Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
kaxno
-----
Neviem kolko mas rokov,ale ja som zazil osobne,ked armada robila kolajisko.
Treia kolaj bola rano vytrhana a vecer z T.Teplej, som nanu vchadzal plnou dovolenou rychlostou.
Taka bola realita vtedy,dnes sa to urcite opakovat nebude.
To som presvedceny...
LEN TAKA MALA POZNAMOCKA !!!
Čo sa týka Trenčína, už som sa zmienil,že pre riešenie prechodovej koľaje v tejto stanici by bolo najrozumnejšie vytvoriť obchádzkovú koľaj okolo samotnej stanice, ktorá by bola prechodná tou plánovanou traťovou rýchlosťou a zároveň by neohrozovala cestujúcich na nástupištiach. Pokiaľ viem bolo by to aj riešenie pre ostatnú tranzitnú dopravu, ktorá by nezaťažovala samotnú stanicu.
Na stranke www.zsr.sk su uverejnene ROZKAZY o Vyluke na V.Koridore
KRŽZ a S 1. a 2.hlavnej traťovej koľaje a KRTV medzi ŽST Šenkvice – Cífer.
http://www.zsr.sk/docs//Marketing/word/ROV403.doc
KRŽZ a S koľají a výhybiek, zab.zariadenia, KRTV a výstavba nástupišť v ŽST Pezinok.
http://www.zsr.sk/docs//Marketing/word/ROV405.rtf
Pre tych, co nie su v obraze: modernizovaný úsek BA - Trnava má 41,7 km; hotove su useky BA Raca - Sv. Jur (5,013 km) a Cifer - Trnava (5,800 km) Sv. Jur - Pezinok (? dlzka) v sucastnosti sa pracuje na useku Seknice - Cifer (9,641 km) a Pezinok - Sekvice (? dlzka) Senkvicke obluky. Cize, modernizovany usek na v = 160 km/h ma zatial dlzku 20,454 km. to by tak 160-kou bolo za 7 min 40 s.
OPRAVTE MA, AK SA NIEKDE MYLIM, LEBO VSETKY UDAJE NAJST NIEKDE POKOPE JE NEMOZNE!
Aby sa využila rýchlosť 160 v Trenčíne pre prechodiace vlaky, bolo by jedným riešením vybudovanie tzv. prechodovej koľaje alebo tzv. obchádzkovej , ktorou by prechádzali vlaky v Trenčíne prechodiace. Ovšem je to nákladnejšie riešenie a záležalo by na tom, koľko by bolo vlakov, ktorú túto rýchlosť by vužilo. Mohli by sa do toho počítať aj nákl. vlaky , hlavne Nex, ktoré by nemuseli hrmotať cez nástupištia v Trenčíne a prípadne vchádzať odbočkou.
Trolej tvorí pri napájaní tzv. fázu, tam vstupuje napärie z napájacej stanice na striedavej trati , alebo z meniarne na jednosmerke. Koľaj je uzemnená a tá tvorí druhý pól pre prúdový okruh. Medzitým je rušeň spolu s usmerňovačmi a motormi, ktoré tvoria spotrebič. Trolejbus má preto dva drôty, lebo pre gumové kolesá nemôže používať zem ako druhý pól aby bol obvod uzavretý. V niektorích riešeniach a železniciach sa používa aj tretia koľaj ako napájacia, namiesto troleja.
A kto si myslí, že stanica v Trečíne je ďaleko od centra, ten tam asi nebol. Veď sa prejde parkom, podchodom a už ste na Mierovom námestí rovno pod hradom. A žiadny presun stanice nebude.
Ďalej ten spomínaný tunel medzi Novým Mestom a Trenčianskymi Bohuslavicami. Ten bude pod Tureckým vrchom, to zanamená, že sa ten oblúk vyrovná a bude dlhý nejakých 2000m.