Německo a jeho železnice
Když už tady máme témata týkající se (nejen) okolních železnic, z pohledu Čech zde chybí železnice německé; záměrně v titulku neuvádím DB, protože v oblasti společné hranice i v přeshraniční dopravě operují také dopravci jiní.
Ilustrační snímky:
03.07.2004 - Dresden Hbf: jednotka ICE-T 411.531-7 jako ICE 1650 Dresden Hbf - Frankfurt (Main) Hbf
02.07.2005 - Chemnitz Hbf: "Ludmilla" 232.357-5 odstavená ve šturcu
03.07.2004 - Zittau: Desiro LausitzBahn VT 612 jako spoj LB 84317 Cottbus - Zittau/LB 88158 Zittau - Cottbus
Užitečné odkazy:
DB - Deutsche Bahn/Německá železnice
Mapa německé železniční sítě
Suhlasim s tebou, len malá poznámka.
Zabzar bolo plne funkcne a v takom pripade podla mna je nepripustne, aby nejakym sposobom operator mohol obist techniku. ( ani omylom ani zámerne ved prave preto je tam zabzar).
V tom vidim pomerne velku medzeru. Jedine co bolo v ten den mimoriadne, bolo to 4 min meskanie vlaku, ale to nema nic spolocneho so zabzarom. Práve naopak na takej trati, ako je aj ta pri Rosenheimu, by malo byt do riadenia zakomponovane aj to pripadne meskanie ( napr automaticke zabezpecenie krizovania v inej - susednej- stanici). Vtedy by vypravca nemusel kuzlit, len si vybrat profil krizenia napr v Bad Aibling Kurort a zabzar by mohol automaticky postarat o riadne krizenie na celom kritickom useku.
Zabzar bolo plne funkcne a v takom pripade podla mna je nepripustne, aby nejakym sposobom operator mohol obist techniku. ( ani omylom ani zámerne ved prave preto je tam zabzar).
V tom vidim pomerne velku medzeru. Jedine co bolo v ten den mimoriadne, bolo to 4 min meskanie vlaku, ale to nema nic spolocneho so zabzarom. Práve naopak na takej trati, ako je aj ta pri Rosenheimu, by malo byt do riadenia zakomponovane aj to pripadne meskanie ( napr automaticke zabezpecenie krizovania v inej - susednej- stanici). Vtedy by vypravca nemusel kuzlit, len si vybrat profil krizenia napr v Bad Aibling Kurort a zabzar by mohol automaticky postarat o riadne krizenie na celom kritickom useku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785978/
Cmelák neviem či v tomto prípade sa dá hovoriť aj o iných okolnostiach....ked tak tak osobných...predsa to zab zar bolo funkčné a vždy musí existovať možnosť ako zar obísť ak príde k poruche nijaké zab zar nie je budované tak aby pri poruche nebolo možné zariadiť aspoň nejaké jazdy.Tak potom pri poruche by stačilo aby výpravca dal ruky preč od všetkého a čakal na opravu a vlaky stáli...ved by to bolo pre výpravcov výhodnejšie....
ale v tomto prípade sa jednalo o nepochopitelné zaváhanie......lebo zab zar fungovalo.Samozrejme že sa vynoria otázky aké si naznačil opotrebovanosť, záťaž atd..ale v konečnom dôsledku musíme už kvôli obetiam a pozostalym konštatovať že v takomto zlyhaní nestačí povedať Prepáčte,je mi to lúto.
ale v tomto prípade sa jednalo o nepochopitelné zaváhanie......lebo zab zar fungovalo.Samozrejme že sa vynoria otázky aké si naznačil opotrebovanosť, záťaž atd..ale v konečnom dôsledku musíme už kvôli obetiam a pozostalym konštatovať že v takomto zlyhaní nestačí povedať Prepáčte,je mi to lúto.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785976/
Neviem, ci je na mieste ziadat hlavu vypravcu.
Nikto nepochybuje o tom, ze urobil pruser, na druhej strane, kto neurobi pruser v kazdodennej práci? Aj lekár, aj sofér autobusu, ale aj instalater ci hasic, otec alebo matka atd. moze urobit chybu. Nechcel by som byt ani v kozi vypravcu a mat tarchu 11 zivotov na krku, je to mozno horsi trest ako sediet v base desiatky rokov....
Na druhej strane, kde je dodávatel zabzaru, ktory nevylucil moznost takeho chybneho konania?
Základ kazdeho zabzar projektu je, ze treba vylucit aj ludsku blbost ( podla Einsteina nekonecnu).
Kde je zodpovednost nadriadenych (ak vedeli o nedostatkoch), ked zriadili jednomuznu sluzbu pre tucet stanic?
Je zaujimave, ze tie aspekty vobec nikto nerozobera, len sa diskutuje o vyske trestu pre cloveka, ktory vykonával svoju dennu rutinnu prácu a musi spracovat pre seba, ze sa stal vrahom 11 nevinnych ludi stlacenim idiotskeho gombiku na paneli. Neviem ci má rodinu a deti, ale som z toho velmi smutny. Nebol by som prekvapeny keby skocil pod vlak.
Vrelo si pamätam pruser na Kaprune, kde asi 150 ludi zomrelo v pozemnej lanovke, len kvoli tomu, ze niekto zo zodpovednych zabudol na to, ze na stanovisku rusnovodica v zime asi bude tiez mrznut a personal tam musi sediet denne 8-10 hodin. Neskor niekto ( nevedno kto ) povolil, aby tam naistalovali teplovzdusny elektricky ventilátor, ktory nakoniec zapálil vozidlo v tuneli.
Po nekonecnych jednaniach sud nenasiel vinnika.....
Nikto nepochybuje o tom, ze urobil pruser, na druhej strane, kto neurobi pruser v kazdodennej práci? Aj lekár, aj sofér autobusu, ale aj instalater ci hasic, otec alebo matka atd. moze urobit chybu. Nechcel by som byt ani v kozi vypravcu a mat tarchu 11 zivotov na krku, je to mozno horsi trest ako sediet v base desiatky rokov....
Na druhej strane, kde je dodávatel zabzaru, ktory nevylucil moznost takeho chybneho konania?
Základ kazdeho zabzar projektu je, ze treba vylucit aj ludsku blbost ( podla Einsteina nekonecnu).
Kde je zodpovednost nadriadenych (ak vedeli o nedostatkoch), ked zriadili jednomuznu sluzbu pre tucet stanic?
Je zaujimave, ze tie aspekty vobec nikto nerozobera, len sa diskutuje o vyske trestu pre cloveka, ktory vykonával svoju dennu rutinnu prácu a musi spracovat pre seba, ze sa stal vrahom 11 nevinnych ludi stlacenim idiotskeho gombiku na paneli. Neviem ci má rodinu a deti, ale som z toho velmi smutny. Nebol by som prekvapeny keby skocil pod vlak.
Vrelo si pamätam pruser na Kaprune, kde asi 150 ludi zomrelo v pozemnej lanovke, len kvoli tomu, ze niekto zo zodpovednych zabudol na to, ze na stanovisku rusnovodica v zime asi bude tiez mrznut a personal tam musi sediet denne 8-10 hodin. Neskor niekto ( nevedno kto ) povolil, aby tam naistalovali teplovzdusny elektricky ventilátor, ktory nakoniec zapálil vozidlo v tuneli.
Po nekonecnych jednaniach sud nenasiel vinnika.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785972/
Veľmi dobre poznám výpravcu ČD,MUDr.Michala Klenovca. Nie,nepomýlil som sa,výpravca na jednokoľajnej trati č.210 SŽDC je vyštudovaný lekár,ktorý okrem denných a nočných služieb u ČD stihá ordinovať v Čerčanoch.A podľa komentárov na znamylekar.cz si ho pacienti chvália.Má dve zamestnania,a nerobí to pre peniaze. Výpravca nemeckej infraštruktúry,ktorý zapričinil najhoršiu žel.nehodu v Bavorsku,s veľmi tragickými následkami si zaslúži prísnejší trest,nie 5 rokov,ako sa tu písalo.Keby cestujúci z oboch vlakov,ktorí sa ťažko zranili žiadali fin.odškodnenie po vinníkovi nepochopiteľnej zrážky,prežili okamihy hrozy,ďalším minimálne 11 nevinným cestujúcim a personálu súkrom.spoločnosti už nič to nejcennejšie nevráti.Ako som písal vo svojom príspevku hneď v deň nehody,o 17:30,osobný vlak 79596 mal čakať v žst.Kolbermoor 6:40-6:45,prakticky celý deň sa v takte v tejto žst.križujú vlaky.A ako písali média,veľkým šťastím v nešťastí boli školské prázdniny,následky mohli byť ešte horšie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785967/
Nic ine som nechcel ja povedat, ze ani na západe nie je jednoduche byt vypravcom ci zelezniciarom. Na prvy pohlad mozno, ze sa ti zda, ze zarábaju lepsie, len nepoznás druhu stranu mince, co taky zivot stoji tam. Aj vo Viedni a inde boli zelezniciari ( kym to odbory nezakázali), ktori jazdili vo volnom case na taxikoch a mali inu druhu pracu. To uz teraz nesmu. ( a ver tomu, ze to nerobili kvoli dlhej chvile).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785919/
by malo podobné prípady riešiť prevádzkový poriadok stanice a záverová tabuľka SZZ. Aj u nás boli, a možno aj sú stanice bez odchodových návestidiel. A platila zásada, akou rýchlosťou sa do stanice vchádzalo, ( obyčajne 40 ), takú musel dodržať v obvode celej stanice.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785911/
Cmelak Ty buď žiješ mimo Slovenska alebo ak nie, tak si mimo slovenskú realitu. Mnohí tu chodia do dvoch prác aby nemuseli živorit, tí koľko musia robiť a v súčte nemajú ani toľko čo ten Tvoj "segiň" kamarát. Tu sa robilo traja v nepretržitej prevádzke 21 smien za mesiac, alebo spýtaj sa výpravcov na západe alebo na DOT Trnava koľko robia. Dohovoril som.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785909/
Na západe (uz aj u nas :-( )musia vsetko racionalizovat. Aj na spominanej trati bolo kedysi 8-9 vypravcov sucasne v sluzbe (na kazdej väcsej stanici). Dnes je jeden alebo dvaja ( nepocitam konecne stanice) su v sluzbe za ten isty plat ako kedysi. Zodpovednost za osmych a neustaly boj s nedostatkom personalu ( ked niekto nepride do prace) - je zaujimave ze DB aj ÖBB hladaju stale zamestnancov a napriek tomu velmi casto nevedia zabezpecit ani riadny personalny stav na podobnych pracoviskach ( niet ziadnej rezervy na chorobu, na dovolenku atd.). Aj v pripade kamosa su 5 na nepretrzitu sluzbu, ak jeden vypadne uz je pruser.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785888/
Dobre, nebudem to ďalej rozvádzať, sú to chudáčikovia, fakt ich ľutujem. Načo potom majú odbory? Výpravkyňa zo spomínaných Budkoviec dostala 6 rokov za šiestich, tomuto hrozí najviac 5 za jedenástich. Predstav si že u nás na tratiach kde jazdia rýchliky sa jazda vlakov zabezpečuje len telefonickým dohovorom (dorozumievaním) výpravcov susedných staníc a takýchto tratí je viac ako polovica z celej siete.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785882/
Vihorlat
Za nemecky plat. A podobne dristy.
Ked ti poviem, ze kamarat ktory pracuje ako vypravca na stanici velkosti cca Poprad v Rakusku za posledne 2 roky si vedel vybrat 2 tyzdne dovolenky..dokonca na pohreb brata musel ist medzi dvomi nocnymi sluzbami (cca 200 km) tak su ti ludia velmi zle plateni....
Aj ten ktory teraz urobil chybu sluzil uz takmer 20 rokov v takych alebo podobnych podmienkach...
Vies o tom nepisu smerodatne media.
A rakusky rusnovodic, ktory zaspal na Semmeringu mal uz 6 hod predlzenu nocnu sluzbu.
Za nemecky plat. A podobne dristy.
Ked ti poviem, ze kamarat ktory pracuje ako vypravca na stanici velkosti cca Poprad v Rakusku za posledne 2 roky si vedel vybrat 2 tyzdne dovolenky..dokonca na pohreb brata musel ist medzi dvomi nocnymi sluzbami (cca 200 km) tak su ti ludia velmi zle plateni....
Aj ten ktory teraz urobil chybu sluzil uz takmer 20 rokov v takych alebo podobnych podmienkach...
Vies o tom nepisu smerodatne media.
A rakusky rusnovodic, ktory zaspal na Semmeringu mal uz 6 hod predlzenu nocnu sluzbu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785879/
rk_kn.
podľa toho, čo som sa ja asi pred rokom dočítal (železničné nešťastia za posledných 50 rokov), sami Nemci si to nevedia jednoznačne zaradiť.
Tá mnou spomínaná nehoda je dôkaz.
Rušňovodič v obvodu výhybiek severného zhlavia išiel 40, potom, keď sa presvedčil, že aj posledné vozidlo opustilo zhlavie, zrýchlil na 90 podľa "rozkazu" v obvode nákladnej stanice kvôli výluke, a potom začal znovu zrýchlovať na maximálnu rýchlosť (160 km/h). Presne podľa toho, ako Zámčan opísal. Na nasledujúcej výhybke do odbočky sa vykoľajil. NEMAL AKO O TOM VEDIEŤ, nakoľko v tej stanici hlavné staničné koľaje boli jednosmerné...t.j.bez návestidiel proti správnemu smeru.
A práve toto sa snažila výpravkyňa návestiť tou "ersatzsignal", aby vlak išiel 40km/h až po najbližšie návestidlo, ktoré v tomto prípade malo byť až pred južným zhlavím osobnej stanice vo vedľajšej koľaji naľavo od hlavnej. Len vedľajšie koľaje boli "obojsmerné" a vybavené návestidlami na oboch koncoch. Navyše medzi nákladnou a osobnou stanicou bola len jednoduchá koľajová spojka, a práve nie zľava doprava...
Podľa vyšetrovateľov obidvaja mali pravdu, a nepochybili ani jeden...
A preto som smutný z týchto nehôd, lebo na koridore na nosnej trati niekto ušetril 4 návestidlá, a ďaľšie 2 návestidlá (vchodové) nevedia návestiť 40 a očakávaj 40, pretože sa s tým nepočítalo...
podľa toho, čo som sa ja asi pred rokom dočítal (železničné nešťastia za posledných 50 rokov), sami Nemci si to nevedia jednoznačne zaradiť.
Tá mnou spomínaná nehoda je dôkaz.
Rušňovodič v obvodu výhybiek severného zhlavia išiel 40, potom, keď sa presvedčil, že aj posledné vozidlo opustilo zhlavie, zrýchlil na 90 podľa "rozkazu" v obvode nákladnej stanice kvôli výluke, a potom začal znovu zrýchlovať na maximálnu rýchlosť (160 km/h). Presne podľa toho, ako Zámčan opísal. Na nasledujúcej výhybke do odbočky sa vykoľajil. NEMAL AKO O TOM VEDIEŤ, nakoľko v tej stanici hlavné staničné koľaje boli jednosmerné...t.j.bez návestidiel proti správnemu smeru.
A práve toto sa snažila výpravkyňa návestiť tou "ersatzsignal", aby vlak išiel 40km/h až po najbližšie návestidlo, ktoré v tomto prípade malo byť až pred južným zhlavím osobnej stanice vo vedľajšej koľaji naľavo od hlavnej. Len vedľajšie koľaje boli "obojsmerné" a vybavené návestidlami na oboch koncoch. Navyše medzi nákladnou a osobnou stanicou bola len jednoduchá koľajová spojka, a práve nie zľava doprava...
Podľa vyšetrovateľov obidvaja mali pravdu, a nepochybili ani jeden...
A preto som smutný z týchto nehôd, lebo na koridore na nosnej trati niekto ušetril 4 návestidlá, a ďaľšie 2 návestidlá (vchodové) nevedia návestiť 40 a očakávaj 40, pretože sa s tým nepočítalo...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785877/
Ja som vychádzal z toho, že sa jedná o trať s AB. Doteraz nikto nevysvetlil o aký funkčný systém na tej trati ide, prípadne s porovnaním s našimi. Článok 171 je v kapitole o AB, ale postupne som zistil, že nie je to isté. Pracoval som na D 3 s telef.riadením, na HPB, RPB, RAB , bez TBB, ale ten nemecký systém si neviem nikde zaradiť. A že sa dá vypnúť TZZ, keď nevykazuje žiadnu poruchu ? !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785873/
Ak sám riadim nejaké dopravne na diaľkovine a jeden vlak má postavené a druhému oproti dám privolávačku tak to nie je výpravca. A myslím si že za nemecký plat sa má možnosť odreagovať a zrelaxovať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785872/
Urcite chudak sa pomylil. V casovom priestore cca 5 min su 3 stanice:
Kolbenmoor
Bad Aibling Kurort
Bad Aibling
Kedze krizovanie v Kolbenmoor v 6:45 nevyslo, preto protiiduci vlak v Bad Aiblingu vypustil o 6:43 a zrejme chcel krizovat v Bad Aiblingu Kurort cca 6:47 a tam zabudol, ze protiiduci vlak este tam nie je - a napriek pustil zmeskany vlak dalej.
Smutne je ze vsetko zaviselo od jedineho cloveka - je to nesmierna zodpovednost. K tomu vedu uspory a stres.
Ten vypravca, ako nejaky robot, robi roky denne presne tu istu operaciu sám - nemá kde odreagovat, nema s kym prediskutovat bezne denne zálezitosti a nema nikoho okolo, kto moze v pripade chyby zakrocit - alebo aspon sa ozvat.
Kolbenmoor
Bad Aibling Kurort
Bad Aibling
Kedze krizovanie v Kolbenmoor v 6:45 nevyslo, preto protiiduci vlak v Bad Aiblingu vypustil o 6:43 a zrejme chcel krizovat v Bad Aiblingu Kurort cca 6:47 a tam zabudol, ze protiiduci vlak este tam nie je - a napriek pustil zmeskany vlak dalej.
Smutne je ze vsetko zaviselo od jedineho cloveka - je to nesmierna zodpovednost. K tomu vedu uspory a stres.
Ten vypravca, ako nejaky robot, robi roky denne presne tu istu operaciu sám - nemá kde odreagovat, nema s kym prediskutovat bezne denne zálezitosti a nema nikoho okolo, kto moze v pripade chyby zakrocit - alebo aspon sa ozvat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785861/
Pn návesť je núdzová....pred každým zatlačením takejto návesti by si mal obsluhujúci zamestnanec kurevsky (sorry za výraz) presvedčiť či sú splnené všetky podmienky.V každom prípade ak nejde stavať tak sa najskôr presvedčiť prečo nejde postaviť Volno a až po vyhodnotení situacie umožniť dalšiu jazdu.....
Ked máte mierny spor John a Rk n tak máte obidvaja pravdu,pre rušňovodiča platí tá opatrná jazda len v obvode výhybiek,ak to ešte platí tak na AB po najbližšie oddielové náv,to znamená ak napr výpravca na RPB v NZ pustí vlak do Bajču na Volno teda po súhlase ,opačne výpravca v Bajči už Volno nerozsvieti iba privolávačku a vlak odíde a ak vstúpi na trať (prejde obvod výh)môže ísť traťovou rýchlosťou to znamená žiadne "podla rozhladu" a vlaky sa zrazia v 100 km /h. v takomto prípade bude počínanie výpravcu v Bajči nepochopitelné ale možné....v tomto prípade sú dvaja takže je väčšia nádej že jeden druhému povie ,čo robíš čo mi ponúkaš však ide k tebe vlak ?! .V tom Nemecku bol sám a nerozmýšlal....konal ked nie úmyselne tak automaticky ,nejde rozsvietiť nevadí...úplne zabudol na další vlak....
Väčšinou k tragickým nehodám príde pri zhluku viacerých okolností.....príklady u nás ukradnuté káble (Budkovce"),zaplavená výh a vypnutá z činnosti (Jur)...teda zab zar bolo znefunkčnené,v tomto nemeckom prípade to ale vyzerá že všetko bolo OK o to je to pochybenie alarmujúcejšie.Clovek je tvor omylný napr aj mne sa stalo pred rokmi že som pustil vlak z palárikova do NZ proti súhlasu a stačil len taký detail že výpravca v NZ si vypýtal traťový súhlas pre obe kolaje (kvôli ukážke nejakému novému zamestnancovi ako sa točí súhlas) zároveň v palárikove na odchodovom zhlaví robila traťovácka čata ktorá obsadila kolajový obvod a znemožnila postavenie odch náv.., samozrejme že som reagoval tak že nejde mi rozsvietiť kvôli týmto pracovníkom a úplne som zabudol že som pred hodinou točil súhlas,výsledok bol ten že vlak odišiel proti súhlasu,eventualne teda z NZ mohol vypraviť protivlak....v tej dobe začiatkom 90 rokov sa na AB predvídané odchody skôr podobali skutočným odchodom takže mophlo prísť k nehode....samozrejme nič také sa nestalo,rušňovodič sa ohlásil a s miernym meškaním prišiel do NZ,len som chcel opísať že niekedy človek aj ked môže byť málinko nepozorný môže spôsobiť nehodu a je to na funkčnom ZAB ZAR
Ked máte mierny spor John a Rk n tak máte obidvaja pravdu,pre rušňovodiča platí tá opatrná jazda len v obvode výhybiek,ak to ešte platí tak na AB po najbližšie oddielové náv,to znamená ak napr výpravca na RPB v NZ pustí vlak do Bajču na Volno teda po súhlase ,opačne výpravca v Bajči už Volno nerozsvieti iba privolávačku a vlak odíde a ak vstúpi na trať (prejde obvod výh)môže ísť traťovou rýchlosťou to znamená žiadne "podla rozhladu" a vlaky sa zrazia v 100 km /h. v takomto prípade bude počínanie výpravcu v Bajči nepochopitelné ale možné....v tomto prípade sú dvaja takže je väčšia nádej že jeden druhému povie ,čo robíš čo mi ponúkaš však ide k tebe vlak ?! .V tom Nemecku bol sám a nerozmýšlal....konal ked nie úmyselne tak automaticky ,nejde rozsvietiť nevadí...úplne zabudol na další vlak....
Väčšinou k tragickým nehodám príde pri zhluku viacerých okolností.....príklady u nás ukradnuté káble (Budkovce"),zaplavená výh a vypnutá z činnosti (Jur)...teda zab zar bolo znefunkčnené,v tomto nemeckom prípade to ale vyzerá že všetko bolo OK o to je to pochybenie alarmujúcejšie.Clovek je tvor omylný napr aj mne sa stalo pred rokmi že som pustil vlak z palárikova do NZ proti súhlasu a stačil len taký detail že výpravca v NZ si vypýtal traťový súhlas pre obe kolaje (kvôli ukážke nejakému novému zamestnancovi ako sa točí súhlas) zároveň v palárikove na odchodovom zhlaví robila traťovácka čata ktorá obsadila kolajový obvod a znemožnila postavenie odch náv.., samozrejme že som reagoval tak že nejde mi rozsvietiť kvôli týmto pracovníkom a úplne som zabudol že som pred hodinou točil súhlas,výsledok bol ten že vlak odišiel proti súhlasu,eventualne teda z NZ mohol vypraviť protivlak....v tej dobe začiatkom 90 rokov sa na AB predvídané odchody skôr podobali skutočným odchodom takže mophlo prísť k nehode....samozrejme nič také sa nestalo,rušňovodič sa ohlásil a s miernym meškaním prišiel do NZ,len som chcel opísať že niekedy človek aj ked môže byť málinko nepozorný môže spôsobiť nehodu a je to na funkčnom ZAB ZAR
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785859/
Uz sme o tom pisali, ze Ersatzsignal ( z naseho hladiska) má urcite pohybnosti ( podla predpisov napr. uz nemusi svietit v dobe, ked vlak prechádza vedla návestidla, avsak ani slovo o tom nie je v predpisoch, ze kedy vlastne má svietit a ako dlho), aj jeho pouzitie má uplne ine závislosti a postupnosti ako nasa privolávacka.
Co sa tyka bezpecnosti, to nech posudia vysetrovatelia.
Pre oci nasinca je cely nemecky signalizacny system je dost komplikovany. Nedávno som pozeral na cerstvo obnovenej vysokorychlostnej trati nove návestidla. - maju 11 svetiel + ciselny indikátor!! V noci prechádzat takou stanicou je urcite poriadna vyzva citat take komplikovane signály.
Prave teraz vo Svajciarsku sa ozvali odbory rusnovodicov a ziadaju na najnovsich tratiach - s ETCS L2 - aby aj navestidla pre posun boli v dobe ked sa neposunuje vypnute, lebo rusnovodic dostane navest do kabiny ( riadne navestidla uz nie su na trati) a vidi popri trati návestidla na posun - ktore maju podobne znaky.
Je faktom, ze urcite by pomohlo (vsade na svete pri hocijakom návestnkm systeme), aby pred vlakom svietili len take návestidla, ktore su pre neho urcene! Táto technologia uz existuje ( prvykrat som videl v roku 2010 v USA pri Chicagu - dodávatel je europsky vyrobca), ze návestidla su vsetky zhasnuté a cca 2 minuty pred prechodom vlaku sa rozsvieti len to návestidlo, ktore je platné pre dany vlak. ( okrem toho zaiste setri aj energiu).
Co sa tyka bezpecnosti, to nech posudia vysetrovatelia.
Pre oci nasinca je cely nemecky signalizacny system je dost komplikovany. Nedávno som pozeral na cerstvo obnovenej vysokorychlostnej trati nove návestidla. - maju 11 svetiel + ciselny indikátor!! V noci prechádzat takou stanicou je urcite poriadna vyzva citat take komplikovane signály.
Prave teraz vo Svajciarsku sa ozvali odbory rusnovodicov a ziadaju na najnovsich tratiach - s ETCS L2 - aby aj navestidla pre posun boli v dobe ked sa neposunuje vypnute, lebo rusnovodic dostane navest do kabiny ( riadne navestidla uz nie su na trati) a vidi popri trati návestidla na posun - ktore maju podobne znaky.
Je faktom, ze urcite by pomohlo (vsade na svete pri hocijakom návestnkm systeme), aby pred vlakom svietili len take návestidla, ktore su pre neho urcene! Táto technologia uz existuje ( prvykrat som videl v roku 2010 v USA pri Chicagu - dodávatel je europsky vyrobca), ze návestidla su vsetky zhasnuté a cca 2 minuty pred prechodom vlaku sa rozsvieti len to návestidlo, ktore je platné pre dany vlak. ( okrem toho zaiste setri aj energiu).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785852/
....hm zaujímavá diskusia,len tu vôbec neporovnávajte predpisy ŽSR a DB,a už vôbec nie privolávaciu návesť......sú v tom rapídne rozdiely....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785845/
No, neviem, kde by som našiel presnú informáciu, alebo definíciu návesti "ersatzsignal", ale prvé ma napadlo nešťastie v stanici Brühl v roku 2000, kde došlo "k nesprávnemu pochopeniu významu nejednoznačnej návesti", a následnému vykoľajeniu (sa) vlaku Schweiz Express s následkom 9 mŕtvych. Rušňovodič, aj výpravkyňa, boli vraj oslobodení, nakoľko tá návesť bola podľa vyšetrovateľov fakt nejednoznačná.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/785838/
» Cmelak: nie je to ta ako sa hovorí: daň za modernizáciu?
Pred modernizáciou trati pomaly v každej stanici bol nejaký človek
Po zmodernizovaní trati 1 človek diaľkovo ovláda výhybky v niekoľko desiatkach staníc.