362/363
Téma o rušňoch radu 362 a 363 ZSSK, ČD a ZSSK Cargo.
Aktuálne nasadenie HDV
Matthias: také niečo, že odstrániť tie vzduchové valce vyrovnávačov vymyslel ktosi už okolo roku 2001 keď bola v ŽOSke 363.152/362.006, to by som pochopil, keď na jednom rušni, že to chceli vyskúšať, ale čo to bol za nápad dať ich preč aj z 363.136... Nemám, tú informáciu o 363.136 potvrdenú na 100%, ale dosť by som tomu veril, lebo ten rušeň sa správa presne tak isto ako 362.006 - stúpanie do Štrby ledva vyjde, vypína HV... Ak sa niečo dozviem, tak to dám sem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/37330/
Čoooo? Odstránené vyrovnávače nápravových tlakov???
To musí byť pri vyššom pomernom ťahu super jazda. A smiem vedieť dôvod tohoto operačného zákroku? To je taký problém vykonávať údržbu štyroch pneumatických valcov? Alebo dobrák, ktorý to vymyslel zmenil fyzikálne zákony a na Bo'Bo' mašinu sa už viac klopný moment nevzťahuje?
To musí byť pri vyššom pomernom ťahu super jazda. A smiem vedieť dôvod tohoto operačného zákroku? To je taký problém vykonávať údržbu štyroch pneumatických valcov? Alebo dobrák, ktorý to vymyslel zmenil fyzikálne zákony a na Bo'Bo' mašinu sa už viac klopný moment nevzťahuje?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/37291/
363.144 je na (záručnej ? ) oprave v ŽOS Vrútky. Zatiaľ si od návratu do Bratislavy po oprave po požiari veľmi nezajazdila, urobila, ak dobre viem, jeden obrat do Košíc s Ex 1601, aj to do Košíc nedošla a späť do Bratislavy ju dotiahli na inom vlaku a potom išla niekoľkokrát do Žiliny. A už dobré 2 mesiace som ju nevidel jazdiť a teraz ju vrátili do Vrútok...
363.136 má údajne tiež, ako aj 362.006, odstránené vyrovnávače nápravových tlakov. Ak je to pravda, aký to malo význam, keď na 362.006 sa to nejak výrazne neosvedčilo?
363.136 má údajne tiež, ako aj 362.006, odstránené vyrovnávače nápravových tlakov. Ak je to pravda, aký to malo význam, keď na 362.006 sa to nejak výrazne neosvedčilo?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/37274/
No Maťo, časť mojho mozgu máš teraz niekde na poličke, takže ten názov svorky X10 mi takto veľa nehovorí, nepatrí medzi terminologické pojmy na mašine, musel by som nazrieť do oných lajstrov (pripojiť sa na externú pamäť). Myslím však, že to nie je svorka pre pchanie tyčí, lež skratovač ako taký, a ten by sa mal označovať dajako inak ako "X". Na istom si budem, keď vleziem do šišiny a kuknem na označovací štítok. Elektromechanik má pravdu, dobre by Ti bolo vidieť niektoré veci (aj tie, čo si sa na ne pýtal skôr) na vlastné oči a ušetrilo by sa tu hodne miesta pre "obehákov a fotografov". Inak také trafo by som si pozrel mimo mašiny rád aj ja. U nás na severe sa s tým dá stretnúť iba sporadicky pri periodických opravách v depách tu v Žiline, či v Iglove. Trafo mašiny, ktorá bola ešte dávnejšie na ES-ke, som si poriadne kukol tuším iba raz.
Inak, trochu od veci: Bola sranda, keď v jednom nemenovanom severoslovenskom depe sa robila periodická oprava na 162-ke a vyviazala sa trakčná tlmivka (rám a úchyty podobné, jak na modrom) Obvykle sa mašina zaisti na jednom fleku, tlmivka sa vyviaže, podúrovňovou presuvňou vyberie, očistí, premeria, nafarbí (okrem spodku nádoby) a rovnakým spôsobom podsunie a primontuje späť do hl. rámu. Z určitých dôvodov sa mašina trochu preposunovala a ako na potvoru, keď sa dala na pôvodne miesto, tlmivka nepasovala, mašinu nedaj Bože pristaviť tam, kde stála predtým (asi tam bol kopček). Pri nasúvaní tlmivky, (zrejme aj trafa) sa vyžaduje totiž veľká presnosť na montáž skrutiek, preto sa z mašinou ani s tlmivkou na priečne posuvnom podstavci dovtedy a najmä odvtedy za žiadných okolností nemanipuluje.
Inak, trochu od veci: Bola sranda, keď v jednom nemenovanom severoslovenskom depe sa robila periodická oprava na 162-ke a vyviazala sa trakčná tlmivka (rám a úchyty podobné, jak na modrom) Obvykle sa mašina zaisti na jednom fleku, tlmivka sa vyviaže, podúrovňovou presuvňou vyberie, očistí, premeria, nafarbí (okrem spodku nádoby) a rovnakým spôsobom podsunie a primontuje späť do hl. rámu. Z určitých dôvodov sa mašina trochu preposunovala a ako na potvoru, keď sa dala na pôvodne miesto, tlmivka nepasovala, mašinu nedaj Bože pristaviť tam, kde stála predtým (asi tam bol kopček). Pri nasúvaní tlmivky, (zrejme aj trafa) sa vyžaduje totiž veľká presnosť na montáž skrutiek, preto sa z mašinou ani s tlmivkou na priečne posuvnom podstavci dovtedy a najmä odvtedy za žiadných okolností nemanipuluje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35877/
Matthias: Koncaky trafa. Mas pravdu trafo je ulozene v kryte t.j. pod karoseriou rusna. Mas podvozok 1 a podvozok 2 a medzitym je trafo, ktore sa da kedy kolvek vyviazat z masiny. Ale to asi urcite dobre vies. Ked podlezes pod masinu jak je trafo, z jednej aj z druhej strany mas kryty trafa. Po otvoreni krytov sa Ti odblokuju koncaky. Ak je kryt zle nasadeny a nie je koncak stlaceny t.j. obvod ochrany trafa koncovych spinacov, rusen sa neda nahodit aj ked mas hrable oprete o trolej. Kryty su tam nato ak robis opravu t.j. reviziu trafa mas moznost tam nahliadnut a zistit, ci je vsetko OK. Po krytmi sa nachadzaju vysokonapätove kable, ktore trcia z masiny.U 350 mas kable aj z boku rusna ako je ulozena jedna cast baterii(pod oknami).
363 len kryty trafa. U obidvoch rusnoch musis ist aj do strojovne poodpajat trakcne tlmivky, samozrejme ak sa trafo z masiny vyvazuje t.j. aj vysokonapätove kable cez kryty trafa.
Pod krytmi mas moznost nahliadnut na Bucholz, prepinac vlakoveho kurenia 1500/3000 V, pripadne doliat olej atd.
Dufam, ze Ti to z casti staci, ak by si mal dake pochybnosti staci napisat. Staci to vidiet a uvidis ako to cele je s koncakmi trafa a s krytmi.
363 len kryty trafa. U obidvoch rusnoch musis ist aj do strojovne poodpajat trakcne tlmivky, samozrejme ak sa trafo z masiny vyvazuje t.j. aj vysokonapätove kable cez kryty trafa.
Pod krytmi mas moznost nahliadnut na Bucholz, prepinac vlakoveho kurenia 1500/3000 V, pripadne doliat olej atd.
Dufam, ze Ti to z casti staci, ak by si mal dake pochybnosti staci napisat. Staci to vidiet a uvidis ako to cele je s koncakmi trafa a s krytmi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35871/
362: No a čo, aspoň mi nehrozí, pri koncipovaní nejakej tej reportáže, že zadrem "nehoda sa stala na štandardnom rozchode 1438 cm" , ako predviedla pani redaktorka z TV NOVA.
Ručný skratovač: myslí sa tým oná svorka X10 pre skratovaciu tyč?
A aby mi fundovaní experti nevyčítali , že stále otravujem s príliš detailnými otázkami, slušného človeka nehodnými, mám po ruke aj jednu sprostú a urážlivo prízemnú:
Na čo slúži "koncový spínač krytov trafa"? Také staré mašiny nemali. To je transformátorová súprava uložená v nejakom priblblom kryte aj s trakčnými tlmivkami a ten kryt sa tak často počas prevádzky otvára alebo wo co tu go?
Všetkým potenciálnym mentorom z hĺbky svojej duše úprimne ďakujem
:)
Ručný skratovač: myslí sa tým oná svorka X10 pre skratovaciu tyč?
A aby mi fundovaní experti nevyčítali , že stále otravujem s príliš detailnými otázkami, slušného človeka nehodnými, mám po ruke aj jednu sprostú a urážlivo prízemnú:
Na čo slúži "koncový spínač krytov trafa"? Také staré mašiny nemali. To je transformátorová súprava uložená v nejakom priblblom kryte aj s trakčnými tlmivkami a ten kryt sa tak často počas prevádzky otvára alebo wo co tu go?
Všetkým potenciálnym mentorom z hĺbky svojej duše úprimne ďakujem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35805/
Uff... Maťo, tú dokumentáciu Ti asi s dovolením, čoskoro odoberiem, lebo mám strach že skončíš v klube géniov-retardov, v lepšom prípade nabehneš do Plzne, všetkých tam vytrieskáš, vyrazíš, a len tak popri štúdiu žurnalistiky si navrhneš, skonštruuješ a v dennej tlači sám uverejniš svoju novú mašinu 110E .!
Ale nie, žartoval som, študuj dieťa, študuj, takých novinárov potrebujeme. (či čím to vlastne budeš?)
Tu už v podstate niet slov, ideš do takých detailov, ktorým nerozumie (pokial ho bieda neprinúti) aj nejeden fíra na tom jazdiaci. Ďakujem fundovaným expertom, najmä pipovi, za tieto odborné diskusie. Ďalej diskutovať, či oponovať sa tu už, myslím, nedá čomu, zvlášť, keď aj máloktorá mašina sama vie, ako učebnicovo by presne mala fungovať. (myslím , že v prevádzke sa vyskytuje viac a hrubších zmätkov o aké sa tu šperkujeme) By si bol prekvapený, na koľkých rakaňach sú drôtom premostené hoc aj L-M dotyky hl. kontroléra (pozri si do schém E669.2,3, čo tento obľúbený počin "skúsených" rušňovodičov spôsobí v súčinností ďalších, najmä ochranných riad. obvodov) Doplním preto snáď iba možnosť priamej kontroly napätia filtra na voltmetri v strojovni pod šikmým strešným oknom. Myslím že pri vykonaní tejto celej standby ceremónie ide jeho ručička pomerne rýchlo dole, ak si dobre pamätám pri pohľade zo stanovišťa cez okienko. No a kedy presne? Fras ho vie, čosi tam buchne, syčí, odfúkne a kondík je medzitým dávno spľasnutý na nulový potenciál. (to "čosi" neber doslovne) Izolátory a zbernice filta C04 a kap. deliča C05 sú pod priskrutkovanými ochrannými plechmi (to iba ak by tvoje telíčko chcelo vykonávať paralelnú spoluprácu s vybíjacím odporom), stýkač K37 (pozor na výrazy zopne/ vypne, ktoré si v texte trochu zmätočne uviedol) je s uvedeným odporom dobre zašitý na pravej strane prístrojoveho panelu a v porovnaní s "maličkosťami" K36 a K85 aj v skutku nenápadný (a na náhodný dotyk teda neprístupný). Rada pre kamaráta na záver: Ak ckceš svietiť, poponáhľaj sa k ručnému skratovaču v uličke uprostred strojovne medzi kondíkmi deliča C05 (a čo by zaujímalo aj mňa, pozri do schém, čo by sa stalo, ak by si ho nechal kolegovi pri striedaní majstrov na osi v skratovanej polohe, ak to v schéme vôbec je.?)
Ale nie, žartoval som, študuj dieťa, študuj, takých novinárov potrebujeme. (či čím to vlastne budeš?)
Tu už v podstate niet slov, ideš do takých detailov, ktorým nerozumie (pokial ho bieda neprinúti) aj nejeden fíra na tom jazdiaci. Ďakujem fundovaným expertom, najmä pipovi, za tieto odborné diskusie. Ďalej diskutovať, či oponovať sa tu už, myslím, nedá čomu, zvlášť, keď aj máloktorá mašina sama vie, ako učebnicovo by presne mala fungovať. (myslím , že v prevádzke sa vyskytuje viac a hrubších zmätkov o aké sa tu šperkujeme) By si bol prekvapený, na koľkých rakaňach sú drôtom premostené hoc aj L-M dotyky hl. kontroléra (pozri si do schém E669.2,3, čo tento obľúbený počin "skúsených" rušňovodičov spôsobí v súčinností ďalších, najmä ochranných riad. obvodov) Doplním preto snáď iba možnosť priamej kontroly napätia filtra na voltmetri v strojovni pod šikmým strešným oknom. Myslím že pri vykonaní tejto celej standby ceremónie ide jeho ručička pomerne rýchlo dole, ak si dobre pamätám pri pohľade zo stanovišťa cez okienko. No a kedy presne? Fras ho vie, čosi tam buchne, syčí, odfúkne a kondík je medzitým dávno spľasnutý na nulový potenciál. (to "čosi" neber doslovne) Izolátory a zbernice filta C04 a kap. deliča C05 sú pod priskrutkovanými ochrannými plechmi (to iba ak by tvoje telíčko chcelo vykonávať paralelnú spoluprácu s vybíjacím odporom), stýkač K37 (pozor na výrazy zopne/ vypne, ktoré si v texte trochu zmätočne uviedol) je s uvedeným odporom dobre zašitý na pravej strane prístrojoveho panelu a v porovnaní s "maličkosťami" K36 a K85 aj v skutku nenápadný (a na náhodný dotyk teda neprístupný). Rada pre kamaráta na záver: Ak ckceš svietiť, poponáhľaj sa k ručnému skratovaču v uličke uprostred strojovne medzi kondíkmi deliča C05 (a čo by zaujímalo aj mňa, pozri do schém, čo by sa stalo, ak by si ho nechal kolegovi pri striedaní majstrov na osi v skratovanej polohe, ak to v schéme vôbec je.?)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35739/
Rajio: ja Ti nevyčítam, že si tú fotku sem dal, naopak, som rád, lebo som myslel, že 362.009 sa vtedy pokazila niekde za Žilinou; len som sa chcel uistiť, či to je tá porucha, o ktorej som písal, alebo to je niečo iné.
A tú Pipovu fotku som spomínal len na pripomenutie.
A tú Pipovu fotku som spomínal len na pripomenutie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35287/
to PERSHING - no to je prevda ze je to starsia fotka, ale su tu 3 skutocnosti a to: 1. Sa mi zda ze na tej fotke je v priprahu nieco ako 363.093, 2. chudak R606 s tym 6kolom v predu a 3. o tejto site viem len od vcera, tak co sa nepodelit aj s ostatnymi so starsimi foteckami.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35238/
Rajio: to už je ale staršia fotka, nie? Ten vlakový peršing je 362.009 a ten sa pokazil niekedy minulý alebo predminulý týždeň, písal som o tom do "Knihy porúch" ( http://vlaky.net/online/poruchy/main.asp?lang=1 ) a sem do diskusie pridal Pipo aj fotku toho vlaku s príprahom 363.093.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35228/
Matthias:
Ja som tiež netušil že na E2 sú iné obvody ..to by som si moc neškrtol keby sa mi na nich niečo zhužvilo :)
K37 rozopne a skratuje C04 ak splníš podmienky vypnutého HV+vypnutého odpojovača js systému Q06+hrable dole=odpadnuté koncové relátko indikácie systému 29P alebo 30P a +odpadnutý stykač nabíjania C04(to je logické keďže ho xceme skratovať),čiže odpoveď na tvoju otázku či aj a aj:
aj keď odblokuješ a otvoríš dvere - následok: K141,HV+K133 tým hrable dole,ak neostane zlepené konc.relátko indikácie systému tak ako to ľúbi robiť
aj keď s S123,S124 vypneš HV - následok:K140+K133 a to isté ako predošlé
Moment kedy sa skratuje C04 cez K37 zistíš jednoducho - kukneš do strojovne a keď zhasne červené svetielko C04 stráca silu :)
Ja som tiež netušil že na E2 sú iné obvody ..to by som si moc neškrtol keby sa mi na nich niečo zhužvilo :)
K37 rozopne a skratuje C04 ak splníš podmienky vypnutého HV+vypnutého odpojovača js systému Q06+hrable dole=odpadnuté koncové relátko indikácie systému 29P alebo 30P a +odpadnutý stykač nabíjania C04(to je logické keďže ho xceme skratovať),čiže odpoveď na tvoju otázku či aj a aj:
aj keď odblokuješ a otvoríš dvere - následok: K141,HV+K133 tým hrable dole,ak neostane zlepené konc.relátko indikácie systému tak ako to ľúbi robiť
aj keď s S123,S124 vypneš HV - následok:K140+K133 a to isté ako predošlé
Moment kedy sa skratuje C04 cez K37 zistíš jednoducho - kukneš do strojovne a keď zhasne červené svetielko C04 stráca silu :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35092/
pipo: No čo. Iný kraj, iná séria, iný mrav. :)
Takže tie E4, E5 to majú zapojené ako?
Filter sa pripojí na R 06 keď otvoríš dvere, alebo aj keď vypneš HV (po tom čo padne zberač)?
"...A:než sa otočíš,na budíkoch je nula
B:stíhaš to ale musíš vedieť kam šáhnuť..."
Až teraz začínam rozumieť rozdielu medzi A a B variantou :) Na E2 by to totiž bolo srdečne jedno, keďže K37 rozopne len a iba po juknutí do strojovne cez dvere.
Takže tie E4, E5 to majú zapojené ako?
Filter sa pripojí na R 06 keď otvoríš dvere, alebo aj keď vypneš HV (po tom čo padne zberač)?
"...A:než sa otočíš,na budíkoch je nula
B:stíhaš to ale musíš vedieť kam šáhnuť..."
Až teraz začínam rozumieť rozdielu medzi A a B variantou :) Na E2 by to totiž bolo srdečne jedno, keďže K37 rozopne len a iba po juknutí do strojovne cez dvere.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35078/
Matthias:
Koľko E2 ti tu behá?
Na E4 a E5 :
K37 je napájaná pralelkou kontaktov HV Q01,Q02 ktoré samozrejme vďaka vyrazeniu dverí a K141 rozopnú no k tej paralelke patria ešte aj koncové relátka indikácie 29P a 30P v F180 a tie ti nerozopnú ak máš hrable hore!!..takže 4 sec než hrable vďaka K133 padnú
Koľko E2 ti tu behá?
Na E4 a E5 :
K37 je napájaná pralelkou kontaktov HV Q01,Q02 ktoré samozrejme vďaka vyrazeniu dverí a K141 rozopnú no k tej paralelke patria ešte aj koncové relátka indikácie 29P a 30P v F180 a tie ti nerozopnú ak máš hrable hore!!..takže 4 sec než hrable vďaka K133 padnú
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34955/
pipo: Pointou toho predošlého príspevku má byť oponovanie tvrdeniu:
"...otvoríš tie dvere tak to ide najprv cez kúrenie,zberač padne podľa toho na akej mašine až za cca 3-4sec a až potom to skratuje K37..."
K 37 rozopne ihneď po otvorení dverí. Čiže kým sa zberač ráči dotrepať do koncovej spustenej polohy, R 06 už mal čas práve tie 3-4 sekundy popapať energiu z filtra a trošku si prikúriť fechrál.
"...otvoríš tie dvere tak to ide najprv cez kúrenie,zberač padne podľa toho na akej mašine až za cca 3-4sec a až potom to skratuje K37..."
K 37 rozopne ihneď po otvorení dverí. Čiže kým sa zberač ráči dotrepať do koncovej spustenej polohy, R 06 už mal čas práve tie 3-4 sekundy popapať energiu z filtra a trošku si prikúriť fechrál.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34934/
pipo:
Ináč, podľa zapojenia 69 E2 je ovládacia cievka stýkača K37A pripojená k 48 V potenciálu cez dotyky dverí do strojovne. (S 402, 403) Čiže po aplikovaní násilného/nenásilného Sezam otvor sa! na tieto dvere by sa mal vybíjací odpor pripojiť na filter okamžite v tú ranu, fčul. Zároveň synchronizovane s týmto úkazom sa odopne K 141 a pripojí teda, ako vravíš, bonus v podobe vykurovania. Súhlas?
Ináč, podľa zapojenia 69 E2 je ovládacia cievka stýkača K37A pripojená k 48 V potenciálu cez dotyky dverí do strojovne. (S 402, 403) Čiže po aplikovaní násilného/nenásilného Sezam otvor sa! na tieto dvere by sa mal vybíjací odpor pripojiť na filter okamžite v tú ranu, fčul. Zároveň synchronizovane s týmto úkazom sa odopne K 141 a pripojí teda, ako vravíš, bonus v podobe vykurovania. Súhlas?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34933/
peršing: Uhm, dík. Možno že nabudúce demontujú zberač, veď tá mašina má predsa ešte jeden v zálohe, tak načo dva. Aspoň nebude treba mazať grafitovú vazelinu na prebytočné šmýkadlo a prebrusovať povrch líšt. A odstránením prívodných elektropneumatických ventilov ešte čosi energeticky ušetríme na batérií... Ništ to, už mlčím. Kvak.