GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
A to je jedno aj tak na ŽSR by bol najväčší problém prerobiť bratislavskú releovku ako to do nej zapracovať a keď už by sa nedajbože našli peniaze na novú zabezpecovacku tak hádam by ten problém v projekte nejako vyriešili ku spokojnosti všetkým ustanoveniam predpisu
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914287/
Už teraz je cestové návestidlo na hl.st. k polohe odchodového návestidla v nedostatočnej zábrzdnej vzdialenosti. Tak zas budeme skracovať a budú za sebou dve nedostatočné zábrzdné vzdialenosti ? Trochu ostré, či povieme rušňovodičom nech sa naučia brzdiť ako na bicykli ? Kde je tak proklamovaná bezpečnosť ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914285/
No riadiace vozne by sa dosť hodili na Považany, Tatrany a Urpíny. Na tieto vlaky by sme potrebovali 14 kusov....
Nebolo by lepšie investovať do ucelených súprav? Sú kratšie, kapacitnejšie, odpadá nutnosť manipulácie s rušňom...
Bohužiaľ v HLST majú ľudia problém nájsť aj 6. nástupište. To označenie je dosť nejasné. Na to, aby sa správne fungovalo sektorové delenie nástupišťa by muselo na každej hrane pribudnúť dve odjazdové tabule,,,,
Rovnako problematické sú aj informačné displeje o odchodoch vlakov. Na každom nástupišti by mali byť aspoň dve, ideálne by boli 4 (spojené dva displeje) aby boli viditeľné spredu aj zozadu...
Prečo vlastne železnice neinvestujú pár desaťtisíc do nejakého zastrešenia 6. nástupišťa? Stanica sa aj tak nebude v najbližších desať rokov rekonštruovať, takže aspoň niečo by sa mohlo urobiť pre cestujúcich...
Nebolo by lepšie investovať do ucelených súprav? Sú kratšie, kapacitnejšie, odpadá nutnosť manipulácie s rušňom...
Bohužiaľ v HLST majú ľudia problém nájsť aj 6. nástupište. To označenie je dosť nejasné. Na to, aby sa správne fungovalo sektorové delenie nástupišťa by muselo na každej hrane pribudnúť dve odjazdové tabule,,,,
Rovnako problematické sú aj informačné displeje o odchodoch vlakov. Na každom nástupišti by mali byť aspoň dve, ideálne by boli 4 (spojené dva displeje) aby boli viditeľné spredu aj zozadu...
Prečo vlastne železnice neinvestujú pár desaťtisíc do nejakého zastrešenia 6. nástupišťa? Stanica sa aj tak nebude v najbližších desať rokov rekonštruovať, takže aspoň niečo by sa mohlo urobiť pre cestujúcich...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914284/
Paci sa mi tato diskusia, vraj su problem oznaceny podchody vychod a prichod k vlakom, ktore srdecne vsetci ignoruju, je to podobne, ako v Trebisove dlhe roky mali nadpis, ze vstup na nastupistie len s platnym cestovnym listkom alebo vstupenkou na nastupistie.
Ja som presne kvoli tomu pisal, ze potrebujeme riadiace vozne, aby sa supravy nemuseli obiehat, kedze v BA snad na to nie su ani kolaje oproti tej spominanej Prahe. Podotykam, ze je to jedno z rieseni, ak nechceme niektore Os do Ba ukoncovat na Novom meste, ktore by som prirovnal k Smichovskemu nadrazi v Prahe- napojenie na tram to ma a interval je celkom husty, nerozumiem teda, preco je to problem? Ze sa to tak nikdy nerobilo?
Podobne tie argumenty, ze ludia nevedia nasadnut do spravneho vlaku, podotykam, ze sa bavime o Bratislave, ako ti ludia potom v tej Bratislave cestuju MHD a prestupuju? Suhlasim, ze niekto nezorientovany nastupi zle a skonci niekde inde, nez planoval, ale kto ma trochu v hlave, tak ak netusi, ktora bije, moze sa pokojne niekde opytat. To je asi taky argument, ako prestat pouzivat mobil alebo automat, pretoze par % ludi zije bez tychto vymozenosti.
Ja som presne kvoli tomu pisal, ze potrebujeme riadiace vozne, aby sa supravy nemuseli obiehat, kedze v BA snad na to nie su ani kolaje oproti tej spominanej Prahe. Podotykam, ze je to jedno z rieseni, ak nechceme niektore Os do Ba ukoncovat na Novom meste, ktore by som prirovnal k Smichovskemu nadrazi v Prahe- napojenie na tram to ma a interval je celkom husty, nerozumiem teda, preco je to problem? Ze sa to tak nikdy nerobilo?
Podobne tie argumenty, ze ludia nevedia nasadnut do spravneho vlaku, podotykam, ze sa bavime o Bratislave, ako ti ludia potom v tej Bratislave cestuju MHD a prestupuju? Suhlasim, ze niekto nezorientovany nastupi zle a skonci niekde inde, nez planoval, ale kto ma trochu v hlave, tak ak netusi, ktora bije, moze sa pokojne niekde opytat. To je asi taky argument, ako prestat pouzivat mobil alebo automat, pretoze par % ludi zije bez tychto vymozenosti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914283/
No ako ja nevidím problém rozdeliť koľaje aj na hlavnej, alebo zámkoch cestovými návestidlami aby sa nemuselo šaškovať s privolávačkou pri vchodoch vlakov a podobne, ale keďže u nás tie naše telce nevedia trafiť do vlaku ani keď je jeden na peróne tak toto by bola asi celkom sranda a šak zvykli by si, že tie informačné tabule sú tam neni len tak zo srandy keby sa pár krát povozili niekde inde ako chceli
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914276/
porovnávate zase hrušky s jablkami......aj v NZ po rekonštrukcii stanice môžu byť na jednom nástupišti viac súprav len je to jasne a zrozumitelne označené , to nie je niečo že hurááá stačí tak málo len treba chcieť......východzie vlaky sú ok.,ale pri končiacich je to kontroverzné lebo vchody by spravidla museli byť riešené ako pri poruche teda na Pn návesť a samozrejme vyrozumievanie o vchode na obsadenú kolaj.
BA HL.ST má však uplne iné rozloženie je tam podchod s jedným schodiskom pre prístup k vlakom a druhý podchod s jedným schodiskom pre odchod od vlakov . O dvoch súpravach by sa dalo uvažovať len pri kratkych el jednotkách to jest napr Kúty/Galanta ale to byuž tie vlaky nemohli byť tranzitné. Pri klasických súpravach 6XX a 8XX by už druhá súprava hoc krátka nemusela ani vojsť a stála by niekde na konci nástupištia bez označenia resp s označením niekde pri inom vlaku. Trocha som sa usmial že ved stačí mať označenie na vozni......hm ako keby sme nepoznali cestujúcich,hlavne samozrejme tých čo sa ocitli na neznámom mieste,nie tých čo cestujú denne, bežne sa na HL.ST. stávalo že sa cestujúci ocitli na odstavnom kolajisku lebo sa orientovali podla smerovej tabuli na dverách, darmo bolo na informačnom systeme vyhodené Nenastupovať, alebo nič........ten chaos ktorý by ste zlepšovakom vyvolali že by ste v BA HL. za súčasných podmienok dali niekde na koniec nástupišťa iný vlak si dokážem docela predstaviť.
BA HL.ST má však uplne iné rozloženie je tam podchod s jedným schodiskom pre prístup k vlakom a druhý podchod s jedným schodiskom pre odchod od vlakov . O dvoch súpravach by sa dalo uvažovať len pri kratkych el jednotkách to jest napr Kúty/Galanta ale to byuž tie vlaky nemohli byť tranzitné. Pri klasických súpravach 6XX a 8XX by už druhá súprava hoc krátka nemusela ani vojsť a stála by niekde na konci nástupištia bez označenia resp s označením niekde pri inom vlaku. Trocha som sa usmial že ved stačí mať označenie na vozni......hm ako keby sme nepoznali cestujúcich,hlavne samozrejme tých čo sa ocitli na neznámom mieste,nie tých čo cestujú denne, bežne sa na HL.ST. stávalo že sa cestujúci ocitli na odstavnom kolajisku lebo sa orientovali podla smerovej tabuli na dverách, darmo bolo na informačnom systeme vyhodené Nenastupovať, alebo nič........ten chaos ktorý by ste zlepšovakom vyvolali že by ste v BA HL. za súčasných podmienok dali niekde na koniec nástupišťa iný vlak si dokážem docela predstaviť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914272/
Ale zažil som skupinku Čechov, ktorí si pomýlili Metropolitany. Oni chceli ísť smerom na Prahu a ocitli sa vo vlaku smer Budapešť. Keď som ich počul, ako sa tešia, že dnes prídu domov, tak som ich upozornil, že idú opačným smerom. Ostali ticho... Vystúpili v NZ, kúpili si lístky do BA a prišli asi o dve hodiny neskôr domov.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914270/
V Prahe pokojne na jednom nastupisti EC do Mnichova, druhe EC do Ziliny a vedla EC do Nemecka alebo Budapesti a cuduj sa svete, nikto nezabludi alebo otvori usta. V Kosiciach existuje tretie nastupistie a dokonca tam nie su vlaky ani oznacene, ktory vlastne ide do Presova, Svitu a treti do Humenneho, no a ludia tiez extra nebludia.
Toto sa take argumenty, az sa smejem, preco nemozu byt dva rozne vlaky pri jednom nastupisti, ved kazde nastupistie ma viacero elektronickych tabul, ked vidim pri vlaku Komarno a motorovu jednotku, tak to asi nebude EC do Prahy.
Toto sa take argumenty, az sa smejem, preco nemozu byt dva rozne vlaky pri jednom nastupisti, ved kazde nastupistie ma viacero elektronickych tabul, ked vidim pri vlaku Komarno a motorovu jednotku, tak to asi nebude EC do Prahy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914268/
Delená nástupištná hrana je aj pri koľaji č.8 v Púchove. Bežne sú tam pristavené EC do Prahy a za ním Os do Strelenky. Alebo myslím, že aj býva Os na Strelenku a na opačnej strane Os do Žiliny. Dnes je už na každom vozni písaný smer, nie je problém si vlaky identifikovať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914267/
A vyuziva sa na Wien Hbf, ze tam stoji na jednom nastupisti viac ako jeden vlak naraz? Ze informacny system ukazuje rozne ciele v roznych sektoroch pre jednotlive kridla vlaku, ktore jazdia spojene, to viem, ale naozaj mavaju viacej vlakov naraz na jednom nastupisti? (Pripadne aj kedy a co to je zac, isiel by som sa na to niekedy pozriet)
Mozno sa mylim, ale najvacsi rozdiel na W Hbf bude v tom, ze tam nenechavaju kazdy vlak tristvrte hodiny nezmyselne stat a zavadzat, co je koncept proti ktoremu je na Slovensku velky odpor.
(BTW Minimalne vlaky z Malaciek nijake samostatne nastupiste nepotrebuju. Uz teraz vacsina pokracuje do Trnavy a nevidim dovod, preco by to tak nemohli robit uplne vsetky, co je ovela jednoduchsie riesenie ako akokolvek jednoduche stavebne upravy)
Mozno sa mylim, ale najvacsi rozdiel na W Hbf bude v tom, ze tam nenechavaju kazdy vlak tristvrte hodiny nezmyselne stat a zavadzat, co je koncept proti ktoremu je na Slovensku velky odpor.
(BTW Minimalne vlaky z Malaciek nijake samostatne nastupiste nepotrebuju. Uz teraz vacsina pokracuje do Trnavy a nevidim dovod, preco by to tak nemohli robit uplne vsetky, co je ovela jednoduchsie riesenie ako akokolvek jednoduche stavebne upravy)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914266/
gvd čo samozrejme na BA HL.ST. nie je možné,teoreticky na dvoch koľajach by to šlo ,ale rozdelenie by bolo neprehladné a pre náhodného cestujúceho zmätočné....(stačí ked na BA HL:ST sa stretnú 2 EC vlaky a už niekto miesto Prahy cestuje do Budapešti kedže oba vlaky majú plánované 1 nástupište čo samozrejme pri meškaní nie je možné....) usporiadanie podchodov je nevyhovujúce , napr na rozdiel od NZ kde pri rozdelenej súprave ludia môžu ísť bud vlavo alebo vpravo schodiskom a majú to tak už v podchode vyhodené,označenie a hlásenie len vpravo, alebo vľavo je zmätočné lebo to záleží ako sa po vystupení zo schodov otočíte....samozrejme dlžka súpravy je dôležitá lebo sa môže stať že pod tabulou vonku ešte stojí súprava ktorá ide inde ako ukazuje oznam na tabuli.
pre ostatných treba si uvedomiť rozdiel medzi šturcovou stanicou a samozrejme aj to že cez BHL.ST je aj nákladná doprava.
Z celej tej plejády múdrych riešení ako poznám slovenské pomery tak by najschodnejšia varianta bola prerobiť dvor na nové nástupište pre končiace vlaky z Viedne či Malaciek....ale to sa zastavilo však to sa vyrieši pri novom a novom projekte ktorý sa plánuje a plánuje....teda zjednodušene odborne Kapacita BA HL.ST sa bude riešiť komplexne , čiastkové riešenia nie sú dobré.....
pre ostatných treba si uvedomiť rozdiel medzi šturcovou stanicou a samozrejme aj to že cez BHL.ST je aj nákladná doprava.
Z celej tej plejády múdrych riešení ako poznám slovenské pomery tak by najschodnejšia varianta bola prerobiť dvor na nové nástupište pre končiace vlaky z Viedne či Malaciek....ale to sa zastavilo však to sa vyrieši pri novom a novom projekte ktorý sa plánuje a plánuje....teda zjednodušene odborne Kapacita BA HL.ST sa bude riešiť komplexne , čiastkové riešenia nie sú dobré.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914265/
Wien Hbf zvlada na 12 hranach okolo 1000 vlakov denne a Berlin Hbf na tych 16 hranach okolo 1800 vlakov, preco by Bratislava hl.st. nemohla zvladat 300 alebo v buducnosti bars aj 500 vlakov denne na 9 hranach?
Furt sa malo nastupist opakuje ako mantra, pise sa to tu, hovoria to zo ZSR, ZSSK, Mindop aj UHP a ja stale nerozumiem, preco sa na v Bratislave na nastupiste zmesti iba cca tretina vlakov oproti nastupistu vo Viedni.
Furt sa malo nastupist opakuje ako mantra, pise sa to tu, hovoria to zo ZSR, ZSSK, Mindop aj UHP a ja stale nerozumiem, preco sa na v Bratislave na nastupiste zmesti iba cca tretina vlakov oproti nastupistu vo Viedni.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914263/
Treba hlavne prestat vozit Os a REx vlaky v supravach alebo k nim objednat riadiace vozne, nech nie je potrebny obrat. Dalsia moznost je mat viacere supravy pri jednom nastupisti, ale osobne si viem predstavit, ze Hlavna nebude koncova stanica, tou by bola Petrzalka prip DNV pre Ex. Tym by sa skratil cas obsadenosti jednotlivych kolaji, R nemusi stat pri nastupisti 15 minut, bohate staci aj 8 minut, za ten cas ludia musia vediet nastupit, 15 by som nechal len na najvytazenejsie vlaky kvoli sviatkom. Os od Trnavy by mohli koncit na Predmesti prip upravit filialku a vozit to prave supravami bez nutnosti obiehat. Nove mesto ma dobre napojenie na MHD, podobne Predmestie aj Vinohrady, su tam dolezite elektrickove linky a ludia nemaju problem prestupit. Len to chce spravit logiku pre vsetky vlaky, aby ludia nemuseli uvazovat, ze ak chcem na Senec, tak mam 1 vlak z hlavnej a 4 z Noveho mesta.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914261/
allegro
neviem, čo je tunel Karpaty, tunel Karpaty sa volá tuším diaľničný tunel medzi Pezinkom a Pernekom? ktorý je už ako vízia predstavený
neviem, čo je tunel Karpaty, tunel Karpaty sa volá tuším diaľničný tunel medzi Pezinkom a Pernekom? ktorý je už ako vízia predstavený
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914260/