Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
keď sa Nemec s Rusom dohodne.... - moze si stavat streku popiri ropovode na dne Baltuckeho mora.
- my mame financne suchoty kvoli 1 poslednej vlade, Madari maju suchoty kvoli rozhadzovacnosti vlad za posl. 60 rokov, tak neviem, komu by sa do toho chcelo ...
- myslym, ze aj NATO by k tomu malo co povedat ...
Nemec, Rakúšan sa dohodne s Rusom, že postavia trať, no ale ako chcú donútiť dopravcov, aby vozili tovar práve po novej ŠRT, aj keby to bolo pre nich nerentabilné?
Pri ŠRT stále mi chceš dokázať ako je projekt zbytočný ako sa dá všetko zhravo zvládnuť ale to je všetko len náš pohlad......prečo Čína a Rusko aj Nemecko majú iní.Ja len dúfam že verdikt bude nerentabilnosť stavby ,lebo ak by sa potom náhodou stavalo cez Maďarsko bude to pre nás velmi
ja beriem, že článok z Klebetníku nie je seriózny, avšak potvrdzuje nelichotivú skutočnosť, že v štátnej firme je úplne jedno kto (odborník/laik) ju vediu a ako ju vediu, lebo vždy je to len teplé miestečko pre politicky dohodených panákov. A z tohto uhla pohľadu sú tie ich príjmy skutočne zarážajúce.
ŠRT - zopakujem, že na prekládku 30 párov kontajnerových vlakov potrebuješ 5 žeriavov a celkovo cca 30 zamestnancov. Z tohto pohľadu je ten vládny diletantizmus skutočne pochopiteľný a výstavba trate a všetky štúdie o výstavbe sú maximálne nezmyselné a sú to len vyhodené peniaze. Argumenty o zachovaní pracovných miest sú samozrejme nezmyslom.
Dumpingové ceny - ak Maďari postavia trať, tak tak učinia len ak to bude pre nich ziskové. Predstav si, že postavíš za miliardy novú trať, tak logicky hneď po dokončení budeš chcieť zo stavby profitovať. Lenže ty budeš mať nejakého súpera, ktorý umožní dopravu vlakov lacnejšie ako ty po tvojej novej trati, ktorú bude všetko obchádzať a neprejde tam ani koleso. Ty budeš nútený znížiť cenu za ŽDC, aby si vôbec nejaký vlak pritiahol, tým krokom znížiš svoj zisk doslova na minimum (dokonca zisk môže byť menší než splátky pôžičiek za trať) a návratnosť výstavby novej trati bude v nedohľadne.
Toto je trhový mechanizmus, ak tu ale budeme mať ŽSR s maximálne nepružnou cenotvorbou a bez záujmu o efektivitu, tak potom pochopiteľne všetky prepravy tento štát obídu...
Prečo si môžu ŽSR dovoliť dumpingové ceny a Maďari na novej trati nie - kvôli odpisom a tomu, že marginálne náklady na ŽSR budú minimálne. T.j. ŽSR majú trať dávno postavenú a nemusia ju odpisovať v takej miere ako novú trať Maďari a pri dnešnom systému riadenia dopravy je pre ŽSR jedno, či po tratí prejde 30 alebo 60 vlakov, keď to priepustnosť trate dovoľuje.
ďalej som nepísal o zlej Dôvere ani že je strašná ale o odmenách u nich a vôbec nepochybujem o tom že sú aj napriek kríze pekné hoci žijú len z peňazí daňových poplatníkov.Samozrejme že môžu byť vyššie a nižšie ale sú určite nadštandart vždy.Bola to len reakcia na Maťka a platy vrcholových generálov....a pritom to nie je vôbec problem kolko zarába generál ale pre mňa je ďaleko závažnejšia vec kolko zarába tá suita pod ním,ktorá sa tlačí v kancelariach......
a k ŠRT sa bavíme iba o keby ...a jasne som napísal keď sa to potvrdí že maďari ju postavia.... ale za dilentatizmus považujem zavrhnuť projekt ešte pred tým ako komisia vyriekne svoj verdikt o návratnosti takéhoto projektu.Pritom verdikt nebude robiť ani Fico,Medvedev ale ekonomickí analytici....a potom tým Tvojim vetám ani nerozumiem prečo by si ŽSR mohla dovoliť stanoviť dumpingové ceny a maďari nie....a to ani nehovorím o tom že príp ŠRT by fungovala pravdepodobne na iných princípoch t.j by v Azii nikto neskúmal že SR má na 500 km nižšie ceny tak budeme prekladať v Čiernej to je už utopické......
ktorá železnica je na tom lepšie? Tak asi tá, kde máš denne nie 3 použiteľné spoje, ale aspoň 8 a kde keď mešká vlak 30 min kvôli pokazenej mašine neprídeš do cieľa svojej cesty o 3h neskôr ako so skvelou ZSSK pod patronátom MDPaT.
Ďalej tá neskutočne zlá Dôvera, no, keby bola Dôvera tak strašnou zdravotnou poisťovňou, tak by nemala 25% podiel na trhu a taktiež, keby ho nemala, tak ani tí zlí manažéri by si nemohli dať tak nehorázne vysokánske odmeny, aby zdierali chúďa slovenské podvýživené zdravotníctvo. No a tu je ten rozdiel oproti štátnym podnikom, kde manažéri budú dostávať pekné platy vždy a nezáleží tu vôbec na ich obrate, podiele na trhu, zisku či strate atď.
ŠRT - tranzit, ak by ŽSR nastavili dumpingové ceny za ŽDC, čo si samozrejme Maďari na svojej novej trati nemôžu dovoliť, tak by k žiadnemu presunu tranzitu na maďarskú ŠRT logicky dôjsť nemalo. Alebo mi chceš tvrdiť, že keď si budeš môcť v obchode kúpiť ten istý tovar za za jednu cenu a za cenu trojnásobnú, že si kúpiš len zo zásady ten drahší?
a spory aké spory veď predsa nikto nepochybuje o tom že sú na tom ČD lepšie len som reagoval na vetu...za beskydama je nejaký vakuum na informace a na rozumní lidi....no jasné my tu ešte skáčeme po stromoch....
Ale rozdmýchávat spory o tom, kde jsou na tom železnice lépe, není asi to, co by na naše stránky patřilo. Ledaže by někdo hodlal zpracovat skutečně fakty podložené srovnání, nějakými národoveckými emocemi nezatížené. Jinak můžeme akorát konstatovat, že ani na jedné straně karpatského hřebene nejsou železnice tam, kde by měly a mohly být ve 21. století.
inak hroch cz to je akože pravidlom každého pravičiara že svojho oponenta zaškatulkujete síce slušne ,no tiež by ste si mali zvyknúť na iné názory a hlavne keď situacia u Vás nie je zďaleka lepšia ako u nás....železnicu máte lepšiu len kvôli vyšším štátnym dotáciam do infraštruktury súkromní dopravcovia vám jazdia na regionálkach ktoré boli u nás už zrušené a Jančura ešte s vlakmi nevyšiel...aby bolo nejaké relevantné porovnanie...
k súkromným dopravcom manageri majú také platy aké velké výkony prevádzkujú a vôbec nepochybujem o tom že keby prevádzkovali výkony ako ZSSK mali by top manageti také isté platy,že by si to zaslúžili lepším hospodárením možno ....ale ja som presvedčený že základ by bol len kolko by dostali od štátu za VVZ.
Mně přijde, že za Beskydami je prostě nějaké vakuum na informace a rozumné lidi.
haldo platy štátnych managerov sú velké len v porovnaní s našimi platmi ,takisto za nehoráznosť by sa dalo popvažovať aké odmeny si bez problemov udelovali bankári v súkromných bankách pričom hospodárili od desiatich k piatim......
aj privatizovaný dopravca a jeho šef by mali taký plat na ktorý by sme sa poskladali pretože by si šikovne nastavili poplatky od štátu že by zarábali viac ako tí nenavídení štátni....
no nebudem tu teraz vyhladavať kolko tak zarába šefstvo v Dôvere a pod... kde majú peniaze tiež len od daňových poplatníkov a nezarobili si nato vlastnou šikovnosťou.
hlavne keď situacia u Vás nie je zďaleka lepšia ako u nás....železnicu máte lepšiu len kvôli vyšším štátnym dotáciam do infraštruktury
To bych ani neřekl. Já na naší železnici oceňuji daleko jiné věci...některé nakousl už Rasťo.
Z dalších - výběrových řízení sice nebylo mnoho, ale nějaké už ano a v někzerých dokonce vyhrál nestátní dopravce. Jasně že neprovozuje soukromník EC Berlín-Budapešť, ale alespoň něco (narozdíl od SR).
Zatímco u Vás se lokálky zavírají (vč. těch, které potenciál mají), u nás se pro ně hledá využití (třeba koordinací s autobusy).
To všechno jsou věci, které vidím jako lepší. Klidně si myslete, že rozdmýchávám národnostní spory, ale já myslím, že jen konstatuji realitu, kterou si někteří nejsou ochotní/schopní přiznat.