GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Fakt tu nemá zmysel niečo písať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915654/
Nahodou absencia BP je velke plus tych vlakov, len bez pripojov to budu mat tazke- co bohuzial potapa aj samotna ZSSK, ktora cestujuceho s nepripojom posle na vlak s pripojom- Ex. Vyhodou je tiez to priame spojenie do Viedne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915649/
Ešte max. to že nikto tam nebude stáť, alebo garancia 160 km/h a reštauráku, to je asi všetko. Reálne čo som išiel IC tak okrem vynechania zastávok a vody som nevidel rozdiely. Navyše väčšina študentov a ostatných čo majú BP na IC chodiť nebude kým BP bude. Ale čo čakať keď konkurencia na tomto úseku nie je a pri týchto podmienkach ani nebude pravdepodobne (nemyslím 1x RJ BA - Žilina alebo Leoš a RJ z Prahy do KE).
Dajme tomu v 2015 keď na tom úseku bol RJ tak ZSSK mala nejaké pokusy o zlepšovanie služieb na IC aspoň ako také. Potom IC ZSSK aj tak skončilo. Dnes nič takého neregistrujem a môj subjektívny pohľad je taký že sa čoskoro proste IC zrušia, lenže to by potom priame spoje BA - KE zabezpečovali už iba Ex Tatran s 2 hodinovým intervalom ak by sa nezmenil na 1.
Dajme tomu v 2015 keď na tom úseku bol RJ tak ZSSK mala nejaké pokusy o zlepšovanie služieb na IC aspoň ako také. Potom IC ZSSK aj tak skončilo. Dnes nič takého neregistrujem a môj subjektívny pohľad je taký že sa čoskoro proste IC zrušia, lenže to by potom priame spoje BA - KE zabezpečovali už iba Ex Tatran s 2 hodinovým intervalom ak by sa nezmenil na 1.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915646/
Máme už nejaké informácie k druhej zmene? Prípadne nejaké info o pripravovanom gvd 2023/4?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915624/
Ved nedavno sa riesilo, ze vlaky meskaju a tam na rovinu uz niekto povedal, ze momentalne je nedostatok rusnov na 160 a dost ich bude az v dalsom grafikone. Mna osobne zarazilo, ze pri tejto vedomosti sa ta revolucia spustila akoze o rok skor, co sa tyka voznov, tam je asi problem dlhodobejsi, chyba tomu nejaka koncepcia resp stabilita- ale s tym je problem aj v CR, staci si otvorit tamojsie noviny a restauraky alebo 1.trieda chyba vcelku casto.
Co sa tyka nejakej jazdy do prace, ak ma clovek este prestupovat a interval je hodina alebo dve a pracovna doba nie je flexibilna, tak je to zabite, jednoducho staci akykolvek problem a hned je meskanie. S niekym som tu diskutoval, ze nejaka pani cestuje najskor do TT potom do BA a este v BA nejakou linkou, co ide raz za 20 alebo 30 minut, to je tak riedky interval, ze staci mensi problem na ceste a uz meska, takze na jej mieste by som volil bud vacsiu rezervu alebo zmenil to dochadzanie. Ani v tych najlepsich systemoch jednoducho nejde zabezpecit funkcne spojenie pre kazdeho, najma ak ide o zriedkave trasy, ktore nevyuziva vela ludi.
Co sa tyka nejakej jazdy do prace, ak ma clovek este prestupovat a interval je hodina alebo dve a pracovna doba nie je flexibilna, tak je to zabite, jednoducho staci akykolvek problem a hned je meskanie. S niekym som tu diskutoval, ze nejaka pani cestuje najskor do TT potom do BA a este v BA nejakou linkou, co ide raz za 20 alebo 30 minut, to je tak riedky interval, ze staci mensi problem na ceste a uz meska, takze na jej mieste by som volil bud vacsiu rezervu alebo zmenil to dochadzanie. Ani v tych najlepsich systemoch jednoducho nejde zabezpecit funkcne spojenie pre kazdeho, najma ak ide o zriedkave trasy, ktore nevyuziva vela ludi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915502/
Veru tak, plus tie meškania, a potom sa díva, že ľudia sa im nehrnú do vlakov.
A hlavne: chýbajúci rušeň schopný ísť 160kmph je na Ex pomerne bežná vec. Ale na IC som ešte nevidel chýbať rušeň pre 160 kmph. Čiže ZSSK oproti ich hlavnej povinnosti plniť službu vo verejnom záujme uprednostňuje komerčnú bublinu v podobe IC a teda uprednostňuje svoj záujem na úkor väčšiny. A MD SR mlčí... kde sú sankcie za toto správanie?
A hlavne: chýbajúci rušeň schopný ísť 160kmph je na Ex pomerne bežná vec. Ale na IC som ešte nevidel chýbať rušeň pre 160 kmph. Čiže ZSSK oproti ich hlavnej povinnosti plniť službu vo verejnom záujme uprednostňuje komerčnú bublinu v podobe IC a teda uprednostňuje svoj záujem na úkor väčšiny. A MD SR mlčí... kde sú sankcie za toto správanie?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915479/
ohľadom meškania a nečakania prípojov v Trenčíne
- včera som cestoval z NMnV do Častej - ráno pred siedmou vlak do BA vôbec nemeškal, možno po príchode do Trnavy 5 minút, ale pekne čisto, miesta na sedenie boli....v Trnave som prestúpil na autobus cez dediny do Bratislavy, príchod na hrad Červený Kameň - možno 5 minút meškania - celkový čas zo stanice NMnV do Častej na Červený Kameň - okolo 1,5 hodiny
- predvečerom som cestoval z Doľany do NMnV - autobus o 15.40 neprišiel, vraj treba čakať, na cestách sú uzávierky....čakal čakal.....(ako dedko, čo zasadil repu) (a to ma uisťovali aj miestni občania v Doľanoch aj vodiči iných autobusových liniek, že treba len čakať)....autobus skutočne prišiel, po 30 minútach, ľudia to už asi poznajú, tak tam boli dvaja cestujúci, prišli odkiaľsi od Pezinka a vo Zvončíne vystúpili a ja sám s vodičom do Trnavy....no to bol expresautobus, žiadna zasávka (z predpísaných možno dvadsiatich sme stáli 1 x vo Zvončíne + na červenej na križovatkách v Trnave).....no po polhodinovom meškaní autobus možno prišiel vďaka tomu, že nestál, do Trnavy o 4 minúty skôr, ale to bol už vlak z Trnavy do NMnV preč.....príchod do Trnavy na AS. sme mali 16.36, žiaľ, vlak, ktorý možno pravidelne meškavá, nemeškal, a o 16.30 odišiel smerom na Trenčín. No čo už, či už mešká vlak, alebo autobus, vždy prídeš domou neskôr (o hodinu)......no ale vlak s odchodom z Trnavy do TRenčína (rex) o 17.30 nemeškal ani minútu, a do NMnV dokonca prišiel v predstihu, celková čas z Dolian do NMnV namiesto grafikonového času 1,5 hgodiny bol 2,5 hodiny......
Čo nám zostáva? Máme šťastie, že do roboty nechodíme štátnymi autobusmi a vlakmi, bolo by to zlé.....a tým mnohým státisícom, čo každý deň cestujú do práce či do školy.....úprimnú sústrasť
ale chcel som písať o tom, že existuje aj meškanie autobusovej dopravy, a dosť znepríjemňujúce život cestujúcemu....
- včera som cestoval z NMnV do Častej - ráno pred siedmou vlak do BA vôbec nemeškal, možno po príchode do Trnavy 5 minút, ale pekne čisto, miesta na sedenie boli....v Trnave som prestúpil na autobus cez dediny do Bratislavy, príchod na hrad Červený Kameň - možno 5 minút meškania - celkový čas zo stanice NMnV do Častej na Červený Kameň - okolo 1,5 hodiny
- predvečerom som cestoval z Doľany do NMnV - autobus o 15.40 neprišiel, vraj treba čakať, na cestách sú uzávierky....čakal čakal.....(ako dedko, čo zasadil repu) (a to ma uisťovali aj miestni občania v Doľanoch aj vodiči iných autobusových liniek, že treba len čakať)....autobus skutočne prišiel, po 30 minútach, ľudia to už asi poznajú, tak tam boli dvaja cestujúci, prišli odkiaľsi od Pezinka a vo Zvončíne vystúpili a ja sám s vodičom do Trnavy....no to bol expresautobus, žiadna zasávka (z predpísaných možno dvadsiatich sme stáli 1 x vo Zvončíne + na červenej na križovatkách v Trnave).....no po polhodinovom meškaní autobus možno prišiel vďaka tomu, že nestál, do Trnavy o 4 minúty skôr, ale to bol už vlak z Trnavy do NMnV preč.....príchod do Trnavy na AS. sme mali 16.36, žiaľ, vlak, ktorý možno pravidelne meškavá, nemeškal, a o 16.30 odišiel smerom na Trenčín. No čo už, či už mešká vlak, alebo autobus, vždy prídeš domou neskôr (o hodinu)......no ale vlak s odchodom z Trnavy do TRenčína (rex) o 17.30 nemeškal ani minútu, a do NMnV dokonca prišiel v predstihu, celková čas z Dolian do NMnV namiesto grafikonového času 1,5 hgodiny bol 2,5 hodiny......
Čo nám zostáva? Máme šťastie, že do roboty nechodíme štátnymi autobusmi a vlakmi, bolo by to zlé.....a tým mnohým státisícom, čo každý deň cestujú do práce či do školy.....úprimnú sústrasť
ale chcel som písať o tom, že existuje aj meškanie autobusovej dopravy, a dosť znepríjemňujúce život cestujúcemu....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915478/
nedovolí mi nezareagovať na príspevok ohľadom tých staníc ... často sa stáva, že Ex zastavuje po TN ako REX. ak ide vectron koľko to meškalo? po TN 8 min !!!! akých 21 minút ušetrili? a podotýkam, že sa stojí navyše Pezinok a nezmyselné Brestovany.... ak chce UHP šetriť, tak nech šetrí práve tu... nemáme s kým voziť ani s čím ale RExíky duplicitné vezieme.... miesto 12 vozňov R6xx ide 9 vozňov na Ex, 7 na REX... vozím spolu 16 vozňov... rušňovodiči miesto 1 musia byť 2 kvázi, vlakvedúci miesto 3 vezieme takto 5 minimálne.... DC sa platí duplicitne... pokiaľ by sa zvážil režim zastavenie Ex len Bratislava, Trnava, (Leopoldov), Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Púchov.. tak navyši sa jazdná doba o 6 - 8 minút možno, to by ľudom až tak nevadilo, horšie sú tie meškania.... REX čaká na Ex v TN, ak nečaká tak miesto jazdnej doby Žilina - Piešťany 1h 34 cestuje už cez 2h15 lebo čaká v Trenčíne na R čo ide zo Žiliny o hodinu neskôr len preto, že v Trenčíne REX nepočkal ... alebo prestupy v Trenčíne koho bavia, čakať tam na Ex 18 minút... nešťastný krok a toto sa im vypomstí ešte viac, už dne ľudia využívajú auto ešte viac a bude to ešte viac využívané, už to tých ľudí nebaví ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915471/
Čo sa dá robiť, nemajú záujem aby v TN stáli IC. Pre mňa sú IC či Ex vlaky napr. do KE tiež na nič. Vždy to mám na jeden prestup. Ak idem s IC trvá mi celková doba 6,5 h, s Ex taktiež 6,5 h a ak idem s R vlakmi cez ZV tiež 6,5 h. Tak radšej idem juhom republiky, aspoň mám záruku že tam nebude reštaurák a ''zásoby'' si musím zobrať zo sebou :) a nemám zlé skúsenosti cestovať južnou vetvou, vlaky sú obyčajne menej obsadené.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915470/
GVD má zohľadňovať rýchlosť na trati. A ŽSR ju má udržiavať, aby tam tá rýchlosť bola dosahovaná. Ak nie je trať udržiavaná, tak je za to zodpovedná jedine a výlučne ŽSR - teda vedenie spoločnosti, správna rada a jej vlastník - štát Čiastočným argumentom môže byť málo peňazí zo štátu, avšak aj prostriedky, ktoré prišli sa nepoužili účelne, hospodárne a rekonštruovali sa hlúposti miesto potrebných vecí. A to bolo rozhodnutie ŽSR a jej vedenia. Neviem, čo tu chceme ďalej debatovať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/915456/