Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
prečo Fico neodvolal managment Carga ? a prečo zato že mali ako jediní v roku 2008 vyrovnaný hosp.výsledok? alebo začo že im zakázal prepúšťať v čase hosp.krízy? zato že mali vysoké platy ? no to by musel byť odvolaný každý kto od vzniku Carga v predstavenstve sedel.....je to svinstvo brať vysoký plat keď podnik krachuje...ale opäť kolko bolo privátnych podnikov,kde si rôzni konatelia pred krachom pridelovali odmeny,tiež to boli peniaze tých ktorí tam robili.....
K železniciam súčasná atmosfera je nastavená proti železniciam...sústavné opakované polopravdy majú slúžiť len nato urobiť raz a navždy nezvratné kroky sa železníc zbaviť nielen carga.V prípade Carga je to aj v období keď jeho predaj nič neprinesie vzhladom na situaciu v doprave a hrozí len scenár že nejaká finančná skupina teraz bude na koni Penta podnik kúpi a ziskové časti rozpredá.Zlá štátna dopravná politika zle zvládnuté rozdelenie unitárnych železníc majú za následok súčasný prepad jednotlivých podnikov k tomu prebujnelá administratíva ale riešenia ktoré ponúka Mikloš sú privatizácia,liberalizácia osobnej dopravy,rušenie,zvyšovanie cestovného....hoci každé aj z týchto riešení môže mať v rozumnej miere želaný efekt ak by sa postupovalo spôsobom zachrániť a zastabilizovať podnik ibaže tu nie je ten ciel tu je ciel sa železníc zbaviť ako Mikkoš hovorí čiernej diery,svet bude potom krajší dôsledky týchto ŕozhodnutí neponesie ON ale sa všetko zhodí na figela resp na nových majitelov v prípade liberalizácie os dopravy na VUC ktoré nechcú platiť a pod.
Fica za krátery na Mesiaci neobviňujem. Ale mohol mať toľko rozumu a odvolať predstavenstvo Carga keď videl, že hospodári od desiatich k piatim. Rovnako v Lesoch SR (kde pomohla petícia 60% zamestnancov), VŠZP a pod.
s druhým odsekom sa ja nehádam a Fico za to v princípe nemôže
Mihál robil len to čo zákon dovolil. Pani Tomanová aj iní si mohli prečítať jeho knihu rád a podľa toho zaceliť diery v legislatíve. Prečo to neurobila?? Že vrástla nezamestnanosť to Fico takisto neovplyvnil,netvrdím že nič neurobil, ale mohol urobiť viac, lebo napr. v Maďarsku nezamestnanosť vzrástla iba polovičným tempom voči našej...Keď spomínaš protipovodňové opatrenia, tak MO SR dostalo navyše 20mil.€ na opravu ženijnej techniky použiteľnej pri povodniach. Naša armáda má napr. 17 súprav mostných tankov, z ktorých použiteľné a funkčné sú až 4 (slovom štyri)
So zdaňovaním odmien a iného súhlasím, keď musí odvody platiť aj zamestnanec z minimálnej mzdy, prečo by nemal do sociálneho systému prispieť aj taký konateľ sročky alebo manažér čo si vyplatí odmenu či dostane odstupné alebo žije z prenajímania nehnuteľnosti??
Tretí pilier je vďaka "zhodnoteniu" a poplatkom v mínuse. Jedinou motiváciou tam vkladať je daňová úľava. To znamená, že daňoví poplatníci sa nepriamo skladajú (lebo tie dane chýbajú inde) na fungovanie stratového podniku pre sporiteľov. Keby sa peniaze zhodnocovali nepoviem nič. Takto sa len strácajú a na úkor štátu ktorý prichádza o dane tak ľudia vkladajú peniaze. Mesačne sa dá takto získať 190Sk na úkor štátu. Koľko z toho zožerú poplatky DDSiek??
A ešte, čo má z nefeudálneho Zákonníka práce taký nezamestnaný čo si nemôže nájsť robotu?? A od nevidím do nevidím sa nikde nerobí (ak áno tak to by mali riešiť odborári ktorí sa radšej spolčujú s Ficom), 8hodinová pracovná doba je u nás stanovená min. polstoročia. Len tak mimochodom, Kaníkov ZP obmedzil nadčasy, pamätám si ako mali z neho hlavu v smútku v bratislavskom dopravnom podniku keď museli prijímať nových vodičov, lebo tým starým nový ZP stanovil dlhší odpočinok...
údaje Eurostatu sú objektívne údaje a aj mnohé iné krajiny EU mali podobný nárast ,takže sa správali nezodpovedne....objektívne som ale uviedol že nárast dlhu spomedzi krajín V4 bol najvyšší a sú nato aj objektívne dôvody okrem volebného roku to bolo aj to že slovenský trh je malý a preto sme odkázaní len na situaciu na západe hlavne SRN a nedokážeme si hospodárstvo vylepšiť vnútornou spotrebou je rozdiel trh s 5 mil obyvatelmi a Poliaci 50 mil a pritom ešte aj tí poliaci sa tento rok vyšplhajú na 8% deficit....
no a čo sa týka nákupných košíkov a účtov Fakty ŠR sa neplnil v príjmovej časti to jest štát menej vybral na daniach vysoká nezamestnanosť, daňové uniky ludia ako Mihál radi poradia ako neplatiť dane....vo výdavkovej časti sa ŠR plnil mohli by sme povedať že sa mohol viac....ale potom ako je možné že Tvoj genius nastavil výdavkovú časť rozpočtu vyššiu ako bola v roku 2010 to je jeho šetrenie....hmm a šetrenie vlády napísať nezmysly ako že ušetríme lebo sa nebude vyplácať odchodné poslancom (veď nie sú volby na budúci rok....),že ušetríme na protipovodňových opatreniach to už vie ako to bude na rok s povodňami? tak ako sa bude šetriť a kto? no jednoduchí priemerní občania tým že budú vyššie dane DPH,likvidácia tretieho piliera, zvýšenie dialničných známok, zdaňovanie odmien.... takto sa bude šetriť a mne sa zdá že to dokáže každý blbec....zastaví sa hosp vývoj menej peňazí menej míňania ,namiesto údajnej podpory zamestnanosti pravý opak tak aby sme to zvrátili ešte zmeníme ZP na otrocký aby ludia si mohli zarobiť a robiť od nevidím do nevidím......
Ja neobhajujem Mikloša. Ale preboha rozmýšľaj aj ty. To nie je plytvanie peniazmi, keď na nejakej lokálke stojí osobokilometer 30Sk a priemerná obsadenosť je 10 cestujúcich?? Za tie peniaze pre tých pár cestujúcich by bol lacnejší aj luxusný taxík a nie iba obyčajná herka 81x.
Čo sa týka deficitu a výšky dlhov. Vyšší dlh automaticky neznamená že krajina sa hneď dostane do problémov a naopak. Taliansko s dlhom 118% HDP nemá problémy, Rumunsko s dlhom 27% HDP naopak má. Preto chápem Mikloša že chce aby dlh bol čo najnižší
To sa zhodneme, to čo sa udialo 2.2.2003 bolo iba polovičaté riešenie. Bezhlavé škrtanie nie je šetrenie. Ako dôkaz poslúži to, že na dobrej polovici "zrušených tratí" bola po polroku doprava obnovená
a ešte k politike a Ficovi obrazne asi toľko, že je fajn si naplniť nákupný vozík kopcom v hypermarkete keď sú plné regále, ale treba aj prejsť cez pokladňu a zaplatiť
metal, súhlas
Ja neviem, ale ja nezastávam takú logiku, že zadlžujú sa iní alebo sme v priemere tak môžme aj my. Jak vo volebnom roku? Čo sa volilo aj v rokoch 2008 aj 2009?
Dobre vieš, že sa dá šetriť rozumne. Netuším síce koľko by sa ušetrilo, ale taktovým grafikonom sa dá ušetriť veľký počet súprav (čiže aj čiat, rušňovodičov, zamestnancov ŽSR). Príklad v súčasnosti Leopoldov - Nitra jazdia 4 bagety a jedna veľká súprava > hodinový takt Os Ld - NR - NZ by si vystačil zo 4 súpravami... prečo sa nešetrí touto cestou? Keď vidím pri svojich rôznych návrhoch GVD koľko sa tým dá ušetriť ... a neboj sa dávam si pozor na obratové časy a rôzne technologické úkony takže by to malo byť viacmenej zhodné so súčasnou situáciou.
80 mil. €? Napadá ma ... o 33 mil. € sa predraží letisko, mýto vyhrala najdrahšia ponuka... A hneď by sa našlo aj 100 mil. €
je jasné že Mikloš neuhne a nepridá a to si neodnesú len zamestnanci ZSSK prepúšťaním ale aj cestujúci zvýšením cestovného a rušením spojov.......alebo poznáš nejaký iný spôsob ako nahradiť 80 mil....všetko je len o prioritách pre verejnú dopravu sa nenájdu zdroje ale pre agentury typu NADSME bez problemov
no a ja o percentách písať nebudem ale mne nikto nemusí oči zaslepovať ja ich mám dostatočne otvorené
Zámčan: likvidačný? Neviem o ničom konkrétnom ... ale šetriť tak zrazu treba lebo nikto s tým nezačal. Či má sa pokračovať v bezhlavom rozhadzovaní a zalepovaní očí 40% ľudí? Ďakujem neprosím
vy si vôbec neuvedomujete že tu nejde teraz o to čo sa dá kde ušetriť a verejné obstarávania boli tunel ale ten tunel bol od čias Mečiara a že potom bude všetko ...
ak by to bolo tak keď ušetríte tam a tam dostane xxx EUR nato a nato tak by som to bral,alebo keď zvýšite produktivitu prepustite xxx ludí tak sa môže zdvihnúť plat.....
ale tu nie žiadne impulzy len tupé rušenie a likvidacia,alebo Figel nebude plniť domáce úlohy Mikloša.....
Aj čo sa týka postoju k širokorozchodnej. Ak ju Rusi chcú, bude. Odmietneme, pôjde inam a niekto iný bude mať za tranzit. A potom bude si naivne Figeľ myslieť, že Čierna n. T. bude ktovieako vyťažená. Čiernu zachrániť nie je v moci Slovenska, čo sa týka tranzitu. Čiže odmietneme širokorozchodnú,aj keď z logického hľadiska sa to zdá rozumné,veď sú kontajnery a pod, zo strategického môže ísť o totálnu hlúposť, aj tak obíde Čiernu a nebudeme mať vôbec nič, kdežto v prípade širokej zaručený lukratívny tranzit. Ale ľudia akoby nechceli vidieť a pochopiť, že Rusov neuchlácholíme na ch..oviny typu ,,prekladajte v Čiernej n. T.", im nikto a nikdy rozkazovať nebude.
Kto tu sníva o nejakej koncepcii fungujúcej verejnej dopravy je rojko a lavicový populista,nastupuje sa cesta prísneho individualizmu každý nech sa postará o seba sám.Samozrejme že sa to všetko prekryje zadlžením,neriešením my nič my muzikanti my zato nemôžeme len využijeme situaciu aby sme presadili svoju neoliberálnu koncepciu.
Chcel som ešte k tej Tekovskej trati. POvedzme, že BA-NR by sme mali spojenú. Myslel som si, že ak by sa na rozumnú rýchlosť upravila celá trať 141, bola by pekne NR spojená s Banskou Bystricou. Máš pravdu ale, vyžaduje to neuveriteľné peniaze (prakticky je celá v dezolátnom stave, zosunutá, nestabilná), a nielen ona, ale potom už aj isté úseky trate 150 - tie by tiež stáli za zmienku. Potom, takisto nové stroje, to je tiež nemálo. Otázne je, aké by to bolo rentabilné, či by sa ľudia na to naučili, či by vymenili bus za vlak, či by z tej NR prišiel do BB rýchlejšie a podobne. Možno štvrtky, piatky, nedele, pondelky by sa nejaké spoje uživili, to je len moja domnienka.
Ak však nie toto, Peťo, pozrime na trať 140. Podľa mňa veľmi perspektívna trať, v rovine, technicky naozaj nie je náročné ju zmodernizovať. Chodievam tadiaľ pomerne často, osobáky majú veľmi slušne vyťažené, i tie dva páry rýchlikov stoja za zmienku. Avšak 9 staníc, v ktorých treba rozbehnutý rýchlik prihamovať na 40tku a potom znova rozbiehať - koľko nafty tam prehorí, koľko zdržania to znamená? ak nie Lužianky-Kozárovce, na Prievidzu by som sa pozrel. SADky na Slovensku dopadli, ako dopadli, Ponitrania sa do BA vozia vlakom, 8 vozov Vtáčnika je naplnených temer úplne. To je vynikajúce. Ale železnica stále spí, nebije sa o klienta, ako dravo sa bije súkromník. Tak sa veľmi rýchlo môže stať, že ju tiež niekto predbehne. Iba o toto mne ide. Pozri u nás, chodí tiež veľa ľudí vlakom (som z Turca). Pozri na tú stanicu v MT - už mi mnohí starší a pohybovo hendikepovaní povedali, Maroš, strašne rád/a by som šiel/šla vlakom,ale ja v MT nevládzem nastúpiť...a fakt, pozrite sa na tú stanicu tak význam. mesta, nízke, rozbite, pieskové peróny...o tomto to je, myslím, že by železnica mala byť dravejšia. A aj koridor by mohol možno rýchlejšie postupovať. toľko si ja myslím...
TURANCAR - Turancar je súkromný autobusový prepravca, ktorý, podľa mňa, od štátu nedostane ani korunu, dopravnú cestu si platí. Keďže NR-BA jazdí Turancar vyslovene len a len po diaľnici, platí si dopravnú cestu v celej dĺžke. Keď ide BA-NR-BB, platí si ju takisto, lebo ide R1-I.trieda. Štát mu na to peniaze nedá, zaplatí si ju zo svojho, a ešte je v pluse. Ale železnica je dotovaná. A nemálo dotovaná, Peťo, na to nezabúdajme. Ale železnica spí, spánkom sladkým, spravodlivým. Neviem, čo myslí metal, že žiadne peniaze by nebolo treba investovať, ja si dovolím trošku ho poopraviť, bolo by treba. Koridor máme po Leopoldov? máme. Koľko je z Leopoldova km do Nitry? vari okolo 30. Podotýkam, po rovine, vo veľmi priaznivých trať. pomeroch, takpovediac po rovine. To je taký problém, natiahnuť do Nitry elektriku, skultivovať trať na aspoň 120 km/h (a to by šlo, keby som chcel moc tlačiť, 130). A máme spojenie BA-NR ako víno. Samozrejme, chce to stroje, chce to moderné vozne, pozri, na akých vozoch jazdí Turancar, radosť sedieť a viezť sa. Spomeniem aj výhody železnice - rýchlosť, komfort, WC a najmä - nestojí v zápchach v BA a NR, na čom by nabrala cenné minútky. Ale železnica spí.... ŽSR tlačí nemalé tržby za dopravnú cestu kam?? kam ich tlačí, ked nevie si na existujucich tratiach pomalé cesty opraviť?? do kancelárii, riaditeľov, poskokov, inšpektorov, námestníkov. Veď vlakokilometer je strašne drahý, tak kde sú tie prachy, do čerta?? čo by za ne mohlo byť, keď teda ZSSK a ZSCS platia, nech majú aj dôstojné podmienky. Takáto koncepcia vlakového spojenia BA a NR je podľa mňa realizovateľná, naozaj, nevidím v tom problém.