Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
trasovanie cez RS, je super, niekde som aj ja písal, že by bolo dobre rýchlodráhu tam, to Jesenské potom čo? Tornaľa-Lenartovce-Jesenské-Fiľakovo už určite iba lokálka, a keď cez RS, tak prepojiť na Fiľakovo, a autobusy už by mali riadnu konkurenciu, to isté na západe, z Levíc rýchlodráha Nitra a napojiť na Leopoldov, samo všetko dvojkolaj, akurát pod Soroškou si neviem predstaviť druhý tunel.
A nie ťahať ŠRT od Hanisky do BA.
A urcite aj general Packa bude chodit 250km/h a ked ho niekto "ofukne", tak ho bude pokutovat (za predpokladu, ze ho dobehne).
160tka je realna iba v okoli Blavy a Trnavy. Dalej na Trencin je to uz take klukatejsie a tam nedoporucujem nieco take. Trosku sitnejsie auto a je vymalovane (na cerveno zvnutra). Vsade by som dal premenlive znacky alebo tie displeje ako na obchvate, aby sa mohla rychlost obmedzovat podla aktualnych podmienok (verim, ze adrenalinisti uz len cakaju, kedy si na ujazdenom snehu na letnych gumach novu 160tku vyskusaju...)
Urcite 160tku nepovolia vsade, takze ak bude dobre zeleznica porobena, tak bude mat navrch. Aj ked malo.
"ci su z dlhodobeho hladiska naklady nizsie alebo nie (z kratkodobeho pre vyssiu investicnu narocnost sa neoplatia)"
Betonova dialnica ma zivotnost cca 30 rokov a investicie na zaciatku su dnes uz porovnatelne, t.j. takmer rovnake.
"Z betonom sa kvoli bezpecnosti zatial u nas pocita iba v tuneloch."
O akej bezpecnosti tocis? Co sa mi moze stat na betone, co sa mi na asfalte nestane? Nemci maju betonove dialnice, vydrzia im relativne dlho a ten rozdiel je aj vidiet. Ale zas musim povedat, ze ich doslednosti sa maloco vyrovna, t.j. udrzbu maju perfektnu.
O dialniciach som pisal ako o porovnani s tratou Krompachy - Margecany. Skratka tento kratky usek nepredstavuje pre stat nejake hrozne zatazenie. Rozhodne oproti cestnej infrastrukture nie.
"Elektronicke myto by malo byt od roku 2009 pre nakladnu dopravu a 2012 osobnu (taky je zatial predpoklad, ale ako to u nas uz chodi...)."
Podla mna myto nasadia a uz len preto, ze z toho kukaju dalsie chechtaky. Ale nemyslim si, ze Blava a okolie bude mat s tymto problem. Ak navyse budem byvat, kde byvam, tak vlastne nebudem platit nic, lebo brazdim iba cely obchvat od odbocky na Ivanku do Mlynskej Doliny a obchvat je "dialnica" bez uhrady. (Obmedzenej rychlosti na 80km/h, akoze dialnica v obci, je trosku divne hovorit ako o ozajstnej dialnici. Ano, v noci tam byva 100km/h, ale to su na celom obchvate dve auta. Moje a umyvacske).
dialnice - co sa tyka betonoveho povrchu, tak pokial dobre viem ani odbornici sa nevedia zhodnut ci su z dlhodobeho hladiska naklady nizsie alebo nie (z kratkodobeho pre vyssiu investicnu narocnost sa neoplatia), pokial viem existuje jedna myslim ze ceska studia kde dlhodobo porovnavali dva vytypovane useky a na nejaky velky financny rozdiel neprisli. Ale je pravda ze hlbsiu znalost tejto problematiky nemam. Z betonom sa kvoli bezpecnosti zatial u nas pocita iba v tuneloch. Co sa tyka vystavby dialnic - na stranke www.highways.sk si mozes pozriet statistkyky vytazenosti jednotlivych usekov (roky uz presne neviem ale je to tusim nieco okolo 1997-2000 vs 2003-2005), kde vo vacsine miest kde sa stavaju dialnice doslo k viac ako 75% narastu dopravy, niekde je to aj nad 100%. Pokial viem preprava na zeleznici cest poslednemu? roku stale klesa. Elektronicke myto by malo byt od roku 2009 pre nakladnu dopravu a 2012 osobnu (taky je zatial predpoklad, ale ako to u nas uz chodi...).
Už na pražském Smíchově vlaky vjedou do tunelu a vyjedou z něj až těsně před Berounem. Podle zatím zpracovaných studií je kvůli zvýšení rychlostí na trati naplánováno zrušení nádraží ve Zbiroze na Rokycansku, místo něj budou cestující nastupovat a vystupovat v nové stanici Kařez. Od Ejpovic už trať nebude zatáčet na Chrást, ale povede tunelem přímo do Plzně. Před krajskou metropolí se trať skryje pod zem a vlaky budou tunelem projíždět pod jednou z dominant Plzně - vrchem Chlum. Betonové vjezdy do tunelu budou vypadat stejně, jako u vysokorychlostních tratí v Německu nebo ve Francii. Na výstavbu třetího koridoru půjdou peníze z více zdrojů. Šestadvacet miliard plyne z Evropské unie, 32,5 miliardy poskytne stát. Zbytek peněz bude z úvěrů a dluhopisů. Práce na stavbě třetího železničního koridu Praha - Plzeň -Cheb mají celkem spolknout zhruba 80 miliard korun.
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj)
"podla mna nie sme taka bohata krajina aby sme si mohli dovolit udrziatav mnozstvo trati, toto povazujem za zbytocne mrhanie peniazmi."
Tak si zoberme, kolko sa tu ma v najblizsich 20 rokoch postavit dialnic. Myslis, ze mame na ich udrzbu? Pri sucasnej metode stavby dialnic (100 rokov za opicami - asfaltovy povrch namiesto betonu), maju pri sucasnom vytazeni (pretazeni), zivotnost cca 10, max. 15 rokov. Za predpokladu, ze sa kazdym rokom robi pravidelna udrzba. Kazdych 10 rokov teda vidime zatarasene pruhy, ktore sa prepadavaju a su na nich jamy, lebo ich opravuju a podobne. Kolko sa do tohto vyhodi penazi? Nemyslim, ze by bol problem s par km dvojkolajnej trate, co sa tyka standardnej udrzby, ked to porovnam so 150km pretazenej dialnice, ktora sa stavala, kedy sa stavala a kazdemu useku sa treba individualne venovat. Dialnica sa zaplati zo znamok a v buducnosti mozno aj z elektronickeho myta, zeleznica zas z ceny za DC. Pri takej cene, aka je dnes, by som sa nebal.
tratovak:"Keď stavať tak poriadne. Trasovať to na 160 je krátkozraké. keď si staviaš barák, tiež si nedáš strechu, ktorú o pár rokov budeš musieť meniť..."
Moja rec. Postavime Maglev v tuneli pod povrchom a trasu BA-KE zvladneme za hodinu.
"trať cez mesto na Michaľany by mala byť preložená - obchvat - uvolnený koridor by mal byť použitý na električkovú koľaj do centra PO"
A stanica ma zostat v povodnom usporiadani? Hned za stanicou je vesela urovnova krizovatka s trolejbusovym vedenim. Tu vraj nie je nikde priestor s tratou hybat. Sam som to nevidel, takze to sem len davam do priestoru, aby ma niekto usmernil, pastol daku mapku, este lepsie k tomu aj mapku noveho usporiadania. Chapem, ze trat ma ist mimo mesto, co je v tomto pripade zrejme nevyhnutne, ale co potom stanica?
Taka elektricka z KE do PO, s napojenim v povodnom telese trate, by nebol zly napad. Prejst hranicu kraja MHDckou..... Zeby druhe Twin City? To nie je zly napad...
Prečo 80km.h? Veď padlo, že ak chceš zdvojkolajnovať, tak s takými Obišovcami sa budeme musieť rozlúčiť. Najlepšie bude viesť asi trať po rovinke aj za Drienovskou, rampy by padli, aj dnešné Ličartovce, išlo by to poza Ličartovce z opačnej strany a potom tunel do Obišovce-Kysak, samozrejme asi by tam bodol nejaký viaduktík v Obišovciach a ľuďom by to už nejazdilo popred domy hore smerom ku Hr. Obišovce.
no a po tej novej by bola predsa vyššia rýchlosť ako 80, nie?
Ale je to môj názor, ty môžeš mať iný, veď každý sa tu má vyjadriť.
Samozrejme, že ZSSK možno nenakúpi naklapačky, ale je to krok vzad. A vozový park bude treba časom meniť
Ešte jedna nepodstatná vec, zaústenie vlečky pre VSE by sa buď z Ličartoviec presunulo, a urobilo by sa priecestie pre vlečkovú koľaj, ktoré by pretínalo cestu od
pumpy Slovnaft hore na Obišovce a potom by zaúsťovalo do trate Kysak PO alebo by ostalo pôvodne cez Obišovce do Ličartoviec, ale kvôli iba ,,rekordne" využívanej vlečke asi skôr prvý variant, keďže to slúži možno na dovoz transformátorov raz za uhorský rok.
.
nulový variant bude stáť cez 3 mld
variant 120-140 cez 20 mld cca
variant 160 cez 30 mld cca
variant 200 cez 40 mld
.
ohľadom koridoru IX Kysak Prešov tento kúsok sa plánuje zdvokoľajniť aby mohol vzniknúť takt
.
trať cez mesto na Michaľany by mala byť preložená - obchvat - uvolnený koridor by mal byť použitý na električkovú koľaj do centra PO
.
ceny zak km trate sa pohybujú od 150 mln do 1,5 mld za km .. podľa terénu - jeden projekt na SVK má cenu za km až 3-5 mld/km a jedná sa o železničný projekt
Ak sa však urobí PO-Krompachy, sú to vyhodené prachy. Skôr či neskôr dôjde k nákupu jednotiek, ak nie to sme pozadu a riadne, a tie jednotky vyriešia problém PO-Kysak, v Kysaku odpojí a pôjde do Prešova druhá do KE, ASpriahlom to ide rýchlo.
JohnZ: Asi si nerozumieme. Murko pisal, ze prejst na beton nie je velmi vyhodne, ja tvrdim opak. Praveze asfalt ma stve lebo s vynimkou novopostavenej casti obchvatu je to u nas pekne na prd. Osobne mojim No.1 je dvojprudovka do Pezinka (statocne ponadhadzuje), No.2 dvojprudovka medzi Novakmi a Prievidzou (najlepsi je asi piaty nadjazd smerom na Novaky, za ktorym sa vyjazdila schopna JAMA, skratka cesta plynule klesne a zas stupne a ked tadial ide clovek tak 110, ma problemy s kontrolou auta. Niekto sa tam tusim aj vytrepal, tak urobili to, ze dali modru znacku s pruhmi a v pravom dali 80tku. To je riesenie !!
Ja viem ako to je v tuneli.