Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Ono keď už, by to chcelo skôr prejsť na ruský spôsob kódovania (najlepšie by bolo nasadiť rovno maďarský EVM160, páč ho zvláda Mirel, 60tka a 100vka by sa doklepávala tak ako sa dneska doklepáva rýchlosť na medzikruží) ... ale do toho už dneska nikto nepôjde ...
Zaslechl jsem nějaké hovory o tom, že bychom v Česku chtěli generální stop i na GSM-R, ale jestli se to nějak vyvíjí netuším.
splinterX: Ísť by to išlo podľa toho, ako sú konštruované prijímacie obvody Mirelu, do toho moc nevidím ...
V prvom rade, ešte som sa osobne nestretol s kódovaným snehuliakom.. resp nikde, kde sú použité tieto návesti, som nezažil súčasne aj prenos. Hoc teda netvrdím, že také čosi niekde nie je. Ak by boli takéto návestidla s prenosom, priznávam, tam by bolo asi vhodnejšie kódovať stoj. Na stranu druhu ale medzikružie podľa Z1 ani jediným slovkom neuisťuje rušňovodiča v tom, že od návestidla návestiaceho zníženú rýchlosť by mal mať po miesto zastavenia zarušenú zábrzdnú vzdialenosť. Čiže z tohto pohľadu je medzikružie nič nehovoriace a zároveň príliš všeobecné.
Darmo no.. tie 4 návesti sú málo, nie sú schopné poňať všetky možností.
Btw, dnes som sa zhodou okolností prvýkrát v živote stretol s kódovaním pomaly blikajúcej žltej s bielou na hlavnom návestidle. A to, čo na tých návestidlách vs. opakovači bolo, ma teda vyplašilo riadne.
splinterX: Balízou asi nie, ale signál LS je možné prenášať aj mimo koľajníc v káblovej slučke umietnenej pri päte koľajnice (akurát môže teoreticky nastať pár technických problémov so skladaním signálov, keby boli slučka aj kódovaný koľajový obvod vedľa seba, signály nie sú úplne môj obor, teoretické znalosti z VŠ hovoria, že by nejaké problémy nastať mohli, snáď doplní niekto znalejší).
Čo sa týka rozširovania systému LS, tak koncom 80. a v prvej polovici 90. rokov sa niečo také naozaj riešilo (či už s doplnkovým prenosom balízami, alebo rádiom) a niečo (rádiový prenos) sa aj testoval v Prahe - Libni s jednotkami 470. Nakoniec sa to opustilo v prospech ETCS (na ktoré sme si napokon museli počkať skoro 20 rokov). Na toto bude potom vedieť presne odpovedať Aleš_Liesk, alebo aj Hajnej, ale ten neviem či sa tu pravidelne vyskytuje.
Konkrétne sa tam riešila teoretická možnosť dorobiť kódovanie návestidiel na koridore. Ja by som chcel vedieť či ej technicky možné iniciovať živák na Mireli z externého zdroja napr. z balízy. Magnet alebo balíza by umiestnené čoja viem pár sto mestrov pred oddielovými návestidlami jednak na koridore na prechodné obdobie alebo potom aj na nekódovaných tratiach. Pôsobilo by to ako psychologický moment pre rušňovodičov. Niečo také majú v Poľsku ako SHP (samoczyne hamowanie pociagu) s magnetmi. Išlo by o to aby sa nemuseli budovať dav systémy prenosu cez seba ale zase aby sa nejazdilo úplne na hubu...zaoberal sa niekto v minulosti doplnením LVZ o bodový prenos alebo atkým niečím?? Sorry za možno laickú otázku ale chápeme čo tým myslím...
parmezano: To sa mi nejak nezdá, ja si to pamätám, že to hovor neprebije. To až teraz vyrobili v rámci akcie VNPN krabicu, ktorá sa pichne medzi výpravcovskú ovládačku TRSky a rádiostanicu a na povel stavadla odpojí tú ovládačku a namiesto toho začne v kuse vysielať generálny stop.
A ono stejne, cieľovým systémom je GSM-R, ktoré žiadny autostop nemá. Takže treba holt pokračovať v nasadzovaní VZ s kontrolou rýchlosti (napr. ETCS) a projektovať priamu bočnú ochranu ...
No práve to s tým autostopom vs. vlak mimo dosah "siete" mi dnes behalo po rozume.
K tomu kódovaniu privolávačky, nechcem sa už opakovať, ale svoje argumenty "pre" som zhrnul tu..:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230294&kat=7&najdi=656850&n#656850