Maďarsko - MÁV
Sem môžete písať príspevky týkajúce sa MÁV. Na maďarských tratiach ešte stále vidno v službe stroje, aké sme poznali zo ŽSR, alebo z ČSD, napr: Sergej - M62. Stretneme však aj nové rušne 1047 - Taurus a postupne pribúdajú ďalšie.
Pačia sa vám nové jednotky Desiro?
Aký je váš názor na maďarské rušne? Môžeme porovnať MÁV a ZSCS, ZSSK.
Užitočné odkazy:
MÁV - Maďarské železnice
Jazykova vybavenost v Komarome sa nam uz pomaly zlepsuje, vcera jedna mladsia pokladnicka sa vedela dohovorit po anglicky. Aj v Komarome na stanici hlasi ten automaticky "budapestiansky" hlas, takze priaznivci madarskych hlaseni nemusia chodit az do hlavneho mesta.
Kedze sa mi velmi pacil madarsky film Revizori (Kontroll) o revizoroch v budapestianskom metre, rozhodol som sa pozriet na miesta, kde sa to odohravalo a hned ako som vliezol do podzemia, narazil som na revizorov. Chvilu som ich pozoroval a bolo to presne ako scena z uvedeneho filmu - partia revizorov obkolesila vychody z eskalatorov a s tymi paskami na rukavoch kontrolovala cestujucich, pricom tak ako vo filme sa natahovali s roznymi neplaticmi, snazili sa vysvetlit nechapavym zahranicnym turistom, ze maju zly listok (v metre maju taky divny a komplikovany tarifny system ako v MAV). Ale oproti filmu sa revizori uz dohovorili po naglicky, ale aj tak mi jeden z nich velmi pripominal jednu postavicku z filmu , dobre som sa na tom pobavil. Inak metro vyzera rovnako ako v Prahe - interier aj supravy (teda tie klasicke sovietske).
Na Keleti som nechcel cakat v rade na listok pred "nemzeti penztar", tak som si kupil listok v automate. Zase som si spomenul na tie chu****ny, co nakupila ZSSK - v Budapesti po mne nikto nechel, aby som si isiel niekam rozmenit bankovky na drobne, nikto po mne vobec nevyzadoval nejaky CASH, proste som zasunul slovensku platobnu kartu a bolo zaplatene (tie automaty su nejake sofistikovanejsie - na rozdiel od listkov vydanych z PC obsahuju aj cielovu stanicu, nielen km pasmo, hoci ako som videl pri vydavani listkov, v PC obsluha nahodi cielovu stanicu).
Info pre cestovatelov na Balkan - medzinarodna pokladnica uz nie je zastrcena v tych utrobach stanice pri vchode z Tokoly ut vedla 6. kolaje, ale na opacnej strane pri 9. kolaji, je to aj oznacene, nakukol som dovnutra - vyzera to krajsie, da sa platit kartou, ale nevsimol som si, ci listky stale vypisuju rucne.
Cestou spat som isiel nejakym rychlikom, v ktorom bol taky zaujimavy vozen - oznacene to bolo Bp, ale malo to usporiadanie na sposob nasich Apeer - 2+1, ale na rozdiel od Apeer tie kresla boli pohodlne makke, dobre sa v tom sedelo (a bola to 2. tr.).
Celkovo to bol velmi vydareny vylet, i ked skor taky bleskovy. Po kazdej ceste sa mi v Madarsku paci viac a viac .
Kedze sa mi velmi pacil madarsky film Revizori (Kontroll) o revizoroch v budapestianskom metre, rozhodol som sa pozriet na miesta, kde sa to odohravalo a hned ako som vliezol do podzemia, narazil som na revizorov. Chvilu som ich pozoroval a bolo to presne ako scena z uvedeneho filmu - partia revizorov obkolesila vychody z eskalatorov a s tymi paskami na rukavoch kontrolovala cestujucich, pricom tak ako vo filme sa natahovali s roznymi neplaticmi, snazili sa vysvetlit nechapavym zahranicnym turistom, ze maju zly listok (v metre maju taky divny a komplikovany tarifny system ako v MAV). Ale oproti filmu sa revizori uz dohovorili po naglicky, ale aj tak mi jeden z nich velmi pripominal jednu postavicku z filmu , dobre som sa na tom pobavil. Inak metro vyzera rovnako ako v Prahe - interier aj supravy (teda tie klasicke sovietske).
Na Keleti som nechcel cakat v rade na listok pred "nemzeti penztar", tak som si kupil listok v automate. Zase som si spomenul na tie chu****ny, co nakupila ZSSK - v Budapesti po mne nikto nechel, aby som si isiel niekam rozmenit bankovky na drobne, nikto po mne vobec nevyzadoval nejaky CASH, proste som zasunul slovensku platobnu kartu a bolo zaplatene (tie automaty su nejake sofistikovanejsie - na rozdiel od listkov vydanych z PC obsahuju aj cielovu stanicu, nielen km pasmo, hoci ako som videl pri vydavani listkov, v PC obsluha nahodi cielovu stanicu).
Info pre cestovatelov na Balkan - medzinarodna pokladnica uz nie je zastrcena v tych utrobach stanice pri vchode z Tokoly ut vedla 6. kolaje, ale na opacnej strane pri 9. kolaji, je to aj oznacene, nakukol som dovnutra - vyzera to krajsie, da sa platit kartou, ale nevsimol som si, ci listky stale vypisuju rucne.
Cestou spat som isiel nejakym rychlikom, v ktorom bol taky zaujimavy vozen - oznacene to bolo Bp, ale malo to usporiadanie na sposob nasich Apeer - 2+1, ale na rozdiel od Apeer tie kresla boli pohodlne makke, dobre sa v tom sedelo (a bola to 2. tr.).
Celkovo to bol velmi vydareny vylet, i ked skor taky bleskovy. Po kazdej ceste sa mi v Madarsku paci viac a viac .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65973/
Ad Jakub: Ja som mal na mysli, skúsenosti s našich dedín a krajov. Počas mojej ZVS, a aj počas povodňových prác po r. 1965. Mal som známeho pasováka MR, ktorý hneď prešiel na ruštinu, keď videl, že nemáme dokonalý maď. prízvuk. A obyvateľom v Budapešti sa nečudujem, po skúsenostiach po r. 1956. U nás to bolo podobné, keďže sme tu mali posádku a z druhej strany pevnosti tiež podobne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65813/
rk_kn.: Vsak som pisal, ze v Budapesti som sa po nemecky dohovoril, najma so strednou a starsou generaciou :-). Aj s jednym sprievodcom, aj s pokladnickou v medz. pokladni v Gyori. Pokladnica v Komarome a Miskolci boli vlastne asi jedine dve miesta, kde som sa v Madarsku nedohovoril nejakym nemadarskym jazykom.
Off-topic - pre par rokmi sme sa dohovarali na prechode Kral/Banreve s madarskym "hatarrendorom" po rusky, ale cital som, ze len malo Madarov sa dohovori po rusky .
Off-topic - pre par rokmi sme sa dohovarali na prechode Kral/Banreve s madarskym "hatarrendorom" po rusky, ale cital som, ze len malo Madarov sa dohovori po rusky .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65775/
Vcelku veľmi dobre . ....eď jeďet.... . Dúfam, že ti porozumia, ale aj mám také skúsenosti, že v Pešti sa nájde veľa ľudí, čo vedia nemecky. Vieš ako sa rozprávali miestne dievčatá s vojakmi ktorí nevedeli maďarsky ? Po rusky. To sa učili oni aj my.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65772/
Pohraničný Alžbetin most v Komárne funguje tak, že je riadená jednosmerná premávka v polovici mosta automatickými semaformi. Je umožnený prejazd len osobným autám a dodávkam do 3,5 t. A samozrejme peším a motocyklom. Tento stav bude trvať do konca júla t.r. kedy sa most uzavrie celkom na 3 - 4 týždne celkom. Asi 20. 8. t.r. sa má znovu pokračovať tak ako predtým. Všetky práce majú byť ukončené až koncom októbra t.r.
Ad Laminátka: dobré by bolo mu to napísať foneticky, lebo to správne určite nevysloví.
Ad Laminátka: dobré by bolo mu to napísať foneticky, lebo to správne určite nevysloví.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65766/
Zdravim znalcov madarciny a cestovania madarskymi zeleznicami a mam dve take prosby:
1. Keby ste mi niekto prelozili vetu "Prosim si listok na osobak do Budapesti s 33% zlavou pre ludi do 26 rokov." Minule som totiz v Komarome nepochodil s anglictinou ani nemcinou, mal som sice vytlaceny papier o tej zlave v madarcine, takze nakoniec sme sa pochopili, ale tentoraz nechcem vyzerat ako nemy a tiez sa rad nieco nove naucim (podla mojich chabych znalosti par madarskych slov to bude nieco na sposob "Jo napot kivanok, kerjuk egy jegyed Budapest - Deli palyaudvara szemely vonat 26 even aluli fiatalok kedvezmenye 33%", ale aby to davalo zmysel ).
V Budapesti uz nemcine rozumeju.
2. Chcem sa uistit - Alzbetin most v Komarne je uz otvoreny?
Vdaka!
1. Keby ste mi niekto prelozili vetu "Prosim si listok na osobak do Budapesti s 33% zlavou pre ludi do 26 rokov." Minule som totiz v Komarome nepochodil s anglictinou ani nemcinou, mal som sice vytlaceny papier o tej zlave v madarcine, takze nakoniec sme sa pochopili, ale tentoraz nechcem vyzerat ako nemy a tiez sa rad nieco nove naucim (podla mojich chabych znalosti par madarskych slov to bude nieco na sposob "Jo napot kivanok, kerjuk egy jegyed Budapest - Deli palyaudvara szemely vonat 26 even aluli fiatalok kedvezmenye 33%", ale aby to davalo zmysel ).
V Budapesti uz nemcine rozumeju.
2. Chcem sa uistit - Alzbetin most v Komarne je uz otvoreny?
Vdaka!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65747/
1047- Taurus, aj ked su s nimi mimoriadne spokojný dalšie mašiny zatiaľ nemaju v pláne objednať.
To nie, ale aj napriek tomu to je buducnost u MAV-u (co ine asi tak). Takze je to len otazka casu do kedy vydrzia stare stroje a kedy bude nudza o nove.
Teraz pride do kopy asi 40 (+30) novych motorovych suprav a 40 ruskych a 30 Desir uz jazdia, takze napriek vsetkemu prebieha u MAVu velmi dorazna obnova vozoveho parku (kedy napr objednali CD alebo ZSR/ZSSK v kratom case viac ako 100 suprav?)
To nie, ale aj napriek tomu to je buducnost u MAV-u (co ine asi tak). Takze je to len otazka casu do kedy vydrzia stare stroje a kedy bude nudza o nove.
Teraz pride do kopy asi 40 (+30) novych motorovych suprav a 40 ruskych a 30 Desir uz jazdia, takze napriek vsetkemu prebieha u MAVu velmi dorazna obnova vozoveho parku (kedy napr objednali CD alebo ZSR/ZSSK v kratom case viac ako 100 suprav?)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65678/
Ad.rk_kn. Ano máš pravdu, aj čo sa týka lokomotív Nohab. Začali likvidovať tieto stroje z celkom nerozumných dôvodov. Asi niektorým súdrohom vadilo že kapitalistické stroje aj po 30 ročnej prevádzke su ešte stále prevádzkovoschopné. A teraz, okrem nostalgických lokomotív sú opravené aj dalšie ktoré nerozrezali a sú dodones spolahlivé mašinky. Podľa mňa dejiny sa opakuju, teraz maju 10ks. 1047- Taurus, aj ked su s nimi mimoriadne spokojný dalšie mašiny zatiaľ nemaju v pláne objednať. Politické pozadie aj tam veľa spraví.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65652/
Ad Sergeje : Rýchly koniec Sergejov zapríčinila vysoká spotreba, veď napr. pri voľnobehu mali spotrebu 35 kg/hod. Okrem toho vysoká hlučnosť. Pamätám ešte Sergeje v prevádzke, pokiaľ ešte nebola elektrifikovaná trať 150 a 120, ako sa prísne dbalo o ich racionálne využívanie. Mimochodom, podľa môjho názoru čmeliaky a pomaranče boli v mnohých parametoch pre nás výhodnejšie. Keby sa ešte pokračovalo s ich vývojom. Maďari mali predtým ako im nanútili sergeje aj pár kusov Nohabov, ktoré na rovine nemali určenú normu záťaže , okrem toho mali aj PG. Dodnes sa na ne v dobrom spomínajú.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65428/
Tak vcera priamo predseda vlady potreboval rakusky talent (narychlo preznaceny na MAV) ako kulisu na rychly podpis objednavky 10 kusov tychto suprav. (Onedlho bude rakuska suprava opat preznacena na OBB a prevezena spat).
Prve 2 supravy Bombardier slubi dodat este do volieb (uz asi v MAV farbach). Cely kontrakt je za 44 mil. Eur.
Zial MAV uz nie je MAV z predchadzajucich rokov, vtedy vsadili ako aj Laminatka pise, na jednotnost lok. parku a boli v tom celkom uspesni. Dnes na rozne politicke a ine korupcne tlaky musia nakupit hocico, co ma kolesa a o com hocikto vyhlasuje, ze je vyhodne.
Prve 2 supravy Bombardier slubi dodat este do volieb (uz asi v MAV farbach). Cely kontrakt je za 44 mil. Eur.
Zial MAV uz nie je MAV z predchadzajucich rokov, vtedy vsadili ako aj Laminatka pise, na jednotnost lok. parku a boli v tom celkom uspesni. Dnes na rozne politicke a ine korupcne tlaky musia nakupit hocico, co ma kolesa a o com hocikto vyhlasuje, ze je vyhodne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65423/
Je možné že máme rôzne názory ale podľa mňa maďarské lokomotívy nie su až také zlé. Inak by napr. M41- neslužila už vyše 30 rokov. A to isté platí na V43. Samozrejme je nepríjemné ked niaká mašina ostane stáť na uzemí iného štátu ale to neznanamená že celá rada je z nich neschopná príp. nepodarená konštrukcia. Ad: t. matyi : rakuske priemerne tak stré dieselové lokomotívy podľa mna nie su o nič lepšie ako M41- ved to často počujem v Ba odkiaľ vozia vlaky cez Devínsku . Ked stojí pri 1. nást. nepočuješ nič okrem pracujúceho motora. A nemyslím že vo vnútri su lepšie vybavené ako napr. M41. Je to mašina krorá má hidraulický prenos výkonu kvôly dodržania tlaku na jednotlivé nápravy- v madarsku na niektorých usekoch dodnes by mal problém premávať rušen, ktorý by mal vačší než 16t. váhu na nápravu. Ja zase poznám rušnovodičov, ktorý na tej mašine jazdia už 20rokov a hovoria, je to tak ako s každym strojom ked sa o to staráš, ide ako hodinky, ale tam napr. neexistovalo také niečo že výmena oleja spočívala v tom že z jednej loko vypustili, precedili cez dámske pančuchy a do druhej naliali... To som počul od opravára zo ZOS. Zial o naše 751 aj tak sa starali. A čo sa týka REMOT SERGEJOV- podľa mna iba jedinu vec im možeme vytíkať- že nemaju zabudované vlakové kurenie. To ale podľa vyjadrenia odborníkov málokedy by bolo až tak potrebné. A ked tak maju špec. vozidla na vyk. vlak. súprav. Podľ mojho názoru ich strojárensky priemyseľ už pred r. 89 a hlavne po, bol systematicky rozložený. Najprv s tým že ked napr. CKD uz vyrábala naše špoičkové 556 a 498 oni na ruské- pardon sovietské - rozkazy vyrábali početné série par. loko.r.520 podľa ruských projektov. A tak ich doba predbehla. Tá istá fyrma - Ganz Mávag ktorá tiež verne splinala - v prvom rade ruské objednávky na mot. supravy s drevenými lavicami- inak dodnes jazdia , vyrábala aj luxusné motorové supra vy napr. pre EGYPT . Po 89. ako na veľa iného ani na investície do dopravného priemyslu nenašiel sa groš- a tak to dopodlo ako to vidíme dnes.Málokto vie aj to napr. že povodne mali vyvinutý vlastný typ spal. motoru tz. Kovácsházi- ktorý po náhlom umrti mladého inžinieraa potom už neuspešných skuškach nikto nedokončil a tak nakupii lic. na Pielstic. co počujenme aj nap. vo Fiľakove v M41- podľa mna ale zvuk tých hlučných naftových motorov vráti určitu dávku nostalgie na kolaje z obdobia dychčania a fukania parných mašín.- Práve to je pekné pri tichučko brnkajucích elektrickýh lokomotívach. Na kolajniciach v pokoji vedia spolunažívať generácie hnacích vozidiel - v ostatných oblastiach života žial nie je to tak
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/65389/
Podla vsetkeho statny sekretár aj prachy nasiel, aby s okamzitou platnostou mohli MAV nakupit tie tak nepotrebne talenty.
Takze narychlo vypisali tender: ze kto asi vie dodat s dodaciou lehotou 3 tyzdnov !!!!!! 20 kusov EMU.
Na tento tender samozrejme nikto, okrem Bombardiera s nepredjnymi talentami, sa neprihlásil a tym vsetky komisie boli nutené akceptovat vysledok a jedinu ponuku a kedze pan Szanyi (st.tajomnik) potlacil aj financie (na financovanie Flirtov potrebovali priamo 7 mesiacov), takze je vsetko v suchu a talenty mozu teoreticky vozit sudruhov na volebnu kampan (volby su 9.4.2006).
Mozno ich bude tahat nejaky sergej alebo nohab - lebo silne pochybujem ze do dvoch tyzdnov sa bude dat vybavit policajna skuska aj skusky personalu - ale ked uz statna korupcia, tak poriadna, mozno, ze aj o to sa postara nejaky statny tajomnik...
Takto si predstavuje aj svetovy vyrobca trhove hospodárstvo a seriozne obchodovanie.....
Takze narychlo vypisali tender: ze kto asi vie dodat s dodaciou lehotou 3 tyzdnov !!!!!! 20 kusov EMU.
Na tento tender samozrejme nikto, okrem Bombardiera s nepredjnymi talentami, sa neprihlásil a tym vsetky komisie boli nutené akceptovat vysledok a jedinu ponuku a kedze pan Szanyi (st.tajomnik) potlacil aj financie (na financovanie Flirtov potrebovali priamo 7 mesiacov), takze je vsetko v suchu a talenty mozu teoreticky vozit sudruhov na volebnu kampan (volby su 9.4.2006).
Mozno ich bude tahat nejaky sergej alebo nohab - lebo silne pochybujem ze do dvoch tyzdnov sa bude dat vybavit policajna skuska aj skusky personalu - ale ked uz statna korupcia, tak poriadna, mozno, ze aj o to sa postara nejaky statny tajomnik...
Takto si predstavuje aj svetovy vyrobca trhove hospodárstvo a seriozne obchodovanie.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/64347/
závidím ti pekný výlet, musím aj ja sa už tam vybrať