Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Mne tu tak nejde ani o to aby sa niečo rušilo,skôr sa tu jedná o jeden pár rýchlikov cez ZM,aby študenti z KE a BB kraja nemuseli cestovať autobusmi do Trnavy,lepšie to je po železnici.Ak si už cestoval autobusom z BB do TT,tak myslím že vieš čo mám na mysli.
Kľudne môžu ostatné rýchliky jazdiť po 130,150.
ktoré ti iste nieje nutné pripomenúť.
Chápem, že každý to berie inak, inak to berú režinkári že sa zadarmo odvezú a v autobuse by museli platiť, inak to berú šotouši len aby mali fotku, inak to berie bahnbilder len z princípu, inak to berie ten ktorý si myslí že celkové náklady na dopravu sú iba cifry na cestovnom lístku, ale bežný cestujúci moc nerieši dilemu vlak vs autobus najmä keď si musí zaplatiť jedno aj druhé dvojmo..raz ako lístok a druhýkrát v daniach...
Pokiaľ sa nezruší systém vlkm, k žiadnemu zlepšeniu jednoducho nedôjde. V danej chvíli radšej použijú vlkm tam, kde je silnejší dopyt po železničnej doprave. V jednom článku, ako podporu pre zachovanie vlakov do BS, písali, že za mesiac prepravili cca 1000 ľudí. Túto hodnotu ti len v BA oblasti dokážu len za deň naplniť aj 3x. To nie je centralizmus, ale bohužiaľ vyberanie si menšieho zla a poviem to blbo, prijateľných strát.
Schválne - máš pocit, že po zrušení Os medzi BB - TR ( vyschnutí potokov ) došlo k poklesu ľudí využívajúcich Zr do Žiliny ?
Osobne si myslím, že keď už zrušili Os medzi Bystricou a Teplicami, mohli minimálne v lete počas letnej sezóny zastavovať aspoň dva páry Zr v Harmanci, inak nula bodov.
Mal som možnosť k jednomu takému prípadu pričuchnúť, posudky vidieť a bolo mi z toho zle... Ale ako skončil súd neviem.
A najsmutnejšie na tom je to, že ani ŽSR sa zaň nepostavili...
Mne nejde prioritne o BŠ. Píšem o nej ako príklad preto, lebo sa ma to momentálne týka (už nie na dlho). A hlavne píšem o nej preto, lebo presne tým istým štýlom sa cielene a premyslene vedie k zániku osobná doprava aj na iných, dokonca aj na viac perspektívnych tratiach. Dnes je to 154, zajtra to bude 171, potom 150, 160, 170 (z BB do HŠ z. už realita), 172... až nám tu ostanú len (možno) rýchliky západ-východ, plné cesty, nanič vzduch, drahý benzín a oči pre plač. To,na mnohých tratiach ponúkate v podobe GVD, ľudí viac odrádza ako láka cestovať vlakom. Ako príklad uvediem už spomínanú 154 a ten dnešný jeden veľký hnus okolo nej.
Robo, splinter, metal fakt to nevidíte?
S málo peňazí choďte niekam.... Okrem môjho presvedčenia o nehoráznom tunelovaní a úplatkárstve, stačí aj pozrieť % čerpania skutočných € z možných fondov.
Čo sa stane napríklad so 171, keď raz v blízkej budúcnosti traťmajster zahlási "Koniec! Trať nevyhovuje na ďalšiu prevádzku, zvršok je starý niekoľko desaťročí bez akejkoľvek rekonštrukcie, ja už zaň zodpovednosť odmietam niesť."? Ale však jasné, nikomu nebude chýbať, svoj účel už splnila. Veľa, strašne s veľa tratí sa tu počíta len na dožitie. A to sa nám časom určite vypomstí.
Moravčan: Viesť rýchliky cez Kozárovce na Moravce na úkor Levíc je nezmysel. Toto zaváňa šotoušstvom.
Situacia na Slovensku je taká že liečba železničnej dopravy je len rušenie....mali by sme napr 50 chorých ludí ale lieky máme len na 30 čo sa spraví ,vyberú sa tí odolnejší a ostatným sa prestanú podávať lieky aby tí 30 prežili...už sa nestará o to či by tí 20 mohli tiež prežiť ,keby sa zmenila liečba.
Teraz sú na rade trate z Levíc do Štúrova a Šiah,Štiavnica,z Nálepkova do Brezna a myslíte že bude potom koniec....
a kde zostali trate z Myjavy do Vrboviec, Z Brezna do RS z Kralovian do Trstenej,z Prešova do Bardejova a čo myslíte akú majú perspektivu pri traťovej rýchl 50 km /h ? ani ostatné regionalky pri Čadci,Rajec,Snina to už nemajú vyhrané lebo ani plná bageta nestačí...vid príklad Nitrianskeho Pravna.......preto nebolo by lepšie vymyslieť lepšiu liečbu ako takú ktorá sa dá nazvať pomalým odumieraním ?
tu už ani nejde o šotoušstvo lebo ja by som uplne nerentabilné trate zrušil komplet načo udržovať km kolajníc pre jeden vlak za týždeň....to je určite väčšia somarina ako sa vyhovárať že aj plná bageta je málo..Zákon o drahách stanovuje ktoré trate by sa mohli relatívne lahko zrušiť spojovacie trate tam uvedené neboli napriek tomu často po nich nejazdia žiadne vlaky ako dlho pri takej udržbe ako majú vydržia? myslím napr Kozárovce-Lužianky či ŠAhy-Zvolen obidve majú mierny strategický význam (aj ked dnes už železnica nejakým strategickým významom neoplýva)...madari to majú vyriešené 2-3 pármi os vlakov u nás také niečo je nemyslitelné...aj ked napr z takých Kozároviec do ZM dalej do Lužianok zo Zvolena dole smer Krupina ako prípoje od /do dialkových vlakov by prázdne určite neboli,lebo ako ste si mnohí možno všimli aj dialkové spoje autobusových dopravcov sú značne preriedené a väčšinou od hlavnej cesty moc nevybočujú....tak zostávajú len regionálne autobusové spoje ktoré majú iné priority ako zaviesť ludí na úrady a škôl do práce už ani moc písať nebudem......
jencik, ja nevravím, že je to nezmysel, len to dávam v zásobníku priorít kamsi na dno. Podobne ako chápem, že by prevádzkovo bolo výhodne ťahať to elektricky až do Humenného, prípadne Nitry, Hlohovca, Skalice, ale rozhodne v tom nevidím prioritu. Viď vyššie.
2- rozsirenie koridoru
Ty hovoris, ze najskor 1 a 2 podla Teba nezmysel, ja hovorim najskor 1, potom 2, takze v podstate to iste
Tak inak, nebudem dávať novú fasádu na zhnité múry. A nebudem opravovať znité múry bez sanácie základov. A keď už potom tie základy a múry opravím, tak radšej ako tu fasádu opravím tu strechu.