Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Celý projekt mám na starosti ako hlavný inžinier projektu, som zo Žiliny, bývam v nej a preto je to moja srdcová záležitosť.
Registrujem tu dosť veľa kritiky na nový návrh. Často sa všetko hádže len a len na hlavu projektanta, čo zrejme vyplýva z neznalosti procesu projektovej prípravy stavieb.
Tak k veci:
Každý náš návrh nám schvaľuje a pripomienkuje investor (GR ŽSR). Hlavnými zložkami kompetentnými v tomto konaní sú Odbor investorský a Odbor stratégie. Na ich počínanie bedlivo dozerajú chlapci z Ministerstva dopravy...(MDVRR). Čo z toho vyplýva? Môžeme mať sebelepší návrh, prípadne nesúhlasiť s pracovníkom vyššie spomenutých inštitúcií, nepomôže to, ak sa tento rozhodne, že jeho názor je ten najlepší.
Preto už podľa posledného rozhodnutia (a na tých nepodarených skenoch to ešte nie je), už nebude ani ŽST Žilina Strážov, ale len Odbočka Strážov s tromi koľajami (1, 2 a 4) a 4 je pokračovaním Budatínskej spojky.
Ak si tu na tomto fóre niekto myslí, že sa rodí technický paškvil, a má na to gule, nech sa páči, navštívte Odbor stratégie a "dohovorte" im.
Ak na to gule nikto nemá, tak prosím nepíšte, že ktorý debil to zas projektoval.
Je pravda, že s cargo prevádzkou sa v koncepcii "novej" Žiliny nepočíta. Všetko sa má v zmysle zadania diať v Tepličke.
Rovnako sa majú iba zapojiť čo najjednoduchším (rozumej najmenej investične nákladným) spôsobom prevádzky cudzích subjektov (Cargo a ZSSK). Do ich infraštruktúry sa teda nemá v rámci tohoto projektu investovať ani cent, lebo by išlo o neoprávnené náklady stavby.
Koľajisko osobnej stanice je zatiaľ navrhnuté tak, že koľaje 1 a 2 sú bez nástupných hrán. Najbližšie k budove je koľaj č. 3, kt. už má nástupnú hranu 1. nástupišťa. Koľaj č. 4 leží pri 2. nástupišti (prvom ostrovnom). Koľaje 1 a 2 sú priamym pokračovaním traťových koľají od BA. V súčasnosti to tak nie je.
Stanica potrebuje aspoň 12!! nástupných hrán, čo sa v rámci šírky, kt. je k dispozícii a hlavne možnosti konštrukcie ZA zhlavia nedá dosiahnuť stavbou ďalších paralelných ostrovných nástupíšť. Preto sú 2. a 3. nástupište predĺžené cca na 450 m a obsahujú združené nástupné hrany (vlaky stoja chrbtom k sebe).
Posledné koľaje párnej skupiny od Váhu majú slúžiť ako odstavné pre osobné súpravy. Do nich je na KE zhlaví zapojená existujúca opravovňa nákladných vozňov. Medzi týmito koľajami a 4. nástupišťom (posledným ostrovným) sú umiestnené dve objazdné dopravné koľaje s V=60 km/h, kt. sú priamym pokračovaním oboch traťových koľají od Čadce a Bohumína. Na KE zhlaví sú zapojené do koľaje A2 z Tepličky, ale aj do 1 a 2 smer KE (stále min. 60 km/h).
Celé ZA zhlavie umožňuje paralelné jazdy, ako je tomu aj dnes. Musia sa ale použiť križovatkové výhybky. Dá sa dostať odvšadiaľ, všade.
Staré zhlavie bolo kratšie a na prvý (laický) pohľad elegantnejšie, lebo obsahuje výhybky s polomerom odbočnej vetvy 190 m, čo sa už v dopravných koľajach nesmie používať (min. 300 m).
Dorov mám ja vyriešených jednou vetou - nech si za to majú čo majú, chyba je v tom, že nemajú kompetencie ihneď na stavbe schváliť akúkoľvek zmenu a riešiť ju zápisom do stavebného denníku. Všetko sa musí riešiť cez "Klemensovú" a to trvá a trvá a trvá a musí sa doložiž to a to a blá, blá, blá a pritom človek z praxe pochopí za minútu, že sa jedná o zlepšovák...
Ono je to totiž stále dokola. Zhotoviteľ postaví to, čo je v projekte a projektant naprojektuje to, čo si zadá ŽSR. A že si ŽSR nedokáže postrážiť ani kvalitu projektu ani kvalitu stavieb, tak to je problém ŽSR.
Problém je ovšem pikantnejší. Ani projektant a ani zhotoviteľ nemá priestor na to, aby hľadal a uplatňoval ideálne(jšie) riešenia...
K veci:
Snad to bude reklamovane a prerobi alebo sa odstrani podobny vystrelok a nezopakuje sa viac pri novych stavbach. Existuje aj riesenie proti zabraneniu dosledkov, ktore sa pouziva pri starsich nadjazdoch, ale prvotne treba odstranovat priciny, nie nasledky.
Staviteľ = zhotoviteľ
Takže 100% súhlas.
1) Nemohol by si pridať schému západného zhlavia? Bo z tej čo tu bola sa síce dalo dostať odvšadial všade, ale na čadcu tie variantné cesty som tam nevidel. Napr. súčasny odchod zo šturcu na blavu a vchod od čadce k prvému (abo tak nejak, už sa mi to nechce hľadať).
2) Myslíš, že Teplička bude stačiť? Robil sa aj prepočet/simuácia ako tie náklady (koľko sa uvažuje) budú jazdiť?
3) Varín ostane tak ako je v tej schéme, bo som počul aj verziu, že bude "typ Hričov", čož by podla mňa bolo výhodnejšie
4) Ako bude teda vyzerať oblúk na Blavu? V súčasnej polohe? Myčka ostane?
Zatiaľ stačí