Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
tie pomalé jazdy se*ú aj mňa, aj kvôli nim meškal dnešný R834 25 minút a v Galante som musel čakať hodinu na vlak do Trnavy
zrušenie dopravy na trati Zvolen - šahy aj pre mňa ako totálneho neznalca miestnych pomerov prijde ako krátkozraké.. Povedzme tak, do Zvolena príde nejaký investor, zamestná čo ja viem 1000 ľudí a dochádzať do práce budú aj z tohto smeru. Zatiaľ sa nik na vlak nehrnie, ak je tam traťová rýchlosť 40 - 50 - 60km/h, to už aj autobus je rýchlejší. Aby bolo cestovanie vlakom do práce /školy nejako atraktívne musí to byť rýchlosťou min. 80km/h. Za tie peniaze čo by bolo treba na modernizáciu krupinskej trate môžu chodiť busy každých 10 minút. Bohužiaľ žijeme v dobe, kde peniaze sú až an prvom mieste a treba sa správať ekonomicky. Opýtam sa takto, aj keď to bude znieť kruto - oplatí sa opraviť trať do Spišského Podhradia??Má taký potenciál, že zo sto nákaldok kamiónov jeden dopravca naloží jeden vlak?? Aký potenciál má táto trať pre cestovný ruch?? Nebudú náhodou pristavené auotbusy ku každému rýchliku vo Vlachoch lacnejšie
s Nitrou súhlasím, má tú smolu že je z hľadiska železničného voči centrám ako Bratislava alebo Trnava dosť od ruky, trasu BA - NR a späť má dobre podchytenú Turancar. Koľko peňazí by bolo treba investovať aby železnica dokázala konkurovať Turancaru (je to možné)?? Najrozumnejšie, najreálnejšie a najlacnejšie riešenie by bolo keby Turancar robil prípoje k vlakom v Trnave
Maroš, musíš si uvedomiť, železničná sieť vznikala v dobe keď ľudia aj štát mali iné potreby a možnosti, v dnešnej dobe sa mnoho tratí neuživí. Slovenská železničná sieť je skrátka predimenzovaná rozsahom, poddimenzovaná kvalitou, na mnohých tratiach poddimenzovaná priepustnosťou. Voľakedy stačila jedna koľaj medzi Bratislavou a Trnavou a lokálky boli ziskové. Dnes by sa nám tu na Trnavsku zišla tretia koľaj a lokálky sú stratové. Pred polstoročím bývalo na vidieku ďaleko viac ľudí, bolo ďaleko viac cestujúcich, ktorí nemali peniaze na auto. Mestá sa za ten čas rozrástli 5násobne a na mnohých lokálkach ubudli potenciálni cestujúci. Napíš mi, akú reálnu šancu sa uživiť (samozrejme s dotáciami v rozumnej výške) má trať Zbehy - Radošina alebo Lužianky - Kozárovce ktorá bola stavaná v dobe keď na Slovensku bolo iba 16000 motorových vozidiel (veľkú časť z nich vlastnila armáda a četníci ako služobné autá)...
No predsa cestujú domov na východ!!!
Nie prečo.... ak by bol zložený z dvoch vozňov mohol by byť aj plný... napr. súprava 810+011, keďže by malo ísť o vlak bez príplatku
Ďalšími mínusmi pre obsadenosť takéhoto vlaku okrem už "Braňom" spomenutých argumentov je aj to, že nie každému cestujúcemu, ktorý cestuje povedzme v piatok z BA do KE musí vyhovovať časová poloha tohto vlaku, a je otázne či by sa vzhľadom na frekvenciu ľudí uživilo viac vlakov v rôznych časových polohách. Osobne si myslím že nie...
štát tieto veci nemá čo riešiť. Má mať rolu generálneho manažéra a dopravcu. Konkrétne veci má riešiť až konkrétna firma/firmy a prepravné spoločnosti.
Štát má vyhlásiť verejnú súťaž na konkrétnu zákazku. Ľudovo povedané, štát má taký a taký balík a záujemcovia prosím predkladať svoje ponuky ! Detto pri poskytovaní nákladnej a osobnej dopravy !
Pokým sa bude štát takto hrajkať s dvomi rolami naraz (dopravca+prepravca), držať sa zúrivo toho, čo sa mu už dávno vymklo úplne spod kontroly, tak to nikto nebude schopný nikdy poriadne urobiť (prekážkou sa javí samotný štát) a budeme všetci z našich daní iba umelo predlžovať agóniu...