Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
ETCS L1 sa na Slovensko dostal preto, lebo to tam holt vyhral SIEMENS. A ten vtedy traťovinu ETCS L2 nemal. On ju síce nemal nikto, ale aké mala také dala...
Umiestnenie balíz je dané vlastnosťami SIMISu a tým čo si vymysleli ŽSR. Predzvesť má byť na ZV 120km/h, tj. baj vočko 1000m pred vchodovým. Pri nej je MSTT skrinka, z ktorej balíza dočiahne 800m. V dobách keď sa to montovalo to stačilo, pretože rýchlostné krivky mobiliek si počítal každý výrobca osve a SIEMENSu aj väčšine to asi stačilo. No len prišla nová verzia ETCS, ktorá krivky predpísala a predpísala ich prísnejšie. A prúser bol na svete. Ale do toho sa už potom obulo AŽD, tak sa snáď dočkáme časom kriviek rozumnejších.
No a k čomu je dobrá taká krivka? Keď bežným brzdením zastavím na 900m? Fíra má pozerať dopredu na trať a na tú červenú, keď pred ňou brzdí a nie pozerať na displej. Ak niečo robí zle, tak etcs má zasiahnuť a nie robiť problémy. V prvej tretine staničnej koľaji už ide 20kmh, 5 minút sa ťahá k odchodu a červenú v pohode prejde aj tak.
- ci len v pripade ked nebolo postavene dostatocne vopred v case ked masina presla ponad poslednu prepinatelnu balizu pred tou prvou (1700m) pred vchodovym.????
Pre nakladne vlaky je to pri rychlosti 100 km/h okolo 2000–2100 m, pri rychlosti 90 km/h to je cca 1700–1800 m.
Pri Expresoch to je pri 160 km/h cca 2000 m, pri 140 km/h okolo 1600 m.
Pri 140 by nemal mať problém. Ale neviem, s tým nechodím. Išiel som Rv 160 a musel som brzdiť všade na 140. S nákladným keď idem 100, brzdím stále na 90. Že to niekto zmršil je jedna vec, ale že to 15 rokov nikto neriešil, to ma udivuje viac. A dôvod mi je asi známy....
- ja pokladam L2-ku jednoznacne za hodnu aplikacie na koridory ........ okrem straty spojenia s RBC (co by malo byt riesitelne rozmiestnenim RBC a mozno preprogramovanim ako si RBC ''posuvaju'' rusen medzi sebou) o nevyhodach neviem..........ale daj do placu , ja sa rad dozviem nieco nove.
- fakt nechapem ze po tolkych rokoch skusenosti krivkajucej prevadzky vdaka L1-ke, sa na BA-LEO ma robit znova len L1-ka............. ci koli gorilam co maju len L1, ci kolo comu ???????? to by fakt niekomu z ministerstva odpadlo z nosa zeby do pracovnej skupiny pozve aj ludi z prevadzky * ?????
-baliza 1700m pred Zilinou- by ma zaujimala rychlostna krivka pre rychlik co ide 140 a ma ''zelenu'' ????
-**Často sa stáva, že prejdem návestidlo, pred ktorým som stál** tak to je na reklamaciu , aj ked tusim ze si tam zacnu prehadzovat ''horuci zemiak'' ZSR-realizator-projektant-dodavatel zariadenia ........ a nakoniec vsetko je v poriadku, tvoja masina je blba (alebo vyhovorka ze si tam ''stukal'' co si nemal)
-kebyze niekto zakrici ''kral je nahy'' aj ''ETCS zatial nespolahlive'' a da firovy pravomoc ''uradovat'' nad ETCS - nech sa tu spusta neakym dvojklikom (omylom bezne nestlacitelnym), nech treba stlacat zivaka, nech sa to nahra do pamate aj s casom a GPS.
* (ci to tam funguje ako v nemenovanej nemocnici, kde clovek z investicneho nakreslil projekt umiestnenia ''noveho rengenu'' , ale ci sa tam s tou pojazdnou postelou niekto dostane neriesil)
2.BK bez troleja zhruba do polovice depa zatiaľ, depo bez troleja,rušňová čiastočne bez troleja taktiež celá budatínska spojka, byvala kolaj 10,8,6,4,4a,2a bez TV az po kolajove spojky v žst Žilina zr.st
** -neviem ktore veci (chyby) najcastejsie sposobuju problemi v prevadzke ???? **
No hlavne to, že doprava vyžaduje aby som makal a ETCS chce, aby som brzdil. A tam nemám možnosť ho ignorovať, proste brzdiť musím ja, inak bude on. A už je krik, čo neťahám.
** vhodnost ETCS L1 na trat daneho vyznamu a pozadovanej kapacity trate (mam na mysli BA-TT-LEO) .......... **
L1 je vhodné akurát tak na trate, kde prejde 1 vlak za pol hodinu. Na Žilinu v noci ešte dobre, ale do hustej dopravy určite nie. L2 má svoje výhody, ale aj nevýhody.
** ako casto zastrajkuje komunikacia medzi pevnou castou ETCS (patri ZSR) a mobilnou castou (patri dopravcom) **
Na L1 sa mi stalo pár krát, že zlyhala komunikácia s balízou, čo malo za následok rýchlobrzdu. Objavuje sa sporadicky hláška o ''zmeškanej balíze'', doteraz som nezistil, čo to je. Samozrejme rýchlobrzda. Na L2 dochádza k strate spojenia s RBC, čo má rovnaký výsledok. Všade je niečo.
** prehnane ''prisne'' brzdne krivky navrhnute v mobilnej casti ETCS + bodovy prenos z balizy (ETCS L1) **
Tie krivky sú ten najväčší pruser celého systému, nezávisle na tom, či L1 alebo L2. Na Žilinu vymysleli, že prvá balíza stačí byť 1700m pred vchodom. Dovtedy systém netuší, čo svieti v stanici a logicky je pre neho na vchode Stoj. Lenže on mi začne robiť krivku od 2200m. Čiže ja darmo vidím tri zelené pred sebou, musím začať brzdiť, lebo krivka ide a keď spomalím o 10kmh, tak prejde balíza a jupí, čo brzdíš, keď máš voľno... Raz to malo za následok, že jeden voz mi ostal pribrzdený a chytil ma asdek, aby som mal ešte väčšie nervy.
Pri L1 a hustej doprave sa často stáva, že stavajú na poslednú chvíľu, vojdem na výstrahu do stanice a v momente mi zvoní gsmr a že ťahaj, máš už postavené, za tebou pôjde osobný. Reku fajn, môžeš to zhodiť, lebo teraz už musím pribrzdiť na 20kmh, kým etcs pochopí, že to voľno tam naozaj je.
Často sa stáva, že prejdem návestidlo, pred ktorým som stál, rozsvietilo sa a začínam ťahať. Prejdem a zrazu rýchlobrzda s hláškou, že som prešiel stoj. Púchov je v tomto začarovaný hlavne smer Žilina. Stál si v stanici, postavil odchod, potrebuješ sa rozbehnúť do zmeny systému. Prejdeš odchod a bez dôvodu sfúkne. Vybavíš to, začneš ťahať, ideš stále pomaly a 50m pred tabuľou vypne HS, lebo aj to je v tom zadané. Potom do toho kopčiska si rád, ak si zastavil už pod živým drôtom. Že sa udržíš v pohybe s rušňami typu traxx a vectron, nato môžeš zabudnúť. Stojíš tam ešte 2min kým sa to zobudí a môžeš ťahať. Do toho 2500V v troleji a výpravca po tebe hádže bakanče a hryze kefu, lebo jones za tebou s IC už prešiel 30km.
Ale tak máme moderný európsky systém, národný AB nám tým pádom netreba.
-neviem ktore veci (chyby) najcastejsie sposobuju problemi v prevadzke ???? nie som fira a ani clovek z riadenia doprave v Trnave - ti by vedeli popisat najcastejsie problemi
dovolim si to baj-oko rozdelit na podtemy:
1- vhodnost ETCS L1 na trat daneho vyznamu a pozadovanej kapacity trate (mam na mysli BA-TT-LEO) .......... odpoved:
nevhodne , minimalne by to chcelo L2-ku a viac oddielov AH (tie AH sa uz ciastocne riesia- ale projekcne to je nastavene na stav: vsetko slape)
2- ako casto zastrajkuje komunikacia medzi pevnou castou ETCS (patri ZSR) a mobilnou castou (patri dopravcom) .........neviem
3- prehnane ''prisne'' brzdne krivky navrhnute v mobilnej casti ETCS + bodovy prenos z balizy (ETCS L1) sposobujejce pomale jazdy, vjazdy, priblizenia k balize-navestidlu (ak tam bolo pred tym stoj) ............ z toho predlzene jazdne doby a predpokladam nemoznost, nechut pustat nakladne pomedzi osob. dopravu.
a spokojne ma doplnte ako sa tam zije-robi
( mimochodom vo vysielacke na masine je SIM karta, ktoru kebyze strcis do ''normalneho telefonu'' tak by sa to malo dat rozchodit - **aspoň tak mi to bolo vysvetľované. Ak ma klamali, klamem aj ja.**)
-ja som myslel pevnu-pozemnu cast ETCS L2 , ta moze vyuzivat kalble (data a napajanie) + stoziare GSM-R vybudovane povodne (aj) koli GSM-R (fonicke dorozumievanie + SMS)
otazku zmysluplnosti ETCS si dovolim rozdelit na dve podtemy:
1. teoreticko - projekcnu ............ je spravne ze chceme (na ministerstve a ZSR) mat hlavne trate zabezpecene koli zlyhaniu ludskeho faktora a blbej viditelnosti ............. je asi dobre ze ideme uz do ETCS, vraciat sa aj k staremu ZZ neni vhodne z pohladu nakladov a udrzby
2. realitu v slovenskom prostredi :-) ........... je to na PRD, ked to nefunguje spolahlivo a sposobuje stres, meskania, zbytocne zastavenia
2a. chapem ta, ze ETCS je skor brzda prevadzky ako pomoc - dovolim si tvrdit ze *ETCS L1* obzvlast.
2b. preto som sa pytal, ze ci reku popri prekopavke (vratane projektov k tomu potrebnych) zabezpecovacky koli zvyseniu prepustnosti trate niekoho na ministerstve nenapadlo aj ''objednat'' L2-ku ........ urcite by to bolo lacnejsie ako zas dalsi projekt v buducnosti..........ak uz tam je GSM-R siet trebu ju ''s nou spojit'' a da sa usetrit na kablovacke+prepinatelnych balizach (viem ze som to velmi zjednodusil)
3. ono zas sme v 21.storoci a tu trat mat s tratovou zabezpecovackou je spravne, aj bez ohladu na Vmax 120 verzus Vmax 160
Pri zámene L1 za L2 závisí hlavne od toho, ako sa k tomu postaví SIEMENS. Bombardier sa k ETCS L2 v Čadci postavil tak, že bolo lepšie EbiLock po 7 rokoch prevádzky vziať a odniesť do zberu.
Z ČR vieme, že sú mobilky a mobilky. Jedna už dokonca dokázala spočítať naopak povolený smer jazdy.
Na Slovensku práveže fíra nad ETCS ''úradovať'' môže. Žiadne výhradné prevádzky ako v ČR. A výpadky na Uničovke sa napokon ukázali ako problém práve toho posledného kroku GSM-R (mobilka - BTS).