Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
OK, beriem, vrámci toho, čo tu je, by aj odzajtra mohla ZSSK voziť v sedlách nejaké vlaky motorčokmi 81x, no ja som sa snažil uviesť ucelený perspektívny model do budúcnosti, reflektujúci na tie popísané nehoráznosti o predraženej a finančne náročnej železnici.
81x už dávno mali patriť minulosti, tobôž na elektrifikovanej trati.
Ako trakčár čo to viem o dynamike a jazdných odporoch koľajových vozidiel, viem si predstaviť, žeby som medzi Popradom a Mikulášom jazdil s výrazne nižšou spotrebou ako jazdia autobusy, zvlášť, ak by mi čiastočne železnice platili nazad za rekuperát, v tom nech je mi tu jednosmerná sústava čo najdlhšie.
A elektrický voz.. no pretože inovatívnosť, ekológia.. argumenty pre Európsku úniu..
Btw, ja mam skôr opačný pocit, že po roku-dvoch by mi už tá "električka" možno aj nestačila.
U nás na hlavnom ťahu v turisticky atraktívnom regióne od Popradu po L.Mikuláš od rána do popoludnia neprejde v oboch smeroch jediný osobný vlak. Napriek tomu že trať vedie cez alebo tesne líže minimálne dve viac ako trojticícove obce s neuspokojivou dopravnou oblúžnosťou v regióne..
Prečo ešte nikoho "tam hore" nenapadol vrámci využitia eurofondov pre regionálny rozvoj nejaký takýto model:
-Nakúpiť ultra-ľahké moderné "električky" s nízkou spotrebou trakčnej energie, so vstupom prednými dverami okolo rušňovodiča (obsadenie 0/0R) a predajom cestovných lístkov priamo uňho na zástavke (alá autobus, samozrejeme za cenu trochu dlhších pobytov)
-Dať zriadiť nové nízkorozpočtové zástavky všade, kde je potenciál (jednoduché sypané vyvýšené nástupište o dĺžke 20 metrov, tak aby sa k nim vošiel akurát ten jeden el. vozeň), konkrétne na sídlisku Poprad Juh, v Spišskej Sobote, vo Svite pri sídlisku Kanada, vo Važci na dolnom konci, v L. Hrádku pri priemyselnom parku, v L. Mikuláši pod Háhom pri "Rachmaninke"..
-Požiadať o úplné odpustenie popladkov za použitie infraštruktúry, kreditne platiť iba presne spotrebovanú trakčnú energiu. Argumentovo by som sa pritom opieral o fakt, že na trati, kde je automatické zabzar. umožňujúce vysokú priepustnosť, relatívne silná vozba z pohľadu nutnej nepretržitej potreby dopravných zamestnancov ŽSR, plus o skutočnosť zanedbateľného (a technicky vyčísliteľného) opotrebenia infraštruktúry ľahučkého el. vozňa verzus 2500 t ťažkého rudného vlaku..
skrátka žeby sa táto nízkorozpočtová vozba tam, kde je ešte realtívne intenzívna nákladná doprava, popri nej milosrdne zviezla.
-Štátu a VÚC-kam garantovať vozbu v hodinovom takte alebo vo vybraných časoch z ohľadom na potreby študujúcich a pracujúcich, pracovnú dobu vo firmách v úzkej spolupráci so samosprávou medzi Popradom - Juhom a Liptovským Mikulášom mimo špičku, teda v dopoludňajošom sedle, skoro ráno a neskoro večer takéto vlaky.
Ak by to nechcela zobrať ZSSK, tak to dať súkromníkovi, kurník-šopa, ak by mi investičné náklady (na vozidlá a nové zástavky) zafinancovali z fondov EÚ a bola by odpustená, prípadne iba veľmi symbolicky spoplatnená dopravná cesta, tak si dovolím povedať, že by som dokázal takéto vlaky bez straty prevádzkovať aj úplne bez dotácie.
http://www.bpcc.org.pl/en/event/malopolska-2012-–-regional-and-european-transport-international-forum-of-road-rail-transport-and-logistics-experts%5B8000131%5D.html
no a k Mostu ,Ol a pod tí ani nevedia že ten lacnejší súkromník bude voziť vlaky z BA cez DS do *Kn realne o 63 % drahšie ako predtým platil štát ZSSK takže také šetrenie.....aj ked navýšenie spojov ( v tom je úspora na 1 km) a skulturnenie určite prínosom sú o tom že štát ušetrí je otázne ak ide len o čistý tok peňazí
http://ekonomika.sme.sk/c/6263093/predvolebne-terminy-na-dostavbu-dialnice-d1-su-rozne.html
http://udalosti.noviny.sk/ekonomika/14-12-2011/vlada-integrovane-dopravne-systemy-maju-zvysit-verejnu-prepravu.html
Mohlo aj malo sa to spraviť takto:
- zdražiť nálepky o 100%
- každé vozidlo nad 3,5 tony by muselo mať diaľničnú nálepku bez ohľadu na to kadiaľ by jazdilo
- ak by však majiteľ takéhoto vozidla si bol istý že po spoplatnenej ceste jazdiť nebude, namiesto známky by bol povinný zaplatiť špeciálnu daň ktorá by bola viazaná na údržbu ciest 2. a 3. triedy
- najskôr by bolo treba zistiť koľko ľudí sa vlastne prepravuje v sedle medzi Svitom a Hrádkom (tuším to je úsek mimo taktového pokrytia Os), resp. aký by bol dopyt po takejto doprave
- keď to bude nad 50 ľudí tak to môžu nechať osobné vlaky Spiš - Liptov alebo nasadiť 840ku na túto menej frekventovanú trasu
- keď to bude vyslovene pár ľudí (Do 20 - 30) tak to nech chodí autobus ktorý môže zájsť aj tam kde nechodí vlak...