GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Priemerná rýchlosť?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924082/
Inak zamyslel sa niekto nad tým, že ak sa vybrané Ex zrýchlia, tak nielen, že na zrušených staniciach prídu ľudia o prípoje, ale, že tým, že počas cesty budú naberať náskok, tak niektorým prípojom, aj v staniciach, kde budú stáť, ujdú?
A tiež, že výsledný interval potom nebude hodina, ale povedzme hodina,...,, *30 min, 1:30 min*, hodina... ?
A naopak, tým, že prídu do niektorých staníc skôr, tak o to dlhšie sa tam bude čakať na akékoľvek prípoje? Takže kto bude prestupovať, vlastne nič nezíska, ale nominálne budeme mať rýchle spojenie...
Pochybujem, že sa ich podarí nakresliť tak, že sa náskok rovnomerne rozdelí medzi začiatočnou a konečnou stanicou...
A nakoniec, ak sa nemá prenášať meškanie čakaním na prípoj, tak... pri vlaku predchádzúcom ZrEx sa bude musieť brať do úvahy to, že v istých staniciach ten ďalší stáť nebude a tam bude 2 hod. interval, takže v takej stanici sa i tak bude meškanie prenášať. Rovnako tak aj pri 1:30 intervale...
Povedal by som kompetentným... zastavte to, kým je čas, lebo to bude úplný paškvil...
A rozmýšľam, že možno je to tak aj naschvál, chceli ste, tak tu máte...
A tiež, že výsledný interval potom nebude hodina, ale povedzme hodina,...,, *30 min, 1:30 min*, hodina... ?
A naopak, tým, že prídu do niektorých staníc skôr, tak o to dlhšie sa tam bude čakať na akékoľvek prípoje? Takže kto bude prestupovať, vlastne nič nezíska, ale nominálne budeme mať rýchle spojenie...
Pochybujem, že sa ich podarí nakresliť tak, že sa náskok rovnomerne rozdelí medzi začiatočnou a konečnou stanicou...
A nakoniec, ak sa nemá prenášať meškanie čakaním na prípoj, tak... pri vlaku predchádzúcom ZrEx sa bude musieť brať do úvahy to, že v istých staniciach ten ďalší stáť nebude a tam bude 2 hod. interval, takže v takej stanici sa i tak bude meškanie prenášať. Rovnako tak aj pri 1:30 intervale...
Povedal by som kompetentným... zastavte to, kým je čas, lebo to bude úplný paškvil...
A rozmýšľam, že možno je to tak aj naschvál, chceli ste, tak tu máte...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924081/
Všetky názory okolo Ex a IC sa zvrhli na debatu typu čo bolo skôr vajce alebo sliepka.
ZSSK si dalo smelý závazok hodinového taktu vlakov BA - KE - BA .
Treba to brať pozitívne a čas ukáže či bol tento krok správny.
Ak sa ukáže že to nebolo správne , tak to zmenia hneď pri prevej zmene GVD počas jeho platnosti.
Tých zmien bude neúrekom podobne ako ich bolo aj tento rok.
ZSSK si dalo smelý závazok hodinového taktu vlakov BA - KE - BA .
Treba to brať pozitívne a čas ukáže či bol tento krok správny.
Ak sa ukáže že to nebolo správne , tak to zmenia hneď pri prevej zmene GVD počas jeho platnosti.
Tých zmien bude neúrekom podobne ako ich bolo aj tento rok.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924080/
Tak našťastie na oficiálnej stránke ZSSK v tlačovej správe figuruje, že tie obyčajné Tatrany budú mať len niektoré vozne 2. triedy povinne miestenkové. Čiže možnosť ísť bez miestenky chvalabohu bude. Ale áno, vznikajú tu otázky, čo potom, keď ZSSK nedodrží radenie a vozne bez nutnosti rezervácie nebudú zaradené, ale iba tie s povinnou rezerváciou. Alebo keď zaradené budú, tak ako budú preplnené, pretože hlavne na krátke úseky si nikto rezerváciu kupovať nebude. Preto kvôli odrieknutým Fatranom v úseku Vrútky - Žilina práve tento bude teda dobre zaujímavý.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924078/
Ja chápem, čo chcete povedať. Nkde nie je napísané, že IC je komerčný vlak. Áno štát môže objednávať aj IC vlaky, vôbec nemusia byť komerčné. Problém je ten, že IC je celourópsky ''brand'' vnútroštátneho vlaku vyššej kvality, kde my máme na Slovensku prežitok v podobe 1€ príplatku vo vlakoch vyššej kvality vo vnútroštatnej preprave. Ja osobne by som ho zrušil, ale MD SR spolu so ZSSK na to neprístupia, pretože už iba na relácii Bratislava - Nové Zámky by ich to stálo desaťtisíce eur na tržbách.
Jednoducho počet zakúpených cestovných dokladov na Metropolitany v úseku Štúrovo - Kúty vo vnútroštatnej preprave tak ako pri bezplatnej preprave tak aj pri platiacich zákazníkoch, viete si snáď predstaviť, že ak je takýto počet cestujúcich za rok povedzme 100000(nastrelené číslo pre prehľad), tak iba na tom príplatku získate na tržbách 100000€.
IC vlaky ČD ale nie sú vôbec jednotné čo sa do kvality ale hlavne počtu staníc týka. Napríklad linka Ex7 IC 537 Jižní expres zastaví iba v Tábore a nikde inde okrem začiatočnej a konečnej stanice.
Vy ste napríklad spomenuli Mohelnice. Tam stojí jedine IC 521/520, ktoré je linkou Ex2, ktorá túto stanicu obsluhuje, ako aj Červenku či Lipník nad Bečvou. Už len oproti IC/EC(Ex1 - komerčné v úseku Praha - Ostrava) sú to 3 stanice naviac. IC 546/7 Ostravan(Ex1) zas naopak stojí v Ústí nad Orlicí město, ale IC 549 už nestojí ani tam.
A potom sú tu ešte povinne miestenkové IC vlaky Ostrava - Praha(mimo linky Ex1 - takisto komerčné v úseku Ostrava - Praha), ktoré sú tie top oproti normálnym IC vlakom. Už len to, že musíte mať rezerváciu, ich odlišuje od všetkých ostatných. A stoja iba v krajských mestách Pardubice a Olomouc. A dokonca jazdia v takte s vlakmi SC.
Takže preto som písal, že verím, že Tatrany by mali byť u nás Ex vlaky a tie 2 zrýchlené páry by som kľudne nazval IC. Avšak keď všetky Tatrany budú IC, tak na jednej relácii budete mať pod rovnakou značkou dva rôzne produkty. Pričom všetky sú Bratislava - Košice a všetky sú Ex1. Pričom iba 2 páry budú tie lepšie.
Zatiaľ čo by ste si od všetkých cestujúcich žiadali napríklad i to spomínané 1€ na vlak vyššej kvality, zatiaľ čo by sedeli v tom pomalšom. Nemali by ste IC ako IC, ale jazdili by úplne rovnakú reláciu pod hlavičkou Ex1, nemysliteľné. Jednoducho chcem kompromis a jasné oddelenie pre zákazníka.
Zhrniem za mňa:
Zrýchlené Tatrany nech by boli IC, boli by to povinne miestenkové vlaky a museli by ste v nich mať vo vnútroštatnej preprave príplatok 1€ na vlak vyššej kvality.
Obyčajné Tatrany Ex vlaky, by boli bez nutnosti príplatku na vlak vyššej kvality a bez povinnej rezervácie v 2. vozňovej triede.
Jednoducho počet zakúpených cestovných dokladov na Metropolitany v úseku Štúrovo - Kúty vo vnútroštatnej preprave tak ako pri bezplatnej preprave tak aj pri platiacich zákazníkoch, viete si snáď predstaviť, že ak je takýto počet cestujúcich za rok povedzme 100000(nastrelené číslo pre prehľad), tak iba na tom príplatku získate na tržbách 100000€.
IC vlaky ČD ale nie sú vôbec jednotné čo sa do kvality ale hlavne počtu staníc týka. Napríklad linka Ex7 IC 537 Jižní expres zastaví iba v Tábore a nikde inde okrem začiatočnej a konečnej stanice.
Vy ste napríklad spomenuli Mohelnice. Tam stojí jedine IC 521/520, ktoré je linkou Ex2, ktorá túto stanicu obsluhuje, ako aj Červenku či Lipník nad Bečvou. Už len oproti IC/EC(Ex1 - komerčné v úseku Praha - Ostrava) sú to 3 stanice naviac. IC 546/7 Ostravan(Ex1) zas naopak stojí v Ústí nad Orlicí město, ale IC 549 už nestojí ani tam.
A potom sú tu ešte povinne miestenkové IC vlaky Ostrava - Praha(mimo linky Ex1 - takisto komerčné v úseku Ostrava - Praha), ktoré sú tie top oproti normálnym IC vlakom. Už len to, že musíte mať rezerváciu, ich odlišuje od všetkých ostatných. A stoja iba v krajských mestách Pardubice a Olomouc. A dokonca jazdia v takte s vlakmi SC.
Takže preto som písal, že verím, že Tatrany by mali byť u nás Ex vlaky a tie 2 zrýchlené páry by som kľudne nazval IC. Avšak keď všetky Tatrany budú IC, tak na jednej relácii budete mať pod rovnakou značkou dva rôzne produkty. Pričom všetky sú Bratislava - Košice a všetky sú Ex1. Pričom iba 2 páry budú tie lepšie.
Zatiaľ čo by ste si od všetkých cestujúcich žiadali napríklad i to spomínané 1€ na vlak vyššej kvality, zatiaľ čo by sedeli v tom pomalšom. Nemali by ste IC ako IC, ale jazdili by úplne rovnakú reláciu pod hlavičkou Ex1, nemysliteľné. Jednoducho chcem kompromis a jasné oddelenie pre zákazníka.
Zhrniem za mňa:
Zrýchlené Tatrany nech by boli IC, boli by to povinne miestenkové vlaky a museli by ste v nich mať vo vnútroštatnej preprave príplatok 1€ na vlak vyššej kvality.
Obyčajné Tatrany Ex vlaky, by boli bez nutnosti príplatku na vlak vyššej kvality a bez povinnej rezervácie v 2. vozňovej triede.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924077/
Kvôli rezervácii Tatranov príde už čoskoro ku zmene PP ZSSK. Cena rezervácie sa asi meniť nebude(zostane 1€), ale zmeniť sa kľudne môže. Povedzme na 2€, aby to bolo rovnaké pri 1. i 2. triede ako aj v medzinárodnej preprave. Rozhodne sa cena rezervácie nebude pohybovať v centoch.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924075/
No schválne, prečo nie IC, na Ex vlaky v GVD 2024/2025 ? Je tam jeden parameter, ktorý by mali (musia ?)
IC vlaky splňať. Debatovalo sa o tom pri zavádzaní úplne prvých IC na Slovensku... No ?
IC vlaky splňať. Debatovalo sa o tom pri zavádzaní úplne prvých IC na Slovensku... No ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924074/
ešte prosím otázka na znalcov nového grafikonu
Dá sa ísť Rexom alebo Rýchlikom z Bratislavy do Žiliny a tam adekvátnym napr. do 30 minut prestupom na Rex alebo Rýchlik zo Žiliny (Žilina je východiskový bod, poprípadne Čadca) do Košíc?
Dá sa ísť Rexom alebo Rýchlikom z Bratislavy do Žiliny a tam adekvátnym napr. do 30 minut prestupom na Rex alebo Rýchlik zo Žiliny (Žilina je východiskový bod, poprípadne Čadca) do Košíc?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924071/
Znacka Ex bola napríklad zrušená na ÖBB počnúc grafikonom 1991/1992. Vsetky vnútroštátne vlaky Ex čísiel od 500 do 999 boli povýšené na IC! Značka Ex tým pádom na ÖBB zanikla. Na MÁV sa znacka Ex používa už len vybraných pár vlakov teda nie sú vyslovene hlavnou kostrou spojov na území Maďarska. Na ČD sa znacka Ex používa iba na mimoriadne alebo historické vlaky. Na PKP už Ex predpokladám tiež bola dávno zrušená. Na UZ podrobný prehľad nemám. Co sa týka Tatranov pre GVD 2025 je to niečo fakt skvelé keďže vlaky na našej najvytazenejsej trati pôjdu každú hodinu je to naozaj významný krok dopredu. Ale tie Tatrany budú mať servis ako vlaky IC a v tom je ten problém. Všetky Tatrany by mali byť IC a zrušiť usmernenie o IC vlakoch, že sú len komerčným produktom a zaradiť ich do bežnej prevádzky a bez príplatku. Ak rozmýšľate racionálne a pragmaticky zhodneme sa v tom, že vyberanie príplatkov za vlaky vyššej kvality je už viac menej historický prežitok ako aj samotná znacka Ex. Ako ešte raz opakujem, že grafikon 2025 je naozaj jednou nohou veľký krok do lepšej budúcnosti len žiaľ ešte stále vďaka používaniu značky Ex jednou nohou stále v minulosti. Ja ako Zvolencan si pamätám IC 530/531 Hron, ktorý ako IC skončil v r. 2003. Nechcem krivdit ZSSK ale jej vznikom sa niektoré veci zhoršili ako najmä degradacia vlakov vyššej kvality na nižšiu. A ešte jedna poznámka na ČD IC vlaky zastavujú aj na takých staniciach ako Mohelnice, Ústí nad Orlicí, Choceň a pod. Chcem tým povedať, že tie naše Tatrany keďže budú mať väčší počet zastávok nebude to na pomery IC vlakov nič výnimočné. T.z. aj v susedných štátoch IC vlaky majú väčší počet zastávok. Je to viac o kvalite súprav a servisu ako o rýchlosti i keď aj tá je samozrejme významnou prednosťou.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924068/
To ako podávate ten názor o kategórii na mňa ani nevplýva tak, že Vám vadí koniec IC kategórie, ako skôr tak, že Vám z nejakého dôvodu veľmi vadí Ex kategória. Netuším prečo.
Áno mohli by sme Ex Tatran po novom nazývať IC Tatran, avšak podľa PP ZSSK, ktorý je vždy schvaľovaný objednávateľom MD SR, je IC vlak vlakom vyššej kvality, a to znamená, že každý cestujúci vo vnútroštátnej preprave by musel mať príplatok 1€ na vlak vyššej kvality(sú výnimky), ako to majú Metropolitany, Valašské expresy(do a zo Žiliny) a Ostravany(i Košičan v klasickej súprave ako EC).
Chcel by som vidieť šok ľudí od Banskej Bystrice a Zvolena, ako pri nutnom prestupe vo Vrútkach na Žilinu, by ešte museli priplácať 1€ za preplnený Tatran. A to som vymenoval jediný príklad zo stoviek.
Ex ako kategória je pre mňa ideálna, čo sa týka nejakej diverzifikácie Tatranov oproti iným vlakom na sieti ŽSR v prevádzke ZSSK. Či už od Považanov a hlavne Fatranov, Gemeranov či Urpínov.
To že budeme mať 16 párov Ex Tatranov je super. To že 2 páry z nich budú zrýchlené a budú úplne mimo takt je už dosť nesystematické. Ono keď už tak, spomínané 2 zrýchlené páry by som nazval IC, ktoré by boli štátom objednávané a pri vnútroštátnej preprave by ste si museli zaobstarať príplatok na vlak vyššej kvality. Čo ale znamená, že oproti Ex vlakom by reálne museli ponúkať niečo naviac. Keďže dnes, ako som už skôr spomenul, je IC vlak zostavený vlastne zo starších vozňov, tak si to neviem predstaviť. Ale na danú problematiku mám úplne iný názor.
Áno mohli by sme Ex Tatran po novom nazývať IC Tatran, avšak podľa PP ZSSK, ktorý je vždy schvaľovaný objednávateľom MD SR, je IC vlak vlakom vyššej kvality, a to znamená, že každý cestujúci vo vnútroštátnej preprave by musel mať príplatok 1€ na vlak vyššej kvality(sú výnimky), ako to majú Metropolitany, Valašské expresy(do a zo Žiliny) a Ostravany(i Košičan v klasickej súprave ako EC).
Chcel by som vidieť šok ľudí od Banskej Bystrice a Zvolena, ako pri nutnom prestupe vo Vrútkach na Žilinu, by ešte museli priplácať 1€ za preplnený Tatran. A to som vymenoval jediný príklad zo stoviek.
Ex ako kategória je pre mňa ideálna, čo sa týka nejakej diverzifikácie Tatranov oproti iným vlakom na sieti ŽSR v prevádzke ZSSK. Či už od Považanov a hlavne Fatranov, Gemeranov či Urpínov.
To že budeme mať 16 párov Ex Tatranov je super. To že 2 páry z nich budú zrýchlené a budú úplne mimo takt je už dosť nesystematické. Ono keď už tak, spomínané 2 zrýchlené páry by som nazval IC, ktoré by boli štátom objednávané a pri vnútroštátnej preprave by ste si museli zaobstarať príplatok na vlak vyššej kvality. Čo ale znamená, že oproti Ex vlakom by reálne museli ponúkať niečo naviac. Keďže dnes, ako som už skôr spomenul, je IC vlak zostavený vlastne zo starších vozňov, tak si to neviem predstaviť. Ale na danú problematiku mám úplne iný názor.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924066/
Asi by to šlo, ale toto by bolo nesprávne. Správne je, že IC si štát neobjednava, ale objedná si linku s hustým intervalom. A to sa konečne stalo, čo by sme za to dali na iných tratiach. Tak nech to nekazia, je to obrovské plus.
Ešte vrátiť Poľanu a pustiť sa do trate 160, nech máme alternatívu BA-KE.
Ešte vrátiť Poľanu a pustiť sa do trate 160, nech máme alternatívu BA-KE.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924065/
Co sa týka toho nového grafikonu 2025 ako som to už tu spomenul je dobrý len je jednou nohou v budúcnosti a druhou v minulosti. T.z. že stačí vyslovene LEN ZMENIŤ JEDNU VETU O ZNAČKE IC ABY AJ TIETO VLAKY MOHLI BYŤ DOTOVANÉ A ZRUŠIŤ ZNAČKU EX!!! Tatrany dať ako Rýchlik a tie zrýchlené 4 páry ako IC! Konieckoncov tie Tatrany idú na trati 180 ako Rýchlik. Jednoduché a efektívne riešenie a štát by to nestálo ani cent navyše a novinárov a širokú verejnosť by to upokojilo. Jednoducho môj názor.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924064/
Ten fetiš kvôli 5 minútam v Trenčíne nechápem, ale tak Považie nie je región s úplne najbystrejsimi, takže to najskôr bude kvôli tomu. Áno, na IC idú najstaršie vozne, pretože všetko sa kupuje len cez eurofondy a potom môže jazdiť len na pomalších vlakoch resp regionálnych linkách. Ale cestovať o pol hodinu menej je extra rozdiel, rovnako ako možnosť ísť priamo a neprestupovat v BA.
Tak oni sa smejú, lebo predsa toto nebudú riešiť, podobne ako tie súťaže, chýba novinárov, že im to neotrepu o hlavu.
Tak oni sa smejú, lebo predsa toto nebudú riešiť, podobne ako tie súťaže, chýba novinárov, že im to neotrepu o hlavu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924061/
Ako nedokazal kúpit lístok?. Po 20.30 je minimálne jedna pokladňa v Ziline otvorená. A ak meškal, mali by predať aj po case pravidelného odchodu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924056/