Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
vo Warszawe sa bude onedlho konat zeleznicne forum kde sa ma poukazat k comu je dobre zavadzat (poukazat ze k nicomu) aby si kazdy kraj zakladal vlastneho dopravcu ako je nova moda v Polsku. Vznik mnoho problemov a nekompatibilnost dopravy pri cestovani z kraja do kraja. Zakryva sa to a pretlaca sa to vdaka mediam, ktore poukazuju zamerne len na vyhody. Berme si z nich priklad, nikdy nebolo tak zle aby nemohlo byt este horsie
Tie europske pravidla su o tom ako rozbit fungujuci system, maximalne zliberalizovat trh, ale co pride po tych cca 10-15 rokoch ak fungujuci celoplostny dopravca (nemusi byt statny) uz nebude fungovat (lebo vsetko bude rozkuskovane na sukromnikov, mozno aj zanikne) a ani jeden sukromny po tych 10-15 nebudu mat uz zaujem v danej lokalite prevadzkovat osobnu dopravu, to nikoho netrapi. Urcite ma chyby aj sucasny system no obavam sa ze oproti tomu scenarz co som teraz popisal to je a v tom case ked to nastane bude uplne malicherne. Potom sa budu okunat, vid anglicko
Narážajú na 4. železničný balík ktorý bol teraz schválený a ten hovorí o úplnej liberalizácií vnútroštátnej osobnej dopravy. V ČR majú podobné už teraz, kraje si tam vypisujú súťaže na jednotlivé linky a je už iba na dopravcoch či sa prihlásia do súťaže a či spĺňajú alebo nespĺňajú kritéria ktoré si určí kraj.
jasné že jednotka by musela byť uspôsobená na diaľkovú dopravu napr. pohodlnejšími sedadlami, doplnenými mobilbarmi alebo automatmi na jedlo a nápoje..ale mne ide o fakt že jednotka má rýchlejší rozbeh než klasická súprava a pri vhodnom riešení dverí umožňuje rýchlejšiu výmenu cestujúcich čo sa dá ušetriť aj niekoľko minút an akždej zastávke..
ktoré ti iste nieje nutné pripomenúť
ak narážaš na to že ja ako diabetik mám vo vlakoch 60% zľavu, tak pochop že nemám nič proti režinkárom ale ja tu nevypisujem litánie o tom že vlak musí ísť všade tam kam vedú koľaje. Nič proti režinkárom, ja som len napísal, že inak to vníma ten kto má režinku a zrušia mu vlak kde bolo 5 cestujúcich a naraz si musí začať platiť cestovné v autobuse a inak to berie bežný cestujúci ktorému to je jedno či tú istú sumu zaplatí v autobuse alebo v pokladni na stanici
Ešte neviem či sme sa pochopili ja som písal BB-TT,čo v preklade sú Banská Bystrica-Trnava,lebo som si všimol že niekto tu na webe prideluje EČ Trenčianskej Teplej(TT),
Turčianské Teplice majú TR,ale ty to už asi budeš vedieť sám.
Robo:
Pýtal si sa čas zakoľko prejde vlak z Kozároviec Lužianok.
Rozdelím to na dva úseky.
Kozárovce-Zlaté Moravce vlak prejde pri traťovej rýchlosti 60 km/h,cez výmenu proti jazyku výhibky 40 km/h,v čase 25 minút v dlžke 22 km.
Zlaté Moravce-Lužianky prejde rýchlik pri traťovej rýchlosti 70 km/h prechodom cez jazyk výmeny výhibiek 40 km/h za 40 minút čo je 33 km/h.Zostatok si už vieš prezrieť koľko trvá trasa vlaku z Lužianok po Leopoldov zo zastavením v Hlohovci.