Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Nechcel som sa nechať vtiahnuť do tejto debaty,ale za 6 rokov sa tu bude stále spomínať obdobie 1998-2006. Len od vtedy sa mohlo veľa zmeniť( a nezmenilo)
Ináč,ten Váš súdruh,koľko šlo na polprofilovú časť dialnice pod Spišským hradom z obmedzením rýchlosti 40 km/h.
ano je pravda že v súčasnosti mladá generácia na Slovensku je posadnutá viziami neoliberalizmu,ktorá sa im vštepuje z medii ako nejaké spásonosné riešenie všetkých problemov.....tragické však je že z tejto mladej generácie má šancu sa uchytiť sotva 10 % lebo všetci úspešní nikdy nebudú (a mnohí aj keby ako chceli.....aj sa snažili ....) a tým ostatným by určite viac vyhovovala solidárna spoločnosť ako prísny individualizmus....
súhlasím s Tebou, to čo predchádzalo zamýšľanej privatizácii Carga je na kriminál. Ale určite neurobili také škody ako urobil Fico keď im nalieval pôžičky, udržanie zamestnanosti ako argument obstojí, ale keby sa v Cargu nekradlo tak tá pôžička by bola jednak menšia a jednak by sa splatila s väčšou pravdepodobnosťou
pri schopnom manažmente má Cargo šancu konkurovať. Len tam musia sedieť mananžéri a nie neschopní kamaráti ministra dopravy. Preto čiastočná privatizácia - súkromný majiteľ si dá pozor či si dá rozkrádať svoj podnik a štát má zo svojej časti ďaleko vyšší zisk
A podľa mňa neoliberalizmus je stále menšie zlo ako systém kde sa schopnejšia časť spoločnosti musí skladať na tú neschopnejšiu..dotačná politika má svoje racionálne medze..pochop už, prevádzkovať lokálku pre pár ľudí za desať násobok cestovného nemá žiadny zmysel keď autobus v takýchto prípadoch je o tri štvrtiny lacnejší
keby sa predalo CArgo bol by pokoj velmi jednoduché ...a nebudem vypisovať ako sa pripravovala privatizácia ako sa ešte za štátne všetko opravovalo ako sa rozdelilo ZSSK v koho prospech určite za pekné oči...alebo za väčšie provízie......a to ani nehovorím že rakúske Cargo bolo v strate (štátne ktoré malo privatizovať) tak ako každé Cargo z pohladu ekonomiky štátu bol by pokoj tisíce ludí prepustených by bola už nebola naša starosť a ozaj nebola?.....
Cargo má šancu sa stabilizovať keď pominie kríza a Keď bude konkurencie schopné oproti ostatným prepravám hlavne kamionom.....inak ťažko a má šancu aj splácať pôžičku....
aké riešnia ponúkol Fico ? no nič moc.....
a čo ponúka Mikloš ? podla mňa likvidačné presne podla jeho neoliberálnej koncepcie každý nech sa postará sám o seba ideologie prísneho individualizmu kde verejná dotovaná doprava šancu nemá.....
cargo, keby sa v roku 2006 predalo, bol by dnes pokoj. Štát by zinkasoval 15 mld. Sk a nemusel by tam nalievať dotácie. Vzhľadom na to, že u nás je dopravná cesta oddlené od dopravcov, aj pri rozpredaní Carga by konkurencia vycítila šancu a prebrala by nákladné vlaky (samozrejme od uceleniek). Ale neviem si predstaviť, kto by zaplatil takú sumu a potom rozpredal ziskové časti. Za Ficovej vlády hral prím J&T, prečo nevyvýjal iniciatívu k privatizácii??
Aké riešenie ponúkol Fico v oblasti dopravnej politiky?? Buchnutie do stola keď železnice chceli zdražovať o 6% a potom upraviť cenník na celé desaťcenty?? A čo také predražené mýto, predražené PPP projekty, diaľnica pod Spišským hradom, kde mesiac po otvorení praskol mostný uzáver (pre porovnanie, navlas rovnaký incident sa stal na úseku diaľnice ktorý za V. Mečiara otvárala C. Shiffer tiež krátko po otvorení - náhoda však?? ) a napokon manažérske esá ako Augustín, ktorý tam môže sedieť akurát pred popravčou čatou a nie v dozornej rade??
Keby sa chcel MIkloš zbaviť železnice, tak by v rokoch 2000 -2002 nepribudlo vyše 100 MOViek bez dotácii z eurofondov, tak by sa nezačala modernizácia koridoru (ktorá počas Dzurindu pokračovala - o tempe môžeme polemizovať - a počas Fica spala zimným spánkom)
yogi len dočkaj času...bude aj to, len treba počkať..občas bude treba niekoho nakopať do zadku,ale na takých ako SMER či SNS sú lepšie strelné zbrane
keby Dzurinda nedal USS Košice daňové prázdniny, železiarne by skrachovali a z Košíc by sa stala hladová dolina. Naviac okrem rovnakého finančného efektu ako daňové rázdniny by sme museli živiť desaťtisíce nezamestnaných, kým teraz tisíce zamestancov železiarní platia dane a odvody...
Zámčan, nikoho neposielam do plynu. Ja len hovorím že v spoločnosti je veľká skupina neschopných ľudí na ktorú sa skladajú tí schopní. Konkrétne sociálni "invalidi" v cigánskych osadách, bývalí eštebáci a lampasáci s výsluhovými dôchodkami, neschopní tiežpodnikatelia ktorí jediné čo vedia je natŕčať ruku štát daj...ja chcem byť solidárny tak s dôchodcami, ktorí celý život robili, so zdravotne postihnutými a deťmi a potom s ľudmi čo sa aspoň snažia sa postaviť na nohy
Som hnusný neoliberál, keď ja ako diabetik na inzulíne, keď mám horší zdravotný stav ako 98% príživníkov v osadách robiť môžem a dane platiť musím a oni nemusia a dostanú podporu?? Ani ja ani nikto z mojej rodiny sme nikoho nesledovali ani neudali ani nikto nebol v strane ale musíme sa skladať na výsluhové dôchodky lampasákov a eštebákov (zámerne sa vyhýbam pojmu policajti a vojaci aby som nehádzal všetkých do ejdného vreca)??
jones, metal...