Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Priamy vlakovy spoj z KE do BA a s5 bez zastavky. - absurdita - preco ?
Vari nejazdia non-stop vlaky Madrid - Barcelona, Paris - Marseille, atd. vsade, kde je silny dopyt ?
Problemom by boli skor vlkm z VVZ ...
branob:
Zeleznice by mali spravit statistiku , kolko ludi v skolskom roku v tychto casoch cestuje medzi BA - KE a Ba - KE . - nemali. Taketo štatistiky sa uz niekolko desatroci robia.
... absurdita... jediné čo ma v tejto súvislosti napadlo...
Tak, včera som sa pozeral na tlačovú beseda ministra financií. ..... mi spadla sánka skoro až na podlahu a nebyť sebareflexie, tak si ju o tú podlahu aj udriem
.. práve preto radšej politiku vôbec nesledujem a počúvať Miklošove dristy no tak to by mi museli dobre zaplatiť aby som bol ochotný...
No schválne, pozrite archívny záber z TA3, v ktorom sa minister zmieňuje o výkonoch vo verejnom záujme (ak tým myslel osobnú žel. dopravu) :
http://www.ta3.com/sk/reportaze/161047_tb-i-miklosa-vyvoj-verejnych-financii
Chcel som , aby sa zahlasovalo za to , ci kosicania by chceli priamy vlakovy spoj z KE do BA a spet bez zastavky . Ze by nikde nestal , iba v Kosiciach a v Bratislave . Kedze sa tu hlasovat neda , tak sem napisem iba prispevok .
Je dost nelogicke , ked hlavne v piatok a nedelu cestuje medzi tymito dvomi mestami taki pocet ludi , ze by to uzivilo plne obsadenych navrhovanych spojov niekolko nie len jeden , a takyto spoj neexistuje .
Ja tu chcem navrhnut len jeden , v piatok popoludni z BA do KE a v nedelu vecer z KE do BA .
Zeleznice by mali spravit statistiku , kolko ludi v skolskom roku v tychto casoch cestuje medzi BA - KE a Ba - KE . Ak je tych vlakov niekolko , co je urcite , je nelogicke aby aspon jeden taky nesiel . Jednaj to zkracuje cas a zvysuje komfort a jednak sa setri energia , kedy sa plny vlak na kazdej zastavke nerozbieha . Navrhovany vlak by takto konkuroval aj leteckej preprave .
Moja myslienka je , ze by tento vlak nebol oznaceny ako IC ale ako EX . Teda by nan nebol IC priplatok . Suprava by mohla ist obycajna , teda kupecka a nie ako chodia supravy najmodernejsich IC , ktore su velmi moderne . Teda by sa vyuzila niektora uz existujuca suprava a nebol by nan IC priplatok . IC vlaky setria energiu , tym ze sa menej rozbiehaju oproti obycajnym rychlikom a cestovne je v nich drahsie . Teda ak setri energiu a je drahsi , tak sa asi plati za pohodlie , lebo inak je to nelogicke !
Ja som chcel dat iba moznost kosicanom zahlasovat , alebo zaznamkovat za takuto moznost skratenia casu cestovania , ci maju kosicania o to zaujem . Keby to kladne oznamkovalo vela ludi , tak sucastnu logiku spojov treba pozmenit . A neskor by mohli taketo spoje chodit aj v pracovnych dnoch . Ale ked sa to znamkovat , neda tak neviem . Asi to nik nezmeni .
k zdražovaniu cestovného pokial to budú kozmetické zaokrúhlovania čert to ber ,ale na nijaké drastické zvýšenie nie sú dôvody resp ZSSK tým nič nezíska len odliv cestujúcich a tým nižšie tržby takže žiadne úspory skôr naopak.Práve keby na Ministerstve a ZSSK sedeli rozumní ludia prišli by z novými komerčnými ponukami pre pravidelných cestujúcich ktorým by naopak mali cestovanie zlacniť......
Samozrejme do zdražovania keď príde súkromník čo vyhlási že bude jazdiť lacnejšie hneď je z neho mesiaš a rastie mu oblúbenosť skratka ešte nezačal už má dobrú reklamu.Len by som si dal pozor či ceny ktoré bude ponukať na začiatku nebudú umyselne dumpingové aby zlikvidoval konkurenciu .
Uvediem jeden sedliacky príklad...pamätáte sa ešte ako nám ponúkali kilo kapusty v hypermarketoch za 1 Sk pozrite sa dnes.....zlikvidovali sa domáci pestovatelia a dnes ? cena kapusty.....
DAl by som si pozor ako by to dopadlo vo verejnej doprave ,prevádzkovanie os dopravy viacerými subjektmi na jednej linke bez koordinácie a nadivoko môže naopak viesť ku krachu jednej zo spoločností a ten čo zostane ak bude privátny cenu si dá ako chce....
ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY č. 661/2010/EÚ zo 7. júla 2010 o základných usmerneniach Únie pre rozvoj transeurópskej dopravnej siete
Zase chrli unia kopu projektov, ktore sa neuskutocnia, a o 2 roky vyda podobny dokument kde bude to iste len s casovym posuvom a tak to pojde dookola....nic zavazne, ty ludia co to vymyslaju maju dobru robotu
V dokumente je zhruba to ako maju vyzerat dopravne transeuropske siete kazdeho druhu doopravy do roku 2020 ...sak uz je pomaly rok 2020 a nic nemame postavene
Rasto: Nezabudny len na Udernikov aj tych mas len obmedzeny pocet. Takze znizenie ceny za DC nemusi mat konecnom dosledku ocakavany efekt...
Ak sa projekt ukaze ako nerentabilny cez Slovensko, urcite bude nerentabilny aj cez Madarsko, nie? Porovnatelna vzdialenost, aj prepravne toky, porovnatelna cena prace a porovnatelna regulacia zeleznicnej dopavy (ktora je aj tak coraz viac urcovana priamo EU).
Co by z toho Madarsko vytazilo? To ma velmi zaujima. Bezvizovy styk do Ruska? Politicke vyhody? Je predsa v EU a chce sa (dufam) orientovat na EU a nie na Rusko. Raz to uz tak bolo a nedopadlo to dobre.
Za tie miliardy nech si rusi radsej pomaly stavaju normalny rozchod z cinskych hranic na hranice Polska/SK, tym bude obsluzena bez prekladky prakticky cela Europa. Ale samozrejme, na nic take nikdy nepristupia, pretoze by boli na tom stratovi. Preco by sme mali potom pristupit my na ich napady, ktore by boli skodlive pre nas?
Však práve - Madrid s Barcelonou majú približne 2x toľko obyvateľov než celé Slovensko dokopy...