi? Máme poďakovať pánu Kubáčkovi, Figeľovi? Tak ďakujeme! Môžme vám to poslať aj oficiálnou korešpondenciou, ale asi zbytočne, lebo na rozdiel od nás vy po nociach spávať budete aj naďalej dobre.
Áno som štrekár a ak si niekto zobrie do úst zas moju režinku, oplieskam mu ju o hlavu! Na vlaky kašlem, keď ste nám ich zobrali. Nemám problém dať mizerné 3 Eurá na autobus do Mikuláša, ako aj ďalší kolegovia výpravcovia, signalisti, posunovači, ktorí skrz toto musia chodiť na pracovisko spať už večer. Ale prečo ste nám nedali namiesto zrušeného vlaku ani ten mizerný všivavý autobus?!!
Či je v tom skrytý tlak na to, aby sme si kúpili všetci autá a dávali čo jazdu po 20 Eur na benzín? Toto je vaša predstava boja proti kríze? Posilnenie ekonomiky tohoto automobilistanu? Naplnenie kasy platením spotrebnej dane? Tak sa vám to potom podarilo.
Ale pokiaľ ide o hromadnú dopravu, hanbite sa!!! Dopravná politika ako v 19. storočí!