Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Pri klasickom R je to 82 min. bez preprahu a ako som spomínal nový vlak alebo vlaky tam nenatlačíš pre priechodnosť trate, ktorá sa ešte zhorší od Júna.
Áno pri dvoch zastaveniach je to 63 min. a nie 65 ako som písal v kat.IC a bez preprahu.
na celej veci zdravo uvažujúceho človeka mrzia tieto veci:
Bolo to počítané účelovo tak, aby vyšiel negatívny výsledok, vstupy tam boli zadané "včerajšie", ale nie "zajtrajšie", a elektrifikáciou bude v NZ motorové depo už asi nanič. Trať z NR do NZ je takmer ako pravítko, a dva bolestivé body v podobe PZZ už boli dávno odstránené nadjazdmi. Od Leopoldova sa môže presunúť preprah PD RExov do NR s úvraťou (!!!).
V diskusii pod článkom jeden príspevok zavrhol spojenie k trati č.130 v NZ, vraj je krátka... No, zabudol, že treba počítať Břeclav - Szob, s interakciou na Viedeň, Prahu, Varšavu a Budapešť...
Keďže som len amatér-poloznalý problematiky, samozrejme, nemôžem podať úplne fundovaný názor, navyše človek je vždy akosi lokálne náklonný...
K tvojim výpočtom cez Palárikovo by to nikdy ani pri 140 km sa nedalo dostať k 60 min ako cez pomyslený Trnovec.....cez Leopoldov bez preprahu je to na úrovni dnešných spojov po dialnici.Je až zaražajúce ako študia realizovatelnosti prinajmenšom v úseku Leopoldov-Nitra konštatovala nerentabilnosť,zatial čo úsek do Humenného sa už oplatil.....Po príchode Jaguaru je to samozrejme ešte zvýraznenejšie........a preto nové študie do šuflíka....
po roku 2020 už eurofondy nebudú tak načo tie študie? Nebude ani na jednoduchú údržbu,nie to nejaký rozvoj, bude len rušenie ,prepúšťanie
Tak,
keď už novostavba drahá, a elektrifikácia Leopoldov - Šurany nerentabilná (ani s navýšením traťovej rýchlosti), tak nech tam vozí SA svoje autobusy.
Nechce sa mi veriť, že dobre počítali. Z NZ do NR, PD a Lepoldova jednoducho za takýchto podmienok nie je možné postaviť normálny grafikon (symetrický, párový, v X hodinový interval, v~50km/h...) Elektrifikácia a zvýšenie traťovej rýchlosti aspoň na 120km/h by tomu pomohli. Ostáva potom problém Šurany - Palárikovo so zvolenskými rýchlikmi...
Čo sa týka viariantu 0, že by sa nič nerobilo, by sa Nitra mohla zapojiť do systému predĺžením Rexov z Viedne s Herkulesom (ak by mohol ísť 140), dostali by sme sa asi na 70-80 min so zastávkami v TT, Leo a HC.. OeBB by dalo Herkulesa, my by sme mohli dať vozne...
Idealnym riešením by boli spojené motorové jednotky ,ktoré by sa v Zbehoch odpojili/spojili samozrejme s pobytom do 5 min a každú hodinu BA-NR/TO-PD
Tak ja za najväčší prúser pokladám momentálne Devínsku Novú Ves, buď sa dohodnú zmeny termínov v Bruseli alebo prepadnú peniaze. Tú vylúčenú kazašskú firmu Integra Construction ÚVO vrátilo späť do VO.
V prípade Lučivnej konanie ešte nezačalo. To zasa nie je tak náročná stavba.
V prípade Žiliny ŽSR ustúpili. Jednak sa predĺženie ulice 1. mája zmenilo z podjazdu na most, čo by malo vyhovovať aj ŽSR, predĺžil sa ten podchod (zrejme kvôli tomu budúcemu obchodnému centru) a ako grátis urobia v okolí komunikácie, ktoré by si malo riešiť Mesto. V podstate tieto zmeny podľa zistení Okresného úradu nemajú zásadný vplyv na životné prostredie, takže mala by pokračovať ďalšia príprava a v pláne je mať dokumentáciu na výber zhotoviteľa v júni 2018 a tender začať ešte tento rok.
Ak znova v ZA niečo vymýšľajú, nuž tak ŽSR musia peniaze (asi cca 250 miliónov) minúť do konca 2023, projekty by sa mali nájsť, napr. Čadca - hranica za 80-90 miliónov eur.
Mimochodom, ked sme pri koridoroch: co je pravdy na tom, ze obstrukcie mesta Zilina su natolko tvrdohlave, ze realne hrozi, ze ziadna Zilina nebude? A ze usek Zilina - Puchov planuju ZSR vyhlasit kapacitne za vytazeny, koli elektrickym medzicasom na trvalodocasnej meniarni v Puchove? K tomu namietky na Lucivnu, namietky na Devinsku, a je vymalovane....
je to smutné že to niekto hned na začiatku zarezal.....vyplatiť študiu za nejaký milionik ktorá mi povie že sa to neoplatí......
a bolo tam už vtedy na tú dobu čudné závery....
pamätám sa že napr v úseku NZ-NR nepredpokladali nárast cestujúcich..??? ..to akože keby sa zrýchlila naozaj na 160 (podla mňa by stačilo na 120) a už to by prinieslo výrazný nárast cestujúcich....jednoducho vzhladom na cestnú infraštrukturu ked sa autom z NZ do NR neviete dostať pod 45 min tak vlak ktorý by to prešiel za cca 30 min ???? to ani nehovorím že teda ked sa robila študia už napr mohli poznať že sa dialkové autobusové linky budú rušiť pokial sa nevyrieši financovanie, vôbec to nezahrnuli,dnes nejazdí ani jeden..(dialkový..len prímestské ktoré sú približne v rovnakom čase ako vlak)...
Rovnako sa posudzovala ND podla GVd ktorý vtedy platil......ibaže aj bez Jaguaru sa už mohlo uvažovať že tých nákl.vlakoch tam bude jazdiť viac už by si dopravcovia vedeli kombinovať aj severojužné spojenia a samozrejme všetko záleží ako je nastavený ND tak napr dnes idú všetky vozne z juhu (z Madarska) smerom na Nitru a vyššej cez Bratislavu.
Samozrejme po príchode Jaguaru sa situacia výrazne zmenila.....
no a na záver...som rád že je na konci konečne skonštatované že aj v súčasnom stave sa dá ísť z NR do BA za 65 min bez preprahu.....nemusí byť predsa elektrifikácia ,ale moderné nezávislé HKV. Samozrejme bez osobných zastavení typu Šenkvice ale napr s Hlohovcom,Leopoldovom a TT.
Som veľmi zvedavý, kto to naprojektuje a postaví za dva roky...
Momentálne je podaná námietka na ÚVO aj v prípade projektu Poprad - Lučivná. Tu ale ÚVO ešte nezačal konať.
Konečne si uvedomili, že ak zrýchliť trať do NR, tak od juhu. Ešte aby prišli na to, ako dostať tie nakladiaky na opačnú stranu nitrianskeho hrdla- v tomto smere bol lepší nápad opraviť a zrýchliť 141 draz-luz- leo.
To, prečo nitrianske hrdlo je možné rozšíriť len buď vyhybnou pri starej R1, alebo komplet novou traťou vychadzajucou zo zst NR južnym zhlavim, som už písal.
Predpokladam ale ze nejaka zmena v ZCP pri 6xx, 7xx a 5xx vlakoch aby tou 160kou aj realne mohli ist sa neurobila
Podklady: https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie-zakaziek/detail/dokumenty/412114
Predpokladaný začiatok prác modernizácie Žilina (mimo) -Varín - Strečno je momentálne 4/2019. Ukončenie koncom roka 2022.
1. je otázne či by museli byť nové trasy....
2. priepustnosť sa dá aj zvýšiť...