Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
https://www.crz.gov.sk/zmluva/8755450/
A čo sa týka množstva a rýchlosti vlakov, stačí sa pozrieť do grafikonu. Napríklad trať 180 v roku 1985 som medzi Žilinou a Košicami napočítal nejakých 18 ''rýchlych čiar'' (neštudoval som poznámky ''ide iba / nejde''), kde aspoň tretina z nich boli nočné vlaky a cesta rýchlikom zo Žiliny do Košíc trvala 4:14 (náhodne vybraný nejaký ranný rýchlik).
V najnovšom grafikone som tých čiar napočítal asi 24 (zase som ignoroval rôzne poznámky). Tatranom tá cesta trvá 3:21 pri rovnakých zastávkach.
Doprava v okolí miest (teda na to docházanie do práce a do školy) je tiež neporovnateľná – nie je to jeden ranný robotnícky osobák a druhý ranný školský osobák, ale vlaky každú polhodinu až každú hodinu. Tak napríklad taká 188 v úseku Košice–Prešov. Dnes 39 čiar, v roku 1983 ich bolo 9… Aj keby bol v súčasnosti každý vlak 2× (lebo pracovný a víkendový variant), stále je to dvojnásobný rast množstva vlakov.
no ak by bola pravda čo vravíš (neviem posúdiť, potom napíšem v lete) že prvé ranné vlaky nemeškávajú, to by si ma fakt veľmi potešil
v minulosti cestovalo veľké množstvo vojakov Československej ľudovodemokratickej armády, a súdruhom v strane záležalo na tom, aby všetci z dovolenky a z opušťákov sa vracajúci vojaci prišl v nedeľu večer do kasární všas, aby náhodou kôli nespoľahlivej železničnej doprave zahnívajúci imperialisti nevyužili oslabenie obranyschopnosti štátu a nepodnikli útok
v minulosti cestovalo vlakom obrovské množstvo robotníkov do fabrík, dnes sú fabriky zrušené a schátrané, veľké zahraničné firmy svojich zamestnancov navážajú, a na tých ostatných....aj tak štátu nezáleží, lebo zisk nejde štátu ale podnikateľovi
- daj si kavu , vyloz nohy a pozri si mapku vlakov na ZSR.SK....... je pravdou ze u nas vlaky meskaju castejsie ako by bolo fajn. ale zas tvrdit ze vsetko meska je mimo kriticku realitu.
- vela veci by mohlo byt u nas na streke lepsie, ale odmietat-branit sa 160ke je tak isto prejavom neschopnosti pochopit vyhody zel. osob. dopravy.
tratový má pravdu, načo? keď.....to všetko mešká a nečaká a cestovanie z bodu A do bodu B sa rapidne predĺžilo
mikulík - pre 80% cestujúcich bod A bod B neleží na spojnici jedneho vlaku, jazdiaceho medzi Trenčínom a Bratislavou
viz príklad
cestovanie medzi trnavou a bratislavou sa oproti minulým rokom zrýchlilo
cestovanie medzi piešťanmi a novým mestom sa oproti minulým rokom zrýchlilo
ale
cestovanie medzi Starou Turou a Kozárovcami
cestovanie medzi Velkými Levármi a Ladcami
cestovanie medzi Lysou pod makytou a Kláštorom pod Znievom
cestovanie medzi Trenčianskymi Bohuslavicami a Šaštínom
cestovanie medzi bodom A bodom B
sa totálne predĺžilo
+ nerobit urovnove priecestia s cestami medzinarodneho chrakteru E75...... +cesty kadial jazdia ADR-ky
+ v blizkosti krizovatiek ..........+ spojit cestnu signalizaciu so zeleznicnou (cestny semafor neda zelenu smerom na priecestie vo vystrahe)
+zeleznice kde je vyzsia hustotta R, Rex, Ex, IC,....
+ aj ine precitajte si to
-striktny zakaz urov.priecesti nad 120 km/h, kde prejde viac ako 10 vlakov denne.....hmmmm......na tie slova o tych 10 vlakov ani nemuseli minat ''atrament'' .... je jasne ze na trati kde prejde do 10 vlakov denne Vmax nad 120 je blbost skrz nutny prenos navsti (AB, AH, ETCS) co na takej trati nehrozi (same o sebe rozumne)
-stale mi vadi to neriesenie-nerozdelenie trati a ciest (hustota dopravy= pravdepodobnost nehody .... nasledky miestne a celosietove)
- je blbost hadzat do jedneho vreca priecestie pri Piestanoch a Mocaranoch
- chyba mi snaha najst spolocensky kompromis pre priecestia na Vmax 120-160 ......
- snaha zohladnit aka frekventovana je cesta (na hrubo 1, 2, 3 trieda, miestna kom.)
- snaha zohladnit-vyuzit aky je tam rozhlad .....berem ze ine je priecestie pre firu (aj sofera) pri Pustych Ulanoch a ine pri Dunajove (sa teraz 140 jazdi)
- moznost vyuzit priecestia (npr. AZD) co sleduju ci neostalo auto medzi zavorami... ak ano tak cervena pre vlak... ak fira nezabrzdi tak mu masina sama sfukne... v pripade sucha to aj dobrzdi, pri blbom pocasi to spomali pod 60-80.......nech tam maju nakladaky Vmax 100 - nevadi....... v pripade poruchy ''sledovacieho'' sytemu
nech ma fira na navestidle Vmax100,120
-samozrejme dobre kamery a ak tam niekto vbehne (cas + 5sekund od zaciatku vystrahy), nech mu pride domov pozdrav aj so sekom.
-budme realisti ....peniaze na budovanie mimourovnovych priecesti pre vedlajsie trate na SK niesu , takze takymto pristupom si sebe aj nasi detom zabetonujeme 120-ku na dlhe roky dopredu aj ked vlakove supravy sa uz najdu.
PS: a tak sa aj po 10 rokoch obzrieme spat a cez Ochodnicu (jeden z najvytazenejsich usekov na SK) budu vlaky 140 frcat nadalej a pod Michalovcami bude po uplnej rovine Panter jazdit 120 preto....lebo...medved pred 15 rokmi bol MACO.......podobne pri Topolcanoch
PS2: do prcic, tak vela veci sa da vyuzit v prospech spolocnosti a v roku pana 2023 mame pravidlo Vmax 120 a smitec............................. jazdit po rovine s Panterom 120 mi pride ako niekoho blbost a/alebo neschopnost.
PS3. cesky model 160-ky *na koridoroch* sa mi moc nepozdava, ale aspon je to dobry zdroj statistickych dat, ze ta 160 na priecestiach nieje taka ''katastrofa'' oproti priecestiam na kor. s Vmax do 120.
Zatapanie podjazdu moze mat viacero pricin, niekde by pomohla uprava okoliteho terenu, inde by to vyriesilo skutocne len funkcne cerpanie vody. Ale to su zase veci, kde treba vediet fungovat a riesit, nie vyuzivat maximalne lehoty a nekonat.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/vysokorychlostni-trat-ppp-bohumin-vrt-sz.A240112_770813_ostrava-zpravy_jog