Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
a ako to bude s vystavbou koridoru v LM, bude aj prelozena autobusova stanica k novej zeleznicnej stanici, alebo autobusova ostane tam kde je ?
Budu k novej zeleznicnej stanici zachadzat autobusove spoje MAD a aj primestskej dopravy do jednotlivych dedin?
LM ma velky vyznam z hladiska cestovneho ruchu, ludia z rychlikov aj IC prestupuju na autobusy nielen do jasnej, ale aj do mnoho inych dolin a dedin.
Ak to bude tak, ze zeleznicna stanica bude izolovana od autobusovej MAD a primestskej dopravy, tak koridor v okoli LM bude mat fakt negativny dopad. Vyrazny ubutok cestujucich pravidelne dochadzajucich do prae a skol z okolia, taktiez aj spominaneho Okolicneho, ale aj turistov a dochadzajucich ludi z tyzdnoviek - praca, intrak a pod.
Čo sa týka koridorov, to asi pochopí každý, že aby bol vlak konkurencieschopný najmä v diaľkovej doprave tak tých 160 by dnes malo byť štandardom a tých 120 absolútnym minimom (nerátam samozrejme úseky v husto zastavaných miestach). Bohužiaľ, niekedy sa musí zvoliť kompromis za cenu že od nejakej dediny sa trať vzdiali v záujme vyrovnania oblúka. Čo sa týka novej polohy stanice v LM, viem o tom, sa to tu spomínalo tak pár rokov dozadu, písal to tu myslím že kolajár, projektanti hádam nie sú na hlavu padnutí prečo zvolili takéto riešenie, ktoré si hádam odkomunikovali s príslušnými samosprávami...
Toto sú veci, pred ktorými si mnohí zakrývajú oči. Nájde sa dosť takých oblastí a dedín po celom Slovensku, kde prepravné prúdy nekorešpondujú s usporiadaním VÚC, prípadne kde diaľkové spoje idú poza obec (Plešivec..), no aj tak sa bezhlavo vlaky rušia.
Zámčan dobre píše o tých zastávkach, každý by vo svojom okolí podobné absurdity našiel. Potom je výsledok taký aký je.
tratovak píše o koridoroch.. mrzí ma, že dokonca aj tie sa budujú tak, aby železnica nebola pre ľudí.. je X prípadov, kde sa po vybudovaní koridoru železnica vyrovnaním oblúkov odkloní a vzdiali od dedín. Budiš, dakde to jednoducho treba obetovať.
Vrcholom je taký L. Mikuláš, kde v záujme ušetrenia minútky-dvoch jazdy má ísť trať úplne poza mesto. Dnes je žel. stanica 5-10 minút od centra, pošty, úradu práce, gymnázia... potom bude vlak stať v poli za mestom.. sa pýtam.. kto pôjde z okolitých dedín do LM vlakom? A to ani nehovorím o jednej z najfrekventovanejších zástavok - Okoličné, kde len na blízkom sídlisku Podbreziny žije cez 10 000 ľudí. Tí prídu o zástavku úplne, keďže trať má ísť po opačnej strane údolia.. sa pýtam, pre koho staviame takýto impotentný koridor? pre tých pár ľudí, čo sa vozia IC-čkami z Bratislavy do Košíc?
Chce sa mi zvracať!
a prečo sa nedá - vo Važci autobus zastaví na dolnom aj hornom konci, vo Východnej takisto - dedina je mimo trate takže autobus by bol dostupnejší. ďalšia možnosť je zaviesť alebo ak také niečo existuje tak spropagovať časové lístky s cieľom zrýchlenia tarifného odbavenia, ďalšia možnosť viesť autobus tak aby prišiel na Štrbu pred príchodom rýchlika a mohlo sa prestúpiť, podobne zo Štrby obce do Popradu...
Zdôraznim, bavíme sa o nerežistoch, ktorých by sa v každom uvedenom prípade okolo 50 našlo.
Prečo títo majú byť diskriminovaní a odkázasní len a len na autobus, ktorý im jednoducho nevyhovuje?
Prečo, ak je trať voľná, hodinu po nej neprejde ani koleso, výpravcovia, signalisti.. všetci sedia v práci a sú platení nie od počtu prejdených vlakov.. by práve pre tú skupinu ľudí, ktorej nepasujú autobusy, nemohla po tej štreke prejsť nejaká 20 tonová krabička vezená jediným človekom s minimálnou spotrebou a nákladmi na prevádzku? Čo je na tom neefektívne? Na základe akých teórií vznikla tá Kubáčková téza o minimálnom počte cestujúcich vo vlaku?
Nech mi nik nepovie, že taxík by tí Važťania či Východnianci mali lacnejší, bo by som sa vážne rozzúril.
1.ZSSK budovanie nových zástavok nie je v kompetencii ZSSk ale ŽSR
2.ŽSR nemá zdroje ani na financovanie a údržbu súčasných zástavok
3.mestá a obce nemôžu vrážať peniaze do objektov ktoré nevlastnia (teda môžu ale nedostanú nar peniaze z eurofondov...)
Ok, píšeš, že bus zájde všade, kde nezájde vlak. Ty to považuješ za výhodu? Ja už tak jednoznačne nie.
Neviem, ako by sa ti páčilo denne dochádzať busom z Východnej do Popradu, hodinu, keďže bus vymetá cestou do mesta každý kút, každú dieru; 15 minút sa zdrží vo Važci, 10 vo Svite. Vlakom je to o polovicu kratšie, no nech by nízkorozpočtové vlaky, ktoré majú viac zastávok ako bežné osobáky a lístky predáva rušňovodič, šli aj tých 40 minút.. stále je to oproti hodine busom výhra.
A neverím, žeby sa do tých 50 ľudí nenazbieralo.. aspoň z tých domov, ktoré majú predmetnú železničnú zástavku bližšie ako autobusovú alebo ktorým záleží na čase jazdy.
To vôbec neriešim, koľko ľudí chodí MHD z Popradu - Juhu do Svitu do práce, do L. Hrádku do školy, do Tesly z Okoličného.. kým oni sa cez mesto pretackajú MHD-čkou, vlak už môže byť dávno na Štrbe.
Je priam trestuhodné, že doteraz sa takéto zástavky s potenciálom, ako napríklad Poprad - Juh, Bešeňová a pod.. nezriadili. Ako som písal, ja by som zriadil pre "vlako-električky" ešte aj ďalšie a možno paradoxne časom by z električiek opäť mohli byť vlaky.
Kubáček povedal, že vlak pod 150 či koľko ľudí je nerentabilný.. OK, treba vytvoriť úplne iný moderný model nízkorozpočtovej regionálnej železnice, ktorý tu chýba. Ak ešte má mať dajakú budúcnosť a nechcem sa zmeiriť so žvástami, že taxíky sú lacnejšie ako vlak.
Železnica je drahá áno.. beriem.
Ak aj odhliadnem od všeobecne vysokých poplatkov zo DC ako aj faktu, že kým si železniční dopravcovia financujú skrz tieto poplatky údržbu železničnej infraštruktúry sami, údržbu ciest pre autobusy platí každý jeden daňovník SR;
treba už konečne nahlas povedať, že železnica je drahá preto, lebo plechová koncovka s reflexou nálepkou stojí 20 Eur, plechový dekel na klímu gorily 700 Eur.. železnica je dojná krava pre všetky protekčne vybraté parazitujúce a neskutočne profitujúce dodavateľské firmy a firmičky!
Autobus kúpi dopravca za pár Eur od najlacnejšieho producenta, kým železničné vozidlá kupujeme tak, že Poórovci, Móricovci kupujú skrz ne luxusné jachty a víly na karibiku! A potom sa čudujeme, koľko stojí štát dotácia jedného cestujúceho vo vlaku.
Ja nepotrebujem robiť rozsiahle skostnatelé analýzy, ktoré mi odporúčaš, ja miestny potenciál poznám, ja by som do toho podnikateľského rizika išiel.
Odpustenie poplatkov za DC by som argumentoval práve zanedbateľným opotrebením infraštruktúry mojimi vozidlami, ďalej prospešným udržiavaním zjazdnosti trate; však predsa intenzívna vozba bráni tvorbe závejov na trati, námrazy na troleji.. čiže dokonca by som presvedčil, že ešte v tomto znižujem ŽSR náklady. Plus to, že viac spojov privezie viac ľudí do prípojných vlakov, ktoré už poplatky za DC platia a to je sekundárny pozitívny efekt pre dopravnú cestu.
Ty si dajak bárs uveril tým autobusom. Ako všetci neodborní populisti z cestnej loby. Otvor už konečne oči!
Čo sa týka koridoru.. áno aj nie. Môžme urobiť aj tunel z BA do KE ale sa pýtam, kto bude tými vlakmi okrem Bratislavčanov a Košičanov chodiť? Nesúhlasím preto na 100%, vždy by medzi zrýchlením dopravy a zachovaním dopravnej obslužnosti územia mal existovať prijateľný kompromis. OK, ak chceš chodiť 300 km/h, tak potom extra trať, ale Slovensko je na to maličká krajinka.
K Mikulášu.. ak by si narovnal oblúky pri Palúdzke posunutím násypu do Liptovskej Mary, mohol by si tade v pohode párať 140-150. Čo je aj tak zbytočne veľa, keďže v LM všetko stojí. Jediný problém je tam zvážne územie v kopčeku pod Hájom, ktoré bolo alternatívne navrhnuté podkopať krátkym tunelikom. Inak potom od Okoličného až po Hrádok je súčasná trať ideálne trasovaná pre budúci koridor, mierne oblúky, žiadne smerové úpravy.
Lenže tu sa žiada dodať, že sám primátor Slafkovský má so svojou mafiou záujem rozrásť a zlukratívniť milionársku štvrť v Palúdzke pri trati a k naplneniu tohto zámeru mu vadí práve tá trať. Posledné, čo ho zaujíma, sú nejakí Podbrezínci a cesty vlakom..