362/363
Téma o rušňoch radu 362 a 363 ZSSK, ČD a ZSSK Cargo.
Aktuálne nasadenie HDV
362 001: Na to, aby si prisiel na to ako je to s tym napatim kotvy TM nepotrebujes ziadny inziniersky titul. Staci ak poznas vzorec pre vykon TM (U*I) a das si do suvisu nasledujuce fakty:
a) Trvaly prud TM musi byt na oboch systemoch rovnaky (kvoli max. dov. otepleniu TM).
b) Kedze trvaly vykon 363 na ss je 3060 kW a na js 3480kW, z toho je zrejme, ze max. napatie na ss je cca 1150V a na js cca 1350V.
Na stitkoch TM 363 su udavane nizsie hodnoty vykonu kvoli normativu zataze (tj. P 3060kW,U 1150V). Z dovodu max. unifikacie rady 163 s 363 su bohuzial udavane tieto hodnoty aj u rady 163, napriek tomu, ze je to nezmysel.
a) Trvaly prud TM musi byt na oboch systemoch rovnaky (kvoli max. dov. otepleniu TM).
b) Kedze trvaly vykon 363 na ss je 3060 kW a na js 3480kW, z toho je zrejme, ze max. napatie na ss je cca 1150V a na js cca 1350V.
Na stitkoch TM 363 su udavane nizsie hodnoty vykonu kvoli normativu zataze (tj. P 3060kW,U 1150V). Z dovodu max. unifikacie rady 163 s 363 su bohuzial udavane tieto hodnoty aj u rady 163, napriek tomu, ze je to nezmysel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40938/
362.005 má (okrem peknej fotky) pravdu v tom, že každá mašina je iná a dokonca sa počas prevádzky aj vyvíja, mení, ŽOS-ka ju obvykle zmení úplne. Za príklad uvediem žilinskú "chromú Lotu" - 162.004 (prezývka Maxo). Ten sa v poslednej dobe pochlapil, pri pomernom ťahu 6 driape 1.MS na vyše 500 A, 2.MS na 600 A. V inom sa však chúďa dokaličené nezaprie: Pri 85 km/h schádza náhle z výkonu, požadovanú rýchlosť drží v tolerancii hádam 8 km/h!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40914/
362.011-7 ZSSK po "omladzovacej" oprave zdoláva stúpanie za žst. Lúky pod Makytou s pracovným Os vlakom z Púchova do Horního Lidča /ČD/. Je to zároveň jediný výkon bratislavských "dvojsystémoviek" na trati 125. Fotografia vznikla v piatok, 28.októbra 2005.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40907/
362.005 a Matthiasové kurzívy:
Tak keď Ťa Tomáš pozná, budem úprimný- síce ma posielaš radšej písať eseje, ale podstatný detail Ti stále uniká: ja vôbec nič nepísal o 900 A . A to čo bolo v uvodzovkách sa volá CITÁCIA.
Ďakujem za pozornosť.
Tak keď Ťa Tomáš pozná, budem úprimný- síce ma posielaš radšej písať eseje, ale podstatný detail Ti stále uniká: ja vôbec nič nepísal o 900 A . A to čo bolo v uvodzovkách sa volá CITÁCIA.
Ďakujem za pozornosť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40847/
Och Bože... toľký rozruch okolo 900 ampérov. Ani neviem, prečo som k tej spotrebe ten údaj písal, keď som bol posledne v PP pri elektrodispečerovi, pamätám sa, ako mi ukazoval rozjazd rýchlika na pultovom ampermetri. Mal tam tých 900 A relatívne konštantných po celu dobu rozjazdu, v úseku okrem tohto vlaku nebol iný odber, utkvelo mi to, asi odtiaľ tá hodnota. Na 350-kách nie je žiadný problém vypiecť viac ako 1kA, určitú nejasnosť u niekoho možno spôsobí fakt, že na rezistorke na sérii ukazuje celý odber 1 ampérmeter, kým na tyristorke s trvalým paralelným radením mot. skupín ukazuje každý merak prúd svojej mot.skup. v prerozdelení cca 0,45:0,55.
Matthias vie o čom píše, jeho mozgové pochody treba najprv pochopiť a prifázovať sa k ním. Inak podobný problém mám aj ja a uspokojivé vysvetlenie mi zatiaľ nedali ani najpovolanejší. Ajhľa: TM Al4542FiR má max. napätie na štítku aj v dokumentácii 1150 voltov. Horná stovka nabieha pri pomernom otvorení meniča 0,9, t.j. asi 1350 voltov na kotve TM. Aj s ohľadom na všemožné úbytky a straty mi toto na peršingu akosi nesedí. Elektronici v depe mi nad tým pokrčili plecami, hlavná vec, že to ide. (min. 200 V hore-dole?) Zmieril som sa s tým, že je v tom niekde podvod, najpravdepodobnejšie klame štítok. Potom ale fakt ide mašina na hornej stovke, ako píše Maťo, nad trvalý výkon (matika nepustí), no hodinový výkon sa však opäť nikde neuvádza... Inžinieri, raďte!
362.005 tiež vie, o čom píše, má s tým na rozdiel od mnohých bohaté praktické skúsenosti, trochu ešte pokryvkáva v teoretickej rovine, ale keď do toho príde, bude z neho veľmi dobrý odborník. Poznám ho - zastávam sa ho.
Matthias vie o čom píše, jeho mozgové pochody treba najprv pochopiť a prifázovať sa k ním. Inak podobný problém mám aj ja a uspokojivé vysvetlenie mi zatiaľ nedali ani najpovolanejší. Ajhľa: TM Al4542FiR má max. napätie na štítku aj v dokumentácii 1150 voltov. Horná stovka nabieha pri pomernom otvorení meniča 0,9, t.j. asi 1350 voltov na kotve TM. Aj s ohľadom na všemožné úbytky a straty mi toto na peršingu akosi nesedí. Elektronici v depe mi nad tým pokrčili plecami, hlavná vec, že to ide. (min. 200 V hore-dole?) Zmieril som sa s tým, že je v tom niekde podvod, najpravdepodobnejšie klame štítok. Potom ale fakt ide mašina na hornej stovke, ako píše Maťo, nad trvalý výkon (matika nepustí), no hodinový výkon sa však opäť nikde neuvádza... Inžinieri, raďte!
362.005 tiež vie, o čom píše, má s tým na rozdiel od mnohých bohaté praktické skúsenosti, trochu ešte pokryvkáva v teoretickej rovine, ale keď do toho príde, bude z neho veľmi dobrý odborník. Poznám ho - zastávam sa ho.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40828/
Matthias, Igor.
Aby som to uzavrel. Chcel som tým povedať, že dosiahnúť trakčný prúd pri shuntovaní PM v hodnote 900 A na 362.001 sa mi zdá v "bežne" používanom /odporúčanom/ pomerovom ťahu 6 nereálne. Trakčný prúd o hodnote 900 A by si možno dosiahol pri Lv jazde na pomerovom ťahu 11-12 (neskúšal som, takže presne neviem).
S tou 163.260 to bol fakt z bežnej prevádzky, bol som mašine v úseku ŽA-KE, R 223 Vihorlat, rok 2003.
A ešte niečo, každá mašina /hlavne z tyristoriek/ je "iná" čo do jazdných vlastností... To Ti povie každý "fíra".
Snáď je to už jasnejšie, čo chcel k tým Matthiasovým kurzivám.
Aby som to uzavrel. Chcel som tým povedať, že dosiahnúť trakčný prúd pri shuntovaní PM v hodnote 900 A na 362.001 sa mi zdá v "bežne" používanom /odporúčanom/ pomerovom ťahu 6 nereálne. Trakčný prúd o hodnote 900 A by si možno dosiahol pri Lv jazde na pomerovom ťahu 11-12 (neskúšal som, takže presne neviem).
S tou 163.260 to bol fakt z bežnej prevádzky, bol som mašine v úseku ŽA-KE, R 223 Vihorlat, rok 2003.
A ešte niečo, každá mašina /hlavne z tyristoriek/ je "iná" čo do jazdných vlastností... To Ti povie každý "fíra".
Snáď je to už jasnejšie, čo chcel k tým Matthiasovým kurzivám.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40807/
Matthias: Konecne sme si porozumeli. Este dokoncim rozjazd na Vmax. Vykon je udrziavany (odbudzovanim) na konstantnej hodnote do rychlosti cca 110km/h u x63 , potom sa automaticky znizuje s budiacim prudom aj prud kotvy (vykon hyperbolicky klesa), kvoli uz aj tak zlej komutacii (vysoke otacky kotvy, silne odbudenie TM). To bol hlavny dovod na vymenu podvozkov zo 162 na 363.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40777/
Igor.: Píšem, že bez odbudzovania by výkon začal mať klesajúcu tendenciu. Poďme od začiatku rozjazdu: kotevné napätie narastá. Kotevný prúd je na nejakej hodnote (takisto budiací prúd), závislej od navoleného pomerného ťahu. Aby som to zbytočne nekomplikoval - kotevné napätie sa riadi od nuly až do pomerného otvorenia Pulz-Delta na 90%. No a v okamihu dosiahnutia plného kotevného napätia je zároveň výkon na najvyššom bode svojej krivky (od začiatku rozjazdu narastal, teraz dosiahol vrchol charakteristiky). V tomto bode sa začína odbudzovať, pretože inak by výkon začal klesať (kvôli klesajúcemu kotevnému prúdu, ktorý by pri narastajúcich otáčkach kotiev a nemennom magnetickom indukčnom toku hlavných pólov klesal v dôsledku zvyšujúceho sa indukovaného napätia kotvy). Odbudzovaním sa snižuje mag. tok budiacích vinutí a pri narastajúcich otáčkach sa indukované napätie kotvy udržuje na stabilnej hodnote, čím sa docieli udržanie stabilnej hodnoty kotevného prúdu. Viem, že už sa z tohoto textu vytráca zrozumiteľnosť, ale píšem druhýkrát to isté.
No a výkon sa udáva v trvalých hodnotách (pre 363 na str. systéme 3060kW), potom hodinových, desaťminútových, minútových a pod., hodnoty v ktorých je možná krátkodobá preťažiteľnosť a to bolo myslené nadvýkonom. Kedy už môže byť trvalý výkon krátkodobo prekročený (nad 3 MW), ak nie v momente vrcholu výkonovej krivky, keď je kotevné napätie na maxime a odber udržiavaný na značnej a stabilnej hodnote odbudzovaním.
No a výkon sa udáva v trvalých hodnotách (pre 363 na str. systéme 3060kW), potom hodinových, desaťminútových, minútových a pod., hodnoty v ktorých je možná krátkodobá preťažiteľnosť a to bolo myslené nadvýkonom. Kedy už môže byť trvalý výkon krátkodobo prekročený (nad 3 MW), ak nie v momente vrcholu výkonovej krivky, keď je kotevné napätie na maxime a odber udržiavaný na značnej a stabilnej hodnote odbudzovaním.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40761/
Matthias: Mal by si vediet, ze odbudzovanim motora sa jeho vykon nemeni!!! Motor sa odbudzuje pri plnom napati kotvy z dovodu dalsieho zvysovania jeho otacok ( kedze dalsie zvysovanie otacok napatim kotvy uz nie je mozne).
Nerozumiem co myslis pod pojmom nadvykon a s aky vykonom ho porovnavas ked ho oznacujes ako "nad...".
Nerozumiem co myslis pod pojmom nadvykon a s aky vykonom ho porovnavas ked ho oznacujes ako "nad...".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40745/
Dopĺňam sa, keďže pri predchádzajúcom príspevku bol časový zhon:
Igor.: Pri plnom kotevnom napätí sa ten kotevný prúd ale udržuje na stálej hodnote plynulým odbudzovaním, bez ktorého by jeho hodnota klesala (pri narastajúcich otáčkach), v dôsledku znižujúceho sa rozdielu medzi strednou hodnotou napätia z pulzného meniča a indukovaným (proti)napätím na kotve. A práve v tejto fáze odbudzovania je mašina v nadvýkone (v tomto stave zotrváva pokiaľ je kotevné napätie na maxime a kotevný prúd stabilný). Túto etapu mal 362.001 na mysli, ale ja som si nejak zamenil slovo "konštantný" za "trvalý". Ok, rýpem naprázdno :). Je to plný výkon. Resp. dočasný nadvýkon, ten Najvyšší z najvyšších. :)
Igor.: Pri plnom kotevnom napätí sa ten kotevný prúd ale udržuje na stálej hodnote plynulým odbudzovaním, bez ktorého by jeho hodnota klesala (pri narastajúcich otáčkach), v dôsledku znižujúceho sa rozdielu medzi strednou hodnotou napätia z pulzného meniča a indukovaným (proti)napätím na kotve. A práve v tejto fáze odbudzovania je mašina v nadvýkone (v tomto stave zotrváva pokiaľ je kotevné napätie na maxime a kotevný prúd stabilný). Túto etapu mal 362.001 na mysli, ale ja som si nejak zamenil slovo "konštantný" za "trvalý". Ok, rýpem naprázdno :). Je to plný výkon. Resp. dočasný nadvýkon, ten Najvyšší z najvyšších. :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40697/
362.005
Drahý recesista,
prečo tak ubližuješ voliču pomerného ťahu? Veď Ty úplne degraduješ jeho obmedzovaciu funkciu. Ak nejaká hranatá škatuľa pri trojke vyhodí 900 A, pri dvanástke musí byť iná veselica v AGLku. Potom nám zas budú zbytočne strieľať také všelijaké trysky na streche, resp. budú sa vháňať päty oblukov na deionizačné rošty v cementoazbestových komorách, no a máme to za potreby? Ee. Ďakujeme, nechceme.
Drahý recesista,
prečo tak ubližuješ voliču pomerného ťahu? Veď Ty úplne degraduješ jeho obmedzovaciu funkciu. Ak nejaká hranatá škatuľa pri trojke vyhodí 900 A, pri dvanástke musí byť iná veselica v AGLku. Potom nám zas budú zbytočne strieľať také všelijaké trysky na streche, resp. budú sa vháňať päty oblukov na deionizačné rošty v cementoazbestových komorách, no a máme to za potreby? Ee. Ďakujeme, nechceme.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40616/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/40595/
Ohľadne štítkovej demagógie, ktorú obaja spomínate, som čosi vyhrabal aj na stránkach SPŽ. Podotýkam, že sa jedná o výkon Esa:
"... Na stejnosměrném systému se napětí trakčních motorů reguluje přibližně do 2600/2 V, na střídavém (vlivem parametrů transformátoru, především hodnoty napětí nakrátko) asi do 2 300/2 V. Lokomotiva má tedy na střídavém systému při stejných kotevních proudech poněkud nižší výkon, což vedlo v minulosti k diskusím o skutečné hodnotě trvalého výkonu u řady 163 . ŠKODA od počátku uváděla na štítcích trakčních motorů hodnotu 765 kW, zaručenou na obou systémech, ačkoli bylo vlastně od počátku na hřídeli každého motoru instalováno trvale 870 kW. ..."
Teraz sa, samozrejme, bavíme o trvalom výkone.